danie robi się naprawdę szybko i można je przygotować od razu na 2-3 obiady. PS. Do ciasta naleśnikowego można dodać posiekaną natkę pietruszki. Składniki: olej 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 500g pieczarek 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 opakowanie fety Drobno pokrój czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Dodaj drobno pokrojone pieczarki (np. w blenderze
Qlinarnie i Qlinarnieostateczne pożegnanie zimowej/zimnej aury. Sycąca i bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki: olej 1-2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów 1 ostra papryczka lub papryka w proszku oregano sól, pieprz Drobno pokrój cebule, czosnek, ostrą papryczkę i podsmaż na oleju. Dodaj fasolę, pomidory, przyprawy i około 0,7 l wody (lub trochę
Qlinarnie i Qlinarniejest lekkostrawna i bezglutenowa. Na zdjęciu: kotlety jaglane, puree ziemniaczane i surówka buraczana. Przepis zmieniony (z prasy kobiecej). Składniki na kotlety: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 2-3 ząbki czosnku olej zioła: pietruszka, bazylia, szczypiorek (lub inne ulubione) 1 garść prażonych pestek słonecznika 1 łyżeczka mąki kukurydzianej sól, pieprz Składniki na surówkę: 1 mały burak ½ małej cebuli ½ dużego jabłka(...)małe 1-2 ogórki kiszone sos: 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz opcjonalnie: sok z cytryny Upraż kaszę, następnie zalej wrzątkiem, wypłucz i odcedź. Posiekaj czosnek i cebulę, podsmaż na oleju. Dodaj do kaszy razem z ziołami, słonecznikiem i mąką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Uformuj lekko spłaszczone kotleciki i usmaż na oleju. Możesz podać z sosem
Qlinarnie i Qlinarniewynagradza cały trud… Ja dodałam też kumin, ale kto nie lubi wyrazistych smaków, może go spokojnie pominąć. Składniki: 1,5-2 szklanki ugotowanego, obranego bobu 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki tahiny sok z 1 lub 2 cytryn (ewentualnie ocet winny) sól ½ szklanki zimnej wody opcjonalnie: kumin Zblenduj bób, czosnek, tahinę i sok z cytryny. Dopraw solą (i ewentualnie
Qlinarnie i Qlinarniełyżki oleju roślinnego 2 cebule 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 żółta lub czerwona papryka 1 papryczka chili 4 duże dojrzałe pomidory (lub 1 puszka pokrojonych) 2 ząbki czosnku 1,5 kg ziemniaków 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Na patelni rozgrzej olej i zeszklij drobno pokrojone cebule. Zdejmij patelnię z ognia, wsyp czerwoną paprykę w proszku, wymieszaj(...)postaw na ogniu. Dodaj pokrojone w kostkę papryki, obrane ze skórki i posiekane pomidory , drobno pokrojony czosnek i ósemki obranych ziemniaków. Dopraw kminkiem i solą, podlej odrobiną wody, przykryj i duś aż ziemniaki zmiękną, delikatnie wstrząsając co jakiś czas patelnią. Podawaj z ryżem. Przepis dodaję do akcji: Przyjechały z Francji: migdały (tak wyglądają nieobrane:), suszone zioła, słodkie wino
Qlinarnie i Qlinarnieporcje: 4-5 średnich cebul 2 łyżki masła 2-3 łyżki oliwy 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 0,6-0,7 l wody 4 ząbki czosnku tymianek, majeranek sól, pieprz 100 ml wina (najlepiej białego wytrawnego, ale inne też może być) Drobno pokrój cebulę. W szerokim garnku rozgrzej masło i oliwę. Podsmaż liście laurowe i ziele angielskie. Następnie(...)dodaj cebulę i duś ok. 10-15 minut, mieszaj co chwilę, ewentualnie dolej trochę więcej oliwy. Zestaw na chwilę z ognia, wlej wodę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól i pieprz. Gotuj przez 30-40 minut, aż cebula będzie miękka. Na koniec wlej wino i ewentualnie trochę wody. Doprowadź do wrzenia, wymieszaj i zestaw z ognia. Podawaj zupę
Qlinarnie i Qlinarniepolskie odpowiedniki-bomby odżywcze, które w pełni zasługują na miano superżywności. Pewnie wiele z nich jecie. I bardzo dobrze. Podpowiadam, dlaczego i jak jeszcze można włączyć je do jadłospisu. Czosnek – podnosi odporność, zwalcza infekcje górnych dróg oddechowych, ma działanie grzybo- i bakteriobójcze, zwalcza pasożyty i usprawnia pracę jelit. Najlepiej jeść czosnek na surowo. Jak to zrobić? Np. w sosie
Qlinarnie i QlinarnieKasi i Kamila, którzy specjalnie dla mnie zrobili wersję wegetariańską tej potrawy:). 4 porcje. Oryginalny przepis dostępny tutaj . Składniki: 50 ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 2 małe cebule 1 kostka wędzonego tofu (ok. 200 g) 300 g ryżu do risotto (arborio) 100 ml białego wina (czerwone też się nada) 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy(...)śmietany 100 g startego na tarce twardego sera żółtego świeżo mielony pieprz rozmaryn 1 kulka sera mozzarella W szerokim garnku rozgrzej oliwę, podsmaż drobno pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę tofu i również smaż przez kilka minut. Dodaj ryż, znów wszystko podsmaż a następnie wlej wino. Gotuj aż płyn całkowicie wyparuje. Następnie wrzuć do garnka ziele angielskie, liść
Qlinarnie i Qlinarniemyślę, że bardzo udana. Koniecznie podajcie danie z cząstkami cytryny. Powinno się je wycisnąć przed jedzeniem prosto do zupy. Wychodzą 3-4 porcje. Składniki: 2-3 pory 2 ząbki czosnku 1 duży kawałek obranego ze skórki imbiru (długości ok. 5-6 cm) 2 łyżki oliwy/oleju lub masła ok. 1,5 litra wody 1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy 3 obrane ziemniaki(...)sól, pieprz 1-2 cytryny Pokrój pora w talarki, a czosnek i imbir drobno posiekaj. Rozgrzej olej lub masło. Podsmaż warzywa i imbir. Następnie wlej wodę, dodaj soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości (ok. 20 minut powinno wystarczyć). Dokładnie zblenduj/zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Przelej zupę do miseczek i podawaj z cząstkami cytryny. Przepis dodaję do akcji
Qlinarnie i Qlinarnietutaj , ale z nadzieniem ze szpinaku. Składniki na nadzienie: 2-3 łyżki oliwy 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Rozgrzej oliwę, dodaj szpinak, duś ok. 10 minut, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, duś jeszcze chwilę (tak aby woda prawie całkiem odparowała). Przepis bierze udział w akcji: Zgaga (1986, Mike Nichols) to autobiograficzna historia związku Nory
Qlinarnie i Qlinarniefilety z kurczaka 6 średnich pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 serek topiony 0,5 szklanki bulionu sól. pieprz biały tymianek gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku oliwa makaron świderki Wykonanie: Fileta myjemy osuszamy oraz kroimy w plasterki. Przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy oliwę w rondlu wrzucamy mięso smażymy ok 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone(...)oraz serek topiony, po 5 minutach dodajemy bulion. Chwilę dusimy, dorzucamy pokrojoną wzdłuż cukinię, oraz pokrojony w plasterki seler naciowy. Smażymy ok 5 minut na sam koniec dodajemy roztarty czosnek mieszamy. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem. Smacznego
kgwjanczewozupa pomidorowa. Przygotowanie 5 minut. Gotowanie 5 minut. Potrzebne nam będą : 400 g świeżych pomidorów, 3/4 litra wody, 3 czy 4 ugotowane ziemniaki, 1 łodyżka selera, pietruszka i czosnek do woli. Przepis: Grubo pokroić pomidory. Włożyć je do garnka z wodą i pokrojoną łodyżką selera. Całość zagotować do wrzenia, a potem jeszcze gotować przez 4-5 minut. Następnie dorzucić(...)ugotowane ziemniaki i razem zmiksować. Doprawić do smaku. Można dorzucić zmiażdżony czosnek (wtedy będzie to świetny sposób również na bolące gardło) i pietruszkę. Podawać na ciepło. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Błyskawiczna zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. is a post from: moda na bio The post Błyskawiczna zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. appeared first on moda
MODA NA BIOprzypadku zwyczajnej pizzy. Składniki: 8 białek 2 jajka 1/2 szklanki sosu pomidorowego (np z tego przepisu) garść czarnych oliwek (pokrojonych) 1 - 2 ząbki przeciśniętego czosnku kilka plasterków szynki pół niewielkiego bakłażana kawałek żółtego sera sól, pieprz zioła Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)białek ubić na sztywno dodając szczyptę soli. 3 białka i 2 jajka wbić do kielicha blendera. Dodać czosnek i odrobinę pieprzu. Zmiksować na delikatną, lekko puszystą masę. Dodać zmiksowaną masę do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Bakłażana pokroić na plastry i posolić
Sto kolorów kuchnisię tylko lodówka i mój wspaniały multicooker dzięki, któremu nawet podczas remontu mogę dalej przygotowywać wspaniałe i pyszne dania. SKŁADNIKI: 1 duża cebula czerwona (posiekać) 3 ząbki czosnku (posiekać) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 puszki białej fasoli 2 puszki pomidorów pokrojonych 2 łyżki suszonego lubczyku 350 ml wody świeżo mielony pieprz 1 posiekana papryczka czerwona jalapeno (posiekać) PULPETY(...)mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki otrąb orkiszowych 1 posiekana natka pietruszki szczypta soli himalajskiej Do misy multicookera przerzucić cebulę i czosnek, dodać olej. Ustawić program FRY i czas 5 minut. Podsmażyć. Po upływie czasu ustawić program STEW i czas 60 minut. Dodać wodę, fasolę, pomidory i przyprawy. Przemieszać. zamknąć
ClauditteMissCookingpiersi z kurczaka przyprawa "Gyros" 3 łyżki oleju 270 g sera feta 10 dkg płatków migdałowych Sos czosnkowy: 1 mały majonez 1 mała śmietana 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Uwielbiam sałatki warstwowe. Tym razem zaproponuję efektowną, kolorową sałatkę warstwową z kapusty pekińskiej, pomidorów i kurczaka, uzupełnioną sosem czosnkowo-majonezowym. Kilka niepozornych składników, a efekt naprawdę wspaniały – szczególnie, jak mamy(...)pekińską pokroić w cienkie paseczki a pomidory i ser feta w kostkę około 1 x 1 cm. Migdały zrumienić na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu). Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Następnie ułożyć kolejno w szklanym naczyniu: 1. kapustę 2. pomidory 3. pierś z kurczaka 4. ser feta
Świat Domowej Kuchni