czosnek - 7003 przepisów (strona:55/467)

Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba 181

pożarskie panierowane w grzankach z chleba.     Składniki:  - ok. 750g piersi drobiowych- 2 jajka- 2 łyżki rozpuszczonego masła- 2 małe czerstwe bułki- mleko do namoczenia bułek- 1-2 ząbki czosnku- sól morska- pieprz- kromki chleba na grzanki- masło klarowane do smażenia  Przygotowujemy grzanki z chleba. Kromki obkrajamy ze skórki (nie będzie nam potrzebna), każdą kroimy w „zapałkę”. Blaszkę(...)miseczki (w razie potrzeby łamiemy na mniejsze kawałki). Bułkę moczymy w mleku.Umyte i osuszone mięso bardzo drobno siekamy ostrym nożem lub mielimy w maszynce z dodatkiem odciśniętej bułki oraz czosnku. Ja mięso posiekałam, a bułkę z czosnkiem zmiksowałam w blenderze. Do masy mięsnej dodajemy żółtka, sól, pieprz, rozpuszczone masło – dokładnie wyrabiamy masę. Białka ubijamy na sztywno – dodajemy do masy

mojewypiekiinietylko
Wołowina Blue 148

600g wołowiny dobrego gatunku  (bez tłuszczu)- sok z 1 pomarańczy- 3 łyżki sosu sojowego- ok. ½ szklanki bulionu- 2 łyżki miodu (ciemnego cukru, słodu)- 1 łyżeczka oleju sezamowego- 4 ząbki czosnku- 1 łyżeczka startego imbiru- 1 puszka fasoli (do zagęszczenia sosu)  Wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy 3 łyżki sosu sojowego, ½ szklanki bulionu, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego(...)czosnek przeciśnięty przez praskę i 1 łyżeczkę startego imbiru – w dowolnej kolejności. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy wołowinę pokrojoną w grubą kostkę. Mieszamy i przekładamy na suchą, rozgrzaną patelnię lub do garnka z grubym dnem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 4 godzin („aby tylko pyrkało”). Pod koniec miksujemy w blenderze białą  fasolę odsączoną z zalewy (dodałam jeszcze ząbek

mojewypiekiinietylko
PULPECIKI Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM, Z DOMOWYM MAKARONEM 176

zdrowa odmiana od typowym klopsików (pulpecików).Składniki pulpecików:- 250g mielonej wieprzowiny- 250g mielonej wołowinyU mnie 500g mielonej łopatki wieprzowej- 1 jajko- 2 łyżki świeżo startego parmezanu- 1 zmiażdżony ząbek czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano- 3 łyżki semoliny (kaszy manny) u mnie 2 łyżki kaszy jaglanej- duża szczypta czarnego pieprzu- 1 łyżeczka soli- 1 surowa, średnia pietruszka i 1-2 marchewki(...)oczkach tarkiWszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce, a następnie uformować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki.Sos pomidorowy:- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano- 1 łyżka masła- 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy- 700g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej)- sól mi pieprz do smaku- 100ml pełnotłustego mleka- szczypta ksylitolu lub cukruW

Smaczne Zdrowe
Skrzydełka w coca coli / Coca cola chicken wings 2197

pyszne, a co najważniejsze, są bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishSkrzydełka w coca coli(4 porcje)Składniki:14-15 skrzydełek, podzielonych na połówki2 ząbki czosnku, drobno posiekane4 cienkie plasterki imbiru1 czerwona papryczka chili, posiekana350 ml coca coli1/4 szklanki jasnego sosu sojowego2 łyżki białego winauprażony na suchej patelni sezam1 dymka lub szczypiorek, posiekanyPrzygotowanie:Skrzydełka umyj(...)dużej i głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć skrzydełka. Obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia i wyjmij je z patelni.Do tej samej patelni wrzuć imbir, czosnek i chili i smaż przez minutę (uważaj aby czosnek się nie przypalił bo zgorzknieje). Dodaj sos sojowy, wino do gotowania i cola colę, i doprowadź wrzenia.Po zagotowaniu włóż skrzydełka gotuj

karmelowy
Ryba po grecku 881

jeszcze zostanie. :)  Składniki:0,5 kg dorszasól, pieprz do smakudo obtoczenia mąkę pszenną do smażenia olej rzepakowy Rapso 4  marchewki1 pietruszka0,5 selera1 cebula2 ząbki czosnku 2 listki laurowe3 kulki ziela angielskiego1 puszka pomidorów bez skórki2 łyżki sosu cygańskiego2-3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki1/3 łyżeczki wędzonej papryki sól, pieprz, cukier do smakuPrzygotowanie:Dorsza(...)olej, dorsza obtoczyć z wszystkich stron w mące i usmażyć z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru oleju. Warzywa oczyścić, zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Na tej samej patelni co smażyliśmy dorsza (jeśli jest mało oleju trochę dolać) lekko zrumienić cebulę, dodać czosnek, ziele angielskie, listki laurowe i chwilkę podsmażyć. Dodać starte

Ala piecze i gotuje
KREMOWA GRECJA W PIEKARNIKU 148

wszyscy najedzeni i zadowoleni.Składniki:- 4 papryki (2 żółte, 2 czerwone)- 1/2 opakowania makaronu ryżowego nitki lub wstążki- olej lub oliwa- Serek TAPAS ARLA APETINA- suszone warzywa - domowa mieszanka- czosnek 4-5 główek- oliwki czarne i zielone (po garści)- pestki dyni, słonecznik. siemię lniane,- ser żółty 4 plastry- chili, pietruszka, czosnek.Wykonanie:Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z domową mieszanką(...)transportu. Podróż dostępna na każdą kieszeń. Dlaczego kremowy serek Arla Apetina "TAPAS"?A co jak nie baza składająca się z grillowanej czerwonej i żółtej papryki, bazylii, oliwek i czosnku? Wszystko to, co same od siebie wkładałyśmy do naszego zapiekanego raju odnalazłyśmy również w małym, zgrabnym, poręcznym opakowaniu. Grzechem byłoby przejść koło niego obojętnie i nie dać się uwieść obrazkowi

Wypisz Wymaluj
Gremolata - idealna do ryb i mięs 179

Jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. W związku z tym, że w mojej doniczce wyrosła już natka - postanowiłam przygotować taką marynatę i cierpliwie z nią czekać aż przyjdzie weekend i będę mogła wrzucić coś(...)ruszt grilla :)Składniki:2 cytryny - jedynie skórkaoliwa z oliwek3 ząbki czosnkupęczek natki pietruszkisól morskaNatkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Najlepiej smakuje z rybami! Ale z kurczakiem też polecam :) Sos stosujemy jako oddzielny

Bon Appetit Małgorzaty
Szaszłyki z włoską gremolatą 179

Gremolata jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki.Składniki gremolaty:2 cytryny - jedynie skórkaoliwa z oliwek3 ząbki czosnkupęczek natki pietruszkisól morskaSkładniki na szaszłyki:2 piersi z kurczaka1 mała cukiniakilka pieczarek 1 duża paprykacebulaGremolata: natkę pietruszki(...)czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Patyczki do szaszłyków najpierw moczymy kilka minut w wodzie, by się nie spaliły na grillu. Kurczaka kroimy w kostkę i zalewamy gremolatą. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Paprykę, cebulę, pieczarki, cukinię kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Krem z pieczonej papryki z domowymi zacierkami 175

stopni C.Piec ok. 20 minut, co jakiś czas obracając, tak, by skórka papryki przypiekła się ze wszystkich stron na czarno. Upieczone papryki zostawić do ostygnięcia. Pomiodry, cebulę i główkę czosnku przekroić na pół i także opiec na funkcji grill przez ok. 15 minut. Czosnek i cebulę zostawiamy w łupinach i obieramy dopiero po upieczeniu. Obieramy czosnek, cebulę, pomidory, papryki

Bon Appetit Małgorzaty
Tajska zupa z krewetkami, kurczakiem, mleczkiem kokosowym i sałatą 319

makaron albo makaron ryżowyszczypiorekoliwa z oliwek do smażeniaGotujemy wywar z piersi kurczaka i włoszczyzny. Gdy piersi są ugotowane kroimy je w kostkę i podsmażamy na oliwie z dodatkiem curry, czosnku i soli. Do wywaru dodajemy podsmażonego kurczaka, bambusy, kiełki, oraz pokrojony por.  Wszystko gotujemy do miękkości składników około 15 minut. Krewetki podsmażamy z dodatkiem czosnku oraz sosu chili(...)dodajemy do zupy na 3 minuty przed końcem gotowania się zupy. Zupę doprawiamy curry, kurkumą, sosem sojowym, sosem rybnym, płatkami chili, tartym imbirem, czosnkiem, sokiem z limonki, pieprzem cytrynowym. Pod sam koniec wrzucamy do zupy sałatę i zdejmujemy z ognia. Wlewamy mleczko kokosowe. Dekorujemy kolendrą oraz szczypiorkiem. Podajemy z makaronem ryżowym albo chińskim.zupa tajska

Bon Appetit Małgorzaty
Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym 185

polędwiczkisól, pieprzoliwa z oliwek do marynowania i pieczenia1 łyżka masła2 łyżki tartego parmezanuPolędwiczkę marynujemy w oliwie, suszonym majeranku, liściach laurowych, w kulkach ziela angielskiego oraz w kilku ząbkach czosnku prze kilka godzin. Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 h. Następnie kroimy w paseczki a cebulę i 2 ząbki czosnku siekamy w kostkę. Pokrojone grzyby i cebulę(...)czosnek podsmażamy na oliwie. Zalewamy około 0,7 l wody i gotujemy przez 1,5 h do miękkości grzybów. Gdy grzyby są miękkie i woda się zredukuje, wlewamy śmietankę, chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Sos doprawiamy suszonym tymiankiem solą i pieprzem. Polędwiczkę podsmażamy na oliwie z każdej strony, następnie pieczemy w całości w piekarniku w 190 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
Grillowane burgery z papryką i sos cebulowy 182

sprzyja grillowaniu, ale udało mi się w ten weekend zorganizować imprezę ogrodową.... pod namiotem :-PSkładniki na burgery:0,5 kg mielonej wołowiny (najlepiej antrykotu) 1 cebula2 ząbki czosnku 1 duża, żółta paprykaszczypioreknatka pietruszkiok. 50 ml zimnej wodysólświeżo zmielony kolorowy pierzolej do smażeniadodatkowo pszenne bułkiskładniki na cebulowy sos:3 duże cebule1 ząbek czosnkusól, pieprzolej do smażeniaBurgery: Mięso umieszczamy(...)misce, dodajemy wodę, posiekane zioła oraz przyprawy. I dobrze wyrabiamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę oraz czosnek. Chwilę podsmażamy na oliwie i dodajemy do mięsa. Mieszamy. Formujemy w dłoniach duże burgery. Grillować po 5 minut z każdej strony. Podawać z grillowaną bułką albo chlebem i sosem.Sos cebulowy: Cebule siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku

Bon Appetit Małgorzaty
Wodzionka - zupa kryzysowa 553

który pracowało się bardzo ciężko. Poza tym wodzionka to prekursorka chińskich zupek i innych niezdrowych gorących kubków. Zalewasz i masz - jednak to "jednak" robi olbrzymią różnicę, bowiem z czosnkiem idealna jest na przeziębienia a ze smalcem na chłodne wieczory. Jako Gorolka z krwi i kości ale mieszkająca na Opolszczyźnie, winna jestem wychwalać śląską zupę  WODZIONKĘ, która uratowała(...)wyleczyła z wielu przeziębień i z niejednego kaca  WodzionkaSkładniki podstawowe:2 kromki czerstwego chleba (dziś grzanki)1 ząbek czosnkułyżka smalcu (dziś masło)sól Pokrój chleb, drobno posiekaj czosnek, dodaj sól i łyżkę tłuszczu. Zalej wrzątkiem. Gotowe!  P.S. śmietana trochę niweluje zapach i ostrość czosnku

Bon Appetit Małgorzaty
Fasolka szparagowa z tymiankiem i cebulą 180

Robiłam już fasolkę szparagową na kilka sposobów (z bułką tartą, po grecku i prowansalsku). Tym razem pomysł zaczerpnęłam od Megi65 z WŻ. Od siebie dodałam ząbek czosnku dla wyrazistego smaku.Składniki:250 g fasolki szparagowej (odmiana i kolor dowolny - najważniejsze, żeby była młoda i jędrna)1 mała cebulka1 łyżeczka masłatymianek świeży lub suszonysól do smaku1 ząbek czosnku Sposób przygotowania(...)zrumienić, a jedynie pozbyć się swojej surowości).3. Fasolkę odcedzić, wrzucić do garnka i posypać tymiankiem (ostrożnie z tą przyprawą, bo jest bardzo aromatyczna!). Dodajemy cebulkę i zmiażdżony ząbek czosnku, doprawiamy do smaku, mieszamy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
jagnięcina pieczona z ziemniakami 171

ziemniakami bo po wyjęciu z piekarnika obiad właściwie gotowy, no , może trzeba dodać coś zielonegoskładniki dla 4 osób1,5 kg łopatki jagnięcej, najlepiej porąbanej przez rzeźnika1 kg ziemniakówgłówka czosnku + 1/2 główki do pieczeniasólpieprzkilka gałązek rozmarynu (zostawić ze 2-3 całe gałązki do pieczenia)kieliszek czerwonego, wytrawnego winaoliwaprzygotowanieŁopatkę podzielić na mniejsze kawałki  - najlepiej jak zrobi to rzeźnik u którego mięso(...)kupujemy. Przygotować smarowidło: czosnek drobno posiekać z oberwanymi igiełkami  rozmarynu i solą , dodać oliwę i pieprz i dokładnie wysmarować  kawałki mięsa. Włożyć na 2 godziny do lodówki. Można mięso przygotować dzień wcześniej i marynować przez noc.Obrać ziemniaki i pokroić na mniejsze kawałki mniej więcej podobnej wielkości.  Włożyć do miski , polać oliwą , posolić i dobrze wymieszać

Stare Gary

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję