Najprostszym sposobem ukiszenia czosnku o tej porze roku jest wykorzystanie zalewy z ogórków, które już ukisły i mamy właśnie pozostałą zalewę.Szkoda jej wylewać :) Obieramy czosnek, układamy w małych słoiczkach i zalewamy płynem . Składniki : czosnek zalewa z ogórków kiszonych Przygotowanie: Po ułożeniu obranego czosnku w słoiczkach wlewamy zalewę, przykrywamy czystymi dekielkami i pozostawiamy w ciemnym, wpierw ciepłym miejscu, potem(...)może być chłodne Trzeba kilka tygodni by czosnek był dobry do spożycia Zaletą takiego czosnku jest brak jego specyficznego zapachu, ale smak pozostaje :) Może być świetnym dodatkiem do kanapek
Proste PotrawySkładniki : 12 dużych główek czosnku olej Składniki na zalewę: 0,75 l białego wina 1/2 szklanki octu 10 % 2 liście laurowe 1 łyżeczka nasion kolendry 10 ziaren zielonego pieprzu 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu 10 dag cukru, 1 łyżka soli Przygotowanie : Wino i ocet zagotować z solą, cukrem, kolendrą, liśćmi oraz pieprzem na małym ogniu Czosnek obrać i włożyć ząbki(...)wrzącej zalewy i gotować 5 min Następnie przelać zalewę wraz z czosnkiem do słoja i odstawić na 24 godz. Po tym czasie przelać ponownie do garnka i zagotować 5 min, potem ostudzić Czosnek przełożyć do wyparzonych, czystych słojów, zalać łyżką oleju Słoje zamknąć wyparzonymi dekielkami i trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu w lodówce Czosnek marynowany to doskonały
Proste Potrawypomidory najbardziej kojarzą i pachną mi Włochami, mimo że we Włoszech nie byłam ani razu. Absolutnym nieodzownym dodatkiem do pomidorów jest świeża bazylii i zapach czosnku... Zawsze gdy brakuje mi słońca, energii i chęci do życia, robię sobie takie południowe śniadanko..uwielbiam ten zapach, który panuje w kuchni podczas przygotowywania. Dlatego dziś u mnie tydzień włoski(...)stylu Lidla...chrupiąca bułeczka mmmm Składniki: 2 bułki typu ciabata Na Bruchciette: 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku mała dymka bazylia oliwa z oliwek sól, pieprz Na Caprese: 2 pomidory kulka mozzarelli 1 łyżki octu balsamicznego Na pure z groszku: pół szklanki groszku konserwowego ząbek czosnku sól, pieprz 2 jajka Bułki kroimy na pół smarujemy oliwą
NaKońcuJęzykaorganizmie. Dobrze oczyszczają układ trawienny – wątrobę, nerki, jelito grube. Poza tym są bogatym źródłem aminokwasów, są łatwostrawne i zawierają roślinne enzymy usprawniające pracę żołądka i jelit. Czosnek od wieków uznawany jest za panaceum na wszelkie choroby i dolegliwości. ...."W ŚWIEŻYM CzOSNKU ZNAJDUJE SIĘ SUBSTANCJA ZWANA ALLYCYNĄ. MA ONA WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWBAKTERYJNE I PRZECIWGRZYBICZNE. WŚRÓD INNYCH POŻYTECZNYCH SKŁADNIKÓW NA UWAGĘ(...)SUBSTANCJI RAKOTWÓRCZYCH. TRZEBA TEŻ WIEDZIEĆ, ŻE SIARCZYN WPŁYWA DESTRUKCYJNIE NA PRZEMIANĘ NITROZOAMINY, CZYLI ZWIĄZKU RAKOTWÓRCZEGO, KTÓRY WYSTĘPUJE W NIEKTÓRYCH PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH. I WRESZCIE SIARCZYN HAMUJE ROZWÓJ GUZA NOWOTWOROWEGO. CZOSNEK OBNIŻA FRAKCJI LDL W CHOLESTEROLU, ZAPOBIEGA TWORZENIU SIĘ SKRZEPÓW KRWI, CHRONI PRZED UDAREM MÓZGU I PRZED ZAWAŁEM SERCA, POŚREDNIO OBNIŻA CIŚNIENIE. ZDOLNOŚĆ LIKWIDOWANIA ZAKRZEPÓW W NACZYNIACH KRWIONOŚNYCH JEST UZNAWANA
NaKońcuJęzykaSkładniki: 150 g wieprzowiny 2 łyżki oleju 1 łyżka czerwonej pasty curry (może być pół, jeżeli nie lubimy bardzo ostrych potraw) 200 ml mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 korzeń imbiru wielkości kciuka 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki soku z cytryny 6 ząbków marynowanego czosnku opcjonalnie: paseczki ze skórki cytryny(...)ozdoby 1. Wieprzowinę tniemy na cienkie kawałeczki, ewentualnie odcinamy nadmiar tłuszczu. Imbir ucieramy na tarce, czosnek kroimy na cienkie plasterki, a czosnek marynowany drobno szatkujemy. 2. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek (zwykły!), imbir i dodajemy pastę curry. Smażymy przez chwilę cały czas mieszając. Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy mięso, cukier i dusimy
Tajskie smakiszparagowy trwa, staram się je jeść jak najczęściej, jednocześnie żałując, że jest on tak krótki. Szparagi to typowe warzywo śródziemnomorskie, dlatego uznałam, że połączenie ich z pomidorami, oliwkami i czosnkiem to strzał w dziesiątkę. W czasie smażenia pomidorki puszczą sok, który zmiesza się z aromatem czosnku i ziół tworząc niebiański sos. Dlatego ja zjadłam to danie z chlebem, który maczałam(...)pysznym sosiku:) Ale wpadłam też na drugi sposób - możecie pokroić szparagi na kawałki, pomidorki oderwać z gałązek i, po usmażeniu całego dania, rozgnieść pomidorki widelcem razem z usmażonymi ząbkami czosnku (oczywiście obranymi). Tak oto powstanie pyszny pomidorowo-ziołowy sos do makaronu ze szparagami i oliwkami! Przepis jest ekspresowy, jako że jest jedynie warzywnym dodatkiem do 30 minutowego obiadu Jamiego Olivera
Chilli Czosnek i Oliwasmakował ajwar, że wyczyścił słoik do ostatniej kropelki. Obiecuję, że wkrótce zrobię więcej porcji:) Ajwar - pasta z pieczonej papryki i bakłażanów Ajwar to pasta przygotowana na bazie papryki i czosnku, która może również zawierać bakłażany i ostrą papryczkę. Pochodzi z Serbii, obecnie jest popularny w całych Bałkanach. Przepisów na ajwar jest tyle, ile gospodyń w krajach bałkańskich, czyli baaardzo dużo(...)Bośni, Serbii i Macedonii. Jest bardzo podobny do ajwaru, tylko że do pieczonych papryk i bakłażanów dodajemy sos ze świeżych pomidorów, a następnie doprawiamy solą, octem, cukrem i czosnkiem. Kiopoolu - bułgarska pasta przygotowywana z pieczonych zielonych papryk i bakłażanów - zatem od ajwaru różni się kolorem. Lutenica - pasta pochodząca z Bułgarii, Serbii i Macedonii o składzie zbliżonym do ajwaru (papryka, bakłażan
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś przygotowałam dla was bardzo prosty przepis na moją ulubioną rybę, czyli doradę. Upiekłam ją z oliwą i czosnkiem w asyście pysznych ziemniaczków z szałwią. Zapraszam:) "Doradowe" wspomnienia z wakacji.. Dorada jest rybą występującą w Morzu Śródziemnym, popularną w regionie południowo-europejskim. Pierwszy raz spróbowałam jej w nadmorskiej restauracji w Portugalii, gdzie podano ją z rusztu, obłożoną(...)ząbkami czosnku i polaną dużą ilością oliwy. Była przepyszna i od tego momentu stała się moją ulubioną rybą. Dlatego bez wahania wybrałam ją z menu malutkiej restauracji rybnej w chorwackiej miejscowości Novigrad , gdzie spędziłam ostatnie wakacje. Przepiękny Novigrad jest miasteczkiem rybackim, więc ryby są tam najświeższe, jak to tylko możliwe. Kelner dał nam nawet możliwość wyboru najpiękniejszej sztuki! W Chorwacji
Chilli Czosnek i Oliwarodzaj czosnkowego majonezu). W Ligurii, oprócz we wspomnianym makaronie, fasolkę podaje się z natką pietruszki, anchois i oliwą, posypaną grzankami . W Toskanii fasolkę gotuje się ze świeżymi pomidorami z czosnkiem i nasionami kopru włoskiego. W Grecji, Turcji i krajach Arabskich znane są dania z rodzaju fasolakia yahni , czyli gulasze, w których fasolka gotowana jest w dużej ilości oliwy z oliwek(...)dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów i natki pietruszki. W Grecji podaje się ponadto sałatki z fasolki posypanej serem feta. Turcy gotują fasolkę w oliwie z zielonymi paprykami, podczas gdy Arabowie serwują ją z oliwą i cytryną lub z jogurtem. W krajach północnej Afryki zielona fasolka dodawana jest do mięsnych gulaszy podawanych z kuskusem. W krajach śródziemnomorskich fasolka szparagowa to częsta
Chilli Czosnek i Oliwabardziej męskim wydaniu. Zaczynamy od najczęściej przygotowywanej przez niego potrawy (i chyba również ulubionej), czyli spaghetti z krewetkami na ostro - z dużą ilością papryczek chilli i nieco mniejszą czosnku i ziół . Danie, jak na mężczyznę przystało, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Nie wymaga zbytniego skupienia (mój Mąż jednocześnie oglądał mecz;)) I do tego wygląda tak apetycznie, że nawet(...)jako wpis sponsorowany. Jesteśmy z Mężem wielkimi miłośnikami makaronu spaghetti - nie ma dla nas pyszniejszego dania na szybko niż taki właśnie makaron polany oliwą z dodatkiem chilli i czosnku (przecież nie nazwałabym inaczej tak mojego bloga;)) - tzn. że do makaronu dodajemy niewiele dodatków i jego jakość ma dla nas bardzo duże znaczenie. Makaron De Cecco bardzo nam obojgu smakował
Chilli Czosnek i Oliwasobą komponują. Lubicie kotlety mielone z buraczkami ? To na pewno polubicie również wieprzowe klopsiki z botwinką, okraszone dodatkowo pyszną słoną fetą. Liście botwinki podsmażyłam z dodatkiem cebuli i czosnku, podlałam octem balsamicznym i posypałam sezamem, otrzymując smaczny dodatek do mięsa. Możecie wykorzystać ten patent na botwinkę również, gdy będziecie szykowali tradycyjny obiad. Domowy fast food w wiosennym wydaniu: pity(...)ochotę? Pity z klopsikami, botwiną i fetą przepis własny na 4 porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: na klopsiki: 500 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki ostra papryka w proszku lub płatkach 1 jajko bułka tarta sól, pieprz oliwa na botwinkę: 2 pęczki botwinki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku ocet balsamiczny sól, pieprz
Chilli Czosnek i Oliwawłaśnie za nią nie przepadacie? Niezależnie od Waszej odpowiedzi, koniecznie spróbujcie sałatki z fasolką, pomidorkami i pangrattato , czyli włoską odpowiedzią na tartą bułkę. Pangrattato jest chrupiące i ma aromat czosnku - fasolka z jego dodatkiem jest po prostu przepyszna!:) Dla Włochów chleb to święty pokarm - czerstwe pieczywo nigdy nie ląduje w koszu, tylko staje się elementem pysznego dania. Dlatego Włosi wymyślili(...)jego kawałki są znacznie większe niż w naszej tartej bułce, według mnie bardziej trafnym określeniem jest po prostu "okruchy chleba". Po rozdrobnieniu pieczywo miesza się zazwyczaj z rozdrobnionym czosnkiem i ziołami. Możliwy jest też dodatek parmezanu, anchois czy chilli. Pangrattato to znakomita posypka do pieczonych i gotowanych warzyw, sałatek, ale również makaronu. Spaghetti pangrattato , czyli makaron z anchois, cytryną
Chilli Czosnek i Oliwapiątku chodzi za mną jakieś choróbsko. Gdy łapie mnie przeziębienie Piotrek przeważnie robi mi kanapki z masłem i czosnkiem, gdyż czosnek to naturalny antybiotyk. Z dzieciństwa pamiętam jak mama wciskała wtedy we mnie mleko z czosnkiem i miodem (ohyda). Natomiast ja gdy mnie łapie przeziębienie gotuję zupę czosnkową zagęszczaną razowym chlebem, którą potem miksuję na krem. Taka zupa jest(...)idealna na takie zimowe dni. Wystarczy tylko kilka składników aby wyczarować zdrową i pyszną zupę. Na blogu jest wiele przepisów na zupy- kremy. Składniki na 2 porcje: 1 główka czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 600 ml bulionu warzywnego sól z pieprzem w młynku ognista mieszanka przypraw 3 kromki razowego chleba Na patelni na łyżce oliwy podsmażamy chleb
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępolecam Wam ala gulasz z kurczaka z dodatkiem pomidorków koktajlowych i cukinii. Danie smaczne i pożywne, wcale nie aż takie kaloryczne. Jako dodatek polecam ryż ugotowany na sypko. Cukinia, czosnek, cebula i pomidorki z mojego ogródka więc danie wyjątkowo aromatyczne i pachnące. Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 300 g cukinii 200 g pomidorków koktajlowych (żółte(...)czerwone) 3 ząbki czosnku 1 cebula 0,5 szkl bulionu drobiowego sól morska z pieprzem w młynku Kamis 0,5 łyżeczki papryki słodkiej Kamis 0,5 łyżeczki oregano Kamis 0,5 łyżeczki pomidory suszone z czosnkiem Kamis 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Piersi pokroić w kostkę dodać oregano, pomidory suszone z czosnkiem
Ala piecze i gotujethey say that dreams are real only as long as they last. Couldn't you say the same thing about life? Waking Life Składniki: 1 kalafior 1-2 ząbki czosnku 1.5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego Makaron tagliatelle (u mnie pełnoziarnisty) Oliwa z oliwek lub olej do smażenia przyprawy: pietruszka czosnek pieprz sól opcjonalnie: pieczarki lub inne warzywa Przygotowanie(...)Główki kalafiora gotujemy do względnej miękkości. Po ugotowaniu odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie na patelni chwilę podsmażamy poszatkowany czosnek, dopóki nie zmięknie. Do blendera wrzucamy kalafior, wlewamy mleko, wsypujemy przyprawy: czosnek, pieprz i sól oraz dodajemy mniej więcej połowę podsmażonego czosnku. Całość miksujemy, aż uzyskamy gęsty, płynny sos. Przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do garnka
Weganizm infantylny