pewnością nie był to ostatni raz. Krem paprykowy z mascarpone składniki na 3-4 porcje 1,2 kg czerwonej papryki 2 średnie pomidory bez skóry 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2,5 szklanki bulionu warzywnego 1 płaska łyżeczka chilli w proszku sól, pieprz serek mascarpone oliwa do smażenia wykonanie: Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Układamy(...)blachę do pieczenia razem z ząbkiem czosnku i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy do momentu gdy skórka papryki stanie się pomarszczona, lekko przypieczona. Wyciągamy z piekarnika. By skóra lepiej odchodziła wkładamy paprykę do woreczka foliowego. Po 10 minutach wyciągamy paprykę i pozostawiamy do ostygnięcia. następnie usuwamy z niej skórkę. Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną szalotkę wraz
Przysmaki Karolkiliści szpinaku. Dzisiaj postanowiłam przygotować szybką zupę szpinakową, gdyż została mi jeszcze jedna torebka siekanego szpinaku. Dodatkiem do zupy jest serek topiony kremowy i jajko, oraz gałka muszkatałowa. Zamiast czosnku użyłam czosnek niedźwiedzi, oraz sól czosnkową, gdyż czosnkowe dodatki świetnie komponują się ze szpinakiem, w zupie szpinakowej jest niezbędny. Zupa szpinakowa z jajkiem (zupa krem) i serem topionym(...)mrożonego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego 250 ml rosołu domowego 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 50 g sera topionego kremowego sól czosnkowa Kotany biały pieprz gałka muszkatałowa 1 jajko ugotowane na twardo Szpinak podsmażamy na rozpuszczonym maśle, dodajemy czosnek niedźwiedzi, doprawiamy solą czosnkową i dusimy chwilkę. Wlewamy 250 ml rosołu, 3/4 sera topionego i za pomocą trzepaczki mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmażonych/ pieczonych mięs proponuję przygotować zimny dip / sos na bazie serka homogenizowanego o,1 % tłuszczu i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku, koperku i tartego ogórka. Ten sos jest jednym z moich ulubionych dipów, przygotowuje się go bardzo szybko, wymaga po przygotowaniu jedynie schłodzenia w lodówce. Dip jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą(...)jogurtowy (pikantny): Składniki: - 200 g naturalnego serka homogenizowanego 0,1% - 200 g jogurtu greckiego -2 łyżki drobno posiekanego koperku - 2 starte na tarce jarzynowej małe ogórki gruntowe - 2 ząbki czosnku - kilka kropel octu winnego - chili w młynku Kotanyi - sól do smaku Serek łączymy z jogurtem, mieszamy z tartym ogórkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, z koperkiem, doprawiamy do smaku octem winnym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. “Chile con carne” oznacza papryki z mięsem. Główne składniki tej potrawy to różnego rodzaju papryki, fasola, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso, doprawione kuminem i chilli. Chilli con carne to aromatyczne, meksykańskie pikantne danie o głębokim aromacie. Podaje się do tego dania, chleb ryż lub tortillę. Jest to idealne(...)smaku i serca, a wszystko zmieścimy w jednym garnku. Polecam też zupę gulaszową z klopsikami , to również pyszne danie jednogarnkowe. Składniki: 1/2 kg mięso mielone z łopatki 2 ząbki czosnku 3 szt. cebula 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 łyżeczka kuminu w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 250 g passaty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna obowiązkowa pozycja w spiżarni to ogórki z chili i czosnkiem. Te pikle charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem. Szczególnie lubiane przez mężczyzn, ale i wśród kobiet mają wiele zwolenniczek. Idealne na przyjęcie, jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapeczek. Składniki: * 2,5 kg niedużych ogórków * 4 łyżki soli * 2 łyżeczki chili w proszku * 1,5 główki czosnku na zalewę(...)ułożyć w naczyniu, zasypać solą i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie odlać zgromadzony płyn, odcedzając ogórki na sicie. Do ogórków dodać pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku lub przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszać. Ugotować zalewę. Ocet, cukier i olej zagotować. Dodać papryczkę chili w proszku - wymieszać. Zalewą zalać ogórki, przykryć i odstawić na 12 godzin w chłodne
kolorowotorcikowoSkładniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego ( ja używam wołowiny) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano suszonego 1 jajko bułka tarta pieprz i sól do smaku Składniki sos: 2 puszki po 400 gramów krojonych pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku zmiażdzone mały przecier pomidorowy 250 ml bulionu(...)gramów makaronu spaghetti ( ja wolę makaron wstążkę) ser parmezan starty według uznania lub inny ser żółty starty według uznania Przygotowanie: W misce łączymy mięso mielone z jajkiem, cebulą, czosnkiem, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Łyżką stołową nabieramy otrzymaną masę i formujemy pulpeciki, każdego oprószając bułka tartą. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, kulki smażymy
Niezły Młynekoczkach 2 pietruszki starte na grubych oczkach mały kawałek selera starty na grubych oczkach mały por pokrojony w cienkie paseczki 1 duża cebula pokrojona w kostkę 4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju rzepakowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 500 g mrożonego szpinaku (użyłam brykietu) sól, pieprz, ostra czerwona papryka, czosnek(...)granulowany woda szklanka mleka sok z połowy cytryny Do podania: jogurt grecki ziarna słonecznika Przygotowanie: 1. Świeże warzywa (oprócz ziemniaków) wraz z czosnkiem wrzuciłam na rozgrzany olej, szybko przesmażyłam, po czym doprawiłam solą, pieprzem i papryką. 2. Przełożyłam całość do garnka, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, ziemniaki oraz szpinak i zalałam ok. 1,5 litra letniej wody. Gotowałam na wolnym
Kulinarny Pamiętnikjajkiem ugotowanym na twardo. Składniki: trzy duże garści świeżego szczawiu 2 średnie marchewki starte na grubych oczkach 1 pietruszka starta na grubych oczkach mały por pokrojony w półplasterki ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 ziarna ziela angielskiego liść laurowy 4 ziemniaki pokrojone w kostkę sól, pieprz, czosnek granulowany łyżka oleju rzepakowego pół szklanki mleka jajka ugotowane na twardo, jogurt grecki(...)świeży koperek do podania Przygotowanie: W garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim marchewkę, pietruszkę, pora, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażone warzywa zalałam 1,5 l zimnej wody, dorzuciłam ziemniaki i gotowałam tak długo, aż wszystkie warzywa zmiękły (ok. 25 minut). Do wywaru dodałam umyte, obrane i posiekane liście szczawiu, doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym i gotowałam
Kulinarny Pamiętnikgotować :) tak więc przejdźmy do naszej łopatki... Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo-miodowym SKŁADNIKI: - 1 kg lub 1,5 kg łopatki - 2 duże cebule - 6 ząbków czosnku - 1 słoiczek musztardy sarepskiej - 1 lub 1,5 łyżki czubatej miodu ( w zależności czy ktoś lubi bardziej słodkie czy mniej) - 2 łyżki śmietany 18% - 1-2 duże ogórki kwaszone(...)pół łyżeczki ziaren gorczycy białej - 5 ziaren kolendry - 1 łyżeczka płaska rozmarynu - ---||--- cząbru - ---||--- szałwii - ---||--- pieprzu białego mielonego - ---||--- tymianku - ---||--- estragonu - ---||--- pieprz cayenne (z tym ostrożnie) - ---||--- pieprz ziołowy - ---||--- czosnek granulowany ----||--- szczypta czosnku niedźwiedziego Potrzebny jeszcze będzie sznurek, nitka lub wykałaczki do zawiązania/zapięcia roladek, żeby podczas gotowania się nie rozpadły.... PRZYGOTOWANIE: Łopatkę myjemy i osuszamy
Zainspiruj się kuchniąbardzo pozytywnie zaskoczona. Pyszniejszej rzeczy nie jadłam nigdy w życiu!!! A tak się bałam tego maleńkiego słoiczka z zieloną, cudownie zaskakującą zawartością... Tak więc zabiorę was w krainę bazylii, czosnku i zielonych oliwek. Ruszajmy... Makaron z zielonym pesto i grillowanym kurczakiem... SKŁADNIKI: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 słoiczek zielonego pesto - 3-4 łyżki śmietany 18% - 1 opakowanie zielonych oliwek(...)słoiczek suszonych pomidorów w zalewie - 1 cebula cukrowa - 3 duże ząbki czosnku - świeża bazylia - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - sól, pieprz - opakowanie świeżego makaronu włoskiego MARYNATA DO KURCZAKA: - 4 łyżki sosu słodko- ostrego - pół łyżeczki pieprzu cayenne (chilli) PRZYGOTOWANIE: Kroimy naszą pierś
Zainspiruj się kuchniągumką, szklaną pokrywką i spinaczem), tym razem pokażę Wam sposób na pyszne ogórki kiszone w słoikach typu twist-of wielkości 1 litra. Do kiszenia ogórków wykorzystuję tradycyjne dodatki: czosnek, chrzan i baldachy kopru, oraz sól - 1 pełna łyżka na litr bardzo gorącej wody. Takie dodatki do ogórków dodawała moja mama, tak robię i ja. Raz w życiu dodałam. dodatkowo liście(...)ogórki straciły swój niepowtarzalny smak. Ogórki kiszone są twarde i jędrne, swoją twardość ogórki zawdzięczają dużej ilości chrzanu. Ogórki kiszone w słoikach twist-off: Składniki: ogórki ( dowolna ilość ) ząbki czosnku korzeń chrzanu baldachy kopru z nasionami sól: 1 łyżka na litr wody Wodę bardzo gorącą wlewamy do litrowego pojemnika, wsypujemy 1 łyżkę soli (20 g), którą rozpuszczamy mieszając łyżką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna włoska klasyka, czyli szybkie danie z makaronem w roli głównej, tym razem z sosem na bazie pomidorów z dodatkiem oliwek, kaparów i anchois. Ostrości nadaje mu czosnek i odrobina chilli. Maccronelli to makaron, który ma kształt niewielkich rurek. Składniki: 200 g makaronu maccronelli 6 filecików anchois w oleju 3 ząbki czosnku łyżeczka kaparów garść czarnych oliwek bez pestek pół(...)puszki krojonych pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek chilli, sól morska, pieprz Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapary, czosnek i anchois drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę , dodać anchois i czosnek, chwilę podsmażyć i dorzucić pomidory. Wymieszać i dusić na małym ogniu około 5 minut. Do sosu dodać kapary i całe oliwki, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odcedzony
wyzwania kuchennekotleciki to popularne danie kuchni bałkańskiej. Smażone są na grillu i podawane najczęściej z różnego rodzaju dipami. Składniki na 12 sztuk: 500 g mielonego mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżka świeżego tymianku sól do smaku olej roślinny na dip jogurtowy: 200 g jogurtu naturalnego(...)ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki posiekanej sól, pieprz Cebulę drobno posiekać. Mięso wymieszać z cebulą, wyciśniętym czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, papryką i żółtkiem. Doprawić solą. Uformować podłużne kotleciki, ułożyć je na talerzu
wyzwania kuchenneKrewetki smażone z czosnkiem i pietruszką to najszybszy i jednocześnie najlepszy przepis na te pyszne i łatwo dostępne owoce morza. Składniki na 1 dużą porcję: 15-20 krewetek Black Tiger mrożonych 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 3 łyżki białego wina garść natki pietruszki sól morska Krewetki wrzucić do durszlaka, przelać wrzątkiem i rozmrozić około(...)minut. Czosnek i natkę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dorzucić czosnek i krótko podsmażyć, aby się nie przypalił. Następnie dodać krewetki i smażyć je przez 2 minuty. Wlać białe wino, przewrócić krewetki na drugą stronę, zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Na końcu dodać natkę i masło. Zdjąć patelnię z ognia, gdy masło się roztopi i doprawić
wyzwania kuchenneProsta przekąska lub danie wegetariańskie z ciasta francuskiego, którego farsz stanowi podsmażony z czosnkiem szpinak i kawałki sera feta. Składniki: płat ciasta francuskiego 3 ząbki czosnku 250 g szpinaku 100 g sera feta sól, pieprz oliwa jajko Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak umyć, ser pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i chwilę podsmażyć czosnek. Dodać szpinak i całość poddusić
wyzwania kuchenne