czosnek - 7003 przepisów (strona:59/467)

Bogracz 167

mięsa wołowego, gulaszowego extra;2 łyżki oleju/smalcu do smażenia;2 duże cebule;Czubata łyżka słodkiej papryki w proszku;Duża, czerwona papryka;Duża, zielona papryka;Duży pomidor;2 ząbki czosnku;3 marchewki;2 pietruszki;Łyżeczka płatków chili lub ostrej papryki w proszku;Łyżeczka kminku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion(...)pokroić w kostkę.Marchewkę i pietruszkę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w ósemki, wyciąć szypułki.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Mięso wołowe, jeśli nie jest pokrojone, pokroić w grubą kostkę.W garnku, w którym będzie gotowany bogracz, podgrzać oliwę/smalec, wrzucić drobno posiekaną cebulę i zeszklić.Następnie zdjąć garnek z ognia, dodać czubatą

Gospodyni Miejska
Barszcz biały na zakwasie 220

majerankowy.Pyszny!Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;2 ząbki czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe;2,5 litra zimnej wody;2 czubate łyżki chrzanu ze słoiczka;500 ml domowego zakwasu na barszcz(...)kiełbasy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Czosnek obrać.Kiełbasę umyć pod bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie

Gospodyni Miejska
Grochówka 207

marchewki;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 duża cebula;2 litry zimnej wody;2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie;2 ząbki czosnku;1 liść laurowy;1 czubata łyżka majeranku;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce(...)gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojonego pora i cebulę i zalać 2 litrami zimnej wody. Całość gotować przez 20 minut.Groch umyć pod bieżącą, zimną wodą.Czosnek obrać.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Następnie dodać do garnka liść laurowy, 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/kostki rosołowe, czosnek i umyty groch. Całość gotować przez 30 minut.Po tym czasie

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty z sokiem malinowym 216

Składniki:1,5 kg czerwonych buraków;2 liście laurowe;5 ziaren ziela angielskiego;1 łyżka majeranku;125 ml domowej roboty soku malinowego;2,5 litra zimnej wody;2 ząbki czosnku;2 - 3 łyżki octu;Sól;Pieprz.Ewentualnie łyżeczka białego cukru.Sposób przygotowania:Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Ząbki czosnku obrać i jeśli są duże poprzekrawać(...)pół.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć starte buraki, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować, aż buraki będą miękkie. Następnie dodać ocet i odstawić barszcz na 3 - 4 godziny, aby nabrał koloru i smaku.Po upływie tego czasu barszcz dokładnie przecedzić i zagotować na małym ogniu.Następnie

Gospodyni Miejska
Barszcz ukraiński 250

kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 czubata łyżka majeranku;2 ząbki czosnku;3 litry wody;Pieprz ziołowy;Sól.Sposób przygotowania:Fasolę namoczyć (tj. zalać zimną wodą, tak aby zakryła fasolę) przez około 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.Marchewkę, pietruszkę, seler(...)sparzyć (tj. zalać wrzątkiem, tak aby zakrył pomidory) przez około 10 minut. Po tym czasie wyjąć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.Kapustę drobno poszatkować.Ząbki czosnku obrać.Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć namoczoną fasolę, obrane i pokrojone pomidory

Gospodyni Miejska
Placki po węgiersku 238

wołowym.Z dodatkiem kolorowych papryk.Udekorowane kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem.Pycha!Składniki:Gulasz wołowy:500 g mięsa wołowego, gulaszowego, extra;1 papryka czerwona;1 papryka żółta;2 cebule;1 ząbek czosnku;500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1 kostka rosołowa);2 czubate łyżki przecieru pomidorowego;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;1/2 łyżki kminku mielonego;1/2 łyżki ostrej(...)garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w kostkę wołowinę i podsmażyć. Następnie wlać szklankę (250 ml) bulionu i dusić na małym ogniu pod przykryciem.Cebule obrać, pokroić w pióra.Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.Na patelni rogrzać niewielką ilość oleju i wrzucić pokorojoną cebulę. Gdy cebula będzie już prawie podsmażona, dodać przeciśnięty

Gospodyni Miejska
Zupa ogórkowa na skwarkach 209

Składniki:7 średnich ziemniaków;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;150 g wędzonego boczku;2 liście laurowe;5 ziaren ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;6 - 7 średnich ogórków kiszonych;250 ml soku z kiszonych ogórków;2,5 litra zimnej wody;200 g kwaśnej, gęstej śmietany(...)kostkę.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na suchej patelni (tj. bez użycia tłuszczu).Ogórki zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką lub deską do krojenia.Koperek drobno posiekać.Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, stratą marchewkę, obraną pietruszkę i seler, por, ziarna ziela angielskiego

Gospodyni Miejska
Zapiekanka makaronowa z brokułem i kalafiorem w sosie serowym 312

różyczek kalafiora;100 g żółtego sera (na wierzch zapiekanki);Sos serowy:2 łyżki masła;3 łyżki mąki pszennej;400 ml mleka;100 g żółtego sera;1 ząbek czosnku;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.Różyczki brokuła i kalafiora gotować w lekko osolonej wodzie tak, aby pozostały jeszcze lekko twarde. Odcedzić.W międzyczasie(...)podsmażać, aż mąka stanie się lekko złocista. Następnie, stale mieszając powoli wlewać mleko. Kolejno wsypać starty na tarce o grubych oczkach ser i obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Gotować, stale mieszając, aż sos stanie się gęsty. Sos przyprawić solą i pieprzem.Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę makaronu, na to podgotowane różyczki kalafiora i brokuła, następnie pozostałą część makaronu

Gospodyni Miejska
Zalewajka na żurku 211

jałowcowej;6 średnich ziemniaków;500 ml domowego zakwasu na żurek;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;1/2 białej części pora;2 litry zimnej wody;1 ząbek czosnku;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek koperku;1 łyżka majeranku;Sól(...)osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki.Koperek drobno posiekać.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Ząbek czosnku obrać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną kiełbasę, startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojony por, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować przez około 10 minut.Po tym czasie

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty inaczej 203

octu spirytusowego 10%;2 łyżki cukru;1 łyżeczka soli;Barszcz czerowny:3 marchewki;2 pietruszki;1/2 selera;Biała część pora;1 cebula;2,5 litra zimnej wody;3 ząbki czosnku;1 łyżka majeranku;Zakwas/sok buraczany wraz z burakami przygotowany poprzedniego dnia;Sól i pieprz do przyprawienia zupy do smaku. Sposób przygotowania:Zakwas/sok buraczany:Buraki obrać, umyć, osuszyć, pokroić(...)osuszyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać ze skóry. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki, selera w grube plastry.Cebulę pozostawić w łupinie (nie obierać) i przekroić na pół.Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką/nożem.Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić słupki marchewek i pietruszek, plastry selera, por, przekrojoną cebulę w łupinie, łyżeczkę soli i zalać

Gospodyni Miejska
Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem 276

ziemniaków i ryżu.Całość zabielona kwaśną, gęstą śmietaną.Pycha! Składniki:4 duże kiszone ogórki;125 ml soku z kiszonych ogórków;5 średnich ziemniaków;100 g ryżu;1 ząbek czosnku;1 średnia marchewka;1 pietruszka;Biała część pora;1/4 selera;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany(...)zimnej wody;Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w plastreki.Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć ręką/nożem.Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Ryż przepłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą.Natkę pietruszki drobno

Gospodyni Miejska
Menemen - turecka jajecznica 181

jaki posiłek będzie stanowić?Zapraszam! Składniki:1 czerwona papryka;1 pomarańczowa papryka;1 żółta papryka;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);1 duża cebula;1 ząbek czosnku;1/2 łyżeczki mielonego kuminu;1/2 łyżeczki chili w płatkach;1 łyżka oleju;4 jaja;Pęczek natki pietruszki;Sól.Sposób przygotowania:Cebulę obrać, pokroić w krążki.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion(...)pokroić w paski.Ząbek czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.Natkę pietruszki drobno posiekać.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić krążki cebuli, paski papryki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać kumin i płatki chili i smażyć, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut.Po tym czasie zalać krojonymi pomidorami z puszki i smażyć na małym ogniu, aż sok wyparuje

Gospodyni Miejska
Imprezowa przekąska z tuńczykiem, twarogiem i sosem chili 199

pikantnego, słodkiego sosu chili.I kawałeczki tuńczyka.A do tego karkersy, nachosy czy chipsy.Polecam!Składniki:250 g chudego twarogu;5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz;200 g słodkiego sosu chili (u mnie TaoTao);Puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (waga netto po odsączeniu - 130 g).Dodatkowo:Krakersy, nachosy lub chipsy.Sposób przygotowania(...)Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Tuńczyka odcedzić z zalewy.Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.Twaróg wyłożyć równomiernie na dnie salaterki.Na twaróg wylać równomiernie słodki sos chili.Na wierzchu ułożyć odsączonego tuńczyka w kawałkach.Podawać z krakersami, nachosami czy chipsami.Uwagi do przepisu:Chudy twaróg można zastąpić półtłustym, a śmietanę gęstym jogurtem

Gospodyni Miejska
Sałatka brokułowa z pomidorem, jajkiem i fetą 391

brokuł (o wadze około 500 g);4 jaja ugotowane na twardo;3 średnie pomidory;Opakowanie sera feta (waga netto 270 g);50 g ziaren łuskanego słonecznika;2 ząbki czosnku;3 czubate łyżki majonezu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Brokuł podzielić na różyczki. Ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Wystudzić.Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do brokuła(...)sałatki. Wymieszać.Fetę odsączyć z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.Ziarna słonecznika uprażyć na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki. Wymieszać.Czosnek obrać, przecisnać przez praskę, dodać do sałatki i wymieszać.Do sałatki dodać majonez. Dokładnie wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do sałatki można użyć zarówno

Gospodyni Miejska
Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą 243

octu balsamicznego.Kleks kwaśnej śmietany i okruszki fety.A całość oprószona szczypiorkiem.Zapraszam! Składniki:4 średnie buraki;1 cebula;Puszka pomidorów (waga 400 g);1 łyżka oliwy z oliwek;2 ząbki czosnku;1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + łyżka vegety);250 g sera feta;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek szczypiorku;1,5 łyżeczki(...)suszonego tymianku;2 łyżki octu balsamicznego;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Buraki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek drobno posiekać.Czosnek obrać, przeciśnąć przez praskę.W granku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać starte buraki i chwilę razem podsmażać.Następnie

Gospodyni Miejska