łyżki mąki pszennej 5 pieczarek 5 dużych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 średnie marchewki korzeń pietruszki 2/3 szkl zielonego groszku mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz łyżka czosnku granulowanego łyżka słodkiej papryki kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 łyżki oleju Mięso myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką, dokładnie mieszamy
Smakołyki Asinaturalnych składników, bez sklepowych "gotowców" i polepszaczy, bo rozwodniony proszek nijak ma się do prawdziwego barszczu. Składniki: 2 kg buraków 2 jabłka 2 marchewki 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 4 goździki 1 gwiazdka anyżu 5 suszonych podgrzybków 3 wędzone śliwki 50 ml octu 500 ml zakwasu buraczanego z tego przepisu(...)sól cukier majeranek Przygotowanie: Do 4 litrów zimnej wody wrzucamy pokrojone w plastry buraki, czosnek, marchew, pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrojone w ćwiartki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, anyż, suszone grzyby i śliwki. Dolewamy ocet, zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy w chłodne miejsce na jeden
Smakowity Blog Kulinarnytego solidny kawał schabu z kością i ryż....niebo w gębie... Mięso: - 4 plastry schabu z kością - sól - pieprz - smalec do smażenia Grzyby: - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - olej - sól Dodatkowo: - ryż, kasza lub ziemniaki - świeży koperek 1. Schab lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy sola i pierzem, obsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron. 2. Na małej patelni rozgrzewamy(...)olej i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy grzyby, przyprawiamy do smaku solą i razem smażymy. 3. Na talerze nakładamy warstwę ryżu, przykrywamy go mięsem, dekorujemy koperkiem i na wierzch nakładamy 2 - 3 łyżki grzybów , a do tego proponuję kieliszek dobrego wina
Apetyczna babeczkazupy cebulowej wyszła od kochanej wychowawczyni dwójki (a nawet trójki) naszych blogowych juniorów :) PPS Gdyby ktoś pytał, to ja jednak głosuję na grzybową ;) Składniki: 4 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 30 ml brandy 200 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml soku z buraków 700 ml bulionu sól i pieprz natka pietruszki(...)bagietka ser Wykonanie: Cebule pokroić na bardzo cienkie półplasterki. Czosnek pokroić na plasterki. Smażyć (na średnim ogniu) na maśle z oliwą z dodatkiem soli około 25 minut - cebula musi stać się bardzo miękka. W połowie smażenia dodać majeranek. Zwiększyć ogień i dodać brandy. Po 2 minutach dodać wino i sok z buraków. Po kolejnych 2 minutach dodać bulion i gotować
zadanie-gotowanieosób ) * ryż do paelli – 200 g * koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS – 1 szt * krewetki – ok 200 g * papryka czerwona – 1 szt * papryka żółta – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * pomidory koktajlowe – 8 szt * słodka papryka, chili, szafran – do smaku * białe wino – 50 ml * koncentrat pomidorowy – 1 czubata łyżka * oliwa z oliwek – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Koncentrat bulionu warzywnego(...)płynu – podgrzewamy go z szafranem na wolnym ogniu, tak by przed dodaniem do paelli był cały czas gorący. Krewetki oczyszczamy. Papryki kroimy w kosteczkę , sparzone pomidory na pół, czosnek kroimy w plasterki. Na dużej patelni z wysokimi ściankami rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przygotowane warzywa, dodajemy szczyptę soli i przesmażamy razem ok. 5 minut na wolnym ogniu cały czas mieszając
Ostra na Słodkomogliśmy się doczekać ich spróbowania, a jak się ich spróbowało, to i nic z nich nie zostało 😃 Składniki: 1/2 kg małosolnych płatów śledziowych (najlepiej matiasów) 2 cebule 2 ząbki czosnku 10 - 15 pomidorów suszonych (u mnie z torebki) oliwa z oliwek (do namoczenia pomidorów z torebki) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/3 szklanki oleju konopnego lub lnianego 1 łyżka ziaren gorczycy(...)minut, aby zmiękły. Po tym czasie wyjąć je z wody i zalać oliwą z oliwek i odstawić na około godzinę, następnie pomidory pokroić na mniejsze kawałeczki. Cebulę i czosnek obrać, niezbyt drobno pokroić i podsmażyć na oleju rzepakowym, wystudzić. Śledzie wymieszać z cebulką, pomidorami i przyprawami, następnie włożyć je do słoika i zalać oliwą po moczeniu pomidorów, olejem po smażeniu
Kuchcik gotujezimno. Polecam Wam bardzo :) SKŁADNIKI 2 kg szynki wieprzowej Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn i cząber sól, świeżo mielony pieprz Wywar: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera naciowego biała część pora 15 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Glazura: kilkanaście goździków 3 łyżki(...)płynnego miodu 100 g cukru 100 ml czerwonego wina PRZYGOTOWANIE Szynkę nacinamy lekko w skośną kratkę. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokruszonym liściem laurowym, ziołami (po 1 łyżeczce) oraz solą i pieprzem. Nacieramy mięso marynatą i wstawiamy na noc do lodówki. Przygotowujemy wywar - warzywa kroimy na kawałki, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, wrzucamy do garnka i zalewamy
Moje Kuchenne Rewelacjewypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masełkiem z cebulką. składniki na farsz: 500 g kapusty kiszonej 300 g grzybów 100 g cebuli 50 g masła 3 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy sól, pieprz dodatkowo: ok. 50 g cebuli na okrasę 100 g masła na okrasę wykonanie: Grzyby myjemy, wsypujemy do naczynia, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy(...)godz. Następnie delikatnie odcedzamy na sitku zachowując wodę, w której się moczyły (na dnie może być piasek) Przekładamy do małego garnka zalewamy wodą, w której się moczyły, dodajemy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok. 60 min. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę drobno kroimy. Grzyby również drobno kroimy i dodajemy
Domowy Smak JedzeniaBrukselki z boczkiem i makaronem Składniki: 500 g świeżych brukselek kilka plasterków boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól papryka mielona Brukselkę i makaron ugotowałam w lekko osolonej wodzie (oczywiście osobno ;)). Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę, czosnek i boczek. Dodałam sól, paprykę i ugotowaną brukselkę. Do tego makaron i smacznego
nietadietaZALEWA: 1 i 1/2 szkl. wody 1/2 szkl. octu 10% od WSP "SPOŁEM" KIELCE 1 szkl. cukru 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów 1 cebula - średnia 1 ząbek czosnku 4 ziarna pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 4 ziarenka gorczycy Buraki opłukać pod bieżącą wodą. Włożyć do dużego garnka do wrzątku - warzywa krócej się wtedy gotują(...)tarce o dużych oczkach - leniwiec kuchenny, taki jak ja, może posłużyć się elektryczną szatkownicą - nie wyobrażam sobie tu tarcia całych 3 kg ręcznie!!! W międzyczasie przygotować zalewę. Cebulę i czosnek obrać z łupin i przekroić na połówki. Zagotować w mniejszym garnku wszystkie składniki na zalewę. Zmniejszyć ogień i pogotować chwilę przez ok 5 minut. Odstawić do przestygnięcia. Zalewać nią buraki
Grunt to przepis!Składniki 440 g bobu 2 ziemniaki kilka czarnych oliwek czerwona cebula szpinak w listkach 2 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek bułka tarta jajko Przygotowanie Ugotowane w mundurkach (bez soli) ziemniaki przecisnąć przez praskę do zmiksowanego bobu. Dodać drobno posiekaną cebulę z oliwkami i posiekany szpinak. Wbić jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Wcisnąć przeciśnięty przez praskę(...)czosnek, wsypać dwie łyżki bułki tartej i wszystko wymieszać. Obtoczone w bułce tartej kotleciki smażyć na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony i gotowe
Gaździnka warzysmaku! 500 g mięsa z kurczaka 4 marchewek 1 pietruszki całego pora 3-4 łodyg selera naciowego 3 cm kawałka imbiru (łyżka imbiru posiekanego w drobną kostkę) ząbka czosnku trawy cytrynowej (2-3 gałązek, łyżki pasty lub łyżki sproszkowanej trawy cytrynowej, ja tym razem użyłam wersji w proszku) 1 łyżeczki curry 2 łyżeczek kurkumy 1/3 łyżeczki kuminu 1 łyżeczki soli(...)podgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy na nim pokrojone na niewielkie kawałki mięso. Gdy to będzie już dobrze ścięte z każdej strony dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę imbir oraz czosnek, a po chwili przyprawy- dzięki chwilowego podsmażeniu ich aromat będzie jeszcze bardziej intensywny. Następnie wlewamy wszystko do bulionu, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy, jeśli to konieczne
Pichceniomaniaszpinak – jeśli tak jest to polecam przeczytać TEN ARTYKUŁ . Makaron ze szpinakiem – składniki makaron tagliatelle paczka świeżego szpinaku – 300g 2 -3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 topiony serek śmietankowy sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej Makaron ze szpinakiem – przepis Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni(...)masełku dusimy umyty wcześniej szpinak . Jak szpinak zmięknie i odparujemy z niego nadmiar wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Całość dusimy jeszcze przez chwilę i dodajemy jogurt naturalny oraz serek topiony. Jak serek się roztopi dodajemy odcedzony makaron i całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowany makaron przekładamy na talerze i podajemy :) Smacznego! Post Makaron ze szpinakiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!SKŁADNIKI: * makaron świderki LUBELLA – 150 g * pomidory koktajlowe – 5 szt * czerwona pasta curry – 1 łyżka * filet z kurczaka – 100 g * olej kokosowy- 1 łyżka * cebula, czosnek * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewmyolej kokosowy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, przesmażamy. Dodajemy pastę curry i pokrojonego kurczaka – wszystko razem smażymy
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI: * makaron świderki LUBELLA – 150 g * pomidory koktajlowe – 5 szt * czerwona pasta curry – 1 łyżka * filet z kurczaka – 100 g * olej kokosowy- 1 łyżka * cebula, czosnek * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewmyolej kokosowy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, przesmażamy. Dodajemy pastę curry i pokrojonego kurczaka – wszystko razem smażymy
Ostra na Słodko