czosnek - 7003 przepisów (strona:64/467)

Guacamole 249

będzie szybkie, proste i genialne w smaku guacamole. Potrzebujemy: 3 sztuki awokado Hass sok z jednej małej limonki pół posiekanej drobno cebuli czerwonej jeden średni pomidor, pozbawiony pestek ząbek czosnku ½ pęczka posiekanej kolendry kawałek papryczki chilli – jak ktoś nie lubi ostrego, to można pominąć sól, pieprz. Awokado przekrawamy i nożem wyciągamy pestkę. Łyżką przekładamy miąższ do miski i skrapiamy sokiem(...)limonki. Widelcem rozdrabniamy na pastę, w paście mają być kawałki awokado. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, pomidora, kolendrę, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz i pozostały sok z limonki. Mieszamy. Można do tego podać krakersy, chipsy, nachosy, dobry chleb, wyjeść łyżką, zawinąć w tortillę… Wszystko można. Post Guacamole pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Sałatka w kolorach Italii 244

czerwonym. Bardzo praktyczna na zwykłe przyjęcia ponieważ niewiele z nią pracy a efektownie wygląda i dobrze smakuje. Składniki : 1 brokuł 4 jajka 3-4 średnie pomidory 2 ząbki czosnku łyżka majonezu łyżka jogutru sól, pieprz Przygotowanie : Brokuł podzielony na różyczki wrzuć do gotującej się osolonej wody na ok 8 minut. Kiedy będzie jędrny ale miękki odcedź go przelewając zimną bieżącą(...)gotowania. Jajka ugotuj na twardo i pokrój na ćwiartki a pomidory na ósemki.  Wszystkie te składniki układaj warstwowo w misie i całość polej sosem czosnkowym przygotowanego z startego czosnku, majonezu, jogurtu, soli i pieprzu.  Jeśli sałatkę przygotowujesz wcześniej to sosem polej przed podaniem. Smacznego

Mechanik w kuchni
Na Dzień Pizzy: pizza wiosenna 188

świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 400 ml letniej wody 2 łyżki oliwy sos: 250 g serka kremowego 75 ml śmietany kremówki (38%) 1 ząbek czosnku sól pieprz dodatkowo: 500 g zielonych szparagów 3 łyżki kaparów 1,5 czerwonej cebuli 250 g mozzarelli 150 g żółtego sera Mąki przesiać, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem(...)ciasto (może się delikatnie lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Szparagi blanszować 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Serek wymieszać z kremówką, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Połączyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować na okrąg nieco mniejszy niż średnica kamienia. Posmarować sosem, ułożyć szparagi, plasterki cebuli i mozzarelli, posypać kaparami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śledzie w sosie śmietanowo-ogórkowym 204

trochę nietypowe, ale smaczne. Polecam przepis na świąteczny stół. Składniki: 500 g śledzi matiasów długi ogórek 2 małe cebula 400 ml jogurtu naturalnego greckiego 2 łyżki śmietany 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie kilka godzin. Następnie osuszamy je i kroimy w paski grubości ok 5 cm. Ogórka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce(...)Cebule kroimy w piórka, zalewamy gorącą wodą i również odstawiamy na 15 minut. Ogórek puści wodę, którą należy dokładnie odcisnąć. Cebulę odcedzamy. Śmietanę mieszamy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ogórkiem, cebulą i przyprawami. Sos mieszamy ze śledziem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin

e-PrzepisyKulinarne
Rewelacyjna przekąska - a'la tacos (również w wersji wegańskiej) 221

15cm. Kładziemy na suchą patelnię i podpiekamy po 1 minucie na każdej ze stron. Tak samo postępujemy z resztą.  Dodatki: - serek śmietankowy, naturalny (Apetina, Valsoia) + 1 ząbek czosnku + sól, pieprz - ok. 8 plastrów szynki, bądź wędliny sojowej POLSOJA - ok. 8 plastrów sera, bądź vegeplastrów sojowych POLSOJA - kilka liści sałaty - rukola - ok. 8 oliwek z papryką Serek śmietankowy dokładnie(...)mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym serkiem smarujemy każdy z placków. Na to kładziemy kilka listków rukoli i 1-2 sałaty. Następnie po jednym plastrze sera i szynki. Na koniec składamy je na pół i przebijamy wykałaczką z nabitą oliwką. Smacznego

Be Fit Be Strong
Pierogi z jarmużem, twarogiem i chrzanem 163

pierogów): Farsz 15 liści jarmużu bez zgrubiałego nerwu głównego cebula łyżka oleju do smażenia 4 łyżki twarożku starty korzeń chrzanu lub chrzan ze słoiczka łyżeczka soli łyżeczka suszonego czosnku pieprz czarny Ciasto pół kilograma mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania 280 ml gorącej wody łyżeczka soli Jarmuż pokroić na drobno. Wrzucić na wrzątek i sparzyć przez ok. 2-3 minuty(...)Odstawić pod przykryciem, by nieco odpoczęło. W tym czasie do jarmużu z cebulą dodać zmielony twaróg i chrzan. Dobrze wymieszać i doprawić całość do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej

Weekendy w domu i ogrodzie
Łososiowe burgery z ryżem, szpinakiem i koperkiem 192

Basmati (może być inny) - 40g ekologicznej mąki ryżowej SYMBIO (lub innej, do sklejenia kotlecików, może być potrzebna większa ilość) - pół pęczka koperku - 1 cebula (u mnie czerwona) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka lubczyku - sól, pieprz *opcjonalnie: olej do smażenia, parmezan zwykły lub wegański z nerkowców do posypania Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łososia myjemy, pozbywamy(...)odsączamy z nadmiaru wody. Koperek drobno siekamy. Ugotowany ryż, łososia, koperek i szpinak przekładamy do sporej miski. Cebulę kroimy w małą kosteczkę i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem dodajemy do zawartości miski. Doprawiamy. Całość porządnie mieszamy i dodajemy mąkę (więcej lub mniej) w celu lepszego sklejania się kotletów. Smażymy na patelni grillowej lub zwykłej po 2-3 minuty

Be Fit Be Strong
Gołąbki 191

danie Składniki: - 1 główka włoskiej kapusty - 2 łyżki oliwy - 1 cebula - 2 marchewki - 300 g mielonej wołowiny - 300 g mielonej wieprzowiny - 100 g pomidorów krojonych w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 jajko - 1 liść laurowy - sól morska, pieprz - ½ łyżeczki przyprawy Rabelais (mielone ziele angielskie, gałka muszkatołowa i curry) Dodatkowo masło do wysmarowania formy. Składniki na 4 porcje. W dużym garnku(...)rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy marchewki drobno pokrojone i smażymy od kilku do kilkunastu minut aby marchewka trochę zmiękła. Dodajemy mięso mielone, czosnek i przyprawy i smażymy aż mięso się zarumieni. Dodajemy pomidory i dusimy aż sos z pomidorów się wchłonie (5-10 minut). Nadzienie przekładamy do miski i studzimy. Wyjmujemy liść laurowy

Kuchenne Wariacje
Marokańska zupa z kalafiorem, "harissą" i kaszą jaglaną - Wegańskie warsztaty z Michałem Lachurem 287

mamy dla Was trochę zmodyfikowany przepis Michała - pyszną zupę marokańską z kalafiorem! Koniecznie spróbujcie - jest szybka i super prosta! Składniki: 1 średni kalafior, 1 czerwona papryka, 2-3 ząbki czosnku, 3/4 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili, 1/4-1/3 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego, 1/3 szklanki kaszy jaglanej, 1/3 szklanki migdałów(...)pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i na małym/średnim ogniu przesmażyć paprykę przez mniej więcej 5 minut. Po tym czasie dodać drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek - chwilkę przesmażyć i dodać pokrojony kalafior. Całość przesmażyć kilka minut i dodać przyprawy - chili, cynamon, kolendrę oraz kumin. Kiedy warzywa są przesmażone całość zalewamy bulionem warzywnym. Kaszę jaglaną wyłożyć

Plate of Joy
Caldo verde - portugalska zielona zupa 227

marchewki pietruszka liść laurowy 4 ziemniaki  100 g jarmużu lub kapusty włoskiej (w oryginale kapusty couve gallega); ja dałam cavolo nero (czarną kapustę toskańską) sól pieprz ewentualnie: ząbek czosnku i ok. 50g chorizo lub portugalska chouriço - dla smaku Obrać warzywa. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do garnka i zeszklić. Wyjąć cebulę(...)pokrojony jarmuż lub kapustę. Pogotować ok. 3 minut. Po zdjęciu z ognia zmiksować zawartość garnka. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem ewentualnie zetrzeć do zupy czosnek. W wersji mięsnej chorizo podsmażyć z cebulą i wyjąć je razem z nią przed gotowaniem warzyw. Potem dodać do zmiksowanej zupy. -------- Podobne: Zupa ze słodkiej kapusty Orientalny krem z dyni

Weekendy w domu i ogrodzie
Curry dyniowe z papryką i marchewką na ryżu naturalnym 162

500ml bulionu (500ml wody + 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego ) - 250ml mleka sojowego - 150g soczewicy czerwonej - 3 woreczki ryżu naturalnego/kaszy - 5 małych marchewek - 2 papryki - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju - 2 łyżeczki pasty curry (można pominąć)  - 1 łyżeczka kurkumy - 3/4 łyżeczki chili *opcjonalnie: do zagęszczenia curry - 4-5 łyżek płatków ryżowych/jaglanych Soczewicę i ryż/kasz(...)gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy w piórka i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na oleju do zeszklenia (najlepiej w całkiem sporym garnuszku). Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na ósemki, obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, pozbywamy gniazd nasiennych, marchewki obieramy i wszystko kroimy w kostkę. Do zawartości patelni dodajemy pastę curry, odsączoną soczewicę

Be Fit Be Strong
Gęsta zupa z fasoli 196

przygotowywanie dania głównego. Składniki (na 3 porcje) : szklanka dużej fasoli odmiany Piękny Jaś wrzątek cebula pętko obsuszonej kiełbasy jałowcowej suszony majeranek 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 ząbki czosnku sól pieprz łyżka oleju do smażenia Fasolę wypłukać, przerzucić do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Zalać wrzątkiem (powinno być go przynajmniej 2 razy więcej niż fasoli). Przykryć garnek pokrywką(...)majeranku. Jeśli ktoś ma świeży, będzie jeszcze lepiej :) Całość doprowadzić do lekkiego bulgotania. Zupę doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Zagotować. Po wyłączeniu palnika zetrzeć do zupy czosnek. I podawać :) ------- Podobne: Kapusta z grochem Grochówka Fasolowa na buraku

Weekendy w domu i ogrodzie
Gulasz wołowy z dynią 216

dalszy :) SKŁADNIKI: Porcja dla 3 osób. 300 g mięsa wołowego (np. pieczeń wołowa) 150 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 2 łyżki oleju roślinnego 2 średnie cebule 2 - 3 ząbki czosnku 1 cm kawałek imbiru 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 owoce jałowca 6 goździków 8 ziarenek pieprzu 2 papryczki chili (opcjonalnie) 500 g dyni (bez skóry(...)patelni na oleju przesmażamy mięso, aby się zarumieniło z każdej strony. 2. Następnie na patelnie dodajemy cebule pokrojona w piórka, chwilę smażymy. 3. Potem dodajemy drobno posiekany czosnek, chili i korzeń imbiru - również chwilę smażymy. 4. Dodajemy przyprawy: listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, owoce jałowca, goździki, a następnie podlewamy zawartość patelni czerwonym winem (opcjonalnie). 5. Zwiększamy ogień, odparowujemy nadmiar

W kuchni Katie
Makaron z dyni z sosem pomidorowym i wędzonym tofu 216

Składniki na 6-8 porcji. Składniki: - 1 dynia makaronowa (2-3kg) - 400g pomidorów krojonych (lub 2 puszki) - 200g BIO tofu wędzonego Polsoja - 1 papryka - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - 0,5 łyżeczki suszonego oregano - 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu - 0,5 łyżeczki suszonego tymianku - 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku - 0,5 łyżeczki wędzonej papryki(...)miękkość za pomocą widelca. Jeżeli wciąż będzie twardawa wydłużmy czas pieczenia. Na patelni podsmażamy do zeszklenia na łyżce oleju pokrojoną cebulę w piórka, bądź w kosteczkę wraz z czosnkiem. Pomidory kroimy w kosteczkę lub używamy tych z puszki, paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy je do zawartości patelni. Dodajemy suszone zioła, chili i wędzoną paprykę, dokładnie mieszamy i dusimy

Be Fit Be Strong
Pieczona dynia faszerowana ekologiczną quinoa, soczewicą i szpinakiem 176

500ml bulionu (500ml wody+2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 100g ekologicznej komosy ryżowej czarnej SYMBIO  - 100g soczewicy czerwonej - 100g szpinaku - 2 cebula (u mnie czerwona) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka oleju kokosowego - papryka słodka do obsypania wnętrza dyni - 3 gałązki rozmarynu *opcjonalnie: wegański parmezan z nerkowców Dynie dokładnie myjemy, odcinamy delikatnie spody, by stabilnie stały i czapeczki(...)180stopniach. W tym czasie płuczemy soczewicę wraz z komosą ryżową i gotujemy je 15minut (do miękkości) w przygotowanym bulionie, odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka i z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na łyżeczce oleju. Szpinak płuczemy i dodajemy go do zeszklonej na patelni cebuli i trzymamy na ogniu do momentu, aż całkowicie zwiędnie. Zawartość patelni mieszamy z odcedzoną soczewicą

Be Fit Be Strong