passacie, ale nie teraz! Myślę, że jak pomidory jeszcze trochę stanieją, to kupię ich z 5 kg i zrobię sos do słoików. Mój sos jest bardzo tradycyjny - z cebulą, czosnkiem i bazylią. Jest trochę rustykalny, gdyż grubo kroiłam pomidory i w gotowym sosie wciąż są widoczne ich kawałki. Do sosu wykorzystałam mój tajny składnik, czyli ocet z czerwonego wina. Lubię(...)dzieła! Świętujmy sezon pomidorowy i przygotujmy pyszny sos:) Makaron z prostym sosem pomidorowym na 4-6 porcji Składniki: 5 dużych, mięsistych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 chilli garść świeżych liści bazylii chluśnięcie czerwonego octu winnego (1/2-1 łyżki) oliwa sól, pieprz ew. szczypta cukru brązowego makaron np. penne Przygotowanie: Obierz pomidory ze skórki (np. poprzez nacięcie skórki i zanurzenie
Chilli Czosnek i Oliwaugotowałam warzywa po swojemu, co znajdziecie poniżej w opisie przygotowania. Bardzo ciekawy jest też kolejny etap przygotowań, w którym to ugotowane warzywa zalewa się w misce gorącą mieszaniną oliwy, czosnku, chilli, anchois i nasion kopru włoskiego. Następnie wszystko się miesza, lekko rozgniatając kalafiora łyżką. Dzięki temu nasyca się on bogactwem smaków i aromatów i staje się niesamowity - nie pomyślelibyście(...)można przygotować kalafiora! Gotowe danie jest bardzo smaczne. Jedną z pierwszoplanowych ról gra lekko anyżowy smak nasion kopru włoskiego, współgrający z aromatem czosnku, chilli i czarnych oliwek. Danie wyróżnia się też bogactwem tekstur - delikatne warzywa skontrastowane są z chrupiącymi grzankami . Mam nadzieję, że mój opis dostatecznie zachęcił was do przygotowania tego świetnego dania, zatem przjedźmy do przepisu:) Aromatyczne muszelki
Chilli Czosnek i Oliwapomidorki koktajlowe i kolorowe pomidory różnych odmian - pyszne i słodkie . Z tej okazji przygotowałam panzanellę, czyli toskańską sałatkę chlebową, która ma wszystko, co kojarzy mi się z Włochami - pomidory, czosnek, oliwę, bazylię i parmezan. Jej smak jest dla mnie kwintesencją lata w wydaniu Włoskim . Zapraszam więc was na przepis i trochę ciekawostek - np. odpowiedź na pytanie, dlaczego toskański chleb(...)mogłaby zostać uznana przez nie za zbytnią fanaberię, ale co mi tam:) W moich książkach znalazłam jeszcze dwie wersje tej sałatki, trochę bardziej tradycyjne : u Nigelli (pomidory, cebula, chleb, czosnek, bazylia, oliwa, ocet) z pomidorów zdejmuje się skórkę i sieka niemal na miazgę, zaś Joyce Goldstein robi z chleba grzanki i do wymienionego już zestawu składników dodaje jeszcze ogórki
Chilli Czosnek i OliwaFresh , którą kupiłam na Targach Książki Kulinarnej ? Dziś chciałam wam pokazać pierwszy spośród naprawdę rewelacyjnych przepisów, jakie oferuje ta książka. Jest to turecka pasta z bakłażanów, z dodatkiem jogurtu, czosnku, chilli, kminu rzymskiego i orzechów włoskich. Orientalna, prosta i jeszcze ten zniewalający zapach grillowanych bakłażanów! Połączenie bakłażanów i jogurtu podobno jest bardzo popularne w kuchni tureckiej i perskiej ( czyli(...)irańskiej ). Mi też przypadło do gustu - uważam, że jogurt świetnie dopełnia mięsistą konsystencję bakłażana i łagodzi ostrość czosnku i chilli . Dodanie uprażonych orzechów włoskich do pasty to również strzał w dziesiątkę - uprażone orzechy mają niebiański aromat ( nie pomijajcie tego etapu przygotowania, bo naprawdę robi on różnicę ) i wzbogacają konsystencję cudownie chrupiąc pod zębami. Dzisiejsza pasta przypomina mi w smaku bardzo
Chilli Czosnek i OliwaWami:) Tureckie pilaki - kilka słów o potrawie Słowem pilaki określa się w Turcji pewien styl przygotowywania potraw , który polega na gotowaniu składników w sosie zrobionym z oliwy, cebuli, czosnku, marchewki, ziemniaka i pomidorów lub przecieru pomidorowego. Zatem nie jest to jedna potrawa, a rodzajów pilaki jest wiele, z tymże zawsze podaje się je jako meze (przystawka). Cechą charakterystyczną tego stylu(...)porcji czas przygotowania: 45 min. + czas moczenia i gotowania fasoli Składniki: 250 g białej fasoli o dużych nasionach (np. Piękny Jaś) 1 szklanka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 marchewki 2 ziemniaki sałatkowe (które się nie rozgotowują) 1 pomidor lub 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 szklanka wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli do podania : natka pietruszki, cytryna Przygotowanie
Chilli Czosnek i Oliwaobecnie bakłażany są jeszcze drobne i takie wolę) 1 czerwona papryka 1 cebula 1 cukinia 5 dużych pomidorów, obranych i pokrojonych na kawałki, lub 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru oliwa do smażenia do podania: jogurt naturalny Przygotowanie: Obierz bakłażany ze skórki, odkrój końce i pokrój(...)Następnie usmaż kawałki cukinii. Usmażone warzywa rozłóż na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie przygotuj pomidorowy sos. Rozgrzej dwie łyżki oliwy na patelni, wrzuć cebulę, czosnek i paprykę i smaż aż zmiękną. Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, cukier i przyprawy. Przykryj i zmniejsz ogień do małego. Duś, aż pomidory zaczną się rozpadać. Zdejmij pokrywkę i duś dalej
Chilli Czosnek i Oliwakraju. Zawijanie roladek jest banalnie proste , jednak musicie wziąć pod uwagę czas potrzebny na ich zamarynowanie w soli (dzięki temu zmiękną) i upieczenie w pięknie pachnącej zalewie z czosnku i oliwy. Jednak te czynności możecie wykonać dzień wcześniej, następnie ułożyć plastry cukinii na półmisku, przykryć folią plastikową i wstawić na noc do lodówki. W takim wypadku z zawijaniem roladek(...)innego sera z niebieską pleśnią, lub sera koziego) 6 suszonym pomidorów, odsączonych z oliwy i pokrojonych w paseczki świeża bazylia marynata do cukinii: 4 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, świeżo zmielony pieprz sól Przygotowanie: Cukinie pokrój na podłużne paski szerokości 0,5 cm. Ułóż je na talerzu, posól i odstaw na 40 min., aby zmiękły. Rozgrzej piekarnik
Chilli Czosnek i Oliwawłożyć je do sporego garnka i gotować w rosole lub sosie pomidorowym na małym ogniu. Składniki : główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy(...)kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już posolone i może zawierać różne inne dodatki). Ryż gotujemy na sypko. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. Zamiast czosnku możemy dodać cebulę, tyle że cebulę szatkujemy i podsmażamy na oleju. Gdy ryż przestygnie mieszamy ryż i czosnek /cebulę z mięsem, łyżeczką soli i pieprzem. Kapustę nadkrajamy wokół głąba
prawdziwe jedzeniezbliżony (ok 1-1,5 godziny). Gołąbki możemy też przygotować dzień wcześniej. Składniki (na 10 gołąbków): mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Składniki na pieczone ziemniaki: 1-2 kg ziemniaków kilka cebul majeranek, sól, pieprz, olej Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina(...)mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już posolone i może zawierać różne inne dodatki). Ryż gotujemy na sypko. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. Zamiast czosnku możemy dodać cebulę, tyle że cebulę szatkujemy i podsmażamy na oleju. Gdy ryż przestygnie mieszamy ryż i czosnek /cebulę z mięsem, łyżeczką
prawdziwe jedzeniepewno przypadnie Wam do gustu. Składniki (porcja na 4 miski): 2 cukinie (u mnie żółta i zielona) 750 ml bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek 4-6 ząbków czosnku 2 łyżeczki curry ½ łyżeczki pieprzu cayenne jogurt naturalny świeża bazylia Przygotowanie (30 min): Na początku należy przygotować cukinię, a więc obrać ją ze skórki, wydrążyć miękki środek z pestkami, pokroić(...)grubą kostkę oraz obrać czosnek. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy obrany ze skóry czosnek. Podsmażamy aby oddał smak do oliwy przez około 5 min. Dobrze jest często mieszać aby czosnek się nie przypalił. Po upływie 5 minut wrzucamy do garnka cukinię, mieszamy i dolewamy przygotowany wcześniej bulion. Dodajemy przyprawę curry oraz odrobinę pieprzu cayenne dla nadania
PastelFoodcałe danie w niecałe pół godziny. Składniki: 500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka 3-4 plastry ananasa 1 cebula dymka 2 cm kawałek imbiru 2-3 ząbki czosnku 3 czubate łyżki bułki tartej 4 łyżki mleka 2 łyżki sosu sojowego sól, świeżo mielony pieprz Sos teriyaki: 1/3 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki soku wyciśniętego(...)ananasa 3 łyżki cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku 1 cm kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka skrobi (mąki) ziemniaczanej sezam do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ananasa rozdrabniamy (w malakserze lub siekamy drobno nożem), a następnie wyciskamy z niego sok wprost do szklanki (potrzebujemy 1/4 szklanki soku – do sosu). Sok odstawiamy, a ananasa dodajemy
Poezja smakumnie tym razem: łosoś, miruna nowozelandzka,okoń nilowy i polędwiczki dorsza atlantyckiego) - ok.500g różnych owoców morza: ośmiorniczki, krewetki, kraby, homary, mule..) - 2 marchewki - 2 duże cebule - kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka) - biała część pora - 500g pomidorów - 1 szklanka białego wytrawnego wina - 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek - koperek, szafran (szczypta) - sól, świeżo mielony pieprz - ok.1(...)rybnego (ja daję wodę) - skórka otarta z ok.1/8 pomarańczy (ja daję gotową Oetkera) - 2 łyżki soku z cytryny - szczypta chili (nie trzeba) Dodatkowo: - bagietka - trochę oliwy i masła - ząbek czosnku Filety z ryb kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i por pokrojony w półkrążki. Dodajemy marchewki pokrojone w talarki
Smaczne Zdrowepewnością nie był to ostatni raz. Krem paprykowy z mascarpone składniki na 3-4 porcje 1,2 kg czerwonej papryki 2 średnie pomidory bez skóry 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2,5 szklanki bulionu warzywnego 1 płaska łyżeczka chilli w proszku sól, pieprz serek mascarpone oliwa do smażenia wykonanie: Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Układamy(...)blachę do pieczenia razem z ząbkiem czosnku i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy do momentu gdy skórka papryki stanie się pomarszczona, lekko przypieczona. Wyciągamy z piekarnika. By skóra lepiej odchodziła wkładamy paprykę do woreczka foliowego. Po 10 minutach wyciągamy paprykę i pozostawiamy do ostygnięcia. następnie usuwamy z niej skórkę. Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną szalotkę wraz
Przysmaki Karolkiliści szpinaku. Dzisiaj postanowiłam przygotować szybką zupę szpinakową, gdyż została mi jeszcze jedna torebka siekanego szpinaku. Dodatkiem do zupy jest serek topiony kremowy i jajko, oraz gałka muszkatałowa. Zamiast czosnku użyłam czosnek niedźwiedzi, oraz sól czosnkową, gdyż czosnkowe dodatki świetnie komponują się ze szpinakiem, w zupie szpinakowej jest niezbędny. Zupa szpinakowa z jajkiem (zupa krem) i serem topionym(...)mrożonego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego 250 ml rosołu domowego 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 50 g sera topionego kremowego sól czosnkowa Kotany biały pieprz gałka muszkatałowa 1 jajko ugotowane na twardo Szpinak podsmażamy na rozpuszczonym maśle, dodajemy czosnek niedźwiedzi, doprawiamy solą czosnkową i dusimy chwilkę. Wlewamy 250 ml rosołu, 3/4 sera topionego i za pomocą trzepaczki mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmażonych/ pieczonych mięs proponuję przygotować zimny dip / sos na bazie serka homogenizowanego o,1 % tłuszczu i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku, koperku i tartego ogórka. Ten sos jest jednym z moich ulubionych dipów, przygotowuje się go bardzo szybko, wymaga po przygotowaniu jedynie schłodzenia w lodówce. Dip jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą(...)jogurtowy (pikantny): Składniki: - 200 g naturalnego serka homogenizowanego 0,1% - 200 g jogurtu greckiego -2 łyżki drobno posiekanego koperku - 2 starte na tarce jarzynowej małe ogórki gruntowe - 2 ząbki czosnku - kilka kropel octu winnego - chili w młynku Kotanyi - sól do smaku Serek łączymy z jogurtem, mieszamy z tartym ogórkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, z koperkiem, doprawiamy do smaku octem winnym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię