czosnek - 7003 przepisów (strona:168/467)

Schab w sosie myśliwskim 380

sztuk kotletów ze schabu cebula 5-6 sztuk ogórków kiszonych 0,5 litra bulionu 4 plasterki boczku dwie garście suszonych grzybów przyprawa do wieprzowiny sól pieprz ziołowy papryka słodka czosnek granulowany papryka ostra 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku Wykonanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin. Po tym czasie(...)Jeżeli ktoś woli można je oczywiście pokroić w kostkę, nie zmienia to w żaden sposób smaku potrawy. W czasie gdy grzyby się gotują możemy przyprawić mięso pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Do zblednowanych grzybków dodajemy bulion i gotujemy. Boczek i ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka smażymy, a potem dorzucamy do sosu. Czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy i wrzucamy

Czerwona Porzeczka
Pieczona pierś z indyka 720

wilgotne i bardzo aromatyczne. Idealne do kanapek, na imprezkę lub na  zbliżające się święta. Zobaczcie, jak łatwy jest przepis, a może się skusicie :) Składniki marynaty: 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 czubata łyżeczka mielonych suszonych pomidorów (u mnie Skworcu ) 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaska łyżeczka pieprzu

Smak mojego domu
MAD MOXXI’S PIZZA – BORDERLANDS 2 – pizza z pepperoni 245

POMIDOROWY (15 min): Na rozgrzaną patelnię (najlepiej dużą, wtedy zwiększycie powierzchnię parowania i sos szybciej się zredukuje) wlewamy oliwę z oliwek lub olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, nieco cukru oraz szczyptę soli. Mieszamy i smażymy to około 30 sekund, następnie wlewamy zawartość puszki z pomidorami, dodajemy jedną łyżkę koncentratu pomidorowego, mieszamy i gotujemy aż do zredukowania

Nerds Kitchen
Rewelacyjny hummus z pieczonymi burakami 234

kanapki i jako dodatek do potraw.  Składniki: - 200g suchej ciecierzycy (ok. 400 po ugotowaniu) - 2 średnie, ugotowane buraki - 2 łyżki tahini - sok z połowy cytryny - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka sody oczyszczonej do gotowania ciecierzycy   Suchą ciecierzycę umieszczamy w sporym garnku, zalewamy dużą ilością zimnej wody i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Przekrojone na pół

Be Fit Be Strong
Ekologiczny makaron z dyniowym sosem "serowym" nie tylko dla wegan 212

porcji. Jedna (ok. 320g) to 400kcal. Składniki: - 1kg dyni - 400g ekologicznego makaronu żytniego razowego - wstążka SYMBIO - 130g orzechów nerkowca SYMBIO - 3 ziemniaki - 2 cebule - 15g płatów drożdżowych - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki ostrej - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: posypujemy wegańskim parmezanem z nerkowców i szczypiorkiem Orzechy zalewamy gorącą wodą na co najmniej

Be Fit Be Strong
SALISBURY STEAK i INSTA-MASH – FALLOUT – Stek Salisbury i kremowe puree ziemniaczane 283

odpowiednie. Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie ogarniamy resztę przepisu. 2. FORMOWANIE STEKÓW (10 min) Do miski wrzucamy mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, musztardę, sos worcester, drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz płaską łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy i formujemy z powstałej masy ok. 6 płaskich, owalnych kotletów (podobnie ja na tradycyjne

Nerds Kitchen
Buffalo Wings czyli klasyczne, amerykańskie skrzydełka pokoju 445

szklanki masła ( niesolonego) ⅔ szklanki ostrego sos u pieprzowego (w stylu Tabasco) 1 ½ łyżki octu ½ łyżeczki soli selerowej ¼ łyżeczki sosu Worcestershire 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu ⅛ łyżeczki czosnku w proszku Zebrać razem wszystkie składniki. W niewielkim rondelku rozpuścić m asło na małym ogniu ; dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć trzepaczką; d oprowadzić do wrzenia nieustannie ubijając; wyłączyć

Jem więc Jestem
53. Pesto alla genovese - pesto z bazylii 254

oliwek (u mnie 35g zwykłej i 15g oliwy z bazylią) - można dodać mniej - 65g parmezanu - 50-60g orzeszków piniowych (lub tańszą wersję - orzeszków ziemnych, niesolonych!) - 5 małych ząbków czosnku lub 3 duże - 3g ekstraktu z oregano lub płaska łyżeczka suszonego Dodatkowo: - 200g razowego makaronu penne   Liście bazylii płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Jeżeli mamy parmezan w kostce

Be Fit Be Strong
Zimowy Flammkuchen z dynią i mięsem mielonym 233

ciasto : 250 g mąki orkiszowej 150 ml wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Składniki na nałożenie : 200 g mieszanego mięsa mielonego 300 g dynii Hokkaido 1 ząbek czosnku 100 g śmietany kremówki pieprz 1/2 łyżeczki curry 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1/4 kapusty włoskiej parmezan Wykonanie: mąkę, wodę z solą i oliwą zagnieśc na gładkie ciasto. Zawinąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Magiczna, błyskawiczna, ezoteryczna potrawa, sos, przystawka na karnawałową imprezę 350

trać już więcej czasu i zabieraj się do roboty. Chimichurri Składniki: 1 duży pęczek natki pietruszki (przepis na ok. 10 dkg liści) 3/4 szklanki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku ocet balsamiczny sól do smaku Zebrać razem wszystkie składniki. Natkę dokładnie umyć i wysuszyć; przebrać liście i odzielić od grubych łodyg. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze lub przystawce do robota

Jem więc Jestem
Kurczaczki z mandarynkami 185

Składniki: na 2 porcje 2 filety z kurczaka puszka mandarynek lub 3 świeże 1 op makaronu, najlepiej tagliatelle pesto: 0,5 opakowania rukoli 2 ząbki czosnku 1 cytryna 0,5 kubka startego dojrzewającego sera sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki smażymy na oliwie, dolewamy odrobinę soku z mandarynek oraz dorzucamy

Luźna Kuchnia
Kopytka z suszonymi pomidorami i wędzonym boczkiem 266

chyba, że mamy niezbyt okazały pęczek wówczas dajemy całość)3 łyżki oliwy z pomidorów2 żabki czosnkuŚwieżo mielony pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów i wyciskamy dwa ząbki czosnku. Na rozgrzaną patelnie dodajemy pokrojony boczek i chwilkę podsmażamy. Dorzucamy kopytka i obsmażamy około 5 minut. W tym czasie kroimy pomidory,  a natkę pietruszki myjemy i siekamy. Na patelnie

Kolizje Smaków
Policzki wołowe w winie 286

piec kolejne 30 minut. Wyjąć z piekarnika, wyłowić z sosu kawałki pomarańczy i tymianek. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakowa  na podgrzany półmisek policzki, marchew, cebulę,boczek i czosnek. Przykryć i odstawić.Pozostały w naczyniu płyn doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez ok 20 - 25 minut albo do czasu aż sos zredukuje się

Stare Gary
Biała kiełbasa z francuską zapiekanką ziemniaczaną 231

powoli zagotowujemy, uważając, by mleko nie wykipiało.Trzymamy na malutkim ogniu przez 15 min, by wywar tylko mrugał, a mleko zgęstniało.Żaroodporne naczynie smarujemy masłem.Posypujemy drobno posiekanym czosnkiem,Przekładamy łyżką cedzakową ziemniaki.Zalewamy mlekiem tak, by nie przykryć całkowicie ziemniaków.Przykryte naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.Pieczemy około 50 minut by ziemniaki wchłonęły mleko i się zarumieniły.Pęta

Kredowe Menu
Gozleme – turecki przysmak z fetą i szpinakiem 477

sól – 1 łyżeczka- jogurt naturalny – 2 łyżki- letnia woda – ok. 30-50ml- olej do posmarowaniaFARSZ:- ser feta – 100g- szpinak – 250 g- sól- pieprz- czosnek granulowany  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Umyty szpinak blanszujemy na patelni. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z rozgniecionym serem.Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy.Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto

Ostra na Słodko