marchewka - 20163 przepisów (strona:314/1345)

WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 204

cieciorki z dodatkiem mielonych płatków owsianych, dzięki czemu uzyskałam idealną kruchość. Doprawiłam go odrobiną cayenne i kurkumy i zyskał ciekawy i wyrazisty smak. Nadzienie zaś to smaczne warzywa: marchewka, zielony groszek i żółta fasolka z dodatkiem odrobiny czerwonej papryki i cebulki oraz doskonałego łososia, gotowanego w mleku z czosnkiem. Łosoś, dzięki takiemu przygotowaniu, pozostał soczysty i rozpływał się w ustach(...)płatków owsianych górskich 1 jajko 75 g masła (zimnego, pokrojonego w kosteczkę) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (chili) NADZIENIE: 1 opakowanie warzyw mrożonych: groszku, marchewki i żółtej fasolki - użyłam mieszanki "Steam a la French Mix" Bonduelle) 1 średnia cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 czerwonej papryki 250-300 g filetu z łososia 1 szklanka

Słodko-Słony Świat Ilony
Kaczka po chińsku 265

chińskiej. Przygotowanie dania (poza zamarynowaniem mięsa) zajmuje nie więcej, niż godzinę, a rezultat jest rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kaczki, 200 gram białego ryżu długoziarnistego, 1 marchewki, 1/4 korzenia selera, 5 grzybów mun, 100 gram pędów bambusa, 1 zielonej papryki chili, 1 czerwonej papryki słodkiej, 1 małej cukinii, 1 puszki pomidorów, 4 cm kawałka korzenia imbiru(...)żaroodporny. Następnie włożyłem je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 15 minut. Na tłuszcz, który wytopił się podczas smażenia kaczki dodałem startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz tak samo startą ćwiartkę selera. Po 2 minutach smażenia na dużym ogniu dodałem do nich pokrojoną w cienkie paski paprykę czerwoną oraz 2 posiekane drobno papryczki chili wraz

Wyprawy kulinarne
Ryba po grecku 271

pomidorowym. Jeżeli wolicie tradycyjny smak, możecie po prostu papryczkę pominąć a sok zastąpić zwykłym. Składniki na 4 porcje: 600 g filetów białej ryby (np. dorsz, mintaj, sola) 400 g marchewki 150 g korzenia pietruszki 100 g selera 2 cebule ½ szklanki wody 1 szklanka soku pomidorowego (pikantny, jeżeli lubicie) 1 łyżeczka mielonej papryki 3 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowy pieprz(...)natka pietruszki opcjonalnie papryczka chili i pieprz kajeński Ryby dokładnie oczyścić z ości, płetw, itp. Umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu. Jeżeli używamy, dodać też oczyszczoną z pestek i pokrojoną papryczkę

Pełny talerz
Zapiekanka Myśliwego 261

wołowinę lub wieprzowinę (wtedy czas duszenia ulega skróceniu). To danie dedykuję wszystkim wspaniałym Dziadkom :) Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa jelenia (np.z udźca) 2 cebule 200 g marchewki 150 g wyłuskanego zielonego groszku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1½ szklanki bulionu z dziczyzny lub wołowego 850 g ziemniaków 100 g masła + trochę do smarowania formy 50 ml słodkiej śmietany sól(...)smażeniu mięsa zeszklić pozostałą cebulę. Dołożyć ją do mięsa, doprawić papryką, podlać szklanką bulionu i dusić razem pod przykryciem ok. 1 godziny. W razie potrzeby uzupełniać ilość płynu. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Dodać razem z groszkiem ok. 10 minut przed końcem duszenia (jeżeli warzywa są mrożone dodać je 3 minuty przed końcem). Wszystko razem wymieszać i doprawić. Podczas

Pełny talerz
Sałatka z rzeżuchą na WIELKANOC 331

siania i przygotowania tej pysznej i delikatnej sałatki! Dla 3-4 osób Czas przygotowania 35 minut Składniki: Garść świeżo zerwanych kiełków rzeżuchy 3 średnio-duże ziemniaki 1 średnia marchewka 3 jajka EKO L Garść świeżej roszponki Garść kukurydzy konserwowej bez GMO 3,5 łyżki majonezu Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie: 1/ W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki i marchew (Uważamy(...)następnie gotujemy jajka na miękko które również odstawiamy do ostygnięcia. 2/ Roszponkę rozdzielamy by w sałatce były tylko listki - przekładamy je do głębokiej miski. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i jajka. 3/ Pierwszą część kiełków rzeżuchy dodajemy do miski a drugą zostawiamy do posypania sałatki. Dodajemy kukurydzę, solimy, dodajemy pieprzu i mieszamy. Następnie dodajemy majonez i jescze ra bardzo

Kuchnia PROzdrowotna
Gołąbkowa 249

rzepis pochodzi z czasopisma "Pieprz i sól".  Serdecznie polecam;)  Składniki: 1/2 główki dużej kapusty  1 cebula 500 g mielonego karczku 100 g ryżu  1 marchewka 1 por  1 pietruszka kawałek selera 2 ziarna ziela angielskiego  2 liście laurowe 3 ziarna pieprzu  3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej papryki  szczypta ostrej papryki łyżeczka(...)pieprz do smaku  łyżka mąki ziemniaczanej  2 łyżki masła Wykonanie: Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. Dodać mięso i smażyć do czasu, aż straci różowy kolor. Marchewkę, pietruszkę i seler, obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora oczyścić i pokroić w plasterki. Jarzyny przełożyć do garnka i zalać 3 litrami przegotowanej wody. Dodać liście laurowe

Krakowskie smaki Ani
Schab pod pierzynką z pora i marchewki 422

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Na niedzielny obiad przygotowałam schab pod pierzynką z pora i marchewki. Danie wszystkim bardzo smakowało. Kotlety schabowe w takiej wersji smakują wyśmienicie. Polecam zamiast tradycyjnego schabowego. Post Schab pod pierzynką z pora i marchewki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Marchewkowe muffinki 142

przepis na miękkie, puszyste marchewkowe muffinki*!   Składniki:   200 g mąki pszennej 170 g cukru trzcinowego 2 jajka 150 ml oleju 3/4 szklanki mleka 200 g startej marchewki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej   1. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach.     2. Do miski wsypać suche

Ugotować
Sajgonki z mięsem wieprzowym i warzywami 131

dwojga. Wbrew pozorom przygotowanie sajgonek nie jest czasochłonne!  Składniki dla 2 osób: 8 sztuk papieru ryżowego 200 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z szynki) 1 cebula 1 mała marchewka 4 liście kapusty pekińskiej 25 g suszonych grzybów mun sól, pieprz sos sojowy olej do smażenia sos słodko-kwaśny  do namaczania 1. Kapustę umyć, osuszyć i pokroić(...)cienkie słupki. Marchewkę i cebule obrać, a także zetrzeć na tarce o średnich oczkach. 2. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć starte warzywa. Gdy lekko zmienią kolor, dodać mięso wieprzowe. Smażyć, tak długo aż mięso mielone zmieni kolor na szary. Do przesmażonych składników dodać posiekane grzyby mun i kapustę pekińską. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przygotowany farsz ostudzić

Ugotować
Mintaj z piekarnika (z marchewką i porem) 257

lekko słodki i aromatyczny. Polecam przygotować go na obiad bądź kolację. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami lub kromką pieczywa.  Składniki: 1/2 kg rozmrożonych filetów z mintaja 1 obrana marchewka 1 por (biała część) połowa soku z cytryny 125 g śmietany 30% (połowa małego opakowania) sól, pieprz przyprawa do ryb oliwa z oliwek starty ser Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą(...)pieprzem i przyprawą do ryby, a także skropić sokiem z cytryny. W międzyczasie na dno naczynia żaroodpornego dodać startą marchewkę, a także pociętego w plasterki  pora. Polać odrobiną oliwy. Następnie na warzywa ułożyć przyprawione filety z mintaja. Zalać śmietaną, a sam wierzch posypać startym serem. Piec pod przykryciem około 30 minut

Ugotować
Krem z dyni 98

razu zmieniłam zdanie. Krem z dyni jest idealny dla osób, które dbają o linię. Składniki: co najmniej 1 kg dynia 1 duża pierś z kurczaka 2 średniej wielkości marchewki  2 małe cebule sól, pieprz suszony imbir ewentualnie jogurt grecki lub śmietana Dynię umyć, przekroić na 4 części i wstawić do piekarnika rozgrzanego d 180. Piec tak długo, aż dynia(...)będzie miękka (ja piekłam około 45 minut). W międzyczasie marchewki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i przekroić na 4 kawałki. Do garnka wlać 1,5 l wody i dodać warzywa, a także umytą pierś z kurczaka. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż mięso i warzywa będą miękkie. Upieczoną dynię obrać

Ugotować
Galaretki drobiowe z warzywami 351

drugim pokroić składniki i przygotować galaretkę z wywaru. Przepis dodaje do akcji Lekkie Święta .  Składniki: 1,5 l wody 1 duża pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera kilka różyczek brokuła 2 ugotowane na twardo jajka sól, pieprz 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 6-7 łyżeczek żelatyny Do garnka wlać 1,5 wody(...)zalać zalewą (wlać tylko tyle, aby przykryła brokuły!). Przygotowane naczynia wstawić na kilka minut do lodówki. Gdy galaretka zastygnie dodać mięso z kurczaka, kukurydzę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość zalać zalewą i ponownie wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy galaretka stężeje. Jak dla mnie najlepiej galaretki z kurczaka najlepiej smakują z odrobiną soku z cytryny

Ugotować
Karp po królewsku na szaro 159

duży karp (może być bez głowy) 1 l piwa (do tego dania najlepiej pasuje piwo Karmi Classis) 100 g rodzynek 1,5 opakowania pierników Katarzynki (bez polewy!) 1 marchewka 1 pietruszka 1 mała cebula kilka plasterków cytryny olej do smażenia sól, pieprz Dzień wcześniej karpia umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w grube dzwonki oraz przyprawić sola i pieprzem. Wstawić na całą(...)lodówki. Na drugi dzień cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Do brytfanki wlać odrobinę oleju i przesmażyć pokrojone warzywa.  Gdy warzywa będą lekko szkliste na dnie brytfanki ułożyć dzwonki z karpia. Dodać suszone rodzynki i całość zalać 750 ml piwa. Dusić kilka minut (pod przykryciem) na małym ogniu.  Pod koniec

Ugotować
Pasztet z resztek rosołowych 410

polecam Wam inny przepis na  pasztet drobiowy . Składniki: 400 g mięsa drobiowego z rosołu  (np. 2 ćwiartki z kurczaka wraz ze skórką) 2 średniej wielkości ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/2 ugotowanego selera 1 czerwona cebula 1 duże jajko lub 2 małe sól, pieprz gałka muszkatołowa olej  Na samym początku z ćwiartek kurczaka obrać mięso. Marchewkę, pietruszkę

Ugotować
Obiad robotnika: Karkówka duszona z jabłkiem 168

której niebawem… Składniki: 4 grube plastry karkówki 2 średniej wielkości jabłka 2 cebule 2 ząbki czosnku ziele angielski, 3-4 listki laurowe, słodka papryka, pieprz i sól 4 marchewki 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody Wykonanie: Karkówkę solicie i układacie na patelni. Cebulę i czosnek obieracie, siekacie na drobne kawałeczki(...)wszystko listkami laurowymi, zielem angielskim, słodką papryką i dusicie około 30-40 min na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a jabłka, czosnek i cebula przerobią się w sos. Marchewkę myjecie, obieracie, kroicie w kostkę i wrzucacie do rondelka z wodą. Kiedy się ugotuje, dodajecie odcedzony groszek z puszki i masło. Mieszacie i dusicie 5-10 minut. Przyprawiacie solą

GRUBY WAŁEK