wadze około 500 g);4 jaja ugotowane na twardo;1 średnia, czerwona papryka;1 mała, czerwona cebula;Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto po odsączeniu 240 g);2 ząbki czosnku;50 g łuskanych ziaren słonecznika;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3 łyżki majonezu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko(...)Dodać do sałatki i wymieszać.Fasolę odcedzić z zalewy, dodać do sałatki i wymieszać.Słonecznik uprażyć na złocisty kolor na suchej patelni, wystudzić, dodać do sałatki i wymieszać.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki i wymieszać.Do sałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisów:Do sałatki można użyć
Gospodyni Miejskatuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto po odsączeniu 130 g);1 cebula;50 g łuskanych ziaren słonecznika,200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Podzielić na różyczki.Słonecznik uprażyć na złoty kolor(...)rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać olej z puszki z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać tuńczyka, wymieszać. Całość podsmażać przez około 5 - 8 minut.Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.Do ugotowanego, odcedzonego makaronu
Gospodyni Miejskasoli;1/3 szklanki zimnej wody.Nadzienie:1 duża, czerwona papryka;1 duża, żółta papryka;100 g kiełbasy chorizo;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 jaja;1 ząbek czosnku;1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku;1 łyżeczka ziół prowansalskich;1 łyżka oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Sezam uprażyć na złoto na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni(...)przez 15 mniut.W międzyczasie przygotować nadzienie. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić paski papryki i chwilę podsmażać (około 3 - 4 minut). Następnie dodać paski chorizo i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem podsmażyć. Lekko wystudzić.Przygotować sos. Do miseczki wbić jaja, dodać śmietanę, podsmażoną, lekko wystudzoną paprykę z chorizo i czosnkiem, słodką paprykę w proszku, zioła prowansalskie i wymieszać
Gospodyni Miejskaselera...Wiórki aromatycznego selera.Paseczki cebuli, zmiażdżone ząbki czosnku.Delikatny zapach grzybów.Pyszny, zasmakuje nawet zagorzałym mięsożercom.Polecam!Składniki:1 kg selera;2 duże cebule;250 g masła;3 ząbki czosnku;1 szklanka wody;1 szklanka bułki tartej;6 jaj;2 kostki bulionowe, grzybowe;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Seler obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebule obrać, zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach.Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Do garnka/ lub dużej patelni włożyć starty seler i cebulę. Zalać 250 ml zimnej wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki bulionowe, szczyptę soli i pieprzu oraz masło. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić.Do zimnej masy dodać bułkę tartą, jaja
Gospodyni Miejskapożałujecie!Składniki:1 kg schabu bez kości;1 litr mleka (u mnie 2%);1/2 łyżki słodkiej papryki;1 łyżka majeranku;1/2 łyżeczki soli;1/2 łyżeczki pieprzu;2 ząbki czosnku;2 łyzki oleju.Sposób przygotowania:Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Schab natrzeć olejem, czosnkiem oraz dokładnie oprószyć wszystkimi przyprawami tj. słodką papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowany schab przykryć folią
Gospodyni MiejskaNoodle z sezamem i masłem orzechowym...Pszenny, błyskawiczny makaron chow mein.Z kawałkami czerwonej papryki i wiórkami marchewki.Wzbogacony czosnkiem i dymką ze szczypiorkiem.Oblepiony sosem na bazie masła orzechowego.Z dużą ilością ziaren sezamu.Pychota! Składniki:125 g makaronu chow mein;5 łyżek ziaren sezamu;5 łyżek sosu sojowego, jasnego;1/4 szklanki masła orzechowego (u mnie smooth - bez kawałków orzechów);2 ząbki czosnku(...)przecisnąć przez praskę.Do miseczki lub pojemnika od blendera wrzucić 4 łyżki uprażonych ziaren sezamu, dodać sos sojowy, masło orzechowe, ocet winny, cukier, imbir, sól, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos Tabasco oraz wodę i blendować, aż do połączenia się wszystkich składników powstałego sosu.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce
Gospodyni MiejskaAczma - gruzińska wersja lasagneLobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani. To „chaczapuri” z rozgniecioną czerwoną fasolą, przyprawioną cebulą, czosnkiem i kolendrą. Zajadałam się lobiani – to zdecydowanie mój smak, za którym już tęsknię.Lobiani - puri z czerwoną fasolą i przyprawamiLobio – danie z fasoliW Gruzji przygotowuje się często lobiani(...)Pieczarki z serem - nic więcejAjapsandaliProste, ale pełne smaku jest także gruzińskie ratatouille, czyli ajapsandali. Ajapsandali to smażone warzywa: bakłażan, cebula, czerwona i zielona papryka oraz pomidory przyprawione dużą ilością czosnku i pietruszki. Tak smakowała nam wersja z restauracji, że goszcząc w gruzińskiej wiosce, poprosiliśmy miejscowe kobiety o pokazanie nam, jak robi się ten przysmak.Ajapsandali, które nas smakowo urzekłoAjapsandali po domowemu
Poezja smakulikwidowaniu zakażenia organizmu grzybem Candida albicans."Składniki :1 duża główka lub 2 małe główki czosnku25 dag kwaszonej kapusty *1 cytryna3 łyżki oleju z siemienia lnianego1/2 litra wody niskomineralizowanejPrzygotowanie:Czosnek obrać i użyć tylko zdrowych ząbków, dobrze umytą cytrynę obrać tylko z żółtej skórkiWszystkie składniki wkładamy do świeżo umytego miksera, dolewamy tyle wody, by tworzyła warstwę 3 cm nad pozostałymi składnikami(...)jednej szklanki przed posiłkiem. ale nie przekraczamy 3 szklanek mikstury dziennie.Przechowywanie :Miksturę należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym naczyniu, w temp. 5-10 *CZalety :Bakterie kwasu mlekowego trawią czosnek już w naczyniu miksera, następnie w czasie przechowywania, a także w naszym przewodzie pokarmowym, dzięki czemu całkowicie zanika nieprzyjemny zapach czosnku, przy zachowaniu skuteczności tego naturalnego antybiotyku.UWAGAMikstura czosnkowa ma silne
Proste Potrawymąki (400g)1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli1 szklanka ciepłego mleka25g drożdży3 łyżki oleju Na sos:6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego4 czubate łyżeczki keczupu (u mnie pikantny)3 ząbki czosnku przyprawa do pizzy, bazylia, oregano, pieprz Dodatki:2 średniej wielkości cebuleokoło 200g szynki konserwowej5-6 pieczarek200g żółtego serakulka mozarelli1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, mieszamy. W ciepłym(...)około 1h. *mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące (by nie zabić drożdży) 2. Przygotowujemy sos: do miski wlewamy koncentrat i keczup. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, przyprawę do pizzy i pieprz*. Wszystko mieszamy. *ilość ziół jak i czosnku jest dowolna i zależna od preferencji 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty, mozarellę
Szefowa kuchninajlepszy pod słońcem i najbardziej skuteczny - kierunek kuchnia :-) W związki z tym, że lodówka prawie pusta, ochoty na zakupy nie mam to trzeba zrobić coś z niczego. Mam czosnek, pomidory w puszce, makaron, bazylię.. a i odrobinę rukoli. Chyba już wiecie, co będziemy jeść :-) Kluchy :-)))Składniki:pomidory w puszce oliwa czosnek (ilość wg uznania, dla mnie(...)więcej tym lepiej)świeża bazylia makaron spaghetti przyprawy Sposób wykonania:Makaron gotować wg przepisu na opakowaniu. Zgnieciony nadgarstkiem czosnek kilka minut smażyć na oliwie, dołożyć pomidory. Razem dusić ok. 4 minut. Po tym czasie zblendować całość. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz poszatkowaną bazylią. Przed podaniem można posypać parmezanem i udekorować rukolą. Pyszności
pieprzny smaczekpomidorów konserwowych 28 dag konserwowej kukurydzy 1 cebula 1 por (biała część) 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki: soli, pieprzu, słodkiej papryki, majeranku, tymiankugarść natki pietruszki odrobina papryczki pepperoni Sposób przyrządzenia: Ugotować korpus z kury razem z piersią na bardzo małym ogniu do momentu(...)zmiękczenia mięsa, bez przypraw. Obraną cebulę i por pokroić w plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę i por podsmażyć na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek. Pomidory razem z zalewą i wcześniej przygotowanym bulionem ( 3/4 l) dodać do duszonych składników. Zupę gotować 10 min i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać zioła
pieprzny smaczekantipasti, świetnie smakuje z kanapkami oraz jako samodzielne danie. Caponata może być również dodatkiem do dania głównego. Kolejna podróż językiem po mapie, kolejna udana... Caponata to duszone warzywa: cebula, czosnek,bakłażan, oliwki, kapary, pomidory z ziołami i przyprawami. Składniki:1/2 czerwonej cebuli1/2 białej cebuli2 ząbki czosnku 1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek, dobrej jakości2 łyżki kaparów2 łyżki oliwy(...)oliwek1/2 puszki pomidorówsólpieprzłyżeczka cukru szczypta: oregano, bazylii, majeranku, papryki słodkiej łyżka octu winnegoNa oliwie z oliwek smażymy drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami oraz papryką słodką. Bakłażana kroimy w kostkę i również smażymy z warzywami aż odrobinę się zarumieni. Dodajemy kapary, oliwki i pomidory z puszki. Całość dusimy kilka minut- niezbyt długo
Mango Papajapodgotują wyłóż je pojedynczo i delikatnie na deskę lub tacę .Odstaw. Teraz zrobimy nadzienie.W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. I dodaj pokrojony w plastereczki czosnek, tyle ile lubisz. Włosi mówią, że w szpinaku czosnek to, aż się sam prosi!Pokrój pomidory suszone w małe kawałeczki lub paseczki i dodaj do czosnku niech się podduszą
Z Kuchni Do Kuchnimakaronem czy z ziemniakami. Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka. Składniki :* 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina * cebula * ząbek czosnku * mały słoiczek przecieru pomidorowego * 2 cm kawałek świeżego imbiru* szczypta chilli * pół czerwonej papryki* łyżka cukru * łyżeczka mąki ziemniaczanej* 3 łyżki zimnej wody* 2 łyżki oliwy(...)Przygotowanie :Cebulę i czosnek drobno posiekać. Połowę dodać do mięsa i wymieszać. Dodać starty imbir, przyprawy i wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Zrobić klopsiki. Rozgrzać oliwę, poddusić pozostałą cebulę oraz czosnek. Dodać paseczki papryki, koncentrat pomidorowy i dusić aż warzywa zmiękną i puszczą sok. Wrzucić klopsiki. Ugotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do sosu. Całość zagotować. Klopsiki można
Magiczne Życie Martygotowe. Składniki: 2 porcje100 g makaronu kokardki Czaniecki,50 g chipsów z salami (np. o smaku śródziemnomorskim),4 papryczki kolorowe mini,1 cebulka dymka,1 ząbek czosnku,50 g sera camembert (z pieczarkami),2 łyżki oliwy z oliwek,pieprz do smaku,½ papryczki chili,2 garście roszponki,szczypiorek. Przygotowanie:Papryczki kroimy w plasterki, a cebulkę i czosnek(...)kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy paprykę z cebulką i czosnkiem. Ser camembert kroimy na mniejsze kawałki.Makaron gotujemy na al dente i odcedzamy. Do papryki z cebulką (cały czas patelnia jest podgrzewana) dodajemy makaron, salami, ser camembert i delikatnie mieszamy.Na środku talerza nakładamy garść umytej i osuszonej roszponki, a na nią nakładamy gorący makaron
Moniki Smakołyki