udało? Tak, choć nic nie pobije smaku tych świeżych, kanaryjskich. Zajadanych przy wtórze szumu oceanu...GAMBAS AL AJILLOSkładniki, 2 porcje:1 opakowanie krewetek, najlepiej dużych i obranychokoło 4 ząbków czosnku (ja dodaję dużo) , posiekanych w łezkipół papryczki guindilla (można zastąpić posiekaną w krążki papryczką chillisól do smaku pęczek natki pietruszkioliwaPrzygotowanie:Krewetki rozmrozić przez noc w lodówce. Umyć i obrać(...)jeśli są już obrane, przepłukać. Posiekać ząbki czosnku na łezki, pokroić papryczkę i natkę pietruszki. Na większej patelni rozgrzać olej, tyle, by później dobrze przykryło krewetki. Wrzucić czosnek i papryczkę, posolić i chwilę podsmażać na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, by kawałki nie przywarły do dna. Wrzucamy krewetki, mieszamy i podsmażamy chwilę , dalej na średnim ogniu
Gotowanie to kochanieodpowiedź i wszyscy w domu zgodnie najedli się ... zupą.KRZEPIĄCA ZUPA CHŁOPSKA Składniki na 5-6 porcji:420 g mięsa mielonego1 cebula pokrojona w kostkę1 ząbek czosnku posiekany w plasterki1 łyżka oleju i 1 łyżka masła klarowanego3/4 puszki kukurydzy (bez soku)1 spora marchewka1 mała cukinia500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę2,5 litra bulionu drobiowo -warzywnego1 pomidor(...)Przygotowanie:Przygotuj wszystkie warzywa: obierz i pokrój cebulę i czosnek, odcedź kukurydzę, marchewkę obierz i pokrój w talarki, cukinię obierz ze skóry( jeśli nie chcesz, nie musisz tego robić), wyjmij środek z pestkami i pokrój w kostkę, ziemniaki też obierz i pokrój w kostkę. W oddzielnym rondlu ugotuj bulion. Do dużego garnka wlej olej i wrzuć masło, niech się
Gotowanie to kochanieregionach kraju np. na Kielecczyźnie dodatkowo jako zakwas stosuje się wodę z kiszonych ogórków.Ja zrobię żur rumuński z dodatkiem otrąb pszennych i bardzo dużej ilości rumuńskiego czosnku.Żur (żurek, zakwaszona zupa mączna) – zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej(...)ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Składniki-wędzona kiełbasa wiejska-boczek wieprzowy wędzony-zakwas na żur-3 główki czosnku-cebula-otręby pszenne Młyn Kopytowa-Mąka żytnia razowa typ 2000 Młyn Kopytowa-Mąka pszenna typ 1850 Młyn Kopytowa-śmietana i mlekoUgotuj wywar z boczku i kiełbasy. Do gotujacego się wywaru
Z Kuchni Do KuchniPrzystawka, kolacja, przekąska...smacznie i kolorowo.Gotujemy jajka na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na pół.Wyjmujemy żółtka.Farsz z groszkiem:Jedna mała cebula i mały ząbek czosnku posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, posól delikatnie i dodaj 200 g zielonego, odcedzonego groszku z puszki. Podduś i ostudź.Z 5 jajek wyjmij żółtka, wrzuć do miski, dodaj podduszony groszek, dużą łyżkę(...)miękka, wstaw ją do lodówki na około 30 minut, a po tym czasie udekoruj tą masą jaja. Na górę połóż oliwki, kapary lub czerwoną paprykę.Farsz z twarogiem i czosnkiem: 200 g twarogu , żółtka z 6 jaj, dwa ząbki czosnku, pieprz , odrobinę soli oraz łyżkę majonezu zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw w w razie potrzeby. Ja dodatkowo wyściełałam każdą
Pasje Jolkikrewetek jumbo (śmiało je można również zastąpić mniejszymi)¼ szklanki oliwy z oliwek¼ szklanki posiekanej kolendry½ szalotka pokrojona w drobną kostkę3 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka suszonej bazylii1 wyciśnięty ząbek czosnku½ łyżeczki soliPrzygotowanie: Krewetki obieramy, nacinając nożyczkami pancerz na grzbiecie, następnie delikatnie obieramy zostawiając głowę i końcówkę ogona. Usuwamy niepotrzebne części i płuczemy pod bieżącą wodą. Tak przygotowane krewetki umieszczamy(...)dobrze wymieszać. Skrzydełka z kurczaka umieścić w dużym zamykanym naczyniu i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na około 2-6 godzin. Przygotowanie sosu: Połączyć ser pleśniowy, śmietanę, majonez, czosnek i sos Worcestershire. Do sosu dodawać mleko, tak aby sos uzyskał konsystencję ciasta naleśnikowego. Sos do smaku doprawić solą i pieprzem. Całość przykryć i przechowywać w lodówce przez minimum 1 godzinę
naRuszciełatwe przystawki. Dlatego przedstawiam dzisiaj klasyk, który sprawdzi i obroni się wszędzie, a i na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom. Klasyczna włoska bruschetta, czyli drobno pokrojone pomidory z czosnkiem, bazylią i pietruszką, zapiekane z mozzarellą i parmezanem na chrupiącej bagietce. Nic dodać, nic ująć. Polecam! Scroll down for recipe in EnglishKlasyczna włoska bruschetta(3-4 porcje)Składniki(...)bagietka, pokrojona w ukośne kromki2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę2 łyżki posiekanych listków bazylii2 pomidory, pokrojone w drobną kostkę150 g startej na tarce mozzarelli2 łyżki startego parmezanuszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie:W miseczce wymieszaj pomidory, czosnek, sól, pieprz, pietruszkę i bazylię.Wyłóż mieszankę na kromki bagietki, skrop oliwą, a następnie posyp mozzarellą i parmezanem.Włóż do nagrzanego
karmelowyulubiony składnik - spaghetti ale też i kawałek mięsa. Podsumowując Drogie Panie - zapunktujecie.Zacznijmy od przygotowania Spaghetti:Do garnka wlewamy oleju tak aby przykryć dno. Na rozgrzany olej wsypujemy roztarty ząbek czosnku oraz pół skrojonej w kostkę cebuli czerwonej.Dodajemy również 3 łyżki sosu pomidorowego do makaronu (polecamy Pudliszki z płatkami czosnku). Dodajemy łyżkę octu vinaigrette. Gdy sos jest za gęsty możemy również(...)spaghetti wrzucamy do tak przygotowanego sosu i mieszamy. Makaron mamy już gotowy czas na część dla mięsożerców. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy, marynujemy startym czosnkiem i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie kroimy w kostkę paprykę zieloną, cebulę czerwoną. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone kawałki kurczaka i podsmażamy pod przykrywką. Następnie wrzucamy skrojoną
Smaki Brazyliiprzepisu który spotkał się z dużym uznaniem. Dzisiejszy przepis to eksperyment Brasileiro który postanowił połączyć smaki mięsa z owocami cytrusowymi.Składniki:1,5 schabu wieprzowego3 ząbki czosnku czosnek 3 łyżki kuminu 3 pomarańczesól 3 kostki rosołowe 2 łyżki koncentratu pomidorowegopół czerwonej paprykigarść świeżej miętycytryna 2 łyżki mioduPrzygotowanie: Nacinamy mięso jak na poniższym zdjęciu:Kąpiemy(...)schab w soku z 2 wyciśniętych pomarańczy, nacieramy startym czosnkiem i kuminem i solimy wg uznania. Odstawiamy na godzinkę do lodówki:Bierzemy duży garnek który zmieści nasze mięso. Rozgrzewamy olej, w ilości takiej aby przykryć dno garnka. W pierwszej kolejności podsmażamy cebulę skrojoną w kostkę i dodajemy 3 kostki rosołowe.Następnie do garnka wkładamy mięso i obsmażamy przewracając kilkakrotnie
Smaki Brazyliibrać się do roboty. Składniki : - ok. 3l rosołu drobiowego lub warzywnego- warzywa z rosołu (3 marchewki, kawałek selera, pietruszka)- 3 puszki kukurydzy- 2 łyżki masła- 3 cebule- 5 ząbków czosnku (+ 2 dodatkowo do smaku)- 3 łyżeczki świeżo startego imbiru- ziemniaki- puszka mleka kokosowego- chilli w płatkach- sól- biały pieprz- pieprz cayenne- świeży koper- olej arachidowy- kilka plasterków salami Składniki(...)jajko (do sera)- dodatkowo 1 jajko do smarowania ciasta i paluszków Odsączoną z zalewy kukurydzę wrzuciłam do garnka z rozgrzanym olejem arachidowym, po chwili dodałam pokrojoną cebulę, starty imbir, czosnek i 2 łyżki masła, wymieszałam. Dolałam 2 szklanki rosołu, dusiłam ok. 15 minut. W międzyczasie obrałam ziemniaki, pokroiłam w kostkę i ugotowałam na pozostałym rosole. Po 15 minutach dodałam pokrojone
mojewypiekiinietylkorazem z innymi, przechodził niejeden raz metamorfozy.Składniki: - 800g mielonej wieprzowiny- 500g mielonej wołowiny- 3 kolorowe papryki- 3 szalotki bananowe- pęczek dymki- 4 jajka- 7 łyżek tartej bułki- główka czosnku- 4 łyżki startego sera (dałam cheddar)- sól, pieprz- rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa, chilli,papryka słodka,papryka wędzona- 2 łyżki masła- 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania formy- olej kokosowy Mięso(...)pieczeń kupuję u rzeźnika i na poczekaniu zostaje zmielone. Pokrojone szalotki, dymkę i połowę czosnku zeszkliłam na maśle. Do mięsa dodałam jajka, zeszklone cebule, tartą bułkę, starty ser, pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę. Kolejno dodałam przyprawy: świeżo startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek chilli, papryki. Masę mięsną dokładnie wyrobiłam (oczywiście najlepiej w jednorazowej rękawiczce). Umyte i oczyszczone papryki pokroiłam
mojewypiekiinietylkoczęsto u mnie gości, jako dodatek do mięs… i nie tylko. Proponując szpinak sezamowy, mam nadzieję, że w takim wydaniu przypadnie Wam do gustu.Składniki: - świeże liście szpinaku - czosnek- sok wyciśnięty z cytryny- sól morska- olej sezamowy- sezam Liście szpinaku umyłam, odcięłam ogonki (najwygodniej używając do tego małych nożyczek), zostawiłam na sicie do osuszenia. Przełożyłam(...)miski, dodałam drobno pokrojony czosnek (nie przeciśnięty przez praskę, bo zdominuje cały smak), sól, skropiłam sokiem z cytryny i olejem sezamowym – wymieszałam. Na suchej patelni podprażyłam ziarna sezamowe, uważając aby się nie przypaliły. Gorącym sezamem posypałam szpinak, ponownie wymieszałam.Są składniki, które się „bardzo lubią”. Tak jest właśnie, moim zdaniem, w przypadku – szpinaku, sezamu i czosnku. Kompozycja tych
mojewypiekiinietylkoszklanki coca coli- 1 szklanka ketchupu „Z piekła rodem”- sól, pieprz- 1 łyżka brązowego nierafinowanego cukru- chilli w płatkach (dałam sporo)- wędzona papryka- tymianekSos tzatziki:- jogurt grecki- czosnek- sól, pieprz- świeży ogórek- sok z cytryny Umyte żeberka osuszamy i kroimy na porcje. Wkładamy do pojemnika, w którym będą marynowane. Solimy, oprószamy pieprzem, posypujemy brązowym cukrem, chilli (nie żałujemy), wędzoną papryką(...)czosnkiem i tymiankiem. Do 1,5 szklanki coli dodajemy szklankę ketchupu „Z piekła rodem” – dokładnie mieszamy i polewamy przygotowane żeberka. Dokładnie rozprowadzamy marynatę. Zamarynowane żeberka odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy żeberka z marynatą do worka do pieczenia, szczelnie zamykamy. Worek nakłuwamy w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 90 minut
mojewypiekiinietylkoSkładniki na ciasto: - 250g mąki pszennej- 150g zimnego masła- 1 łyżeczka soli- 1 żółtko- 2 łyżki lodowatej wody Farsz: - 2 torebki kaszy gryczanej- 700g pieczarek- 1 cebula- 1 ząbek czosnku (dałam 3, bo lubię)- 2 łyżki oliwy (dałam olej arachidowy)- 300g twarogu (dałam domowy)- 5 łyżek śmietany kremowej 30%- 2 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta)- 5 łyżek posiekanej natki(...)lodówki na 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Gotujemy w posolonej wodzie kaszę (zgodnie z przepisem na opakowaniu, czyli 20 minut). Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do wyparowania wody. Ugotowaną, odcedzoną kaszę mieszamy z pieczarkami. Piekarnik
mojewypiekiinietylkojarmużu à la szczawiowa – mojego pomysłu spełnia te wymagania. Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 3,5 l)- ugotowana marchew z bulionu (3)- ok. 350g jarmużu- 2 ząbki czosnku- sok z ½ cytryny- 400ml mleka kokosowego (puszka)- ok. 5 łyżek wina ryżowego Mirin- 2-3 łyżki oleju arachidowego- sól morska- pieprz czarny- pęczek świeżego koperkuDodatkowo:- ugotowany ryż- ugotowane jajka na twardo(...)kroimy na cieknkie paski i wrzucamy do garnka z wrzącym bulionem. Wlewamy sok wyciśnięty z ½ cytryny. Pozostałe twarde łodygi kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do blendera, dodajemy pokrojone ząbki czosnku – miksujemy. Dodajemy wino Mirin oraz olej arachidowy – ponownie miksujemy. Dodajemy do garnka z zupą. Wlewamy puszkę mleka kokosowego, dodajemy pokrojonę marchewki z bulionu, doprawiamy solą i pieprzem – zagotowujemy. Siekamy
mojewypiekiinietylkougotowane marchewki z bulionu- kilka ziemniaków- 250g boczku wędzonego (opcjonalnie, nie dla wersji wegetariańskiej)- kawałek imbiru- sok z 1 pomarańczy- 1-2 cebule- 3 ząbki czosnku- 3 łyżki prażonej cebulki- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 1/2 łyżeczki cynamonu- tymianek- sól i pieprz do smaku Ciecierzycę należy namoczyć na noc w dużej ilości wody z łyżeczką sody oczyszczonej. Następnie należy(...)piekarnika rozgrzanego do ok. 200 C na 40-45 minut. Upieczoną ciecierzycę przełożyć do gorącego wywaru, doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone ziemniaki. Zrumienić na oleju pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć boczek. Przełożyć do garnka – cebulę z czosnkiem, boczek i pokrojone mięso z żeberek (w wersji wegetariańskiej pomijamy boczek i mięso), pokrojoną w kostkę marchew, prażoną cebulę, świeżo wyciśnięty
mojewypiekiinietylko