bardzo soczyste kotlety sojowe. Z takiej ilości składników wychodzą 2-3 porcje. Składniki: 10 kotletów sojowych 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 ząbki czosnku pieprz bulion (woda + kostka bulionowa) pra żone ziarna sezamu szczypiorek Wykonanie: Przyrządź marynatę: wymieszaj miód, sos sojowy, olej sezamowy, pieprz i drobno pokrojony czosnek. Kotlety ułóż w naczyniu
Qlinarnie i Qlinarniebidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 20 dag pieczarek 1 cebula lub 1 mały por 2 ząbki czosnku olej 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 2 łyżki przecieru pomidorowego lubczyk sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wykonanie: Podsmaż pokrojone wzdłuż pieczarki, posiekane cebulę/pora i czosnek na oleju. Następnie dodaj pokrojone w paski papryki oraz cukinię. Duś kilkanaście minut na małym ogniu, aż większość wody wyparuje a warzywa nieco zmiękną. Po chwili dodaj przecier pomidorowy
Qlinarnie i Qlinarnieminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 jajko sól, pieprz majeranek, zioła prowansalskie bułka tarta do obtaczania tłuszcz do smażenia (masło lub olej) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Zalej płatki gorącą wodą, mniej niż 1 cm ponad ich powierzchnią (po 20 minutach wchłoną wodę). Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do płatków podsmażone warzywa, jajko, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Formuj małe, płaskie kotlety i smaż na rozgrzanym
Qlinarnie i Qlinarnielanguage:EN-US;} 250 g makaronu spaghetti 8 łyżek oliwy 100-150 g startego żółtego sera ½ fil iżanki pestek słonecznika pęczek świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku sól, pieprz, sok z cytryny opcjonalnie: 200g zielonej fasolki 2 ziemniaki Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)Ugotuj makaron al dente. Po odcedzeniu przykryj pokrywką. Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika (możesz odłożyć małą ilość do posypania dania). W misce zmiksuj: oliwę, żółty ser, pestki słonecznika, czosnek i bazylię. Od razu połącz sos z makaronem, fasolką i ziemniakami. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj i podawaj ciepłe. I jeszcze kilka tytułów czeskich filmów wartych
Qlinarnie i Qlinarniefont:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Szybkie w przygotowaniu i niezwykle soczyste. Można podawać jako przystawkę lub do obiadu. Składniki: 10 pieczarek z dużymi kapeluszami 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli 2 łyżeczki serka Bieluch sól, pieprz do panierowania: 1 jajko i bułka tarta do smażenia: masło lub olej Odkrój trzonki pieczarek. Zblenduj je (lub drobno posiekaj) z czosnkiem
Qlinarnie i QlinarnieNaprawdę ekspresowe danie. Soczewicę można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka łyżek oleju lub oliwy 1 filiżanka czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów sól, pieprz, majeranek, ostra papryka czerwona Podgrzej olej lub oliwę na szerokiej patelni, wrzuć drobno pokrojone czosnek i cebulę, chwilę podsmaż. Następnie dodaj soczewicę i pomidory. Duś na małym ogniu
Qlinarnie i Qlinarnieproste. Może służyć za bazę do kanapek albo sos do makaronu. Pyszne! Składniki: 7-8 łyżek oliwy ½ filiżanki pestek słonecznika 2 pęczki natki pietruszki 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz opcjonalnie: 100-150 g startego żółtego sera Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika. W misce zmiksuj: oliwę, pestki słonecznika, czosnek i natkę pietruszki (opcjonalnie ser żółty). Dopraw solą i pieprzem. To wszystko:). Genialne włoskie jedzenie! I jarosze mają tutaj wiele dań do wyboru! Wystrój wnętrz nawiązujący do twórczości i wynalazków
Qlinarnie i Qlinarniefamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 filiżanka ryżu olej zioła prowansalskie (lub inne) 8-10 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża czerwona papryka ½ małej puszki kukurydzy sól, pieprz Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)ziołami aż będzie lekko brązowy - około 5 minut. Przełóż lekko przestudzony ryż do garnka z gotującą się wodą i gotuj do miękkości. Na patelni podsmaż drobno pokrojone cebulę, czosnek i pieczarki. Po chwili wrzuć paski papryki i odsączoną kukurydzę. Duś na małym ogniu do miękkości (kilka/kilkanaście minut). 2 porcje. Smacznego! Źródło: http://www.rzeszow.pl/. W tych dniach, kilkadziesiąt rzeszowskich
Qlinarnie i Qlinarniekapusty włoskiej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 1 suszony grzyb ( wcześniej namoczony i drobno pokrojony) 1 por 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku natka pietruszki, szczypiorek, koper 2-3 łyżki oliwy pieprz, sos sojowy bez glutaminianu sodu Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)wraz z ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, liśćmi laurowymi i suszonym grzybem dodaj do warzyw. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj czosnek i gotuj jeszcze przez krótką chwilę. Zdejmij z ognia. Dodaj natkę, koperek, szczypior i oliwę. Dopraw do smaku pieprzem i sosem sojowym. Podawaj z makaronem nitki. Normal 0 21 false
Qlinarnie i Qlinarniesans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 kubki wody 4 ziemniaki 1 kubek czerwonej soczewicy 1 papryczka chili 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 cebula 4-5 ząbków czosnku olej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka curry lub garam masali 3-4 łyżki mleka kokosowego sól Normal 0 21 false false false(...)garnka wodę. Pokrój ziemniaki w kostkę a papryczkę chili w plasterki. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć ziemniaki, papryczkę, soczewicę i pomidory. Gotuj do miękkości. Odstaw. Drobno pokrój cebulę oraz czosnek. Podsmaż krótko na rozgrzanym oleju. Dodaj do garnka razem z przyprawami i mlekiem kokosowym. Wymieszaj i podawaj. Szokujący, pełen przemocy, łamiący wszelkie tabu, kontrowersyjny - grecki Kieł (2009, Giorgos Lanthimos
Qlinarnie i Qlinarniefont-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 pęczek botwinki 1 cebula olej 2- 3 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżki zwykłej lub roślinnej śmietany dużo posiekanej zieleniny Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)buraki i cebulę. W szeroki garnku rozgrzej olej. Podsmaż warzywa. Ostrożnie wlej wodę (nieco ponad powierzchnię warzyw), dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj do miękkości (kilkanaście minut). Wrzuć czosnek i gotuj około 1 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Zestaw z ognia. Dodaj śmietanę, wymieszaj i posyp dużą ilością zieleniny. Można też podawać z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego! Poniżej
Qlinarnie i Qlinarnieosób. Przepis z Wegetariańskiej kuchni świata A. Ilies. Składniki: 6-7 pomidorów 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 bakłażan 1 mała cukinia 2 cebule 4-5 ząbków czosnku kilka łyżek oliwy ¼ szklanki wody zioła prowansalskie 2 łyżki bulionu wegetariańskiego pieprz Pomidory obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Tak samo pokrój: paprykę, bakłażana, cukinię. Drobno posiekaj cebulę(...)czosnek. Wszystkie warzywa wrzuć do dużego i szerokiego garnka. Zalej oliwą, wodą i dodaj pozostałe składniki. Duś na małym ogniu przez 60-70 minut. Co jakiś czas zamieszaj, ewentualnie dolej wody. Przed podaniem jeszcze raz dopraw ziołami. Ostatnie malowidło meblowe: Ratatouille This delicious dish comes from southern France. You can cook it on the cooker/stove or in the oven
Qlinarnie i Qlinarnieszybki sposób na makaron - mój ulubiony od paru lat. Trzeba tylko pamiętać, aby nie rozgotować makaronu (ma być al dente) bo inaczej wyjdzie zupa pomidorowa… Składniki: 3 ząbki czosnku 1-2 cebule oliwa 6-7 obranych ze skórki pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 4-5 kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe bazylia, oregano sól, pieprz Drobno pokrój cebulę(...)czosnek (używam do tego blendera). Rozgrzej oliwę w szerokim garnku. Podsmaż warzywa. Pokrój pomidory w większe kawałki, wrzuć do garnka, dodaj zioła i duś około 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj sos z makaronem i od razu podawaj, np. z oliwkami. Kończy się rzeszowski MULTIMEDIA HAPPY END czyli Festiwal Filmów Optymistycznych (to już 11. edycja!). Kilka tytułów wartych
Qlinarnie i Qlinarniedokładnie z Luizjany. Poniżej pyszna wegańska wersja tego dania (zmieniony przepis z książki A. Ilies ). Składniki: 200 g ryżu (najlepiej okrągłoziarnistego) 2 cebule 4-5 ząbków czosnku olej do smażenia 4 czerwone papryki (mogą być też zielone) 1 papryczka chili 4-5 gałązek selera naciowego 1 puszka pomidorów 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego szczypta sproszkowanych goździków pieprz, sól Ugotuj ryż(...)Rozgrzej olej w szerokim garnku. Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Pokrój papryki, papryczkę chili, selera. Wrzuć do garnka. Duś około 5 minut. Następnie dodaj pomidory, koncentrat i przyprawy. Duś jeszcze około 10 minut. Odstaw z ognia i dodaj ryż. Dokładnie wymieszaj i od razu podawaj. Pierwszy raz brałam udział w Swap Party - wrażenia bardzo pozytywne. Ciekawy pomysł - można odświeżyć
Qlinarnie i Qlinarnieprzygotowanie dzień wcześniej, a później dobrze przyprawić. Jemy z uszkami z nadzieniem grzybowym. A tutaj przepis na wigilijny sos korzenny . Składniki: kilka marchewek kilka buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku do smaku: sól, cukier, czarny pieprz, sok z cytryny kilka kulek ziela angielskiego kilka liści laurowych Zetrzyj marchewkę i buraki na drobnej tarce lub w blendrze. Pokrój cebulę(...)kostkę, a ząbki czosnku przekrój na pół. Wszystko umieść w dużym garnku, dodaj cukier, sól, pieprz i sok z cytryny i zalej wrzącą wodą (około 2 litry). Pozostaw do naciągnięcia na dobę. Następnego dnia odcedź, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i doprowadź do wrzenia. Dopraw jeszcze do smaku (ja zazwyczaj używam jeszcze cytryny i pieprzu). Dokładnie wymieszaj. Gotowe! Walt Kowalsky
Qlinarnie i Qlinarnie