marchewka - 20163 przepisów (strona:307/1345)

Zupa z pęczakiem 175

Składniki: 2 pałki z kurczaka 100 g kaszy jęczmiennej perłowej 2 marchewki pietruszka 3 ziemniaki listki laurowe ziele angielskie natka pietruszki sól, pieprz Do garnka włożyć pałki, marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe i gotować około 15 minut. Dodać ziemniaki i kaszę i gotować jeszcze 20-30 min. Doprawić do smaku. Oryginalny przepis znajduje się tutaj

Moja Galeria Smaku
Krem z groszku 138

Składniki: 3 szklanki mrożonego groszku 1 marchewka 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego (ja użyłam z tego przepisu) 1 cebula olej natka pietruszki sól, pieprz Cebulę posiekać i zeszklić na oleju w garnku. Wlać bulion. Dodać marchewkę, pietruszkę i groszek. Gotować około 15 minut. Doprawić. Dodać natkę pietruszki i zmiksować na krem. Podawać ze startym żółtym serem i/lub papryczką chili

Moja Galeria Smaku
Sałatka śledziowa po meksykańsku 143

Składniki: 1 słoik śledzi w zalewie octowej 140 g fasoli czerwonej z puszki 140 g kukurydzy konserwowej 140 g marchewki konserwowej 3 kawałki papryki marynowanej 1/3 papryczki chili lub do smaku suszone oregano 1 łyżka ulubionego oleju posiekany szczypiorek Śledzie, fasolę, kukurydzę, marchewkę odcedzić. Śledzie pokroić na kawałki. Przełożyć składniki do miski. Dodać pokrojone chilli, oregano, szczypiorek. Polać olejem. Źródło

Moja Galeria Smaku
Nudle po azjatycku 139

Składniki na 3-4 osoby: 200 g nudli (makaron chiński taki, który gotuje się poniżej 10 minut, ja użyłam 3 minutowego) 2 marchewki 8 pieczarek papryczka chili do smaku 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli olej do smażenia 250 g mielonej wieprzowiny 250 g mielonej wołowiny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebule(...)czosnkiem. Dodać mięso i chwilę podsmażyć, dodać startą marchewkę, pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i sosy: sojowy i rybny. Smażyć przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Wrzucić chili i nudle i zalać wodą tak, aby przykrywała makaron. Gotować, aż makaron będzie miękki. Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 11/2013

Moja Galeria Smaku
Zupa warzywna z kaszą jaglaną 152

dodatkiem kaszy jaglanej. Maluchom na pewno posmakuje. Warto jeść kaszę jaglaną przez cały rok, ale w zimie jest szczególnie polecana, gdyż wzmacnia odporność. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 5 marchewek 4 ziemniaki 1/4 korzenia selera natka pietruszki 1,5 l wody liść laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka masła sól, pieprz Kaszę jaglaną uprażyć kilka minut na suchej patelni(...)pozbyć się goryczki. Następnie przepłukać na sitku ciepłą wodą. Włożyć do garnka. Marchewkę, ziemniaki, seler obrać i pokroić w kosteczkę. Włożyć do garnka z kaszą. Dodać przyprawy i masło, zalać 1,5 l wody. Gotować 10 minut, dodać natkę pietruszki. Odstawić pod przykryciem na kolejne 10 minut. Po tym czasie doprawić solą i pieprzem. Na podstawie tego przepisu < klik

Moja Galeria Smaku
Pasztet gryczany 214

Wyszło pysznie :) Składniki na keksówkę 25x10cm: z przepisu Lepszy Smak 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko (na bulionie warzywnym) 3 łyżki surowej kaszy gryczanej 4 podudzia  1 marchewka 1 pietruszka 8 pieczarek 1/2 selera 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy 1 jajko sól, pieprz 3 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Marchewkę

Moja Galeria Smaku
Podudzia pieczone z warzywami 403

okazji jeść pieczonej cebuli i czosnku to koniecznie musicie spróbować! Składniki na 2 porcje: z przepisu Krew i mleko 4 podudzia z kurczaka 8 małych ziemniaków 4 pietruszki 4 marchewki 1 cebula 1 główka czosnku natka pietruszki 3 łyżki oleju suszony rozmaryn słodka papryka sól, pieprz 1. Ziemniaki obrać ze skórki. Ugotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić(...)miseczce wymieszać 2 łyżki oleju z przyprawami (sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka). Włożyć podudzia i dokładnie obtoczyć. Rozgrzać patelnię i podsmażyć podudzia. Włożyć do naczynia żaroodpornego. 3. Pietruszkę, marchewkę, cebulę obrać ze skórki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć obrane warzywa wraz z podgotowanymi ziemniakami. Przełożyć do podudzi. Dodać główkę czosnku przekrojoną na pół. Posypać natką pietruszki

Moja Galeria Smaku
Warzywa pieczone z miodem 128

Warzywa pieczone z miodem i sosem balsamicznym. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczonego mięsa. Można je piec równocześnie na drugim poziomie piekarnika. Składniki: 1 cukinia 4 marchewki 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 2 buraki 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki czosnku rozmaryn 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu balsamicznego 30 g rozpuszczonego masła(...)sól, pieprz Cukinię pokroić w plasterki. Marchewkę pokroić  na mniejsze części (ja piekłam w całości i wyszły mocno al dente). Buraka obrać, pokroić na części. Cebulę obrać, pokroić na części. Warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą, pieprzem i natką pietruszki. Polać miodem, octem balsamicznym i masłem. Piec 40 minut w 200 stopniach

Moja Galeria Smaku
Sok wzmacniający odporność 121

Gotowi na porządną dawkę witaminy C? W okresie jesiennym i zimowym warto wspomóc odporność za jej pomocą. W tym koktajlu zapewnią nam ją pomarańcze, jabłka i marchewka. Imbir również na działanie wzmacniające odporność, ponadto działa przeciwzapalnie i pomaga walczyć z bakteriami w okresie choroby. Seler naciowy dodatkowo pomoże w odtruciu organizmu. Takie soki to istna bomba witaminowa! Zapewniają(...)tylko zdrowie, ale i urodę ;) Skusicie się na szklaneczkę? Składniki na 2-3 porcje: z przepisu z bloga Moja Delicja 2 duże pomarańcze 3 jabłka 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 2 cm kawałek imbiru Pomarańcze, marchew i imbir obrać ze skórki. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Po kolei przekładać do sokowirówki i wycisnąć sok. Podawać od razu

Moja Galeria Smaku
Pizza z tortilli wg Anny Starmach 162

łyżeczka oliwy z oliwek 100 g mozzarelli kilka plastrów szynki dojrzewającej 50 g tartego żółtego sera (użyłam Dziugasa) kilka liści sałaty 2-3 łyżki kukurydzy z puszki 1 marchewka pomidorki koktajlowe Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Placek tortilli posypać tartym żółtym serem i położyć na nim drugi placek. W miseczce wymieszać koncentrat, oliwę i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym(...)sosem posmarować tortillę. Ułożyć plasterki szynki i mozzarelli. Piec przez 10-12 minut. Sałatę umyć, porwać na kawałki. Pomidorki pokroić na cząstki, Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Kukurydzę odsączyć. Ułożyć wszystkie składniki na pizzy. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Sok warzywny z buraka 146

doda sił. Buraki pomogą w walce z anemią, a także odkwaszą organizm. Wraz ze szpinakiem dostarczą także kwasu foliowego.  Składniki na 1 porcję: 2 małe buraki 4 marchewki garść liści szpinaku Marchewkę i buraki obrać. Pokroić na kawałki. Wraz ze szpinakiem przełożyć do sokowirówki/wyciskarki i wycisnąć sok. Inspiracja

Moja Galeria Smaku
Koktajl ananas-marchewka-pomarańcza 146

źródłem pektyn - błonnika pokarmowego, który pęcznieje i wypełnia żołądek, dając uczucie sytości na dłuższy czas. Błonnik ten również wspomaga proces detoksykacji organizmu. Składniki na 3 porcje: 1/2 ananasa 1 marchewka 1 pomarańcza 2 szklanki wody Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Tak samo postąpić z marchewką i pomarańczą. Do blendera wlać wodę, dodać wszystkie składniki i zmiksować. Na zdrowie

Moja Galeria Smaku
Smoothie ananasowo-marchewkowe 152

Witam się po dłuższej przerwie spowodowanej chorobą. Antybiotyk zadziałał i w końcu mam trochę więcej siły :) Zapraszam Was na szklaneczkę ananasowo-marchewkowego smoothie! Składniki na 2 porcje: 2 marchewki 1/2 ananasa 1/2 dużego banana 1 szklanka soku ananasowego szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej Marchewkę, ananasa i banana obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Przełożyć do blendera. Zalać sokiem ananasowym oraz

Moja Galeria Smaku
Papryka faszerowana po wiejsku 179

był nimi zachwycony. Ja również. Przy małej ilości niezbyt wyszukanych składników udało się wyczarować przepyszny, letni obiad. 2 porcje: Składniki: 3 papryki czerwone 1 szklanka kaszy kuskus 2 marchewki  2 cebule 2-3 plasterki boczku 2 plastry sera żółtego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sos pomidorowy: 1 spora łyżeczka masła lub margaryny 1 cebula 1 łyżeczka mąki 1 szklanka bulionu(...)wrzucić na patelnię. Smażyć, aż cały tłuszcz się wytopi. Cebule posiekać w drobną kostkę i dorzucić do boczku. Smażyć, aż nabierze złotego koloru. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Następnie dodać gotową kaszę i wymieszać. Doprawić ewentualnie pieprzem do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem. Papryki napełnić przygotowanym nadzieniem i ułożyć obok siebie w naczyniu

My simple kitchen
Surówka z marchewki i selera 114

Składniki: 0.5 kg marchewki 0.5 kg selera sok z cytryny 3 łyżki jogurtu sól, cukier Wykonanie: Marchewkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, sól do smaku oraz jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania