źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Składniki: (2 porcje) --> 1 porcja - około 150 kcal - szparagi (400 g) - 1 pęczek - cebula (100 g) - 1 sztuka - czosnek - 3 ząbki - bulion drobiowy/warzywny (500 ml) - 2 szklanki - ser Mozzarella (60 g) - 1/2 opakowania - świeża bazylia - 10 listków - sól, pieprz, ziele angielskie Sposób przygotowania(...)plastry. Cebulę obrać, posiekać. Do garnka włożyć szparagi, cebulę, liście bazylii oraz ziele angielskie zalać wcześniej przygotowanym bulionem. Gotować około 15 minut, wyjąć ziele angielskie, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość zmiksować na jednolitą masę, na koniec przyprawić szczyptą soli oraz pieprzem, dodać starty ser Mozzarella, wymieszać. Zupę podawać z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego. Smacznego
Fit-aminaczęść lub całość grzbietu) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 1 średni pomidor (200g) 1 średnia cebula (150g) kawałek dowolnej części pora 200g pieczarek 1 ząbek czosnku 2-3cm świeżego imbiru (lub 1 płaska łyżeczka mielonego) ok. 2 płaskie łyżeczki soli kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 2-3 liście laurowe makaron nitki(...)połowę soli i wkładamy mięso z kurczaka. Podgrzewamy, a przed zagotowaniem ściągamy szum (jak opisaliśmy m.in. w przepisie na bulion ). W międzyczasie przygotowujemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek. Cebulę i czosnek obieramy. Marchewki obieramy i kroimy w ćwierćwałki o długości kilku centymetrów. Seler i imbir kroimy na kilka mniejszych kawałków. Pomidora kroimy na 4 części. Po odszumowaniu do wrzącej już wody
Kulinarna Pokusaniedzielny obiad, zwłaszcza, że taki obiad nie jest wcale pracochłonny, bo po podsmażeniu udka trafiają do piekarnika i "robią się" praktycznie same :)) Składniki: 2 udka ka cze 2 ząbki czosnku majeranek tymianek sól pieprz ziołowy ziele angielskie liść laurowy 3 cebule 1 łyżeczka oleju Wykonanie: Umyte i osuszone udka nacieramy przyprawami: roztartym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem ziołowym. Wkładamy
Walijskie Pichcenietylko pyszny, ale i zdrowy! Taki obiad jest idealnym pomysłem dla osób będących na diecie – koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: PESTO: * liście jarmużu – 100 g * orzechy nerkowce – 80 g * czosnek – 2 ząbki * rzodkiewka – 2 szt * oliwa z oliwek – ok. 100 ml * parmezan – 80 g * sok z cytryny – 1 łyżeczka * sól , pieprz – do smaku DODATKOWO: * makaron spaghetti * filet z kurczaka + sól(...)pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PESTO: Jarmuż sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Miksujemy w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą. Oliwę dolewamy stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto ( śmiało możemy odrobinę zwiększyć jej ilość ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! MAKARON: Gotujemy al dente. MIĘSO: Oczyszczone filety porcjujemy, delikatnie rozklepujemy , posypujemy solą , pieprzem
Ostra na Słodkopieprzem. Na pomidorach układamy piersi i pieczemy w piekarniku 20 minut w temp. 180 st. SALSA 1/2 pomidorów z puszki 1 żółta papryka 1/2 czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili sól, zioła prowansalskie 1 łyżka ketchupu W rondelku na odrobinie oliwy smażymy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy pomidory. Paprykę, czosnek i chili kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka
Mój Smak na ŻyciePomidorowa kosteczka: 3/4 szklanki maki- przesianej przez sito 4 pieczone pomidory, bądź pomidory z puszki- bez skórki, zblendowane na gładko 2 jajka duża szczypta soli 1 wyciśnięty ząbek czosnku duża szczypta pieprzu najlepiej świeżo mielonego 1,5 łyżki śmietany garstka suszonej w dużych kawałkach papryczki chilli- może być świeża szczypta suszonej bazylii Dekoracja: opakowanie 125 ml Apetina kremowa smak(...)przepis na pieczone pomidory Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 1. Ubić białka na sztywno. 2. Dodać żółtka nadal ubijając 3. Dodać przyprawy, śmietanę i miąższ pomidorowy, papryczkę chilli, czosnek 4. Gotową masę nakładać do foremek wyłożonych papilotkami. Piec: 15-30 minut w temperaturze 180-200 stopni. Dekorować serkami kremowymi Apetina przy pomocy szprycy cukierniczej, bądź rękawa cukierniczego z końcówką
KreatywnePinySkładniki ciasta kruchego: 210 g mąki pszennej (np. krupczatki) 140 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 4 jaja 200 ml gęstej śmietany 18% 150 g sera Gruyere w kawałku lub plasterkach gałka muszkatołowa, sól, pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól(...)nadmiaru wody na sicie, najbardziej jak się da (lub przecisnąć przez gazę) . Następnie przełożyć na deskę i drobno posiekać. Wrzucić do misy. Dodać ostudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser Gruyere starty na tarce (jeśli mamy ser w kawałku ) lub pokrojony w drobną kosteczkę (jeśli mamy ser w plasterkach) oraz śmietanę. Wymieszać wszystko. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą
Moja Delicjapropozycja to pyszne spaghetti razowe ze świeżą botwinką. Składniki: /2 porcje/ 200 g makaronu spaghetti /razowy 1 mały pęczek botwinki ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny zielony koperek 2-3 łyżki octu balsamicznego sól i pieprz /do smaku 2 łyżki ricotty 1 łyżka startego parmezanu(...)Wykonanie: -Botwinkę umyć, pokroić /łodyżki drobno, liście zachować.../ -Cebulę drobno pokroić. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę ,dodać cebulę i czosnek. -Lekko podsmażyć/ nie rumienić/ , dodać pokrojone łodyżki , 2 łyżki wody i chwilę poddusić, nastepnie wrzucić liście . -Patelnię przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez kilka minut/ od czasu do czasu przemieszać lub poruszać patelnią
Zakamarki mojej kuchnimnie ten przepis. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 300 g świeżej brukselki sól, cukier 1 papryczka chilli, pokrojona w plasterki 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku, pokrojone w ćwiartki 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki oleju świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI(...)blanszujemy w osolonym i posłodzonym wrzątku przez 2 minuty, odcedzamy, odstawiamy na bok. Sosy mieszamy ze sobą, odstawiamy. 2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, aż zacznie dymić. Wrzucamy czosnek i imbir, smażymy 15 sekund. Dodajemy brukselkę, papryczkę i cały czas mieszając, smażymy 30 sekund. Wlewamy sosy i smażymy 1 minutę. Wlewamy wywar i nie przerywając mieszania, odparowujemy płyn. Przed
Tajskie smakiPolecam ten prosty i bardzo smaczny obiad przez cały ciepły okres wiosny i lata. Nie pożałujecie! :) Dla 2 osób Czas przygotowania ok. 1 godzina Składniki: 1 średnio-mały kalafior Czosnek w młynku Bułka tarta Mąka jaglana 2 jajka L EKO Olej słonecznikowy Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Kalafior obieramy z liści i myjemy. Gotujemy osolony w całości na parze trzonem(...)usmażeniu lekko za twardy niż miałby się rozgotować). 3/ Różyczki panierujemy w mące, roztrzepanym posolonym jajku a następnie w bułce tartej którą solimy i dodajemy do niej zmielony czosnek. 4/ Smażymy różyczki w rondlu w dużej ilości oleju z każdej strony. Obsmażony wykładamy na ręcznik papierowy a następnie podajemy na talerzu z młodymi ziemniakami i np. sałatą ze śmietaną :) SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnakurczaka bez skóry, pokrojonych w 2 cm kostkę 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy sól i mielony czarny pieprz do smaku 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę 2 cm kawałek świeżego imbiru , obranego i startego 1 czerwona papryka , pokrojona w kostkę 1 żółta papryka , pokrojona w kostkę 1 średnia cukini a, pokrojona(...)pieprzem, wrzuć na rozgrzany olej na dużej patelni i smaż na średnim ogniu do ładnego zarumienienia. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw. Do tej samej patelni dodaj cebulę, czosnek i imbir i smaż przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie dodaj papryki, szparagi, zielony groszek, cukinię i bakłażana i smaż kolejne kilka minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, dodaj curry
karmelowytalerzu z serii Antonio od Porcelana Bogucice pęczek zielonych szparagów ( 50 dag) 1 kg ziemniaków korzeń pietruszki ćwiartka selera por 3 ząbki czosnku ½ łyżeczka Imbiru 1-2 łyżeczki soli , wg smaku pieprz cytrynowy 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu groszek ptysiowy Szparagi myję i odrywam twarde końce. Kroję(...)kroję w dużą kostkę. Tak samo postępuję z pietruszką i selerem. Pora też kroję w grube plastry. Wszystkie warzywa przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję ząbki czosnku, sól . Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec przyprawiam do smaku, imbirem, pieprzem cytrynowym i ewentualnie solę. Wyciągam z zupy szparagi z główkami i odkładam. Do garnka z zupą dodaję
Takie tam pichceniezimno jako wędlinkę na kanapki. składniki: 1,3 kg mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 5 łyżek bułki tartej małe pieczarki ok 14-16 szt 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 1 łyżka oregano 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu sól do smaku 250 ml mięsnego bulionu Pieczarki ugotować i osączyć, odstawić. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać(...)jajka, bułkę tartą, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz sól, pieprz, majeranek i oregano. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie porcjami dodawać bulion i dokładnie wyrobić mięsną masę. Keksówkę 30x10 cm natłuścić o przełozyć połowę mięsnej masy. Następnie w dwóch rządkach ułożyć ugotowane pieczarki lekko wciskając je w masę. Wyłożyć resztę mięsnej masy i ładnie wyrównać wierzch.Wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujeskładniki: 4 pomidory 120 g sera feta 8 plasterków boczku 2 – 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie oliwa sól, pieprz wykonanie: Pomidory myjemy, przekrawamy, wydążamy. Następnie skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy pierzem. Ser mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami i faszerujemy pomidory. Każdą połówkę z osobna owijamy plasterkiem boczku. Grillujemy z każdej strony do chwili, aż boczek się
Domowy Smak Jedzeniagotowe :) Składniki na ok 12 placuszków: 100 g kuskusu razowego 50 g serka typu śródziemnomorskiego Apetina light z bazylią i oregano 1 mała czerwona cebula 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 2 płaskie łyżki skrobii ziemniaczanej garść świeżego koperku garść świeżego szczypiorku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Do podania: kremowy serek Apetina o smaku naturalnym łosoś wędzony koperek(...)zostawiamy na 10 minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobna kostkę, siekamy koperek (zostawiamy kilka gałązek do przyozdobienia placków) i szczypiorek, kruszymy serek sałatkowy Apetina, czosnek przeciskamy przez praskę. Po 10 minutach mieszamy nasz kuskus, jeśli nie wchłonął całej wody-odcedzamy go na sitku. Doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami papryki słodkiej i jedną płaską łyżeczką papryki
Zawsze głodna!