Pyszny rosołek..na pewno posmakuje każdej mamie i nie tylko mamie.. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć
Moje domowe kucharzenieprzypraw..Gulasz przygotowany był w ramach wspólnego gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria . 70 dag chudego mięsa wołowego [ dałam wieprzowe] 4 średnie cebule marchewka 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 30% 250 ml jasnego piwa 150 ml rosołu z kostki 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła 2 łyżki(...)gulaszu szczypiorek Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na smalcu na złoty kolor. W rondlu rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę i marchewkę. Dodać przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalać piwem wymieszanym z rosołem. Doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości mięsa. Dodać śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 2 szklanki zielonej soczewicy 2 marchewki natka pietruszki puszka pomidorów pelati w całości 1 l wody 1 cebula biała łyżka zielonych oliwek nadziewanych papryką 2 łyżki białego octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól, pieprz Przygotowanie: Soczewicę płuczemy dwa razy. Cebulę obraną kroimy(...)drobne plasterki. Podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine. Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka, dodajemy marchewki umyte, obrane i pokrojone w słupki.Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w grubą kostkę pomidory i sól. Dusimy klika minut. Następnie zalewamy litrem wody i gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Dodajemy sos z pomidorów pelati oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki i czekamy
Moja smaczna kuchniakasz. Składniki na 3 porcje: 2 woreczki ryżu Basmati (u mnie marki Kupiec) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok 30 dag) 1 mała cebula 1 mała marchew 1 mały por 1/2 mango 1/2 czerwonej papryki 4 małe pieczarki 4 łyżki sosu sojowego 50ml mleczka kokosowego przyprawy: szczypta kukrumy, curry, pieprzu cayenne i papryki słodkiej 3 łyżki oliwy(...)mąki krupczatki do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Pierś z kurczaka i cebulę kroimy w kostkę. Nacieramy przyprawami i podsmażamy na oliwie. Następnie do sosu dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki. Marchew ścieramy na tarce, pora kroimy w krążki, paprykę w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. W razie potrzeby podlewamy wodą. Jako ostatnie dodajemy pokrojone w kostkę mango. Następnie wlewamy 50ml
Ze smakiem i z pasjąinnym składnikiem, który też nie budzi już drżenia rąk łakomczuchów (tja, w ogóle...), czyli chałwą. Taki zestaw przekonał mnie, że najprostsze połączenia są najlepsze! Ciasto marchewkowe: 3 duże marchewki szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki klarowanego masła 6 jajek łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu pół łyżeczki soli Krem chałwowy: 250 g chałwy waniliowej 150 ml śmietanki(...)sól, a następnie partiami dosypujemy mąkę, cały czas mieszając. Na wolnym ogniu rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie łączymy z masą. Na grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę, którą dorzucamy do miski. Przekładamy do blaszki nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą; pieczemy godzinę w 180 stopniach. Chałwę kruszymy na drobne kawałeczki i podgrzewamy ze śmietanką
sama złodyczstając się ulubionym składnikiem wielu potraw. Jedną z nich były placki ziemniaczane, które zastępowały chłopom chleb. Początkowo jadano je tylko z solą i pieprzem, później dodawano do nich cebulę, marchewkę, jajka i mąkę. Placki smażono na smalcu lub oleju, podawano ze śmietaną, cukrem lub sosem gulaszowym. Placki ziemniaczane stały się częścią naszej kultury i tradycji. Były inspiracją dla poetów(...)papierowym ręczniku. Podajemy gorące, z ulubionymi dodatkami. Ten przepis jest prosty i sprawdzony, ale można go modyfikować według własnego gustu i upodobań. Można np. dodać do masy startą marchewkę, cukinię, jabłko, ser żółty lub biały, mięso mielone, kiełbasę lub boczek. Można też zmienić rodzaj mąki na gryczaną, kukurydzianą lub bezglutenową. Można też piec placki w piekarniku, zamiast smażyć na patelni
Ugotowane pozamiataneprzepis na zupę z dyni oraz sugestie dotyczące jej podawania. Składniki: 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 2 średnie cebule, posiekane 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę około 4 szklanki bulionu drobiowego lub jarzynowego 1/2 szklanki mleka kokosowego 2 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki cynamonu(...)łyżki masła 1 łyżka soku z limonki Przygotowanie zupy dyniowej: Krok 1. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć na złoty kolor. Dodać pokrojoną dynię, marchewkę i ziemniaki. Smażyć przez kilka minut, mieszając. Zalać warzywa bulionem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu do momentu, gdy warzywa staną się miękkie. Zblendować
Moja Książka Kucharskazwłaszcza spróbuje Zobacz również więcej przepisów na zupy oraz zamienniki mięsa Przepis na flaczki z boczniaków Składniki dwa opakowania boczniaków (500-700 g) duży pęczek włoszczyzny (750 g) 2 marchewki (100 g) dodatkowo 3 ząbki czosnku (15 g) 2 łyżki oleju (20 g) 8 szklanek bulionu (2 l) przyprawy 4 liście liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego łyżka(...)pieprz do smaku opcjonalnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego ½ łyżeczki papryki wędzonej Czas przygotowania: 60 minut Ilość : 6 porcji Przygotowanie Boczniaki kroimy w paski wzdłuż blaszek, selera , pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a na końcu czosnek przeciskamy przez praskę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy boczniaki , starte na tarce warzywa , por oraz liście laurowe
WegePrzepispiersi z indyka 1 puszka mleczka kokosowego 82% (400 g) 1 puszka kukurydzy konserwowej (285 g) 2 cebule (240 g) 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona (230 g) 2 marchewki (230 g) korzeń imbiru (40 g) natka pietruszki (25 g) 4 łyżeczki curry (24 g), (u mnie domowa przyprawa curry ) sok z limonki lub cytryny (10 ml) 2 łyżeczki(...)kawałki. Korzeń imbiru oczyścić i pokroić w bardzo małe i cienkie słupki. Kukurydzę odcedzić, a pietruszkę drobno posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, po czym dodać imbir i marchewkę, krótko smażyć. Partiami dodawać pokrojonego indyka i smażyć do czasu, aż indyk zacznie robić się biały. Dodać curry i sól, dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodać paprykę
Kuchcik gotujeNiewątpliwie jest jej czas właśnie teraz. Kolorowa papryka doda nam energii. Zróbcie bo warto. Składniki w orientacyjnych ilościach, możecie dowolnie modyfikować. Składniki : - 300 g mięsa mielonego dowolnego - 2 duże marchewki starte na dużych oczkach - 1 korzeń pietruszki starty na dużych oczkach - 1 cebula i trzy ząbki czosnku posiekane - 2 duże malinowe pomidory - 1 siekana papryka czerwona dla smaku i wilgoci(...)się z aminokwasami ze strączków a organizm może je lepiej wykorzystać, jest to ważne w przypadku wegetarian i wegan. Międzyczasie rozgrzej oliwę na dużej patelni i wsyp startą marchewkę, korzeń pietruszki, cebulę, czosnek, paprykę. Dosmacz przyprawami, lekko podsmaż. Po chwili dodaj mięso mielone, od czasu do czasu mieszaj, duś. Możesz dodać opcjonalnie siekaną kapustę wcześniej ugotowaną
Z Kuchni Do Kuchnikosmos, nawet w marketach drożej. Jak chcecie coś lokalnego, to możecie kupić w markecie i odgrzać, albo zrobić. To danie Rumuni robią jako przetwory na zimę. Składniki: - olej - cebula - marchewka - papryka - pomidory - ryż Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w dużej ilości oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i startą marchewkę. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i ryż. Dusimy
Kryzysowa Książka Kucharskaprzez cały rok. Główne składniki zupy koperkowej: Koperek: świeży koperek nadaje zupie intensywny smak i zapach. Można również dodać koper suszony, jeśli świeżego nie ma pod ręką. Ziemniaki i marchewka: dodają konsystencji zupie koperkowej. Pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewka gotują się w bulionie, tworząc bazę dania. Cebula: to klucz do aromatu zupy. Należy zeszklić ją na maśle przed dodaniem
Moja Książka Kucharskaszybsza wersja krokietów Uwielbiam smak krokietów, jednak ich przygotowanie jest czasochłonne, dlatego rzadko je robię. Postanowiłam lekko poeksperymentować, aby stworzyć ich szybszą wersję.… ZOBACZ PRZEPIS Kotlety z marchewki – wegańskie kotlety marchewkowe z pieczarkami i porem Kotlety z marchewki to pomysł na bardzo szybki dodatek do obiadu, świetnie smakują z każdym sosem! Sprawdź inne przepisy na… ZOBACZ PRZEPIS KROKIETY
Via Gustojednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację SURÓWKA COLESŁAW Z CZERWONEJ KAPUSTY Przygotowanie: 10 minut + chłodzenie Składniki: – 1 mała czerwona kapusta lub pół średniej – 1 mała marchewka – 1 mała cebula czerwona – 3 łyżki majonezu – 3 łyżki octu jabłkowego – 1 łyżeczka musztardy dijon – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 1 łyżka posiekanego koperku – po pół łyżeczki(...)soli i pieprzu Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Czerwoną cebulę bardzo drobno posiekaj. Wszystkie warzywa przełóż do sporej miski i w osobnej miseczce przygotuj sos z majonezu, musztardy, octu jabłkowego. Dopraw sos solą oraz pieprzem. Dodaj sos do miski do kapusty, dorzuć do tego jeszcze posiekany świeży koperek oraz natkę pietruszki
nietylkopasta.pl