marchewka - 20163 przepisów (strona:310/1345)

Ciasto i babeczki marchewkowe 213

szklanka mąki pszennej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli2 płaskie łyżeczki cynamonu1 płaska łyżeczka suszonego imbiru1/4 łyżeczki mielonych goździków1 szklanka startej na drobnych oczkach marchwi (lekko odciśniętej)1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich1/2 szklanki pokrojonych na kawałki ananasów z puszki1/2 szklanki rodzynekgarść suszonych moreli, pokrojonych na kawałkiJajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej(...)osobnej misie wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i goździki. Powoli dodać je do jajecznej masy, cały czas miksując. Do masy dodać następnie startą marchew, orzechy, rodzynki, ananasy i morele. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką i wlać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić

Food Square
Królik pieczony z warzywami 202

króliczych pasztetach, lubimy też dusić królika w jarzynach, śmietanie i w winie.(źródło: Basia Starecka, magazyn KUKBUK nr8)Składniki:1 tuszka królika3 łyżki oleju2 cebule200 g pieczarek3 ząbki czosnku1 marchew pokrojona w plastry2 łodygi selera naciowego pokrojone150 ml śmietany1 łyżka mąkisól, pieprz3 łyżki posiekanej pietruszkiPrzygotowanie:Królika dzielimy na części. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem.Cebulę, pieczarki, marchew

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 423

łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonuszczypta soli200 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku (rzepakowy, słonecznikowy itd)250 g cukru muscavado lub białego150 g (2 średnie) marchewki, starte na tarce o dużych oczkachsok z 1/2 cytryny150 g orzechów włoskich, posiekanychna krem mascarpone:250 g mascarpone200 g serka śmietankowego (Philadelphia, ja użyłam Pilos z Lidla)150 g cukru(...)Oddziel białka od żółtek. W drugiej misce zmiksuj olej i cukier, aż dobrze się połączą (ja używam ręcznego miksera). Następnie wmiksuj żółtka, dodając po jednym na raz. Dodaj startą marchewkę, sok z cytryny oraz posiekane orzechy włoskie i dobrze wymieszaj.Powoli zacznij dodawać suche składniki i wymieszaj (ja robiłam to łyżką). Białka ubij na sztywno, następnie delikatnie i stopniowo zmieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Brukselka w zupie 222

drobną kostkę, pora przeciąć na pół, pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko zeszklić na maśle.Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, przesmażyć.Ziemniaki i marchewki pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka razem z przyprawami. Chwilę smażyć, zalać bulionem.Od brukselki odciąć twarde końcówki, przekroić na pół, dodać do zupy.Gotować, aż brukselka będzie miękka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gotowanie z Maggie: pyszny krem z buraczków 194

angielskiego1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka tartego chrzanu1 l bulionu1 łyżka soku z cytryny1 łyżka białego octu winnego1 łyżka Akvavitusólpieprzdodatkowo:4 łyżki creme fraiche (18%)szczypiorekBuraki, marchewkę, seler i cebulę obrać i pokroić w kostkę.W garnku na maśle podsmażyć ziele, gałkę, imbir, chrzan i anyż. Dorzucić cebulę, zezłocić. Anyż wyjąć.Do garnka dodać pozostałe warzywa, zalać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tradycyjna sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw. 268

same w sobie tak słodkie i nadają cudownego smaku w połączeniu z całością. A jak się to połączy z domowym majonezem.......pycha!!!SKŁADNIKI :porcja na średnią miskę 2-3 marchwie średniej wielkości 4 ziemniaki 1 mała cebule 3 ogórki kiszone 1 duże jabłko 2 szt pietruszki w korzeniu  seler pół większego groszek(...)smaku i ulubionej konsystencji sałatki SPOSÓB WYKONANIA : - warzywa umyć osuszyć, pozostawić w skórkach, blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią srebrną  poukładać na tym nasze warzywa czyli marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler,- warzywa za pomocą pędzelka posmarować olejem zapobiegnie to nadmiernemu przypaleniu oraz wysuszeniu warzyw- gotujemy jajka na twardo- ogórki kroimy w drobną kostkę i wyciskamy je z nadmiaru

Basia w kuchni
G... Gulasz! 330

papryki. Przedstawiam Wam więc moją wersję gulaszu. Kolejny sukces! Naczelny był smutny, że zjadł wszystko jednego dnia :) Składniki: 400g wieprzowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 2 marchewki kilka pieczarek 3 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 500ml bulionu (+2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego) 1/2 słoika koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu pikantnego sól, pieprz, 3 łyżki papryki(...)słodkiej, 1 łyżka papryki ostrej, czosnek, majeranek Przygotowanie: Gotujemy bulion. Do gotującego się wywaru dorzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie oraz liść laurowy. Mięso lekko solimy i pieprzymy, opruszamy mąką i krótko smażymy na smalcu z każdej strony. Gdy mięso się zeszkli, na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajemy pieczarki

Kitchens Alphabet
Pieczonki 429

smaku3 łyżki smalcu1 - 2 liście kapustySPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1.   Smarujemy garnek smalcem na dnie i na bocznych ściankach. Następnie wykładamy dno i boki garnka boczkiem pokrojonym w cienkie plasterki.2.   Ziemniaki, marchewkę i buraka myjemy, obieramy, i kroimy w plasterki.3.   Cebulę obieramy i kroimy w piórka.4.   Kiełbasę kroimy w plasterki lub w kostkę.5.   W dużej misce mieszamy pokrojone warzywa

W kuchni Katie
Zupa tajska z dynią i grzybami mun 208

około 1/2 kciuka) 1 cebulka 500 g dyni (zważonej bez skóry i pestek) 2 ząbki czosnku 300 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 15 g grzybów mun 1 marchewka 4 łyżeczki czerwonej pasty curry 3-4 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki. Zalewamy wodą i gotujemy przez(...)około 10 minut. Makaron gotujemy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulkę siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy posiekany imbir, czosnek, pokrojoną w kostkę dynię, marchewkę i chwilę podsmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dolewamy bulion, gotujemy do miękkości i miksujemy. Dolewamy mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, pastę curry i mieszamy. Dodajemy ugotowane grzyby mun i gotujemy przez około

Oryginalny smak
Domowa kostka rosołowa 364

mięsne. Domowa kostka rosołowa: 1 pęczek lubczyku (liście i łodygi z jednej doniczki) 1 mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 duże marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 mała pietruszka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 białych części pora 4 ziela angielskie 6 ziaren pieprzu 1 suszony liść laurowy 1 suszony grzybek(...)łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2,5 łyżeczki soli (lub więcej w razie potrzeby) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy razem z selerem naciowym na tarce jarzynowej lub w malakserze z końcówką do tarcia warzyw. Dodajemy pokrojone na cieniutkie półplasterki cebulę oraz por. Na desce

Poezja smaku
B... Brokułowa! 221

gulaszowa, szykuje się też kapuśniak, ale dzisiaj uraczyliśmy się w południe pyszną, rozgrzewającą zupą brokułową , która jest banalna w przygotowaniu! Składniki : 3 szklanki bulionu warzywnego 1 mała cebulka 1 marchewka 1 ziemniak 1/2 paczki mrożonych brokułów (w której akurat znalazło się też kilka kwiatów kalafiora ;)) 1 szklanka makaronu razowego typu: świderki nasiona do posypania (u nas słonecznik i pestki dyni(...)parmezan (może być też mozarella) pieprz, pieprz ziołowy, szczypta soli, łyżeczka czosnku, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka kurkumy, szczypta pietruszki Przygotowanie: Gotujemy bulion. Do bulionu dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, marchewkę i ziemniaka. Gotujemy 5 minut. Dodajemy mrożone warzywa. Gotujemy 3-4 minuty. (Nie chcemy mieć papki ;)) Gdy warzywa są ugotowane, rozpoczynam akcję: blendowanie! Aby zupa nie miała zbyt luźnej konsystencji

Kitchens Alphabet
Japońskie koreczki 270

Jest to omlet japoński podany w formie koreczków  z boczkowym czipsem.  Jak dla mnie bomba! Składniki: 4 jajka łyżka drobno pokrojonego pora łyżka pokrojonej w minimalną kostkę marchewki (marchew kroimy julienne i następnie w kostkę) garstka  roszponki FIT&EASY cienkie plastry boczku wędzonego sól, pieprz mix sałat FIT&EASY ACTIVE Wykonanie: Boczek smażymy na chrupko(...)wkładamy w kawałek ręcznika papierowego i od razu formujemy na wykałaczce. Jajka wbijamy do miseczki  delikatnie roztrzepujemy widelcem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy cienko pokrojonego pora, marchewkę, pokrojoną roszponkę. Mieszamy starając się nie spienić jajka. Nagrzewamy patelnię, Wylewamy część jajek na patelnię cienką warstwą, kiedy zaczną się lekko ścinać łopatką zaczynamy zwijać je jak naleśnika i pozostawiamy

Malinowe Pocałunki
Ciasto marchewkowe 405

szklanki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru (może być świeży) szczypta kurkumy 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka drobno startej marchewki  pół szklanki cukru szczypta soli olej do wysmarowania foremki i bułka tarta W mikserze (lub blenderem) ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy sodę, przyprawy, olej i marchewkę. Wciąż mieszając dodajemy

prawdziwe jedzenie
Marchewkowe ciasteczka 224

chora w domu i nie mam jak iść do sklepu, zadowolić musiałam się ciasteczkami, bo wszystkie składniki były pod ręką :) Składniki: - 2,5 szklanki mąki - 2 duże drobno starte marchewki - kostka masła / margaryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - powidła, jakie kto lubi - 0,5 szklanki cukru pudru + trochę do posypania Na początek robimy ciacho - dwie szklanki mąki mieszamy z proszkiem(...)pieczenia i cukrem pudrem, siekamy z zimnym masłem, a następnie dodajemy marchewki i wyrabiamy całość na kształtną kulkę. Jeśli ciasto będzie lepkie, podsypujemy je częścią pozostałej mąki, reszta ląduje na stole / stolnicy, na której będziemy je wałkować. Powinno być jak najbardziej cienkie. Teraz przed nami najbardziej źmudna część pracy - wykrawanie z niego kwadratów (tak na oko o boku

Kulinarne zapędy Kokosa
Babeczki pomarańczowo-marchewkowe z owocami 158

mąki gryczanej 2 łyżki kakao łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody 0/5 szklanki cukru dark muscovado 3 jajka 1 szklanka oleju 3 szklanki drobno startej marchewki skórka starta z pomarańczy sok z jednej pomarańczy pomarańcza mały banan kilka mrożonych malin Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej(...)pomarańczy dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i cynamonem, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę i skórkę z pomarańczy. Po dokładnym wymieszaniu napełniamy masą foremki. Nakładamy po 2 łyżki ciasta i na środku układamy po łyżce owoców. Przykrywamy je jeszcze dwoma łyżkami ciasta. Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Smacznego :) function load(url, callback

Mienta blog