czosnek - 7003 przepisów (strona:71/467)

Zupa krem marchewkowo-groszkowy 168

grzankami.Szybka, prosta i pyszna.Smacznego! Składniki:6 średnich marchewek;Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g);Kostka rosołowa;1 litr zimnej wody;Pęczek natki pietruszki;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Grzanki:2 duże kromki chleba;1/ 2 łyżeczki ziół prowansalskich;1/2 łyżeczki oragano.3 łyżki oleju/oliwy.Sposób przygotowania:Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.Groszek konserwowy odcedzić z zalewy.Czosnek(...)litrem zimnej wody i zagotować. Do wrzącej wody dodać pokrojoną marchewkę i odsączony groszek. Całość gotować, aż marchewka będzie miękka. W międzyczasie do gotującej się zupy dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki.Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zblendować na gładki krem.W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej/oliwę, dodać zioła i lekko rogrzać. Wrzucić

Gospodyni Miejska
Zupa szpinakowa z jajkiem 322

brykiet lub rozdrobniony);2 średnie marchewki;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3 ząbki czosnku;1,5 litra zimnej wody;Sól;Pieprz.Dodatkowo:4 średnie ziemniaki;1 średnia cebula;1 czubata łyżka masła;Jaja  - po 1 na talerz.Sposób przygotowania:Marchewki, pietruszkę i seler umyć, osuszyć(...)minut, po czym zagotować.Następnie, do bulgotającego bulionu, dodać zamrożony szpinak i gotować, aż szpinak się całkowicie rozmrozi, a zupa ponownie zagotuje.Ugotowaną zupę przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i peiprzem do smaku. Zupę zdjąć z ognia. Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy i wymieszać.Ziemniaki obrać

Gospodyni Miejska
Sałatka selerowa z fetą, winogronami i prażonymi migdałami 716

selera konserowego, wiórki (waga netto po odsączeniu 180 g);Kostka fety (waga netto 270 g);Nieduża kiść zielonych winogron (waga około 500 g);100 g płatków migdałów;2 ząbki czosnku;3 czubate łyżki majonezu.Sposób przygotowania:Płatki migdałów uprażyć na złoty kolor na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić.Winogron umyć, osuszyć, niewielką ilość pozostawić do dekoracji, resztę(...)pokroić na połówki i oczyścić z pestek.Seler odsączyć z zalewy, dodać do winogron. Wymieszać.Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Wymieszać.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki. Wymieszać.Do sałatki dodać majonez i 2/3 wystudzonych płatków migdałowych. Wymieszać.Wierzch sałatki oprószyć pozostałymi płatkami migdałów i udekorować winogronami.Sałatkę wstawić na około 1 godzinę

Gospodyni Miejska
GULASZ THEKLI – GOTHIC II – gulasz na piwie lub kwasie chlebowym z miodem 390

samego garnka z rozgrzaną łyżką oleju i obsmażamy na średnim ogniu ok. 2 min, mieszając, do uzyskania lekko złotego koloru. Podsmażoną marchewkę przekładamy do miski z mięsem.3. CEBULA + CZOSNEK (5 min)Cebulę kroimy w piórka i kostkę. Szklimy ją na średnim ogniu z dodatkiem jednej łyżki oleju w garnku ok. 3 min, następnie dorzucamy drobno posiekany czosnek i smażymy

Nerds Kitchen
Hummus - zdrowie z Bliskiego Wschodu 169

zeszłym tygodniu podałam Wam przepis na tahini - pastę z sezamu. Dziś obiecany przepis na hummus - pastę z ciecierzycy, sezamu, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek.Zanim przejdziemy do przepisu chciałabym Wam pokrótce opowiedzieć o hummusie, bowiem jest o czym. Zapewne słyszeliście, że jest zdrowy - zajadają się nim wegetarianie, weganie oraz osoby cierpiące na celiakię (nietolerancja glutenu - białka zawartego(...)gotowała się ciecierzyca można zostawić - idealnie posłuży do rozcieńczenia hummusu jeśli okaże się zbyt gęsty. 4.   Wystudzone nasiona ciecierzycy przekładamy do blendera, dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, posiekany czosnek, oliwę z oliwek i dokładnie miksujemy.Pasta powinna być gładka, bez wyczuwalnych grudek. 5.   Na koniec doprawiamy hummus solą, pieprzem i kuminem, a jeśli zajdzie taka potrzeba to rozcieńczamy go schłodzoną

W kuchni Katie
Owoce morza z czarnym makaronem 203

zawsze się sprawdza! Składniki: opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary, mule, ośmiorniczki) opakowanie (200 g) czarnego makaronu 1 mała marchew kilka czarnych oliwek 1/4 cebuli 2 - 3 ząbki czosnku papryczka chilli sok z cytryny sos sojowy opcjonalnie szczypior lub koper Wykonanie: Zamrożone frutti di mare wyjmujemy kilka godzin przed przygotowaniem by rozmarzły. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki(...)Smażymy na małym ogniu na łyżce oliwy z oliwek. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z papryczką chilli i ząbkiem czosnku (drugi ząbek wyciskamy praską). Składniki dodajemy do marchewki. Przesmażamy dalej na małym ogniu pod przykryciem. Oliwki kroimy w cieniutkie plasterki. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy oliwki. Oraz owoce morza wraz z wodą, która zebrała się na tacce

Taste Of My Day
Hummus, (nie)zwykłe danie na każdą okazję 134

uzupełnieniu niedoborów witamin i minerałów). Przez niektórych jest również traktowana jako afrodyzjak, dzięki działaniu pobudzającemu. Składniki: 20 dag ziaren ciecierzycy 10 dag pasty tahini (przepis znajdziecie TU) ząbek czosnku oliwa z oliwek sok z cytryny sól woda ew. kumin Wykonanie: Ziarna ciecierzycy dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do naczynia i zalewamy chłodną, przegotowaną wodą tak, by poziom wody(...)godzin). Po ugotowaniu nie odlewamy wody, będzie nam potrzebna :)Gdy ciecierzyca ostygnie przekładamy ją do blendera. Dodajemy dwie łyżki soku z cytryny, łyżeczkę soli (najlepiej sól morska, gruboziarnista), ząbek czosnku lub więcej, w zależności od preferencji i ok 50 ml oliwy z oliwek. Całość mielimy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodajcie wody z gotowania ciecierzycy. Gdybyście zapomnieli się

Taste Of My Day
Tajska zupa Tom Kha Kai z kurczakiem i mlekiem kokosowym 315

lubicie, bo ta zupa może zmienić Wasze przekonania! Składniki: mięso na wywar, np. 2 skrzydełka z kurczaka 4 cm świeżego imbiru 2 kawałki świeżej trawy cytrynowej cebula 2 ząbki czosnku kolendra filet z kurczaka 1,5 puszki mleka kokosowego kilka pieczarek (ok 6 - 8 sztuk) 4 papryczki chilli łyżka cukru trzcinowego sos rybny sok i skórka otarta z dwóch limonek(...)minut, zbieramy szumowiny, jakie pojawią się na powierzchni wody. Po tym czasie wyjmujemy mięso, zmniejszamy płomień do minimum i do wywaru dodajemy pokrojony w cienkie plasterki imbir, ząbki czosnku, łodygi kolendry, trawę cytrynową i małą marchewkę. Do wywaru dodajemy również cebulę pokrojoną w ósemki, ale gdy tylko uwolni swój zapach, wyjmujemy ją z garnka. Całość gotujemy przez minimum

Taste Of My Day
FINKTON’s BAKED BEANS z gry BIOSHOCK – fasola w sosie pomidorowym 263

boczku (możecie dodać trochę tego i tego, będzie jeszcze lepsze). Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy na rumiano ok. 5 min na średnim ogniu. 2. CEBULA + CZOSNEK + CUKIER + CHILI (5 min) Na patelnię dorzucamy posiekaną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy dalej, a po 2 minutach dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili. Wszystko zasypujemy cukrem

Nerds Kitchen
Pieczony łosoś starofrancuski z kurkami i młodymi ziemniakami 146

Składniki: Marynata: 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki musztardy starofrancuska, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka łyżka miodu, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z limonki, 250 g świeżego filetu z łososia, 12 młodych małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 3 gałązki świeżego tymianku, 150 g   kurek, jak najmniejszych, 1 łyżka masła, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany(...)łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, 80 ml oleju rzepakowego, seler naciowy. Przygotowanie: Do naczynia żaroodpornego przelewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek, miód, sok z limonki i musztardę. Dokładnie mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Obtaczamy łososia z marynacie i pozostawiamy na czas smażenia ziemniaków. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte

Moniki Smakołyki
Marynowany czosnek w chilli 146

Właściwości czosnku znali już starożytni Egipcjanie  Podczas wojen polowi lekarze stosowali go do odkażania ran. Do dziś używany jest w leczeniu grzybicy, gruźlicy i nadciśnienia krwi, nie wspominając o przeziębieniach i kaszlu  i podobno jest świetnym afrodyzjakiem. Czosnek kocham nie wyobrażam sobie żadnej potrawy bez tej cudownej przyprawy... nadaje(...)prawie do każdego dania a czosnek marynowany świetnie pasuje do różnego rodzaju sałatek, wędlin.  Składniki: na słoik poj. 300ml 16 główek czosnku 100 ml. wody 100 ml. octu 2 łyżki cukru 1 łyżka chilli 1 liść laurowy Wodę , ocet liść laurowy oraz cukier doprowadzamy do wrzenia dodajemy chilli i gotujemy przez 10 min. Obrane ząbki

NaKońcuJęzyka
Kurczak w stylu Chilindron 164

niedzielny obiad:) Pollo al Chilindrón to danie typowe dla regionu Aragonia w północno-wschodniej Hiszpanii. Kurczaka dusi się w sosie, dla którego bazą są pomidory przesmażone z cebulą i czosnkiem, szynka Serrano, czerwone wino (poleca się to z regionu Rioja) oraz duża ilość czerwonej papryki. Od siebie dodałam jeszcze papryczkę chilli - jak mój Mąż stwierdził " Przecież kurczak Chilindron musi mieć(...)porcji czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki: 1 kg kurczaka, ja użyłam udek i pałek 80 g szynki Serrano 5 czerwonych papryk 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 pęczku natki pietruszki 2 pomidory 5 łyżek oliwy  1/4 l. wytrawnego czerwonego wina opcjonalnie: posiekana papryczka chilli sól i pieprz natka pietruszki do posypania Przygotowanie:  Cebulę, czosnek i natkę pietruszki

Chilli Czosnek i Oliwa
Cannelloni w dwóch smakach 191

się nad nim napracować, ale danie warte jest polecenia. Do przygotowania dania użyłem: 200 gram mielonego mięsa wołowego, 250 gram mozzarelli, 2 puszek pomidorów, 2 cebul dymek, 6 ząbków czosnku, 100 gram świeżych liści szpinaku, 10 sztuk rurek makaronowych cannelloni, świeżej bazylii, 20 sztuk kaparów marynowanych, oliwy, 20 gram masła, gałki muszkatołowej, octu balsamicznego, białego pieprzu, czarnego świeżo mielonego pieprzu(...)soli, suszonego tymianku. Przygotowanie dania zacząłem od przygotowania farszu mięsnego. Jedną cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem bardzo drobno posiekałem. Równie drobno posiekałem dwa ząbki czosnku. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem do niej posiekaną cebulę i czosnek, a następnie podsmażałem je przez około minutę. Po tym czasie dodałem na patelnię 200 gram mielonej wołowiny. Mięso starałem się rozdzielać

Wyprawy kulinarne
Zupa krem z cukinii 174

Składniki (1 porcja - 1,5 miseczki): 1 spora (485 g) cukinia 250 ml bulionu 5 g masła (płaska łyżeczka) 1 ząbek czosnku 1 mała (40 g) cebula 1 łyżka (20g) śmietany 18% 1/3, ew. 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz dodatkowo: chleb razowy (3 kromki - 100g) lub zwykły czosnek granulowany (pokrojony w kostkę chleb razowy piec w piekarniku lub na patelni(...)posypany czosnkiem granulowanym, aż będzie chrupiący) Przygotowanie: 1. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce wraz ze skórką. 2. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć na nim cebulę. Pod koniec smażenia cebuli dodać czosnek. 3. Zalać cebulę i czosnek bulionem, dodać startą cukinię i curry (według uznania, dla mnie 1/3 łyżeczki jest akurat) 4. Gotować na  wolnym ogniu przynajmniej

Malowane smakiem
HUMMUS Z DYNIĄ. 168

brzasku na plażę, czekać aż wstanie nowy dzień!). Tak... takie morze lubię najbardziej. Nawiązując do jesiennej pory roku, zapraszam na bardzo jesienny hummus, a to za sprawą dyni i czosnku! To mój pierwszy hummus, postanowiłam rzucić na głęboką wodę i... opłaciło się! Pyszny, dyniowo-sezamowa pasta z lekkim czosnkowym posmakiem to strzał w dziesiątkę. Idealna do kanapek, nachosów jako(...)Polecam! Do przygotowania korzystam z pasty sezamowej domowej roboty. HUMMUS Z DYNIĄ . /źródło: MniuMniu ;/ na słoik ok. 750g 1 szklanka suchej ciecierzycy ok. kilogramowa dynia piżmowa 1 duża główka czosnku odrobina oleju roślinnego 2-3 łyżki pasty tahini 2-3 łyżki soku z cytryny oliwa z oliwek zimna woda sól do smaku ew. rozmaryn (pominęłam) Ciecierzycę moczę w wodzie przez

W kuchni Karmel-itki