grzyczanej, pęczaku, jaglanej (Waszej ulubionej) ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu około 200-250 g pieczarek 1 cebula łyżeczka gałki muszkatołowej pół łyżeczki pieprzu i soli 2-3 ząbki czosnku (u mnie było to pieczony, który został z poprzednik obiadów) 1-2 gałązki rozmarynu 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia opakowanie ciasta francuskiego około 30 g orzechów (włoskie, pekan, laskowe(...)Przygotowanie: Cebulę drobno pokrój i podsmaż na złoto (3-4 minuty), dodaj to tego starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, przyprawy, posiekany czosnek i orzechy. Smaż razem 5 minut, po czym dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. Ciasto podziel na 4 części, nałóż farsz i złóż na pół, a ząbkami widelca posklejaj brzegi. Możesz wyciąć jakiś wzorek na górnej części
greenscarfwody w razie potrzeby na nadzienie: ok 250 g oczyszczonych krewetek, bez głów, ogonków i pancerza 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g cebuli, grubo pokrojona 1 ząbek czosnku 2 jajka, lekko roztrzepane (dodaj sól i pieprz) 100 g śmietany (18%) 100 g mozzarelli porwanej na drobne kawałki posiekana pietruszka i szczypiorek, do smaku sól, pieprz cytryna przygotowanie Ciasto(...)minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Przygotować nadzienie: Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek do miękkości, nie brązowić. Krewetki przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać do cebuli, smażyć tylko kilka minut, do czasu aż się zrobią lekko pomarańczowe. Nie smażyć długo, będą
Stare Garyuzupełnia smak całego dania. Zainspirowałam się przepisem z bloga karmelowy.pl , w którym wprowadziłam swoje modyfikacje. Składniki na 6 porcji: 450g makaronu np. świderki, penne 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku 250g szynki 300g pieczarek Opakowanie 500g passaty pomidorowej (przecieru) 100g serka śmietankowego (np. almette, Twój smak puszysty) 10 dag startego sera żółtego Szczypta cukru(...)smaku oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente. Odcedzić i przelać go zimną wodą. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek. Zeszklić. Dodać szpinak i lekko posól, smażyć do momentu, gdy świeże liście się skurczą, a mrożony będzie ciepły. Przełożyć na talerz bez nadmiaru wody ze szpinaku Na patelni rozgrzej kolejną
Fabryka pomysłówmnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki chrzanu sól himalajska łyżeczka syropu klonowego Rybę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, oprószyłam białym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Jeśli ryba ma skórę, zdejmujemy(...)więc jeden problem mniej :) Rybę oprószyłam mąką, rozgrzałam na patelni olej kokosowy i smażyłam rybę z obu stron ana złoty kolor. Odstawiłam Na tej samej patelni podsmażyłam cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodałam mleko kokosowe i chrzan, doprawiłam solą, pieprzem i miodem. Chwilę gotowałam na małym ogniu, aż mleko trochę się zredukowało Nagrzałam piecyk do 200 stopni
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki chrzanu sól himalajska łyżeczka syropu klonowego Rybę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, oprószyłam białym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Jeśli ryba ma skórę, zdejmujemy(...)więc jeden problem mniej :) Rybę oprószyłam mąką, rozgrzałam na patelni olej kokosowy i smażyłam rybę z obu stron ana złoty kolor. Odstawiłam Na tej samej patelni podsmażyłam cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodałam mleko kokosowe i chrzan, doprawiłam solą, pieprzem i miodem. Chwilę gotowałam na małym ogniu, aż mleko trochę się zredukowało Nagrzałam piecyk do 200 stopni
Szczęśliwa kuchnialatek chciał nawet dokładkę. Składniki: 250-300 g ciecierzycy z puszki 200 g wędzonej szynki 1 puszka pomidorów bez skórki 2 marchewki 1 por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego pieprz czarny w ziarnkach liść laurowy 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, ostra przyprawa z papryczek chili olej(...)kostkę, por drobniej siekamy i razem smażymy kilka minut na oleju. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy bulion i dolewamy 1 szklankę wody. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, posiekane pomidory, rozmiażdżony czosnek, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Gotujemy po przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, tak by zupa trochę zgęstniała. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucamy podsmażoną szynkę, doprawiamy solą
Z notatnikażółtego grochu w całości około 0,4 kg wędzonego boczku wraz ze skórką 3 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera kawałek pora 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz majeranek Dzień wcześniej, groch zalać zimną wodą. Zostawić na całą noc. Na drugi dzień marchewkę oraz pietruszkę obrać i pokroić w kostkę(...)grubszą kostkę. Na dno szybkowaru wsypać boczek, dodać skórę, następnie groch wraz z wodą w której się moczył, marchewkę, pietruszkę, seler i por. Na sam koniec dodać obrane ząbki czosnku i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie. Całość posypać solą, pieprzem i majerankiem. Do garnka wlać 1,5 l wody. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Gotować około
Ugotowaćprzygotowaniu pieczeń z siekanymi kawałkami filetu z piersi kurczaka, pieczarkami i żółtym serem. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula 6 pieczarek 3 ząbki czosnku 4 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki świeżej natki pietruszki 3 jajka Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Doprawiamy przyprawą do mięsa. Do kurczaka dodajemy pokrojoną(...)kosteczkę cebulę, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz żółty ser i natkę pietruszki. Na końcu wbijamy jajka i doprawiamy sola i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 26x12 cm. Pieczemy w 190*C przez 60 minut. Foremkę możemy wyłożyć papierem do pieczenia aby później łatwiej było wyjąc mięso
VioletoweKucharzeniePlacki ziemniaczane w wydaniu szwajcarskim, ichnia potrawa narodowa. Składniki: ½ kg zwartych ziemniaków 300 g filetu z łososia 1 łyżka masła 200 ml śmietany 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku oliwa sól, pieprz cząstki cytryny Sposób przygotowania: Śmietanę łączymy z posiekanym czosnkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki, żeby się „przegryzło”. Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichasojowej śmietanki - wtedy potrawa będzie w 100 % wegańska . :) Składniki : 1 kalafior podzielony na małe różyczki 1 puszka cieciorki/ciecierzycy świeży szpinak, kilka garści 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego (może być rzepakowy) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kremowego serka śmietankowego odrobina śmietanki 12 % lub mleka (opcjonalnie) łyżka skrobi ziemniaczanej 2-3 szczypty imbiru(...)sól i pieprz Przygotowanie: Cieciorkę odcedzić na sitku i przelać zimną wodą. Na patelni rozpuścić olej kokosowy i podsmażyć drobno starte ząbki czosnku. Dodać kalafior. Zalać całość szklanką wody i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika , doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. W trakcie gotowania rozpuścić kremowy serek. Stopniowo dodawać szpinak. W niewielkim kubeczku rozmieszać skrobię
Kuchnia Ellienich i przygotowujecie potrawę. Również drogą losowania ustalacie co będzie stanowiło podstawę potrawy, z czego będzie sos i dekoracja. I jeżeli los wrzuci Wam do kociołka na przykład czosnek, filet z dorady, banana i comber z dzika to czosnek może być głównym daniem, a z mięsa zrobić można aksamitny sos udekorowany bananem :-) Teraz reklama. To poważne zadanie i tylko dobrze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataktórym smarujemy surowe ciasto, to nic innego jak sos pomidorowy, który może posłużyć nam również jako dodatek do już upieczonego placka. Do przygotowania sosu potrzebujemy koncentrat pomidorowy, dwa ząbki czosnku, do smaku sól oraz cukier, oregano, bazylię oraz 1/3 szklanki letniej wody. Sos musi mieć taką konsystencję, aby łatwo dało się go rozprowadzić po cieście. Sos czosnkowy Dla smakoszy pizzy(...)oblanej sosem czosnkowym proponuję szybki i łatwy przepis. Do przygotowania aromatycznego sosu czosnkowego potrzebujemy 3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego lub śmietany, 3 łyżki stołowe majonezu, dwa rozgniecione ząbki czosnku, oregano oraz bazylię. I gotowe! Baza na pizzę już jest: puszyste ciasto, sos pomidorowy, sos czosnkowy. Teraz tylko wybór ulubionych dodatków i smakowita, domowa pizza będzie gotowa. Jak sami widzicie przygotowanie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!filet z kaczki 100 g makaronu ryżowego 200 g cukinii 1 mała marchew 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 100 g grzybów shiitake 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka pasty imbirowej (opcjonalnie(...)smażymy od strony mięsa przez 5 min, zawijamy w folię aluminiową. Makaron moczymy w zimnej wodzie. Cukinię, marchew, papryki kroimy w julenkę. Grzyby kroimy na 6 części (tzw trójkąty). Czosnek i chilli kroimy w drobną kostkę. Całość smażymy na wytopionym tłuszczu z kaczki wymieszanym z olejem. Smażymy ok. 5 min, dodajemy pokrojony w kostkę filet z kaczki smażymy jeszcze chwilę
R'n'G Kitchenrozgrzewające przyprawy - wszystkiego dużo i treściwie. 500g schabu 200g kiełbasy wieprzowej 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów 250g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę podobnej wielkości schab i kiełbasę. Przyprawiamy. 2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki(...)czosnek. Dusimy do odparowania wody, po czym dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory. 3. Dusimy jeszcze 5 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy
Szefowa kuchniAutomatycznie zapisany szkic window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 niewielkiego kalafiora 1 mały brokuł 3 marchewki cukinia 2 cebule 1 papryka ( u mnie czerwona) patison (opcjonalnie) 3-4 ząbki czosnku kilka gałązek natki Zalewa 1 szklanka octu 10 % 4 szklanki wody pół szklanki cukru łyżka soli 5 liści laurowych ziele angielskie Sposób przygotowania Zalewa Zalewę gotujemy przez 10 min (woda(...)Cebulę tniemy w półplasterki lub piórka. Marchewkę, cukinię, kalafior i brokuł blanszujemy przez 3 min we wrzątku. Przelewamy zimną wodą. Warzywa układamy warstwami w słoikach, dodajemy natkę i posiekany czosnek. Zalewamy zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok 25 min w piekarniku. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/pikle-wielowarzywne-sloika/ BosowKuchni Artykuł Pikle wielowarzywne do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki
Mieszam w Garnku