czosnek - 7003 przepisów (strona:193/467)

Gulasz pieczony z warzywami 167

dzielę się z Wami.  Pieczony gulasz z szynki Składniki na 6 porcji: 750 g szynki wieprzowej bez kości 1,5 kg ziemniaków 4 marchewki 4 cebule pół główki czosnku 1/2 szklanki wina czerwonego (nie jest konieczne, ale fajnie podbija smak)  4 kulki ziela angielskiego 1 papryka chili 1 łyżka słodkiej papryki listek laurowy 1 łyżka suszonej włoszczyzny sól(...)smaku, wymieszać. Odstawić na min. 30 minut do zamarynowania. Marchewkę, ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w dość duże kawałki. Do namoczonego wcześniej garnka wrzucić zamarynowane mięso, warzywa i czosnek. Zalać 3 szklankami zimnej wody. Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp. na  160ºC i piec przez 120-180 minut aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Podawać na gorąco. Smacznego

Obiad za dychę
Zupa krem z cukinii 185

pyszna, że zniknęła jeszcze szybciej niż się pojawiła ;). Z całego serca polecam! Składniki na 6 porcji: 500 g cukinii (2 młode sztuki) 1 cebula 2 duże ziemniaki 1 ząbek czosnku listek laurowy 1 łyżka suszonej, warzywnej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa jeśli używacie) 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu 1 łyżeczka nasion kolendry(...)łyżce oliwy. Ziemniaki i cukinie dokładnie umyć (jeśli cukinie są młode, to nie trzeba ich obierać) pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Całość zalać 1,5l wody, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy (oprócz pieprzu i kolendry). Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć listek laurowy, zmiksować na krem. Kolendrę i pieprz lekko rozgnieść

Obiad za dychę
Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem oraz duszona marchewka 233

oraz marchewka duszona Składniki na 4 duże porcje: 1 kurczak (ok. 1,5 kg) 1 łyżeczka rozmarynu 1 cytryna ekologiczna (lub dokładnie wymyta i wyparzona, zwykła cytryna) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżka oleju rzepakowego odrobina pieprzu Marchewka: 1/2 kg marchewki (ok. 6 średnich sztuk) 2 łyżki masła sól cukier(...)przygotowania: Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Cytrynę umyć i zetrzeć z niej skórkę, a następnie z połowy wycisnąć sok. Olej wymieszać ze skórką i sokiem cytrynowym, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć kurczaka z każdej strony (również od wewnątrz). Do środka kurczaka włożyć obydwie połówki cytryny. Kurę umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić

Obiad za dychę
Brokułowa zupa krem 198

sezonie lepsze będą świeże) 1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej (lub  kostka rosołowa jeśli używacie lub 1 litr bulionu warzywnego) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 ząbek czosnku pieprz czarny mielony 4 łyżki startego parmezanu Sposób przygotowania: Do garnka wlać 1 litr wody, dodać mieszankę bulionową, posolić i doprowadzić do wrzenia. Na gotujący bulion wrzucić brokuły i czosnek(...)przez praskę. Gotować do miękkości. Zupę zmiksować na krem, przyprawić gałką i pieprzem, dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco ze startym parmezanem i grzankami. Smacznego! Wyliczenia: brokuły 2,50 zł czosnek 0,3 zł parmezan 1,5 zł przyprawy 0,2 zł Koszt całego dania: 4,50 zł Porcja

Obiad za dychę
Zupa krem z zielonego groszku 178

się z wiosną, na którą tak długo już czekam... Zupa krem z zielonego groszku   Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie zielonego groszku (mrożonego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera typu feta sól pieprz rozmaryn 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać groszek i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlac litr(...)miękkości groszku. Zmiksować na krem, dodać ser i ponownie zmiksować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Podawać na gorąco. Smacznego! groszek 2,70 zł cebula 0,20 zł czosnek 0,50 zł ser 1,30 zł oliwa, przyprawy 0,50 zł Koszt całego dania: 5,20 zł Porcja

Obiad za dychę
Bakłażan faszerowany 217

trochę więcej czasu na przygotowanie obiadu, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Polecam! Składniki na 4 porcje: 4 niewielkie bakłażany 200 g ryżu 2 cebule 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 50 g sera grana padano oregano bazylia sól pieprz Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Bakłażany dokładnie umyć (nie obierać), przekroić na połówki i wydrążyć środek, zachowując(...)miąższ bakłażana i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać ugotowany ryż, doprawić do smaku solą pieprzem bazylią, oregano i dokładnie wymieszać. W międzyczasie na drugiej patelni zeszklić pozostałą, posiekaną cebulę, dodać czosnek i pomidory, gotować na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wydrążone bakłażany napełnić farszem. Na dno naczynia do zapiekania wylać sos pomidorowy. ułożyć nadziane bakłażany, posypać

Obiad za dychę
Spaghetti z pesto z rukoli 186

był to twardy długodojrzewający i słony ser, ja użyłam sera Dziugas, bo jest pyszny i prawie 3 razy tańszy od parmezanu) 4-5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 400 g makaronu spaghetti Sposób przygotowania: Makaron ugotować al dente. Rukolę i migdały (najlepiej w płatkach) wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać czosnek, ser, oliwę i ponownie miksować(...)się zbyt gęste, można dodać jeszcze trochę oliwy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Sos wymieszać z makaronem i natychmiast podawać. Wyliczenia: makaron 2,30 zł rukola 1,54 zł czosnek 0,3 zł oliwa 1,1 zł ser typu parmezan 2,43 zł migdały 2,1 zł Koszt całego dania: 9,77 zł Porcja: 2,44 zł Dodatkowa wskazówka

Obiad za dychę
Zupa z botwinki 164

wyobrażam sobie wiosny bez zupy z botwinki. Według mnie to pozycja obowiązkowa. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 pęczek botwinki (liście wraz z buraczkami) 2 marchewki 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny 1/2 pęczka koperku liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa, jeśli używacie) sól pieprz Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach. Ziemniaki umyć, obrać i pokoić w kostkę. Całość wrzucić do garnka, zalać zimną wodą (ok. 1,5-2 l). Dodać ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszankę bulionową i liść laurowy. Gotować przez około 20 minut na wolnym ogniu. Botwinkę umyć, buraczki obrać, całość drobno posiekać. Wrzucić do zupy i gotować do miękkości (ok. 15 minut). Doprawić do smaku

Obiad za dychę
Szybka tarta ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta 176

duże porcje (lub 6 mniejszych): 1 płat ciasta francuskiego ok. 300g (może być gotowe, ale zrobione samodzielnie, na maśle, jest duuużo lepsze) pęczek młodego, świeżego szpinaku 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe 250 g pomidorków daktylowych (lub innych małych) 1/2 kostki sera typu feta 3 jajka 200 ml śmietany sól pieprz gałka muszkatołowa (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciasto rozwałkować(...)grubość 2-3 mm, wyłożyć nim blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach 40x30cm. Szpinak dokładnie umyć, pokroić na niezbyt małe kawałki i podsmażyć na łyżce oleju, wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, delikatnie przestudzić. Ułożyć na cieście. Posypać pokruszonym serem feta. Jajka roztrzepać ze śmietaną, sporą szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, powstałą masą zalać przygotowany wcześniej placek. Pomidorki

Obiad za dychę
Tarta ze szpinakiem i serem gruyère 228

zimnej wody Nadzienie: 3 jajka 200 g śmietany 100 g sera gruyère 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz gałka muszkatołowa 400 g mrożonego szpinaku w liściach 1 duży ząbek czosnku Sposób przygotowania: Do robota kuchennego z nożami wrzucamy zimne masło, jajko, mąkę i sól, miksujemy do momentu aż ze składników utworzy się jednolita kula (ew. można dolać 1-2 łyżki(...)folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 min. Zamrożony szpinak podsmażamy na 1 łyżce dowolnego tłuszczu, do momentu aż wyparuje z niego większość wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i pieprzymy do smaku. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W miseczce mieszamy jajka ze śmietaną, mąką i startym na tarce o drobnych oczkach serem. Solimy

Obiad za dychę
Placki z dyni hokkaido z sosem czosnkowym 217

hokkaido (ok. 500 g) 1 mała cebula 1 jajko 2-3 łyżki mąki pieprz sól curry w proszku olej do smażenia Na sos: 1 kubeczek jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku pieprz sól Sposób przygotowania: Dynię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę również obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do warzyw dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku(...)Masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię i formować zgrabne placuszki. Smażyć z obu stron do zrumienienia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, na papierowym ręczniku. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Powstałym sosem polać placki i natychmiast podawać. Smacznego! Wyliczenia: dynia 3 zł jajko 0,7 zł cebula 0,3 zł mąka, olej, przyprawy

Obiad za dychę
Risotto z szafranem i serem grana padano 190

serem grana padano Składniki na 4 porcje: 400 g ryżu arborio 800 ml bulionu warzywnego 50 g sera grana padano 2 małe szalotki (lub mała cebula) 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki białego wina (można pominąć, ale risotto nie będzie wtedy aż tak smaczne) 1 łyżka masła szczypta szafranu (ok. 0,2 g) Sposób przygotowania: Szalotkę(...)posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekane składniki. Dodać ryż i cały czas mieszając podsmażać do momentu aż ryż stanie się szklisty (ok. 2-3 minuty). Wlać wino i mieszać aż cały alkohol wyparuje. Do risotto dolewać po chochelce bulionu i gotować mieszając do czasu wchłonięcia płynu przez ryż. Czynności powtarzać

Obiad za dychę
Spaghetti w pomidorowym sosie... Mediolańskim... 242

mojej kuchni: Spaghetti w pomidorowym (mediolańskim) sosie. :) Mediolański - jeśli użyjemy boczku. :) Sos pomidorowy mediolański . Składniki: 150 g wędzonego boczku lub 300 g mięsa np. łopatki; duża cebula; 2 ząbki czosnku; łyżka oliwy z oliwek; łyżeczka bazylii suszonej; łyżeczka suszonego oregano; 1/2 szkl. białego wytrawnego wina; 1/2 kg świeżych pomidorów (pokrojonych i bez skórki) lub pomidory z puszki; 1/2 szklanki wody(...)makaronu (opcjonalnie). Jeszcze gorące... mniam! Makaron gotujemy według zaleceń producenta, a po ugotowaniu zostawiamy 1/2 szkl. wody. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy 1 ząbek czosnku. Gdy się zrumieni usuwamy go, a na patelnię wrzucamy cebulkę pokrojoną drobno i boczek pokrojony w paseczki lub kosteczkę - jak kto woli :) lub mięso pokrojone w kostkę. Dodajemy również bazylię

Miksturownik
Babski obiad i pieczone pierogi z boczniakami. 178

mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypania; 1 szkl. ciepłego mleka; 10 g świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy z oliwek; szczypta soli. Na farsz: 250 g boczniaków; cebula; 3 ząbki czosnku; 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki; 50 g orzechów włoskich; 1 łyżeczka octu balsamicznego; 1 łyżeczka masła; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; sól, pieprz. Sos: 200 ml jogurtu naturalnego; 3 gałązki(...)Dodajemy mleko z drożdżami i oliwą. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szatkujemy natkę pietruszki. Orzech i czosnek mielimy blenderem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek, orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy około 15 min. na małym ogniu i na końcu

Miksturownik
Zimno, zimno, jeszcze zimniej... Chili con carne na rozgrzanie!!! 278

podaję dzisiaj pochodzi z książki: "Pyszne 25" Anny Starmach. Chili con carne. Składniki na 2 porcje: 200 g mielonej wołowiny; 1 duża cebula; oliwa z oliwek; 1 - 2 ząbki czosnku; 1 puszka pomidorów; puszka czerwonej fasoli; 1/2 puszki kukurydzy; czerwona papryka; 1/2 szkl. wody; 1/4 łyżeczki chili; słodka papryka; oregano suszone; kumin (kmin rzymski) Obrane cebulę i czosnek drobno siekamy(...)rondlu podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy przyprawy: chili, paprykę, oregano, kumin i smażymy wszystko razem przez minutkę ciągle mieszając. Na patelnię dokładamy mięso i smażymy kilka minut. Dodajemy pomidory i wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 min. Paprykę po oczyszczeniu kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy również

Miksturownik