wołowinę lub wieprzowinę (wtedy czas duszenia ulega skróceniu). To danie dedykuję wszystkim wspaniałym Dziadkom :) Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa jelenia (np.z udźca) 2 cebule 200 g marchewki 150 g wyłuskanego zielonego groszku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1½ szklanki bulionu z dziczyzny lub wołowego 850 g ziemniaków 100 g masła + trochę do smarowania formy 50 ml słodkiej śmietany sól(...)smażeniu mięsa zeszklić pozostałą cebulę. Dołożyć ją do mięsa, doprawić papryką, podlać szklanką bulionu i dusić razem pod przykryciem ok. 1 godziny. W razie potrzeby uzupełniać ilość płynu. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Dodać razem z groszkiem ok. 10 minut przed końcem duszenia (jeżeli warzywa są mrożone dodać je 3 minuty przed końcem). Wszystko razem wymieszać i doprawić. Podczas
Pełny talerzrzepis pochodzi z czasopisma "Pieprz i sól". Serdecznie polecam;) Składniki: 1/2 główki dużej kapusty 1 cebula 500 g mielonego karczku 100 g ryżu 1 marchewka 1 por 1 pietruszka kawałek selera 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ziarna pieprzu 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki łyżeczka(...)pieprz do smaku łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła Wykonanie: Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. Dodać mięso i smażyć do czasu, aż straci różowy kolor. Marchewkę, pietruszkę i seler, obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora oczyścić i pokroić w plasterki. Jarzyny przełożyć do garnka i zalać 3 litrami przegotowanej wody. Dodać liście laurowe
Krakowskie smaki AniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Na niedzielny obiad przygotowałam schab pod pierzynką z pora i marchewki. Danie wszystkim bardzo smakowało. Kotlety schabowe w takiej wersji smakują wyśmienicie. Polecam zamiast tradycyjnego schabowego. Post Schab pod pierzynką z pora i marchewki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeprzepis na miękkie, puszyste marchewkowe muffinki*! Składniki: 200 g mąki pszennej 170 g cukru trzcinowego 2 jajka 150 ml oleju 3/4 szklanki mleka 200 g startej marchewki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. 2. Do miski wsypać suche
Ugotowaćdwojga. Wbrew pozorom przygotowanie sajgonek nie jest czasochłonne! Składniki dla 2 osób: 8 sztuk papieru ryżowego 200 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z szynki) 1 cebula 1 mała marchewka 4 liście kapusty pekińskiej 25 g suszonych grzybów mun sól, pieprz sos sojowy olej do smażenia sos słodko-kwaśny do namaczania 1. Kapustę umyć, osuszyć i pokroić(...)cienkie słupki. Marchewkę i cebule obrać, a także zetrzeć na tarce o średnich oczkach. 2. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć starte warzywa. Gdy lekko zmienią kolor, dodać mięso wieprzowe. Smażyć, tak długo aż mięso mielone zmieni kolor na szary. Do przesmażonych składników dodać posiekane grzyby mun i kapustę pekińską. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przygotowany farsz ostudzić
Ugotowaćlekko słodki i aromatyczny. Polecam przygotować go na obiad bądź kolację. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub kromką pieczywa. Składniki: 1/2 kg rozmrożonych filetów z mintaja 1 obrana marchewka 1 por (biała część) połowa soku z cytryny 125 g śmietany 30% (połowa małego opakowania) sól, pieprz przyprawa do ryb oliwa z oliwek starty ser Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą(...)pieprzem i przyprawą do ryby, a także skropić sokiem z cytryny. W międzyczasie na dno naczynia żaroodpornego dodać startą marchewkę, a także pociętego w plasterki pora. Polać odrobiną oliwy. Następnie na warzywa ułożyć przyprawione filety z mintaja. Zalać śmietaną, a sam wierzch posypać startym serem. Piec pod przykryciem około 30 minut
Ugotowaćrazu zmieniłam zdanie. Krem z dyni jest idealny dla osób, które dbają o linię. Składniki: co najmniej 1 kg dynia 1 duża pierś z kurczaka 2 średniej wielkości marchewki 2 małe cebule sól, pieprz suszony imbir ewentualnie jogurt grecki lub śmietana Dynię umyć, przekroić na 4 części i wstawić do piekarnika rozgrzanego d 180. Piec tak długo, aż dynia(...)będzie miękka (ja piekłam około 45 minut). W międzyczasie marchewki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i przekroić na 4 kawałki. Do garnka wlać 1,5 l wody i dodać warzywa, a także umytą pierś z kurczaka. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż mięso i warzywa będą miękkie. Upieczoną dynię obrać
Ugotowaćdrugim pokroić składniki i przygotować galaretkę z wywaru. Przepis dodaje do akcji Lekkie Święta . Składniki: 1,5 l wody 1 duża pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera kilka różyczek brokuła 2 ugotowane na twardo jajka sól, pieprz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 6-7 łyżeczek żelatyny Do garnka wlać 1,5 wody(...)zalać zalewą (wlać tylko tyle, aby przykryła brokuły!). Przygotowane naczynia wstawić na kilka minut do lodówki. Gdy galaretka zastygnie dodać mięso z kurczaka, kukurydzę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość zalać zalewą i ponownie wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy galaretka stężeje. Jak dla mnie najlepiej galaretki z kurczaka najlepiej smakują z odrobiną soku z cytryny
Ugotowaćduży karp (może być bez głowy) 1 l piwa (do tego dania najlepiej pasuje piwo Karmi Classis) 100 g rodzynek 1,5 opakowania pierników Katarzynki (bez polewy!) 1 marchewka 1 pietruszka 1 mała cebula kilka plasterków cytryny olej do smażenia sól, pieprz Dzień wcześniej karpia umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w grube dzwonki oraz przyprawić sola i pieprzem. Wstawić na całą(...)lodówki. Na drugi dzień cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Do brytfanki wlać odrobinę oleju i przesmażyć pokrojone warzywa. Gdy warzywa będą lekko szkliste na dnie brytfanki ułożyć dzwonki z karpia. Dodać suszone rodzynki i całość zalać 750 ml piwa. Dusić kilka minut (pod przykryciem) na małym ogniu. Pod koniec
Ugotowaćpolecam Wam inny przepis na pasztet drobiowy . Składniki: 400 g mięsa drobiowego z rosołu (np. 2 ćwiartki z kurczaka wraz ze skórką) 2 średniej wielkości ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/2 ugotowanego selera 1 czerwona cebula 1 duże jajko lub 2 małe sól, pieprz gałka muszkatołowa olej Na samym początku z ćwiartek kurczaka obrać mięso. Marchewkę, pietruszkę
Ugotowaćktórej niebawem… Składniki: 4 grube plastry karkówki 2 średniej wielkości jabłka 2 cebule 2 ząbki czosnku ziele angielski, 3-4 listki laurowe, słodka papryka, pieprz i sól 4 marchewki 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody Wykonanie: Karkówkę solicie i układacie na patelni. Cebulę i czosnek obieracie, siekacie na drobne kawałeczki(...)wszystko listkami laurowymi, zielem angielskim, słodką papryką i dusicie około 30-40 min na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a jabłka, czosnek i cebula przerobią się w sos. Marchewkę myjecie, obieracie, kroicie w kostkę i wrzucacie do rondelka z wodą. Kiedy się ugotuje, dodajecie odcedzony groszek z puszki i masło. Mieszacie i dusicie 5-10 minut. Przyprawiacie solą
GRUBY WAŁEKrośliny strączkowe i dzięki temu przygotowanie zdrowego obiadu czy kolacji zajmuje mi nie więcej niż 15 min. Dziś proponuję zdrowy lunch box do pracy: duszoną cieciorkę z rukolą, marchewkę i groszek z koperkiem oraz kiełbaski seitanowe - możesz zastąpić sojowymi. Tego rodzaju kiełbaski znajdziemy w prawie każdym większym supermarkecie lub w sklepach internetowych. Uważam, że ich walory smakowe(...)wodzie przez kilka godzin) dwie duże garście rukoli 1 łyżeczka nasion kuminu 4 mrożone kostki bulionowe lub 2 łyżki oliwy 200 g mrożonego groszku 200 g mrożonych mini marchewek 2 łyżki soku z cytryny pęczek świeżego koperku (lub jedna łyżka koperku suszonego) sól, pieprz 2 kiełbaski seitanowe (lub sojowe) Cieciorkę opłucz, przełoż do garnka i gotuj przez ok. 1 godzinę
Roślinna - blog wegańskiTeraz tylko wiosenne. Czekamy na Wielkanoc więc zajadając się ostatnim smakiem chłodu :) Cykl przepisów słodzonych stewią! Składniki na 16 muffinek: 400 g obranej i startej na grubch oczkach marchewki 30 ml oliwy z oliwek 100 g mąki ryżowej 4 jajka 2 łyżki kakao naturalnego 4 łyżki stewii 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki(...)kardamonu 50g gorzkiej czekolady (można pominąć) 40g orzechów włoskich lub laskowych (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekolade i orzechy drobno posiekać. Do miski wrzucić rozbełtane jajka i oliwę. Dodać startą marchewkę, mąkę, kakao, stewię, sodę i przyprawy. Dorzucić posiekaną gorzką czekoladę oraz orzechy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami i nakładać masę przy pomocy łyżki. Piec
Czarnawisienkaniewątpliwą zaletę, że robi się je naprawdę szybko i zawsze, naprawdę zawsze jest w domu coś, czego można użyć do ich zrobienia. Ostatnio robiłam dwie zupy-kremy z marchwi, dziś pierwszy z nich: z miodem, imbirem i pieczonym czosnkiem. Pyszna, rozgrzewająca, słodkawo-ostra. Składniki: 1 średnia cebuka 2 łyżki masła 1 kg marchwii 1 litr bulionu warzywnego 2 średnie ziemniaki(...)czasie studzimy i obieramy ząbki z łupin. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i pokrojoną w kostkę cebulę, którą przesmażamy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i smażymy, aż uzyska ona złotawy kolor. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż marchewka i ziemniaki zmiękną. Dodajemy ząbki upieczonego czosnku, miód, przeciśnięty przez praskę imbir, paprykę ostrą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!buraków 3 małe jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala – ok. 380 g) 2 małe cebule 2 ząbki czosnku pół selera 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 40 g suszonych borowików 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 20 ziarenek czarnego pieprzu 2,3 l wody sok z 0,5 cytryny (lub ocet) sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik(...)buraki, każde zapakować w folię aluminiową lub włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do pieca na 30 minut przed końcem pieczenia buraków. W czasie pieczenia buraków nastawić wywar. Marchewki, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Obrane cebule opalić na palniku. Wrzucić wszystko do dużego garnka. Dodać suszone borowiki, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Wlać
Moja Delicja