czosnek - 7003 przepisów (strona:102/467)

Zupa z czerwonej soczewicy, marchwią i szpinakiem 145

Składniki na 4 porcje: 250 g suchej czerwonej soczewicy 400 g marchwi (3 średnie szt.) 2 cebule 2-3 ząbki czosnku pęczek pietruszki pęczek świeżego szpinaku przyprawy: po łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej, kminku i ziela angielskiego Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka na rozgrzane 2 łyżki masła kokosowego lub innego oleju. Po 3 minutach dodajemy marchew

greenscarf
Calzone, zielone rożki i gwiazdki z farszem z kaszy kuskus i serka "Pomidory z bazylią" 112

tubki zielonego barwnika spożywczego 1 łyżka mąki olej Farsz: 1/2 szkl. kaszy kuskus 1/4 kostki mięsnej 1 mała papryka czerwona 1 por (biała część) 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 serek Apetina "Pomidory z bazylią" 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka ostrego keczupu 3 łyżki oleju Dodatkowo: 3 łyżki startego sera żółtego 1 jajko Sposób przygotowania: Do dużej miski(...)kuskus zalewamy wrzątkiem o 1 cm wyżej niż sięga kasza w naczyniu, dodajemy 1/4 kostki mięsnej i dokładnie mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy posiekane ząbki czosnku i cebulkę oraz drobno posiekany por. Dodajemy paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę, kaszę kuskus, serek, przyprawiamy pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy. Po zdjęciu z gazu dodajemy łyżkę keczupu i dokładnie

Kolorowy Przepisownik
Zupa krem z kukurydzy, z chipsami z kindziuka i popcornem 160

czystym sumieniem. Pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: - 2 puszki kukurydzy - 1 szklanka mleka kokosowa - 600 ml wody - 1 łyżeczka masła - cebula dymka - 2-3 ząbki czosnku - papryczka chilli/habanero - kilka orzechów nerkowca - sól, pieprz - dodatkowo: plastry kindziuka/salami i gotowy popcorn Na maśle podsmaży papryczkę, czosnek i cebulę dymkę na złoty kolor. Następnie dodać posiekane orzechy nerkowca. Dodać

CookYourself
Pasja jajeczna ze szpinakiem 158

kanapki nie będą nudne. ;-) Do pasty dodałam bardzo smaczny, wyrazisty w smaku Majonez Kielecki . 1 pęczek świeżego szpinaku (poza sezonem 400g mrożonego) 1 duża cebula  3 ząbki czosnku 5 jajek L 4 łyżki majonezu, u mnie Majonez Kielecki 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku 1. Cebulę kroimy w kostkę, ze szpinaku odcinamy twarde łodygi, liście siekamy(...)rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy do wyparowania wody. Studzimy. 3. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. 4. Do misy blendera przekładamy jajka, szpinak z cebulą, majonez. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku, chłodzimy w lodówce

Szefowa kuchni
KASZOTTO JĘCZMIENNE Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KURCZAKIEM 153

kaszy jęczmiennej  połówka małej młodej kapusty  oliwa 1/2 czerwonej cebuli  pół szklanki białego wina  ok. 3 szklanek rosołu lub wina  ząbek czosnku łyżka ziół prowansalskich  garść  poszatkowanej natki pietruszki i selera Sposób przyrządzenia: Cebulę zeszklić na oliwie, następnie dodać kaszę.Lekko podsmażyć, cały czas mieszając żeby się nie przypaliło. Wlać wino, wymieszać(...)zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem do miękkości kaszy. Na oddzielnej patelni smażyć zamarynowanego kurczaka w ziołach prowansalskich ( łyżka oliwy + łyżka ziół )następnie dodać poszatkowaną młodą kapustę, czosnek. Dusić ok 15 min, po tym czasie dodać do kaszy, przyprawić do smaku, posypać zieleniną i jeść

pieprzny smaczek
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 185

polędwiczki wieprzowe (każda ok. 600g) - różowa sól himalajska, pieprz czarny świeżo mielony, papryka wędzona, rozmaryn Składniki na mus drobiowy: - 2 filety drobiowe – łącznie ok. 500g - 2 ząbki czosnku wędzonego - 1 jajko - pęczek świeżego kopru - natka pietruszki - 1 łyżeczka rozmarynu - różowa sól himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka oleju Dodatkowo: - 125g mozarelli (kulka) - 200g małych słodkich papryczek (różne kolory(...)mięsa). Polędwiczki rozbijamy pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej (ja używam rozciętych 3 litrowychworeczków do mrożonek – są mocniejsze) nadając kształt prostokąta. Do pojemnika blendera wkładamy pokrojone w kostkę filety drobiowe, czosnek, pokrojony koper i natkę pietruszki, rozmaryn, wbijamy całe jajko, dodajemy 1 łyżkę oleju. Miksujemy do połączenia składników. Gotowy mus dzielimy na dwie połowy. Rozbite polędwiczki lekko oprószamy solą, pieprzem, papryką

mojewypiekiinietylko
Mięsny hot dog 214

dania mięsne stąd  mój kolejny pomysł na mięso to kotlety mielone z niespodzianką czyli mięsny hot-dog. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 4-5 cienkich parówek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie. Do miseczki przełożyć mięso(...)mielone, wbić całe jajko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę,posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą , pieprzem, papryką i wszystkie składniki dokładnie połączyć. Parówki przekroić na pół, aby były krótsze. Z mięsa zrobić jeden cienki kotlet, ułożyć na nim parówkę i przykryć kolejnym cienkim kotletem. Wszystko razem uformować tak , aby parówka była schowana w środku. Smażyć na tłuszczu i obracać kotlety

O kuchni z uczuciem
Zupa krem ze szparagów 129

szparagów. U mnie, jak to się mówi: wykorzystanie resztek. Zupa podana z grzankami. Zapraszam. SKŁADNIKI: końcówki z pęczka szparagów zielonych  1 marchewka pół pora kawałek selera 2 ząbki czosnku sol, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego 2- ziemniaki 3 łyżki śmietanki 12% 1 żółtko 2 bułeczki do zrobienia grzanek ( dowolne , u mnie graham z ziarnami) koperek do posypania(...)ogniu 30 min. W tym czasie płuczemy pora, kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru. Gotujemy jeszcze ok 20 min. Pod koniec dodajemy pokrojony w kostkę czosnek. Wywar odcedzamy. Z warzyw zabieramy marchewkę. Pozostałe blendujemy. Ponieważ łodygi szparagów są nieco włókniste, więc u mnie do końca się nie zmiażdżyły. Zalałam wywarem i przetarłam wszystko dokładnie przez sito

W kuchennym oknie Ewy
wyśmienite śledzie w pomidorach z piekarnika... 151

Składniki: śledzie tuszki 2 kg, sok z cytryny 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 3 sztuka, cukier 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, ziele angielskie całe 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, Pomidory krojone z puszki 1 puszka, sok pomidorowy 3 szklanki, ocet 1 łyżka, pieprz biały 1,5 łyżeczki świeże śledzie(...)śledzie w misce posypać kucharkiem, wlać sok z cytryny, wymieszać wszystko i do lodówki na całą noc na oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele, kolendrę, liście laurowe, wsypać czosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam swój domowy/, wlać ocet, wsypać pieprz biały i gotować z 3 minuty do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać

W Mojej Kuchni Lubię
Dorsz w pomidorach z wędzonym boczkiem 116

Składniki: dwa filety z Dorsza pęczek szczypioru pół cebuli 2-3 ząbki czosnku kilka plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, ostra i słodka papryka kilka kropel ciemnego sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich (opcjonalnie) 1-2 łyżeczki cukru puszka pomidorów w sosie pomidorowym Przygotowanie: Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć. Dodać do niego drobno pokrojoną cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Po kilku(...)minutach wlać pomidory z puszki (ja miałam całe, więc je zmiksowałam). Doprawić do smaku sosem sojowym, cukrem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczyptą ziół prowansalskich i papryką. Przelać do garnuszka i trzymać na ogniu kilkanaście minut..niech sos się lekko zredukuje. Na końcu wmieszać pokrojony szczypior.  Na patelni położyć kilka plasterków boczku, podsmażyć. Dorsza przyprawić solą i pieprzem. Położyć

Gaździnka warzy
Szybki pożywny lunch. 186

szybki fajny przepis pod ręką. Co Wy na to ? Zobaczcie nasz nowy pomysł.   Pyszne grzanki ze szpinakiem :) Potrzebne składniki do przygotowania lanczu : świeży szpinak, serek twarogowy, 2 ząbki czosnku, ser żółty, 1/2 pomidora, 4 paseczki papryki, 1 łyżka kukurydzy, 3-4 plasterki jalapeno, hummus, 1 łyżka jogurtu naturalnego, odrobina szczypiorku, tosty lub jak w naszym przypadku, chleb Nan Zaczynamy(...)lekkiego blanszowania szpinaku, po czym mieszamy go z twarogiem. Dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz i bazylię. Wszystko mieszamy i wykładamy na chleb. Na wierzch ścieramy żółty ser i zapiekamy w piekarniku. Z reszty warzyw robimy mini sałatkę i polewamy ją jogurtem i oliwą z oliwek. Do tego hummus i gotowe :) Na dodatek jakieś owoce i super lunch jest gotowy

vegetanie
Makaron z boczkiem, szpinakiem i serem z niebieską pleśnią 224

zapraszam na makaron :) Składniki: ulubiony makaron 200 g liści szpinaku 1 średnia cebula 100 g boczku - ja kupuję w plastrach 100 g sera z niebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do doprawienia ser do posypania Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie jak makaron się gotuje na patelnię wrzucamy boczek(...)zmniejsza swoją objętość na patelni - gdy tak się stanie dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser z niebieską pleśnią i dokładnie mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści. Wyciskamy ząbek czosnku, dodajemy sok z cytryny, solimy i pieprzymy. Część boczku wrzucamy na patelnię, część zostawiamy do posypania. Makaron wyjmujemy na talerze. Dodajemy szpinak, posypujemy serem i smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pierogi ze szpinakiem 155

zdrowe. Polecam!     Pierogi z e szpina kiem Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, 450 g mrożonego szpinaku, kostka twarogu, łyżka bułki tartej, 2-3 ząbki czosnku, olej,  ły żka masła,   pieprz,  sól . Wykonanie: Szpinak rozmrażamy. Na patelni roz tapia my masło , d odajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosne k i doprawiamy do smaku. Szpinak(...)kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi możemy podawać solo lub z sosem jogurtowym ( do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz). Smacznego

paapilotkaa
Risotto z borówkami i wołowiną z czosnkiem niedźwiedzim 185

efekt końcowy zaskakujący. Smacznie z ulubioną wołowiną, a w dodatku kolor...bajkowy fiolet. Koniecznie spróbujcie! Jak zrobić to fioletowe cudo? -250 gram mielonej na Waszych oczach wołowiny -garść posiekanego czosnku niedźwiedziego świeżego -sól, pieprz -100 gram borówek dużych -słodki Muskat szklanka -ok 2 szklanek bulionu drobiowo wołowego -gałązka lubczyku -30 gram masła -dwie płaskie łyżki zmielonego parmezanu -ryż arborio(...)dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso (bez tłuszczu); solimy, pieprzymy i dodajemy czosnek niedźwiedzi. Smażymy kilka minut. Ściągamy z patelni. Na tłuszcz po mięsie wrzucamy ryż, gdy stanie się transparentny podlewamy winem. Mieszamy. Gdy odparuje podlewamy bulionem, mieszamy i wrzucamy lubczyk. Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie na ząb. W ostatnim etapie dorzucamy borówki, wyciągamy lubczyk i delikatnie mieszamy

BaRepas
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami) 206

zalewy) 3 szklanki burgunda 2-3 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 4 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku 2 łyżki klarowanego masła 2 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób przygotowania: Suszone grzyby zalać wrzątkiem, by namiękły (potrwa to co najmniej 30 minut). W żeliwnym garnku(...)temperaturę zmniejszyć do 160 stopni Celsjusza. Do mięsa wlać wino i bulion (bulionu tyle, by mięso było tylko nieznacznie przykryte). Dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone w paski grzyby, drobno posiekany czosnek i zioła - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i tymianek. Dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić jak najniżej do piekarnika na 3 godziny. Do mięsa zaglądać mniej więcej co godzinę, by sprawdzić

W SMAK