kulinarny tydzień. Tym razem wystarczy kawałek dobrej kiełbasy i przepyszną zupę mamy w kwadrans. Dzisiejsze dzieło wieńczy makaron z... Dwie Fasole z makaronem z tortilli 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 duże kabanosy (ja miałam z czosnkiem) 2 szklanki rosołu drobiowego 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki białej fasoli (ja miałam w sosie pomidorowym) 1 czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej(...)papryki, kuminu 1 łyżka oliwy 2 placki tortilli Na oliwie zeszkliłam cebulę. Dodałam czosnek, plasterki kabanosów i przesmażyłam razem. Po ok. 10min. wlałam bulion i dodałam pokrojoną w kostkę papryke. Gotowałam 15-20min. Pod koniec gotowania doprawiłam papryką, kuminem. W miseczce połączyłam obie fasole, trochę je rozgniotłam, aby stanowiły "zaprawę" zupy. Dodałam do całości i gotowałam ok. 10min
bastalenatego brakowało! A jutro się okaże, czy nie namieszałam w jelitkach Młodego. Dla złagodzenia z dużą ilością koperku. Uwielbiam! 1 średni kalafior 2-3 ząbki czosnku w łupinkach ok. 2 litry bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, koperek do smaku 1 łyżka prażonego słonecznika oliwa do pieczenia bagietki, masło czosnkowe (do podania) Kalafiora podzieliłam na różyczki, ułożyłam(...)blaszce do pieczenia, skropiłam oliwą, oprószyłam solą. Czosnek skropiłam oliwą, owinęłam w folię do pieczenia i takie czosnkowe zawiniątko umieściłam razem z kalafiorem w piekarniku i zapiekłam w 150 st. ok. 30-40 min. Bulion przygotowałam z kostek rosołowych. Upieczonego kalafiora umieściłam w blenderze. Wyłuskałam czosnek. Wlałam ok. pół litra bulionu i wszystko zmiksowałam na gładką masę
bastalenaOstatnia propozycja z okazji pieczarkowego tygodnia. 2 woreczki ryżu 30 dkg pieczarek około 1 l bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 dkg szynki oliwa sól, pieprz natka pietruszki Pieczarki pokroić pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.Na rozgrzanym oleju podsmażyć pieczarki,przełożyć z patelni na talerz(...)wrzucić ryż, smażyć ok. 1 minutę cały czas mieszając, aż ryż zrobi się szklisty. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, i smażyć, aż się lekko zeszklą.Dodać pieczarki, pokrojona szynkę i smażyć dalej, do momentu aż grzyby zaczną się lekko rumienić. Wlać pierwszą porcję bulionu i dalej smażyć, mieszając. Kiedy płyn zniknie, dodać znów porcję bulionu i mieszać. Należy to powtarzać
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 400 g makaronu świderki 2 cukinie 3 ząbki czosnku 100 g grana padano w kawałku 100 g salami w plasterkach oliwa Przygotowanie: Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy 2 minuty posiekany czosnek, dodajemy cukinię pokrojone w plasterki, a następnie w paski, podsmażamy, aż cukinia będzie miękka(...)cukinii z czosnkiem dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy do smaku, mieszamy i po 2 minutach gasimy płomień, podajemy z świeżo startym grana padano i salami, które kroimy w paski
Moja smaczna kuchniamiękkiego masła+do wysmarowania formy 1 żółtko szczypta soli Nadzienie: średniej wielkości cukinia mały pomidor 250 g brokułów 3 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 łyżeczki suszonego oregano 2 szczypty cayenne sól, pieprz do smaku oliwa Masa jajeczna: 3 jajka 4 łyżki śmietany 18% średniej(...)żółtko, wodę i szybko zagniatamy ciasto razem z masłem. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz: cukinię oraz obraną cebulę i pomidora kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, brokuły dzielimy na różyczki. Na oliwie podsmażamy brokuły z czosnkiem i cebulą, gdy będą półtwarde dodajemy cukinię. Całość mieszamy, dodajemy oregano i cayenne i podsmażamy na małym ogniu
Moja smaczna kuchniajuż! Co potrzebujemy? Opakowanie makaronu lasagne (tak wiem poszłam na łatwiznę, ale następnym razem już nie będzie tak łatwo ;)) Na nadzienie: 1 kg świeżego szpinaku 1 cebulę 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich 200g startego żółtego sera Sól, pieprz Beszamel: 25g masła 05, litra mleka 2 łyżki mąki 2 żółtka Sól, pieprz Liście szpinaku urywany(...)minuty do wrzątku co jakiś czas mieszając). Następnie porządnie odsączamy zieleninkę, następnie rwiemy/kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy olej na patelni i przyrumieniamy cebulkę, a następnie dodajemy czosnek i szpinak. Doprawiamy do smaku. Po ok. 10 minutach smażenia odstawiamy nadzienie. Zabieramy się za beszamel ;) Do garnuszka postawionego na małym ogniu rozpuszczamy 25g masła. Następnie dolewamy mleko i mieszamy przez
Emcia PichciSkładniki: 1 mała bagietka 2 łyżki masła (osełki) 1 ząbek czosnku Kilka listków natki pietruszki Sól, pieprz (szczypta) 5 łyżek startego żółtego sera Przepis: Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy razem z czosnkiem do miękkiej osełki i doprawiamy solą i pieprzem - wszystko dokładnie mieszamy. Bagietkę kroimy na średnio grube kromeczki i smarujemy masełkiem czosnkowym. Następnie posypujemy
Emcia PichciSkładniki: 3 małe świeże papryki (zielona, żółta i czerwona) cukinia bakłażan opakowanie makaronu penne 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek extra vergine przyprawa Specialite - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią sól pieprz łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Przygotowanie: Warzywa umyć. Cukinię pokroić w grubsze ukośne plastry. Papryki(...)uzyskają charakterystyczne dla grilowania paski. Gotujemy makaron al dente: Lekko osolona woda z dodatkiem oliwy extra vergine i szczypta soli. Odcedzamy Grilowane warzywa dodajemy do makaronu wraz z posiekanymi czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą specialite. Buon appetito
Moja smaczna kuchniaSkładniki: mozzarella 250 g brokułów (w tym 125 g na pesto) 100 g zielonej soczewicy 5 pomidorków czereśniowych 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem szczypta suszonego oregano sól pieprz Przygotowanie: Brokuły myjemy, osuszamy. Rozdzielamy na różyczki(...)gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ponownie odcedzamy. Różyczki brokułowe (125g) wkładamy do blendera, dodajemy obrane w całości ząbki czosnku oraz oliwę. Miksujemy pulsowo do uzyskania gęstej masy. Dodajemy Specialite, suszone oregano oraz pieprz i sól. Miksujemy kilka sekund. Pesto gotowe Soczewicę płuczemy dwa razy i gotujemy przez 15-20 minut. Odcedzamy Pozostałe brokuły rozkładamy na talerzu
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 3 średnie cukinie 2 czerwone papryki 3 duże mięsiste pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia 3 łyżeczki suszonego oregano 2 szczypty przyprawy Fit up KAMIS do duszonych warzyw i zup szczypta ostrej papryki w proszku kolorowy pieprz KAMIS w młynku ser mozzarella sól(...)Przygotowanie: Warzywa myjemy, z pomidorów dodatkowo usuwamy skórę, a z papryk gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę. Obrane ząbki czosnku kroimy na plasterki i dodajemy do rozgrzanej oliwy. Gdy kuchnię wypełni aromat czosnku wrzucamy cukinię i paprykę, mieszamy, dusimy kilka minut, gdy będą al dente dodajemy pomidory oraz przyprawiamy, mieszamy. Czekamy 25-30 minut, aż sos pomidorowy zrobi się
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 100g makaronu mini penne rigate średniej wielkości cukinia 1/2 szklanki opłukanej z zalewy i osączonej czerwonej fasoli z puszki ząbek czosnku łyżeczka suszonego oregano szczypta chili z cayenne sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek do posypania dania posiekana, suszona natka z pietruszki Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie(...)opisem na opakowaniu. W tym czasie na patelni teflonowej, na oliwie podsmażamy posiekany czosnek z cukinią pokrojoną w księżyce, dodajemy oregano i chili z cayenne, mieszamy, a gdy cukinia będzie al dente gasimy płomień. Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię razem z cukinią i czosnkiem, dodajemy czerwoną fasolę i doprawiamy do smaku solą/pieprzem, mieszamy, po 2 minutach danie
Moja smaczna kuchniaSkładniki: szklanka kaszy kuskus 1/2 małego kalafiora, podzielonego na różyczki mała cukinia 2 czerwone pomidory 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano płaska łyżeczka chilli z cayenne sól i pieprz do smaku oliwa Przygotowanie: Różyczki kalafiora gotujemy al dente. Odcedzamy. Czosnek siekamy, a pomidory(...)cukinią kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy przez minutę czosnek, dodajemy następnie cukinię i pomidory, przecier pomidorowy, dusimy na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos, na koniec wrzucamy ugotowane różyczki kalafiora, dodajemy oregano, chilli z cayenne i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i na małym ogniu pozostawiamy 5 minut, aż całość się ładnie połączy. Podajemy na kaszy kuskus
Moja smaczna kuchniaciecierzycy z puszki, osączonej i opłukanej 1/4 kalafiora, podzielonego na małe różyczki, ugotowanego wcześniej w osolonej wodzie 390 g krojonych pomidorów z dodatkiem cebuli i czosnku Cirio ok. 1/4 szklanki zimnej wody 2 ząbki czosnku mała biała cebula oliwa 2 łyżeczki suszonego oregano 3 szczypty pieprzu cayenne z chilli sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem, po kilku minutach dodajemy różyczki kalafiora oraz ciecierzycę. Całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie dodajemy krojone pomidory, wodę, suszone oregano oraz pieprz cayenne z chilli i sól z pieprzem, całość mieszamy delikatnie i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniabutelka passaty rustico Cirio duża cukinia czerwona papryka 150 g żółtej fasolki szparagowej wcześniej ugotowanej al dente duży pomidor malinowy 3 duże ząbki czosnku suszone oregano pieprz cayenne sól do smaku oliwa z pierwszego tłoczenia garść siekanej natki Przygotowanie: Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę z pierwszego(...)tłoczenia i wrzucamy posiekane ząbki czosnku, gdy czosnek zacznie pachnieć, wrzucamy umyte i osuszone warzywa, (pomidor obrany ze skóry, a papryka oczyszczona z gniazd nasiennych) pokrojone na podobnej wielkości kawałki. Gdy będą al dente wlewamy 3/4 butelki passaty rustica, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie wrzucamy fasolkę al dente, dodajemy oregano, cayenne i sól
Moja smaczna kuchniapomidorowej ( pure z pomidorów, najlepiej z puszki; można kupić pomidory w puszce w całości i później zmiksować w blenderze, przelać przez sitko, aby pozbyć się pestek) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Passatę pomidorową przelewamy do małego garnka, dodajemy posiekany czosnek i oregano, podgrzewamy na małym ogniu(...)zakładkę cukiniowe plastry, następnie mozzarella, powtarzamy, aby na samym wierzchy była warstwa mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 st. przez 15-20 minut, podajemy z chrupiącymi grzankami posmarowanymi czosnkiem
Moja smaczna kuchnia