czosnek - 7003 przepisów (strona:194/467)

Spaghetti w pomidorowym sosie... Mediolańskim... 236

mojej kuchni: Spaghetti w pomidorowym (mediolańskim) sosie. :) Mediolański - jeśli użyjemy boczku. :) Sos pomidorowy mediolański . Składniki: 150 g wędzonego boczku lub 300 g mięsa np. łopatki; duża cebula; 2 ząbki czosnku; łyżka oliwy z oliwek; łyżeczka bazylii suszonej; łyżeczka suszonego oregano; 1/2 szkl. białego wytrawnego wina; 1/2 kg świeżych pomidorów (pokrojonych i bez skórki) lub pomidory z puszki; 1/2 szklanki wody(...)makaronu (opcjonalnie). Jeszcze gorące... mniam! Makaron gotujemy według zaleceń producenta, a po ugotowaniu zostawiamy 1/2 szkl. wody. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy 1 ząbek czosnku. Gdy się zrumieni usuwamy go, a na patelnię wrzucamy cebulkę pokrojoną drobno i boczek pokrojony w paseczki lub kosteczkę - jak kto woli :) lub mięso pokrojone w kostkę. Dodajemy również bazylię

Miksturownik
Babski obiad i pieczone pierogi z boczniakami. 174

mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypania; 1 szkl. ciepłego mleka; 10 g świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy z oliwek; szczypta soli. Na farsz: 250 g boczniaków; cebula; 3 ząbki czosnku; 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki; 50 g orzechów włoskich; 1 łyżeczka octu balsamicznego; 1 łyżeczka masła; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; sól, pieprz. Sos: 200 ml jogurtu naturalnego; 3 gałązki(...)Dodajemy mleko z drożdżami i oliwą. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. Grzyby i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szatkujemy natkę pietruszki. Orzech i czosnek mielimy blenderem. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek, orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy około 15 min. na małym ogniu i na końcu

Miksturownik
Zimno, zimno, jeszcze zimniej... Chili con carne na rozgrzanie!!! 273

podaję dzisiaj pochodzi z książki: "Pyszne 25" Anny Starmach. Chili con carne. Składniki na 2 porcje: 200 g mielonej wołowiny; 1 duża cebula; oliwa z oliwek; 1 - 2 ząbki czosnku; 1 puszka pomidorów; puszka czerwonej fasoli; 1/2 puszki kukurydzy; czerwona papryka; 1/2 szkl. wody; 1/4 łyżeczki chili; słodka papryka; oregano suszone; kumin (kmin rzymski) Obrane cebulę i czosnek drobno siekamy(...)rondlu podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy przyprawy: chili, paprykę, oregano, kumin i smażymy wszystko razem przez minutkę ciągle mieszając. Na patelnię dokładamy mięso i smażymy kilka minut. Dodajemy pomidory i wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 min. Paprykę po oczyszczeniu kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy również

Miksturownik
Masło czosnkowe idealne do potraw z grilla 169

Proste jest piękne, a czosnkowe masło zawsze jest "hitem" spotkań przy grillu. Smakuje najlepiej, kiedy dobrze "przegryzie się" z czosnkiem, dlatego warto przygotować je dzień przed planowanym spożyciem ;) Dla mnie masło czosnkowe i ziemniaki z grilla lub ogniska to połączenie idealne ;) Składniki: - kostka masła w temperaturze pokojowej - 2 ząbki czosnku (jeżeli bardzo małe to trzy) - około łyżeczki drobno pokrojonej natki(...)pietruszki (może być też suszona) - szczypta soli do smaku Przygotowanie: 1. Masło przekładamy do miseczki lub do moździerza (ja się jeszcze nie dorobiłam;P). Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, natkę i sól, całość dokładnie mieszamy. 2. Odstawiamy do lodówki - najlepiej na całą

Kraina Tysiąca Smaków
Spaghetti z boczkiem i świeżymi pomidorami 218

skórki) - ulubione przyprawy ziołowe lub świeże zioła (ewentualnie, jeśli nie lubisz mieszać przypraw, może być mieszanka do kuchni włoskiej albo spaghetti) - sól i pieprz - makaron spaghetti - ząbek lub dwa czosnku - ser żółty do posypania Przygotowanie: 1. Na dużej patelni podsmażamy boczek. Ponieważ boczek zawsze ma trochę tłuszczu podsmażam go na teflonowej patelni bez dodawania oleju itp.  2. Gdy boczek(...)przyprawy (bazylię, oregano, zieloną pietruszkę, zioła prowansalskie, pieprz).  5. Spaghetti jest gotowe, gdy większość wody z pomidorów wyparuje i całość jest dosyć gęsta. Wtedy dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i gotowe. 6. Wykładamy na ugotowany w lekko osolonej wodzie makaron spaghetti i posypujemy startym żółtym serem.  A teraz się przyznam, że ostatnio zapomniałam (faux pas!) dodać czosnku

Kraina Tysiąca Smaków
Domowe nuggetsy w chrupiącej panierce z gęstym czosnkowym sosem 227

tarta - 1 jajko (można zastąpić odrobiną mleka) - sól, pieprz (może być również przyprawa do kurczaka) - olej do smażenia Składniki na sos czosnkowy: - 100 ml gęstej śmietany (18%) - 2 ząbki czosnku - duża szczypta soli Przygotowanie: 1. Płatki kukurydziane kruszymy dosyć drobno (ale bez przesady, większe kawałki są bardziej chrupiące). Ja robię to tłuczkiem, ale myślę, że robot kuchenny też da sobie(...)każdej strony miały ładny złoty kolor. Kładziemy na chwilę na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przygotowanie sosu: Sos warto przygotować wcześniej, żeby "przegryzł" się z czosnkiem. Śmietanę solimy, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Jeśli lubicie dużo sosu, zrób od razu podwójną porcję:) Moim zdaniem to najprostszy i najlepszy sos czosnkowy

Kraina Tysiąca Smaków
Pieczona tołpyga z masełkiem czosnkowo-koperkowym i zapiekanymi ziemniaczkami 196

kawałka na tej patelni, wrzucasz przyprawioną do piekarnika, wyciągasz i już.   Składniki:  - ok. 500 g filetów z tołpygi ze skórą - 3 łyżki oliwy z oliwek - 3 ząbki czosnku (2 do marynaty +1 do masła) - świeży lub suszony koperek do marynaty - czubata łyżeczka posiekanego, świeżego koperku do masła - 60 g miękkiego masła (u mnie solone, ale może być(...)zwykłe i szczypta soli) - ziemniaki (ilość wg uznania) - sól, pieprz Przygotowanie:  1. Do oliwy z oliwek dodajemy dwa wyciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone i rozgniecione ząbki czosnku, a także koperek, odrobinę pieprzu i soli. 2. Rybę maczamy dokładnie w marynacie i odstawiamy w przykrytej miseczce (wraz z marynatą) do lodówki. 3. Do masła dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku

Kraina Tysiąca Smaków
Karkówka z grilla marynowana z tymiankiem 166

kotleta do grilla... tymianek, tymianek, tymianek. Świeży, suszony, jaki akurat jest pod ręką - choć trzeba przyznać, że świeży ma jeszcze bardziej niesamowity aromat.  Karkówka w delikatnej marynacie z czosnkiem, odrobiną pieprzu cayenne (lub ostrej papryki) i tymiankiem. Jeśli wolicie bardziej pikantną pieprzu dodajcie więcej. Będzie smakować najlepiej, jeśli zamarynujemy mięso dzień lub nawet dwa dni przed planowanym grillem. Można(...)głowy ;) Świeży tymianek można zastąpić suszonym (około łyżeczki).  Składniki:  - ok. 1 kg karkówki wieprzowej - 10 łyżek oleju - pół łyżeczki pieprzu cayenne - łyżeczka soli - 2 - 3 ząbki czosnku - garstka gałązek tymianku Przygotowanie:  1. Olej mieszamy z pieprzem cayenne, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 2. Dno pojemnika smarujemy odrobiną marynaty, układamy plaster mięsa, a następnie ścinamy nożyczkami odrobinę

Kraina Tysiąca Smaków
Caprese inaczej - sałatka z pomidorków koktajlowych i mozzarelli z tymiankiem :) 133

jakości) ziemi w doniczkach, więc robię trzecie podejście - przesadziłam do większej i nasypałam mu porządną ilość dobrej ziemi, wystawiłam na dwór. Koloru nabrał od razu ;)  Sałatkę polecam fanom czosnku i tymianku :) Składniki (2 porcje): - 150 g mozzarelli w kulkach (waga bez zalewy!) - ok. 200 g pomidorków koktajlowych - garstka gałązek tymianku - 2 łyżki oliwy z oliwek - ząbek czosnku - szczypta soli(...)Przygotowanie:  1. Pomidorki myjemy, kroimy na połówki. 2. Tymianek siekamy. Mieszamy z oliwą z oliwek, szczyptą soli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 3. Mozzarellę oddzielamy od zalewy, dodajemy do pomidorków. Polewamy oliwą z tymiankiem. Przed podaniem mieszamy (na zdjęciu jeszcze przed wymieszaniem). Na zdjęciach sałatka przed wymieszaniem z tymiankiem ;) Smacznego

Kraina Tysiąca Smaków
Sosy do grilla - majonezowo-ketchupowy z czosnkiem i szczypiorkiem 163

majonezowo-ketchupowy z czosnkiem i szczypiorkiem Od dzisiaj na blogu nowa, sezonowa seria postów - sosy do grilla. I choć temat na czasie, bo wiosna, to tak naprawdę te sosy, które będą się wkrótce pojawiały nadają się także do potraw przygotowanych w inny sposób. Np. większość świetnie sprawdzi się do domowej pizzy. Ja osobiście uwielbiam grillować różnego rodzaju mięsa i kombinować

Kraina Tysiąca Smaków
Sosy do grilla: greckie tzatziki 405

sposób można podać jako przystawkę na imprezie. Ale przede wszystkim jest to sos mega zdrowy i bardzo dietetyczny ! I o tym warto pamiętać. Najprostsze tzatziki to: jogurt grecki, ogórek, czosnek i sól. Są oczywiście gotowe przyprawy do tego sosu, ale czy nie prościej wycisnąć kilka ząbków czosnku? Spotkałam się również z "kombinacjami", np. tzatziki z rzodkiewką zamiast ogórka(...)przepis podstawowy. Z moim ulubionym dodatkiem - odrobiną koperku :) Warto przygotować go chociaż kilka godzin przed planowanym spożyciem, bo najlepiej smakuje, gdy się przegryzie :) No i najlepszy jest teraz - młody czosnek, świeże ogórki, to wszystko ma znaczenie ;) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Jajka sadzone zapiekane z warzywami 145

zrobiłam z tego co miałam. Składniki: 1/2 paczki mrożonych warzyw 1/2 czerwonej papryki puszka pomidorów w zalewie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka kilka plasterków  kiełbasy podsuszanej łyżka kaparów oliwki zielone sól, pieprz, tymianek olej winogronowy   Paprykę pokroiłam w kostkę, cebulę posiekałam, czosnek wycisnęłam przez(...)praskę. Cebulę i czosnek wrzuciłam na rozgrzany olej, po chwili dodałam paprykę i warzywa. Dusiłam ok. 10 min. Dodałam pomidory i przyprawy, znów chwilę poddusiłam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wbiłam jajka, posypałam oliwkami, kaparami, dołożyłam półplasterki kiełbasy i zapiekałam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180*C.  Nie posypałam jajek po wierzchu tymiankiem, dlatego są białe

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pełnoziarniste wrapsy z kurczakiem 351

naszła mnie wielka ochota i zadebiutowałam;) Składniki: * paczka czyli 4 szt. wrapsów pełnoziarnistych * ok. 400 g piersi z kurczaka * 3 - 4 liście sałaty * 2 pomidory * ogórek zielony * kapary, czosnek marynowany * przyprawa gyros * oliwa i olej do smażenia Sos: * op. jogurtu greckiego - ok. 300 g * 1 - 2 łyżki majonezu kieleckiego * 2 ząbki czosnku wyciśnięte * zielona cebulka * sól czosnkowa z ziołami Piersi(...)parę godzin do lodówki. Po tym czasie wrzuciłam na rozgrzany olej i smażyłam kilka minut z każdej strony. W międzyczasie obrałam i pokroiłam pomidory i ogórka w kostkę, czosnek na połowy, porwałam na kawałki liście sałaty i posiekałam drobno cebulkę. Przygotowałam sos jogurtowy. Wrapsy podgrzałam z obydwu stron na suchej i dobrze rozgrzanej patelni przez chwilkę. Smarowałam sosem

Zdrowa Kuchnia Sowy
Domowa wędlina 191

mięsa: * 2 kg mięsa typu schab, karczek, pierś indyka itp. * 2 litry wody * 4 łyżki soli * 1 łyżka fruktozy * 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego + 1/2 łyżeczki ziołowego * 4 ząbki czosnku * 2-3 łyżki majonezu * 1 -2 liście laurowe * kilka ziarenek ziela angielskiego Ja kupiłam kawałek schabu o wadze 1.2 kg, więc składniki odpowiednio zmniejszyłam. Robiłam tak: po południu wlałam(...)łyżkę majonezu kieleckiego i wymieszałam mocno trzepaczką. Potem wsypałam 2 łyżki soli, 1 łyżeczkę fruktozy i pieprz - dałam łyżeczkę czarnego, bo ziołowego nie miałam. Wycisnęłam 2 duże ząbki czosnku do wody, dorzuciłam 2 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Wszystko to wymieszałam, zagotowałam i zostawiłam do wystudzenia.   Późnym wieczorem do zimnej zalewy włożyłam schab, tak, aby był cały

Zdrowa Kuchnia Sowy