sałatkę: składniki 200 g makaronu ryżowego opakowanie paluszków mrożonych 250 g puszka kukurydzy pęczek koperku ( najlepiej świeżego, my dałyśmy suszonego - lepszy smak ze świeżym) 3 ząbki czosnku jogurt naturalny mały 1 łyżka majonezu sól, pieprz 2 łyżki oliwy lub oleju Makaron kruszymy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy - pamiętajmy żeby nie trzymać go za długo(...)się papkowaty! Paluszki krabowe rozmrozić ( my po prostu zalałyśmy wrzątkiem i po chwili były już mięciutkie), pokroić na kawałeczki ok 1cm. Do wcześniej odsączonego makaronu wsypać kukurydzę , posiekany koperek, czosnek ( posiekany lub przeciśnięty przez praskę) , paluszki krabowe, oliwę . Wymieszać , dodać jogurt, majonez i przyprawić solą i pieprzem. Nie zapomnijcie o oliwie bez tego makaron "wypije" cały jogurt
Cukier&Puderwarzywami:) składniki 2 piersi z kurczaka ok 10 różyczek brokuła 1 papryka 1 pomidor 6 kostek mrożonego szpinaku 100 g sera niebieskiego (oczywiście nie musicie go dodawać) 3 ząbki czosnku 200 g jogurtu 2 jajka garść koperku zioła prowansalskie kurkuma sól, pieprz oliwa makaron pełnoziarnisty Piersi marynujemy w kurkumie , następnie podsmażamy. Pomidora, paprykę i ser kroimy w kostkę(...)Czosnek podsmażamy na oliwie i dorzucamy szpinak. Brokuła rozmrażamy, różyczki rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Jajka, jogurt, koperek oraz szpinak razem mieszamy. Wszystkie składniki wrzucamy na patelnie i dusimy do momentu zmięknięcia warzyw . Na koniec dodajemy ser i przyprawiamy. Nakładamy porcje makaronu na to warzywa i gotowe! Smacznego! Przepraszam , ale niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia już nałożonego dania
Cukier&PuderCześć !!! Dziś zapraszam Was na prościutki przepis na makaron z sosem pomidorowym:)) składniki: ok szklanki przecieru ( ja miałam ze świeżych pomidorków ;-))) pół cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy zioła prowansalskie, garść pietruszki, bazylia, sól, pieprz makaron pełnoziarnisty tagliatelle ok 100 g Po pierwsze przepis na przecier: 2 kg pomidorów Pomidory umyć, podzielić na połówki, wrzucić do garnka(...)zagotować. Następnie przetrzeć przez sito i ponownie zagotować. Gotowe! A teraz wróćmy do przepisu na sos: Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy przecier chwilę smażymy. W tym czasie w rondelku szklimy cebule, dodajemy do sosu, przyprawiamy. Makaron oblać sosem i gotowe! Smacznego! Kasia
Cukier&Puderdelektować się takimi pysznościami! Składniki: 1,5-2 kg karkówki 0,5 l mleka 3,2% 0,5 kg podgrzybków świeżych 250 ml śmietanki 30% 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła sól, pieprz, zioła Przygotowanie: Najpierw zabieramy się za przygotowanie mięsa. Do miski wlewamy mleko i dodajemy do niego posiekana w piórka cebulę. W mleku z cebulą moczymy(...)środku a nie ucieka podczas pieczenia. Tak przygotowane mięso układamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy cebulę z mleka, w którym na początku moczyliśmy mięso, pokrojony w kostkę czosnek, 2 liście laurowe i całość wsadzamy do piekarnika. Pieczemy w 190ºC przez ok. 1,5h. Czas pieczenia należy kontrolować w zależności od posiadanego piekarnika. Mięso powinno być zarumienione z wierzchu, jednocześnie
PastelFoodpiwem (4 porcje) Składniki: 1 kurczak 1 puszka ulubionego piwa 2 łyżki brązowego cukru 1 1/2 łyżeczki soli 1 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej 1/8 łyżeczki mielonego chili 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cytryna, pokrojona w plasterki Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw(...)wlej do przygotowanego naczynia 1/4 jej zawartości i postaw puszkę na środku. Umyj kurczaka i dokładnie osusz go papierowymi ręcznikami. W małej miseczce wymieszaj cukier, sól, pieprz, paprykę, czosnek, cebulę i chili. W drugiej miseczce umieść masło i dokładnie wmieszaj około 1/3 miksu przyprawowego z pierwszej miseczki. Teraz delikatnie oddziel skórę kurczaka od mięsa na piersiach i udkach i rozsmaruj
karmelowytemat pomidorów z małym udoskonaleniem.Składniki.-jak zrobić dobry bulion pisałem tutaj -pomidory w puszcze-3 świeże pomidory malinowe-sok pomidorowy szklanka-kawałek imbiru-cebula-oliwa-2 ząbki czosnku-bazylia-sól i pieprzNa patelni szklimy cebulę, dodajemy czosnek i imbir (posiekane), smażymy chwilkę. Solimy i pieprzymy. Dodajemy świeże pomidory pokrojone w kostkę, przesmażamy. Wrzucamy pomidory z puszki i sok pomidorowy
BaRepasMakaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynkąSkładniki na 2 osoby( duże porcje):180 gr makaronu ( u mnie linguine)150-200 g świeżego miecznika 1 marchewka1 łodyga selera1 ząbek czosnku½ małej cebuli3 mandarynki + otarta skórka z jednej 2 łyżki oliwy z oliwek( u mnie Classico extra vergine di oliva Monini)1 łyżeczka natki pietruszkisòl i pieprz do smakuWykonanie(...)błon. Odkładamy na talerzyk. Ścieramy skórkę z jednej mandarynki.Do gotujacej, osolonej wody wrzucamy makaron. Gdy makaron się gotuje ( ok 8/9 minut) przygotowujemy warzywne ragu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, a gdy ten się lekko zarumieni dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Dodajemy pozostałe warzywa, krótko podsmażamy ( 3-4 minuty).Dodajemy pokrojony filet rybny i skórkę z mandarynki
Mia Cucina SofietaDanie w całości wykonane przez moją połówkę:)Składniki;4 piersi z kurczaka,1 duża limonka,4 ząbki czosnku,1 łyżka oliwy z oliwek,ryż naturalny,Sałatka z mango;2 dojrzałe mango,3 pomidory rzymskie,1 czerwona lub żółta papryka /można obie/,czerwona cebula,szczypiorek,1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry,sok z 1 limonki,1 do 2 łyżek cukru(...)zależności jak dojrzałe jest mango/,oliwa z oliwek,sól, pieprz,Wykonanie;Piersi z kurczaka marynujemy w marynacie; soku z limonki, czosnku i w oliwie z oliwek od 2 do 10 godzin.Składniki sałatki kroimy na małą kostkę i mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Piersi z kurczaka można podać w całości lub w formie szaszłyków. Smażymy kurczaka na patelni grillowej
Anioły w kuchniprzygotowania: 36,00 złSKŁADNIKI:ok. 700 g bakłażana ( 2 średnie)Sos mięsno-pomidorowy: 500 g chudego mielonego mięsa (najlepiej wołowina) 2 średnie czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowegonatka pietruszki1/2 łyżeczki mielonego cynamonuszczypta chili1 łyżeczka suszonego oregano1/2 łyżeczki cukrusólzmielony czarny pieprzSos beszamelowy: 50 g masła 2 płaskie(...)łyżki oliwy). Usmażone układać na ręcznikach papierowych, aby oddały tłuszcz który pochłonęły przy smażeniu.*Sos mięsno-pomidorowy: Rozgrzać na patelni olej rzepakowy, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Dodać resztę składników sosu: pomidory z puszki, koncentrat, posiekaną natkę pietruszki, cynamon, chilli, oregano, cukier. Doprawić solą
kulinarnyJaTzatziki jest popularnym greckim dipem, składającym się z jogurtu, czosnku i świeżego ogórka.Tegoroczne wypoczynek spędziłem w Grecji. Zajadałem się tym przysmakiem codziennie. Gdy przygotowuję je w domu powracam wspomnieniami do skąpanego w słońcu Rodos. Możemy je podawać jako dodatek do warzyw, pieczywa lub mięs z grilla. Polecam Wam przygotowanie tego prostego dipu zarówno jako dodatek do dań lub jako(...)wydrążyć pestki. Przetrzeć na tarce o małych oczkach. Starkowanego ogórka należy posolić i odstawić na 10 min. Odsączamy wodę, którą puścił ogórek. Dodajemy jogurt oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Podajemy z pieczywem. Mniam
kulinarnyJaKrewetki- jedni je ubóstwiają, inni unikają. Jeśli jesteście fanami krewetek, to mój dzisiejszy przepis przypadnie Wam do gustu. Krewetki połączyłem z czosnkiem w białym winie. Do tego delikatne, marchewkowe pappardelle. Czas przygotowanie: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI:250 g krewetek koktajlowych (grenlandzkie)6 średnich marchewek2 cebule szalotki1 ząbek czosnku1/2 cytryny1 łyżka masła100 ml białego wytrawnego(...)pappardelle wrzucamy do gotującej się wody na ok 5 min. Marchewka powinna być aldente, kontrolujemy aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odcedzamy i odstawiamy. Na oliwie podsmażamy posikaną szalotkę i czosnek. Dodajemy masło, a następnie krewetki. Dolewamy wina i chwilę smażymy, aby sos się delikatnie zagęścił. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodajemy wcześniej przygotowane marchewkowe pappardelle i chwilę smażymy
kulinarnyJaszczypta cukruoliwa z oliwek do smażeniamakaronSposób przygotowania:Wstawić wodę na makaron. Kiedy będzie wrząca, posolić i dodać makaron w ilości dla 3 osób.Pokroić cebulą w drobną kostkę, a czosnek na pół i w plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić cebulę z czosnkiem, często mieszając. W międzyczasie pokroić pierś kurczaka na niewielkie kawałki. Posypać solą i pieprzem, obtoczyć
W kuchni wieczoremPOMIDORAMISkładniki:1 pomidor pokrojony w drobną kostkę4 oliwki pokrojone w drobną kostkęplasterek cebuli posiakany w bardzo drobną kostkęszczypta czosnku, soli i pieprzu1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka octu balsamicznego2 gałzki świeżej bazyli posiekanej lub łyżka suszonej bazylii Sposób przygotowania:Wszystko razem dokładnie wymieszać.Z PIECZARKAMISkładniki:4 duże pieczarkiłyżka masłaszczypta soli i pieprzu2 gałązki natki pietruszki Sposób przygotowania:Pieczarki pokroić(...)posiakną natką pietruszki.PRZYGOTOWANIE PIECZYWA Składniki:bułka paryska lub zwykła bułeczka z białego pieczywaoliwa z oliwek opcjonalnie ząbek czosnkuSposób przygotowania :Rozgrzać na patelni oliwę. Posmażyć na niej ząbek czosnku i zdjąć.Bułkę pokroić w kromki i podsmażyć na patelni do zrumienienia z obu stron
W kuchni wieczoremszybko okaże się, że te potrawy mają kilka wspólnych mianowników. Najczęściej chodzi o przyprawy, zioła, sosy, dodatki, które nadają pozostałym składnikom specyficzny charakter. Kuchnia indyjska bazuje na przyprawach korzennych, czosnku i imbirze. Potrawy potrafią być bardzo ostre. Jeśli w oryginalnych przepisach widzę zadaną ilość papryczek chilli, biorę połowę lub 1/3 tej ilości. Nie jestem fanką zbyt ostrych dań. Ostre smaki(...)wielu daniach:- ryż basmati (przydatny do wszelkich dań z ryżem, bo jego przygotowanie zajmuje 10 minut - opisałam je w kuchennym ABC - jak przygotować ryż basmati)- świeży imbir- świeży czosnek- cebula/szalotki- kolendra - ziarna i/lub zmielona- kmin rzymski - ziarna i/lub zmielony- kardamon zielony i czarny- papryczki chilli świeże i/lub suszone- cynamon w laskach i zmielony- goździki- kurkuma zmielona- pieprz cayenne- mieszanka
W kuchni wieczoremkmin mielimy w młynku do przypraw. Następnie wszystkie składniki marynaty miksujemy w małym malakserze na gładką masę. Jeśli nie macie malaksera i młynka elektrycznego to przyprawy rozdrobnijcie w moździerzu, czosnek drobno pokrójcie, tak jak imbir i wymieszajcie całość łyżką. Zalejcie zalewą kurczaka, przykryjcie miskę folią spożywczą i wstawcie do lodówki, niech czeka do następnego dnia.Następnego dnia przekładamy kurczaka(...)jaki macie w swoim piekarniku) aż się zarumieni, ok. 15 minut, może więcej - obserwujcie.Kiedy kurczak się piecze na patelni, na klarowanym maśle podsmażamy cebulę aż zmięknie. Dorzucamy imbir i czosnek. Podsmażamy dalej aż zmiękną. Dodajemy przyprawę garam masala i pieprz cayenne. Smażymy minutę, żeby przyprawy wydobyły swój aromat. Wlewamy pomidory, dodajemy cukier i dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Niech
W kuchni wieczorem