mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana. Przepis pochodzi z kuchni węgierskiej. Składniki: 80 dag mięsa wieprzowego 4 łyżki smalcu 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 kg ziemniaków 10 dag drobnego makaronu (najlepiej zacierkę) 1 papryczka chili 1 szklanka bulionu warzywny (może być z kostki) sól do smaku pieprz(...)smaku kminek mielony do smaku Wykonanie: Mięso umyć, pokroić w kostkę i włożyć do rondelka na rozgrzany smalec wraz z pokrojona cebulą i posiekanym czosnkiem. Smażyć mieszając co jakiś czas. Wlać bulion, włożyć pokrojone pomidory, oczyszczoną z nasion paprykę i pokrojone ziemniaki. Dusić około pół godziny, następnie dodać kluseczki, doprawić do smaku i dogotować do miękkości
Tradycyjna KuchniaSkładniki : około 2,1/2 kg czerwonej papryki 8-10 ząbków czosnku Marynata : 2 szklanki wody 6 łyżek oleju 1 łyżeczka soli 4 gałązki rozmarynu 4 listki laurowe 1 szklanka octu winnego Sposób wykonania : P aprykę dokładnie opłucz, poukładaj na czystej blaszce ( możesz ją wyścielić folią aluminiową ) i opiekaj przez 15-20 minut w temperaturze 200 C. Ostudź, zdejmij skórkę(...)usuń gniazda nasienne. Pokrój w szerokie paski. Wodę zagotuj z solą i octem. Do każdego słoika dodaj gałązkę rozmarynu, listek laurowy, 2 ząbki czosnku. Słoiki napełnij papryką , zalej gorącą marynatą. Do każdego słoika wlej po łyżce oleju, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj 10 minut. Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu nie dłużej niż
Przepisy i porady kulinarneprzepisów z serami! 25 dań z pomidorami! 22 dania z cukinią! 15 przepisów na dania z papryką Grzanki z mozzarellą i brzoskwinią Składniki: ciabatta brzoskwinia mozzarella suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Przygotowanie: Ciabattę kroimy w cienkie kromki, rumienimy na suchej patelni z obu stron. Obraną brzoskwinię kroimy w kostkę, ser mozzarella w plastry. Na grzance układamy po dwa plastry(...)mozzarelli i łyżeczkę pokrojonej w kostkę brzoskwini. Całość posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 1 kg szynki wieprzowej około 75ml sosu sojowego (ciemnego) około 5 łyżek ziół dalmatyńskich 2 ząbki czosnku olej do smażenia 5 brzoskwiń sól 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Szynkę myjemy i suszymy. Nacieramy ziołami, sosem sojowym i czosnkiem. Odstawiamy przynajmniej na godzinę (najlepiej mięso przygotować dzień wcześniej wieczorem). W rondlu rozgrzewamy olej a następnie rumienimy na nim mięso
Qchnia po prostuszczypta gałki muszkatołowej sól do smaku farsz : 1 filet z kurczaka 150 g boczku wędzonego 8 pieczarek 1 duża cebula 3 -4 liście z ogonkami buraka naciowego 2 ząbki czosnku Masło siekamy , dodajemy do niego mąkę , sól i zagniatamy w kruszonkę . Dodajemy jajko i wyrabiamy na gładką masę , jak już zacznie odchodzić od rak , formujemy kulę , owijamy folią i wkładamy(...)zdjęciu ) . Podsmażamy na patelni boczek razem z cebulką , jak już będą rumiane , wkładamy pieczarki -smażymy mieszając około 2-3 minut , dodajemy kurczaka , solimy , pieprzymy i dodajemy wyciśnięty praską czosnek. Smażymy całość jeszcze około 6 minut . Odstawiamy do przestygnięcia . Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i blanszujemy na nim posiekane liście , doprawiając lekko solą i pieprzem . Dodajemy je do pozostałych składników
Ogrodnik w podróżypiniowych - szczypta cynamonu - kawałek papryczki chili - sól himalajska - ząbek czosnku - świeżo mielony pieprz - ½ cebuli - łyżeczka mąki Wykonanie: - Ryż(...)ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę i sól - 5 minut przed końcem gotowania ryżu dodać groszek - Czosnek, chili i cebulę posiekać; podsmażyć je na odrobinie oliwy, z dodatkiem kuminu i kolendry - Fasolę zmiksować na pastę, dodać podsmażoną cebulę z resztą przypraw, wymieszać - Z masy uformować kotlety (ręce opłukać pod zimną wodą- wtedy masa nie będzie się lepiła do dłoni
Wegańska kuchnia orientalnaSkładniki: 4-5 kości wieprzowych kilka ziemniaków 1-2 marchewki pietruszka duża cebula 3-4 listki laurowe 5-8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz szczypta lubczyku 2-3 ząbki czosnku pęczek koperku cztery kostki rosołowe Moje domowe Przygotowanie: Kości razem z obranymi warzywami i przyprawami (sól na samym końcu dodać) gotować do miękkości na malutkim ogniu(...)będzie się oddzielać od kości. Dodałam moje 4 kostki rosołowe Na końcu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a po ich ugotowaniu (ok 10 min) dodać posiekany koperek, obrany czosnek w całości i ugotowane mięso z kości. Zabielić 1-2 łyżkami śmietany.... Smacznego
Gaździnka warzykurkami i mozzarellą (4 porcje) Składniki: 4 piersi z kurczaka, najlepiej ze skórą 500 g kurek, oczyszczonych i pokrojonych na mniejsze kawałki 2 cebule, pokrojone w kostkę 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 100 g mozzarelli, startej 1 łyżeczka musztardy Dijon 3 łyżki masła 1 szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny oliwa lub olej roślinny(...)wieczorem, a następnego dnia po pracy kontynuuję pichcenie. Jeżeli nie masz czasu to pomiń chłodzenie. W celu przygotowania farszu, rozgrzej w większej patelni masło i dodaj cebulę z czosnkiem. Smaż na średnim ogniu do zeszklenia, po czym dodaj kurki i smaż przez kolejne 5-8 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W większej misce wymieszaj ser, musztardę
karmelowySkładniki: 2 kg ogórków gruntowych 1 litr wody 250 ml octu 10% 5 łyżeczek musztardy sarepskiej 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli gorczyca, czosnek, ziele angielskie Sposób wykonania: Składniki zalewy, czyli : wodę, ocet, cukier, musztardę i sól mieszamy w garnku i podgrzewamy do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy w słoikach(...)dorzucamy do każdego po parę ziaren gorczycy, ziela angielskiego i po ząbku czosnku. Zalewamy wystudzoną zalewą, mocno zakręcamy i pasteryzujemy od zagotowania około 5 minut. Po wyjęciu z wrzątku słoiki układamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia
Qchnia po prostupszennej, 150 g mąki razowej, 2 łyżeczki soli, pęczek posiekanej zielonej pietruszki (duża garść), ponadto: 2 duże cebule czerwone, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, otarta skórka z jednej cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego, sól do smaku, 60 ml piwa jasnego. Przygotowanie: Ciasto: Drożdże mieszamy z cukrem, wodą i mąką razową(...)ziół, co ma 4 ostrza, ale można delikatnie wykonać też, za pomocą noża do krojenia pizzy ). Ciasto skrapiamy wodą i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek posiekany w kostkę i cebulę w paski. Podsmażamy ok. 3 min. dodajemy, cukier, miód, skórkę z cytryny, szczyptę soli i smażymy kolejne 2 min, mieszając. Całość zalewamy piwem
Moniki Smakołykiproponuję Wam pyszny, orzeźwiający chłodnik ogórkowy idealny na taką pogodę. Myślę, że do zjedzenia tej zupy nie będzie trzeba nikogo namawiać. Zapraszam!!!! Składniki: 5 ogórków gruntowych, 3 ząbki czosnku, 1 pęczek rzodkiewki, 1 pęczek koperku, 3 duże jogurty naturalne ( po 400ml) 1 kefir ( 400ml), 3 łyżki octu, sól, pieprz, cukier Wykonanie: Ogórki ścieramy na tarce na grubych(...)oczkach. Solimy i zostawiamy na sitku aby odciekły z wody. Rzodkiewkę również ścieramy na grubych oczkach. Koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Jak ogórki odciekną wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy jogurt i kefir. Doprawiamy, solą, pieprzem i cukrem. Chłodnik odstawiamy do lodówki aby się schłodził. Smacznego
Passion of Cookingkaszy gryczanej ugotowanej na sypko (na bulionie warzywnym) 3 łyżki surowej kaszy gryczanej 4 podudzia 1 marchewka 1 pietruszka 8 pieczarek 1/2 selera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy 1 jajko sól, pieprz 3 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Marchewkę, pietruszkę, seler, pieczarki, cebulę, czosnek obrać i pokroić na kawałki. Ułożyć wraz
Moja Galeria SmakuSkładniki: 1 kurczak (około 1,2 kg) 400 g powideł śliwkowych 2 łyżki gorczycy 2 główki czosnku 1 szklanka bulionu 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka tymianku 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki miodu 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Powidła śliwkowe wymieszać z tymiankiem(...)łyżką gorczycy. Nadzienie umieścić we wnętrzu kurczaka. Związać udka nicią kuchenną. Przełożyć kurczaka do naczynia do zapiekania. Bulion i wino wlać na dno naczynia. Dodać przekrojone na pół czosnek. W misce wymieszać miód, sos sojowy, oliwę. Doprawić solą i pieprzem i polać marynatą kurczaka. Kurczaka przykryć folią aluminiową i piec przez 1 h. Po godzinie zdjąć folię i piec kolejna
Moja Galeria Smakuusunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Cieciorkę odcedzić. Czerwoną cebulę posiekać. Listki mięty porwać. Całość przełożyć do miski. Grzanki: 2 kromki chleba 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy garam masala szczypta chilli Na patelni rozgrzać masło. Chleb pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię. Dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę) i przyprawy. Zrumienić
Moja Galeria Smakuśmietanowo-szpinakowym, pod warstwą mozzarelli i pomidorów. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu penne 100 g szpinaku 180 g śmietany 18% 1 kulka mozzarelli 1 pomidor 4 ząbki czosnku kilka listów bazylii oliwa z oliwek sól, pieprz Makaron ugotować al dente. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na patelnię, zalać śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusić kilka
Moja Galeria Smaku