czosnek - 7003 przepisów (strona:185/467)

Do trzech razy Meksyk 243

kulinarny tydzień. Tym razem wystarczy kawałek dobrej kiełbasy i przepyszną zupę mamy w kwadrans. Dzisiejsze dzieło wieńczy makaron z... Dwie Fasole z makaronem z tortilli 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 duże kabanosy (ja miałam z czosnkiem) 2 szklanki rosołu drobiowego 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki białej fasoli (ja miałam w sosie pomidorowym) 1 czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej(...)papryki, kuminu 1 łyżka oliwy 2 placki tortilli Na oliwie zeszkliłam cebulę. Dodałam czosnek, plasterki kabanosów i przesmażyłam razem. Po ok. 10min. wlałam bulion i dodałam pokrojoną w kostkę papryke. Gotowałam 15-20min. Pod koniec gotowania doprawiłam papryką, kuminem. W miseczce połączyłam obie fasole, trochę je rozgniotłam, aby stanowiły "zaprawę" zupy. Dodałam do całości i gotowałam ok. 10min

bastalena
Mój pierwszy krem 181

tego brakowało! A jutro się okaże, czy nie namieszałam w jelitkach Młodego. Dla złagodzenia z dużą ilością koperku. Uwielbiam! 1 średni kalafior 2-3 ząbki czosnku w łupinkach ok. 2 litry bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, koperek do smaku 1 łyżka prażonego słonecznika oliwa do pieczenia bagietki,  masło czosnkowe (do podania) Kalafiora podzieliłam na różyczki, ułożyłam(...)blaszce do pieczenia, skropiłam oliwą, oprószyłam solą. Czosnek skropiłam oliwą, owinęłam w folię do pieczenia i takie czosnkowe zawiniątko umieściłam razem z kalafiorem w piekarniku i zapiekłam w 150 st. ok. 30-40 min.  Bulion przygotowałam z kostek rosołowych.  Upieczonego kalafiora umieściłam w blenderze. Wyłuskałam czosnek. Wlałam ok. pół litra bulionu i wszystko zmiksowałam na gładką masę

bastalena
Risotto z pieczarkami 152

Ostatnia propozycja z okazji pieczarkowego tygodnia. 2 woreczki  ryżu 30 dkg  pieczarek  około 1 l bulionu  1 cebula  2 ząbki czosnku  20 dkg szynki oliwa  sól, pieprz  natka pietruszki  Pieczarki pokroić pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.Na rozgrzanym  oleju podsmażyć pieczarki,przełożyć z patelni na talerz(...)wrzucić ryż, smażyć ok. 1 minutę cały czas mieszając, aż ryż zrobi się szklisty. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, i smażyć, aż się lekko zeszklą.Dodać pieczarki, pokrojona szynkę i smażyć dalej, do momentu aż grzyby zaczną się lekko rumienić. Wlać pierwszą porcję bulionu i dalej smażyć, mieszając. Kiedy płyn zniknie, dodać znów porcję bulionu i mieszać. Należy to powtarzać

Moje domowe kucharzenie
Świderki z salami,cukinią i grana padano 138

Składniki:  400 g makaronu świderki  2 cukinie  3 ząbki czosnku  100 g grana padano w kawałku  100 g salami w plasterkach  oliwa  Przygotowanie:  Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy 2 minuty posiekany czosnek, dodajemy cukinię pokrojone w plasterki, a następnie w paski, podsmażamy, aż cukinia będzie miękka(...)cukinii z czosnkiem dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy do smaku, mieszamy i po 2 minutach gasimy płomień, podajemy z świeżo startym grana padano i salami, które kroimy w paski

Moja smaczna kuchnia
Tarta z cukinią, brokułami i sezamem 188

miękkiego masła+do wysmarowania formy  1 żółtko  szczypta soli  Nadzienie:  średniej wielkości cukinia  mały pomidor  250 g brokułów  3 ząbki czosnku  1 mała cebula  2 łyżeczki suszonego oregano  2 szczypty cayenne  sól, pieprz do smaku oliwa  Masa jajeczna:  3 jajka  4 łyżki śmietany 18%  średniej(...)żółtko, wodę i szybko zagniatamy ciasto razem z masłem. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz: cukinię oraz obraną cebulę i pomidora kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, brokuły dzielimy na różyczki. Na oliwie podsmażamy brokuły z czosnkiem i cebulą, gdy będą półtwarde dodajemy cukinię. Całość mieszamy, dodajemy oregano i cayenne i podsmażamy na małym ogniu

Moja smaczna kuchnia
Lasagne! :)) 155

już! Co potrzebujemy? Opakowanie makaronu lasagne (tak wiem poszłam na łatwiznę, ale następnym razem już nie będzie tak łatwo ;)) Na nadzienie: 1 kg świeżego szpinaku 1 cebulę 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich 200g startego żółtego sera Sól, pieprz Beszamel: 25g masła 05, litra mleka 2 łyżki mąki 2 żółtka Sól, pieprz Liście szpinaku urywany(...)minuty do wrzątku co jakiś czas mieszając). Następnie porządnie odsączamy zieleninkę, następnie rwiemy/kroimy na mniejsze kawałki.  Rozgrzewamy  olej na patelni i przyrumieniamy cebulkę, a następnie dodajemy czosnek i szpinak. Doprawiamy do smaku. Po ok. 10 minutach smażenia odstawiamy nadzienie. Zabieramy się za beszamel ;) Do garnuszka postawionego na małym ogniu rozpuszczamy 25g masła. Następnie dolewamy mleko i mieszamy przez

Emcia Pichci
Pieczywko czosnkowe z serem 163

Składniki: 1 mała bagietka 2 łyżki masła (osełki) 1 ząbek czosnku Kilka listków natki pietruszki Sól, pieprz (szczypta) 5 łyżek startego żółtego sera Przepis: Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy razem z czosnkiem do miękkiej osełki i doprawiamy solą i pieprzem - wszystko dokładnie mieszamy. Bagietkę kroimy na średnio grube kromeczki i smarujemy masełkiem czosnkowym. Następnie posypujemy

Emcia Pichci
Penne z grillowanymi warzywami 163

Składniki:  3 małe świeże papryki (zielona, żółta i czerwona)  cukinia  bakłażan  opakowanie makaronu penne  3 ząbki czosnku  oliwa z oliwek extra vergine  przyprawa Specialite - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią  sól pieprz  łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia  Przygotowanie:  Warzywa umyć. Cukinię pokroić w grubsze ukośne plastry. Papryki(...)uzyskają charakterystyczne dla grilowania paski. Gotujemy makaron al dente: Lekko osolona woda z dodatkiem oliwy extra vergine i szczypta soli. Odcedzamy Grilowane warzywa dodajemy do makaronu wraz z posiekanymi czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą specialite. Buon appetito

Moja smaczna kuchnia
Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków 167

Składniki:  mozzarella  250 g brokułów (w tym 125 g na pesto)  100 g zielonej soczewicy  5 pomidorków czereśniowych  2 ząbki czosnku  4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine  szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem szczypta suszonego oregano  sól pieprz  Przygotowanie:  Brokuły myjemy, osuszamy. Rozdzielamy na różyczki(...)gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ponownie odcedzamy. Różyczki brokułowe (125g) wkładamy do blendera, dodajemy obrane w całości ząbki czosnku oraz oliwę. Miksujemy pulsowo do uzyskania gęstej masy. Dodajemy Specialite, suszone oregano oraz pieprz i sól. Miksujemy kilka sekund. Pesto gotowe Soczewicę płuczemy dwa razy i gotujemy przez 15-20 minut. Odcedzamy Pozostałe brokuły rozkładamy na talerzu

Moja smaczna kuchnia
Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella 173

Składniki:  3 średnie cukinie  2 czerwone papryki  3 duże mięsiste pomidory  2 ząbki czosnku  3 łyżki dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia  3 łyżeczki suszonego oregano 2 szczypty przyprawy Fit up KAMIS do duszonych warzyw i zup  szczypta ostrej papryki w proszku  kolorowy pieprz KAMIS w młynku  ser mozzarella  sól(...)Przygotowanie:  Warzywa myjemy, z pomidorów dodatkowo usuwamy skórę, a z papryk gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę. Obrane ząbki czosnku kroimy na plasterki i dodajemy do rozgrzanej oliwy. Gdy kuchnię wypełni aromat czosnku wrzucamy cukinię i paprykę, mieszamy, dusimy kilka minut, gdy będą al dente dodajemy pomidory oraz przyprawiamy, mieszamy. Czekamy 25-30 minut, aż sos pomidorowy zrobi się

Moja smaczna kuchnia
Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą 138

Składniki:  100g makaronu mini penne rigate  średniej wielkości cukinia  1/2 szklanki opłukanej z zalewy i osączonej czerwonej fasoli z puszki  ząbek czosnku  łyżeczka suszonego oregano  szczypta chili z cayenne  sól, pieprz do smaku  oliwa z oliwek  do posypania dania posiekana, suszona natka z pietruszki  Przygotowanie:  Makaron gotujemy zgodnie(...)opisem na opakowaniu. W tym czasie na patelni teflonowej, na oliwie podsmażamy posiekany czosnek z cukinią pokrojoną w księżyce, dodajemy oregano i chili z cayenne, mieszamy, a gdy cukinia będzie al dente gasimy płomień. Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię razem z cukinią i czosnkiem, dodajemy czerwoną fasolę i doprawiamy do smaku solą/pieprzem, mieszamy, po 2 minutach danie

Moja smaczna kuchnia
Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie 151

Składniki:  szklanka kaszy kuskus  1/2 małego kalafiora, podzielonego na różyczki  mała cukinia  2 czerwone pomidory  3 łyżeczki przecieru pomidorowego  2 ząbki czosnku  2 łyżeczki suszonego oregano  płaska łyżeczka chilli z cayenne  sól i pieprz do smaku  oliwa  Przygotowanie:  Różyczki kalafiora gotujemy al dente. Odcedzamy. Czosnek siekamy, a pomidory(...)cukinią kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy przez minutę czosnek, dodajemy następnie cukinię i pomidory, przecier pomidorowy, dusimy na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos, na koniec wrzucamy ugotowane różyczki kalafiora, dodajemy oregano, chilli z cayenne i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i na małym ogniu pozostawiamy 5 minut, aż całość się ładnie połączy. Podajemy na kaszy kuskus

Moja smaczna kuchnia
Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach 167

ciecierzycy z puszki, osączonej i opłukanej  1/4 kalafiora, podzielonego na małe różyczki, ugotowanego wcześniej w osolonej wodzie  390 g krojonych pomidorów z dodatkiem cebuli i czosnku Cirio  ok. 1/4 szklanki zimnej wody  2 ząbki czosnku mała biała cebula  oliwa  2 łyżeczki suszonego oregano  3 szczypty pieprzu cayenne z chilli  sól(...)pieprz do smaku  Przygotowanie:  Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem, po kilku minutach dodajemy różyczki kalafiora oraz ciecierzycę. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie dodajemy krojone pomidory, wodę, suszone oregano oraz pieprz cayenne z chilli i sól z pieprzem, całość mieszamy delikatnie i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach 204

butelka passaty rustico Cirio  duża cukinia  czerwona papryka  150 g żółtej fasolki szparagowej wcześniej ugotowanej al dente  duży pomidor malinowy  3 duże ząbki czosnku  suszone oregano  pieprz cayenne  sól do smaku  oliwa z pierwszego tłoczenia  garść siekanej natki  Przygotowanie:  Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę z pierwszego(...)tłoczenia i wrzucamy posiekane ząbki czosnku, gdy czosnek zacznie pachnieć, wrzucamy umyte i osuszone warzywa, (pomidor obrany ze skóry, a papryka oczyszczona z gniazd nasiennych) pokrojone na podobnej wielkości kawałki. Gdy będą al dente wlewamy 3/4 butelki passaty rustica, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wrzucamy fasolkę al dente, dodajemy oregano, cayenne i sól

Moja smaczna kuchnia
Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą 150

pomidorowej ( pure z pomidorów, najlepiej z puszki; można kupić pomidory w puszce w całości i później zmiksować w blenderze, przelać przez sitko, aby pozbyć się pestek)  1 ząbek czosnku  1 łyżeczka suszonego oregano  sól, pieprz do smaku  Przygotowanie:  Passatę pomidorową przelewamy do małego garnka, dodajemy posiekany czosnek i oregano, podgrzewamy na małym ogniu(...)zakładkę cukiniowe plastry, następnie mozzarella, powtarzamy, aby na samym wierzchy była warstwa mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 st. przez 15-20 minut, podajemy z chrupiącymi grzankami posmarowanymi czosnkiem

Moja smaczna kuchnia