marchewka - 20163 przepisów (strona:319/1345)

Kremowa zupa z dyni z krewetkami 89

przepis na zupę z dyni oraz sugestie dotyczące jej podawania. Składniki: 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 2 średnie cebule, posiekane 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę około 4 szklanki bulionu drobiowego lub jarzynowego 1/2 szklanki mleka kokosowego 2 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki cynamonu(...)łyżki masła 1 łyżka soku z limonki Przygotowanie zupy dyniowej: Krok 1. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć na złoty kolor. Dodać pokrojoną dynię, marchewkę i ziemniaki. Smażyć przez kilka minut, mieszając. Zalać warzywa bulionem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu do momentu, gdy warzywa staną się miękkie. Zblendować

Moja Książka Kucharska
Flaczki z boczniaków (wegańskie) 54

zwłaszcza spróbuje Zobacz również więcej przepisów na zupy oraz zamienniki mięsa Przepis na flaczki z boczniaków Składniki dwa opakowania boczniaków (500-700 g) duży pęczek włoszczyzny (750 g) 2 marchewki (100 g) dodatkowo 3 ząbki czosnku (15 g) 2 łyżki oleju (20 g) 8 szklanek bulionu (2 l) przyprawy 4 liście  liście laurowe 6 kulek  ziela angielskiego łyżka(...)pieprz  do smaku opcjonalnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego ½ łyżeczki papryki wędzonej Czas przygotowania: 60 minut Ilość : 6 porcji Przygotowanie Boczniaki kroimy w paski wzdłuż blaszek, selera , pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a na końcu czosnek przeciskamy przez praskę. W dużym garnku rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy boczniaki , starte na tarce warzywa , por oraz liście laurowe

WegePrzepis
Curry z indykiem i warzywami 51

piersi z indyka 1 puszka mleczka kokosowego 82% (400 g) 1 puszka kukurydzy konserwowej (285 g) 2 cebule (240 g) 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona (230 g) 2 marchewki (230 g) korzeń imbiru (40 g) natka pietruszki (25 g) 4 łyżeczki curry (24 g), (u mnie  domowa przyprawa curry ) sok z limonki lub cytryny (10 ml) 2 łyżeczki(...)kawałki. Korzeń imbiru oczyścić i pokroić w bardzo małe i cienkie słupki. Kukurydzę odcedzić, a pietruszkę drobno posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, po czym dodać imbir i marchewkę, krótko smażyć. Partiami dodawać pokrojonego indyka i smażyć do czasu, aż indyk zacznie robić się biały. Dodać curry i sól, dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodać paprykę

Kuchcik gotuje
Papryka faszerowana ziarnami i warzywami w sosie pomidorowym. 41

Niewątpliwie jest jej czas właśnie teraz. Kolorowa papryka doda nam energii. Zróbcie bo warto. Składniki w orientacyjnych ilościach, możecie dowolnie modyfikować. Składniki : - 300 g mięsa mielonego dowolnego - 2 duże marchewki starte na dużych oczkach - 1 korzeń pietruszki starty na dużych oczkach - 1 cebula i trzy ząbki czosnku posiekane - 2 duże malinowe pomidory - 1 siekana papryka czerwona dla smaku i wilgoci(...)się z aminokwasami ze strączków a organizm może je lepiej wykorzystać, jest to ważne w przypadku wegetarian i wegan.  Międzyczasie rozgrzej oliwę na dużej patelni i wsyp startą marchewkę, korzeń pietruszki, cebulę, czosnek, paprykę. Dosmacz przyprawami, lekko podsmaż. Po chwili dodaj mięso mielone, od czasu do czasu mieszaj, duś. Możesz dodać opcjonalnie siekaną kapustę wcześniej ugotowaną

Z Kuchni Do Kuchni
Vama Veche i rumuńskie tocana de legume cu orez 54

kosmos, nawet w marketach drożej. Jak chcecie coś lokalnego, to możecie kupić w markecie i odgrzać, albo zrobić. To danie Rumuni robią jako przetwory na zimę. Składniki: - olej - cebula - marchewka - papryka - pomidory - ryż Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w dużej ilości oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i startą marchewkę. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i ryż. Dusimy

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa koperkowa 56

przez cały rok. Główne składniki zupy koperkowej: Koperek: świeży koperek nadaje zupie intensywny smak i zapach. Można również dodać koper suszony, jeśli świeżego nie ma pod ręką. Ziemniaki i marchewka: dodają konsystencji zupie koperkowej. Pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewka gotują się w bulionie, tworząc bazę dania. Cebula: to klucz do aromatu zupy. Należy zeszklić ją na maśle przed dodaniem

Moja Książka Kucharska
Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami! 65

szybsza wersja krokietów Uwielbiam smak krokietów, jednak ich przygotowanie jest czasochłonne, dlatego rzadko je robię. Postanowiłam lekko poeksperymentować, aby stworzyć ich szybszą wersję.… ZOBACZ PRZEPIS Kotlety z marchewki – wegańskie kotlety marchewkowe z pieczarkami i porem Kotlety z marchewki to pomysł na bardzo szybki dodatek do obiadu, świetnie smakują z każdym sosem! Sprawdź inne przepisy na… ZOBACZ PRZEPIS KROKIETY

Via Gusto
Surówka coleslaw z czerwonej kapusty 40

jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację SURÓWKA COLESŁAW Z CZERWONEJ KAPUSTY Przygotowanie: 10 minut + chłodzenie Składniki: – 1 mała czerwona kapusta lub pół średniej – 1 mała marchewka – 1 mała cebula czerwona – 3 łyżki majonezu – 3 łyżki octu jabłkowego – 1 łyżeczka musztardy dijon – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 1 łyżka posiekanego koperku – po pół łyżeczki(...)soli i pieprzu Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Czerwoną cebulę bardzo drobno posiekaj. Wszystkie warzywa przełóż do sporej miski i w osobnej miseczce przygotuj sos z majonezu, musztardy, octu jabłkowego. Dopraw sos solą oraz pieprzem. Dodaj sos do miski do kapusty, dorzuć do tego jeszcze posiekany świeży koperek oraz natkę pietruszki

nietylkopasta.pl
Bigos z cukinii i kiełbasy 51

stylu karkówki, boczku. Pomyślę. Smacznego. I witajcie z powrotem. Składniki: 3 średnie cukinie (w sumie około 900 g) 200 g kiełbasy (ja użyłam chorizo) 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 puszka rozdrobnionych pomidorów pół szklanki wody (lub więcej) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki 1 duży liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka poszatkowanej(...)prostu na cieńsze ćwiartki) i smażymy do lekkiego zrumienienia na łyżce tłuszczu (lub dwóch, jeżeli macie chudszą kiełbasę). W międzyczasie cukinie dokładnie myjemy i kroimy w mniejszą kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na największych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Do kiełbasy dodajemy pokrojone warzywa, smażymy wszystko około 7 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy

Kardamonovy
Barszcz biały z białą kiełbasą 49

delikatny żurek. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: BULION 1 płat 1 wędzonych żeberek 1 1 cebula 2,5 litra 2,5 chłodnej wody 3 3 marchewki 1 1 pietruszka kawałek selera 3 3 ząbki czosnku 3 3 ziela angielskie liść laurowy BARSZCZ BIAŁY 1 butelka 1 zakwasu do barszczu białego (około 500ml) 1 łyżka 1 suszonego(...)Zupa"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["8","8 porcji"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"350 cal"},"recipeIngredient":["1 p\u0142at w\u0119dzonych \u017ceberek","1 cebula","2,5 litra ch\u0142odnej wody","3 marchewki","1 pietruszka","kawa\u0142ek selera","3 z\u0105bki czosnku","3 ziela angielskie","li\u015b\u0107 laurowy","1 butelka zakwasu do barszczu bia\u0142ego (oko\u0142o 500ml)","1 \u0142y\u017cka suszonego

ProstePesto.pl
Zupa ogórkowa 42

majeranek -3 liście laurowe  -2 ziela angielskie -pieprz  -sól  -świeży koperek Cebulę  pokroić w kostkę, por przeciąć wzdłuż na pół, pokroić w cienkie paski, oczyszczoną marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Obrane ziemniaki pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, zeszklić, dodać por, marchewkę,  seler i ziemniaki.  Chwilę wszystko podsmażać

Kulinarne przemyslenia
Jak smażyć ryż? 61

lekko podsmażone i chrupiące. Przepis na smażony ryż z warzywami Składniki: 2 filiżanki ugotowanego i odcedzonego ryżu długoziarnistego 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 papryka, pokrojona w paski 1 marchewka, pokrojona w plasterki 2 jajka 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego Sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: kiełki, cebulka dymka, orzechy nerkowca Instrukcje: Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni(...)patelnię i smaż, mieszając, aż się zetną. Wyjmij z patelni i odkładaj na bok. W tej samej patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju. Dodaj pokrojoną cebulę, paprykę i marchewkę. Smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj ugotowany ryż do warzyw i mieszaj, smażąc przez kilka minut. Dodaj przygotowane jajka, sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku. Mieszaj

Podstawy Gotowania
Jak długo piec gęś ? 60

sposób, który zachwyci Twoje podniebienie. Składniki: 1 gęś (około 4-5 kg) Sól morska Świeżo mielony czarny pieprz 1 cytryna 4 gałązki rozmarynu 4 ząbki czosnku 2 cebule 1 marchewka 2 szklanki wywaru drobiowego Instrukcje: Przygotowanie Gęsi : Oczyść gęś z resztek piór oraz nadmiaru tłuszczu. Opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Natarcie: Natrzyj wnętrze i zewnętrzną część(...)solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Wnętrze gęsi możesz wypełnić startą skórką z cytryny, gałązkami rozmarynu oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku. Przygotowanie Warzyw : Obierz cebule i pokrój je na duże kawałki. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Rozgrzewanie Piekarnika : Rozgrzej piekarnik do temperatury około 160-170°C. Ułożenie Gęsi : Ułóż gęś na ruszcie piekarnika z piersią do góry. Możesz również użyć naczynia

Podstawy Gotowania

Proponowane wyszukiwania