marchewka - 20163 przepisów (strona:304/1345)

Ciasto marchewkowe z kremem 166

zdjęcia robione przy sztucznym świetle wizualnie nie powalają na kolana, nie mniej jednak gorąco zachęcam do wypróbowania mojej wersji ciasta marchewkowego :) Składniki na małą blaszkę: Ciasto: 300 g startej marchewki 3 jajka 150 ml oleju 180 g cukru 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu po 1/4 łyżeczki: imbiru, kardamonu i gałki muszkatałowej(...)pomarańczy Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać olej, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz przyprawy. Na końcu dodać starą na drobnych oczkach marchewkę i bakalie. Ciasto będzie dość gęste. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować w niej ciasto. Piec około 45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

My simple kitchen
Jak smakuje późna wiosna w Polsce? 281

masłem lub zsiadłym mlekiem i uwieńczone jajkiem sadzonym z rozlewającym się, aromatycznym żółtkiem . Smakowała jak świeżo posiekany koperek . Smakowała jak miniaturowe, blade i niemal przezroczyste , ale najsłodsze w smaku marchewki i zielony groszek w strączkach . Pamiętam, że był to jedyny czas w roku , kiedy można było połączyć wszystkie te smaki w jeden prosty, ale niezapomniany obiad . Mieszkając w Kalifornii(...)nostalgicznie wracam do nich każdej wiosny. Obiad „Smaki polskiej wiosny” Składniki (na 2 osoby): 1/2 kg młodych ziemniaków (oczyszczonych szczoteczką, nieobranych) 4-6 młodych marchewek ( przyciętych, oczyszczonych, nieobranych ) 10 dkg młodych strączków zielonego groszku ( otwartych nożem wzdłóż jednej krawędzi ) 4 jajka 3 łyżki świeżego koperku ( drobno posiekanego) 3 łyżki świeżego masła 1/2 szklanki zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego

Jem więc Jestem
Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) 3102

gotowanie - minimum 2 godziny. Domowy Oryginalny Sos Boloński (Bolognese) - Składniki: 500 g mięsa mielonego ok. 150 g boczku duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 2 puszki pomidorów w puszce (po 400 g) 550 ml bulionu warzywnego 250 ml białego wina (ewentualnie zastąpić dodatkową ilością bulionu) 2/3 szklanki mleka przyprawy: słodka papryka, oregano, tymianek rozmaryn(...)Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek i seler naciowy siekamy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Następnie dodajemy marchewkę, seler i dalej podsmażamy. Na osobnej patelni zrumieniamy drobno pokrojony boczek, a następnie dodajemy go do warzyw. Na tej samej patelni co prażyliśmy boczek rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso mielone

Słodka Strona
DORSZ W SOSIE CZEKOLADOWYM Z GORGONZOLĄ I WARZYWNYM TAGLIATELLE 180

pszenna – 1 łyżka * bulion warzywny – 150 ml * sok z cytryny – 1 łyżki * estragon – 1 łyżeczka * sól, pieprz , biały pieprz, skórka cytrynowa – do smaku DODATKOWO: * marchew * cukinia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, robimy zasmażkę, a następnie rozprowadzamy bulionem i dodajemy sok cytrynowy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut, a następnie wrzucamy połamaną czekoladę ( białą(...)Smażymy po ok. 5 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy, a następnie wkładamy do nagrzanego na 160 piekarnika, by ryba „doszła”. Z marchwi i cukinii wycinamy wstążki, blanszujemy, odrobinę solimy. Tak przygotowaną polewamy sosem i podajemy z różyczkami z warzyw i odrobiną pokruszonej gorgonzoli. Smacznego

Ostra na Słodko
Zapiekanka z mięsem mielonym z indyka i puree kalafiorowo-ziemniaczanym 269

Polecamy póki sezon na świeże warzywa trwa :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1 pietruszka 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego Kilka gałązek koperku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka, ostra papryka, oregano Na puree(...)lekko osoloną wodą i stawiamy na gaz. Gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy z gazu, odcedzamy. Dodajemy sól, pieprz i masło. Zgniatamy praską do ziemniaków na kremowe puree. Przygotowanie zapiekanki: Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelnie wylewamy trochę oleju rzepakowego i podsmażamy warzywa. Następnie dodajemy mięso i dokładnie obsmażamy w międzyczasie doprawiając do smaku

Kolizje Smaków
Sernik Ciasto marchewkowe 195

ciasto z marchwi: ¾ szklanki oleju roślinnego 1 szklanka cukru 2 jajka 1 ½ łyżeczki. wanilii 1 szklanka mąki 1 łyżeczka. soda oczyszczona 1 ½ łyżeczki. Cynamonu 1 ½ szklanki startej  marchewki Polewa 100 g - kremowego słonego serka śmietankowego 2 łyżki - masła 4 łyżki - miodu Na sernik: Zmiksować ser, wanilię i cukier, na gladką masę Dodać budyń i jajka {pojedynczo}. Dokładnie wymieszać. Odłożyć(...)Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym Powoli dolać olej . Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą Dodać cynamon Na końcu wsypać marchewkę startą na tarce ,oraz posiekane orzechy, wymieszać. Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto marchewkowe ,a na to serek i piec przez ok. 50-60 minut (najlepiej sprawdzać

w mojej kuchni
„Ryż” z kalafiora z mięsem mielonym i warzywami 219

pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Mała główka kalafiora (ok. 300g) 250g mięsa mielonego z indyka 1 mała marchewka 1 cebula 1/3 pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Olej roślinny Przyprawy: świeżo mielony pieprz(...)proszki, mielona kolendra, oregano Kalafiora dzielimy na różyczki. Twarde łodygi zostawiamy np. na zupę krem. Różyczki umieszczamy w malakserze lub rozdrabniaczu i mielimy na drobne kawałeczki wielkości ziarenek ryżu. Marchewkę oraz pora myjemy i trzemy na tarce na średnich oczkach. Cebule obieramy i siekamy na małe kawałeczki. Na dużej patelni podgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę

Kolizje Smaków
Placuszki marchewkowe 400

Kolejna propozycja potrawy, która pomoże przemycić trochę warzyw do diety domowego niejadka :). Placuszki dzięki marchwi i odrobinie cukru wychodzą słodziutkie i przepyszne. Składniki - 4 marchewki - 1 jajko - 1 łyżka mleka - 1 łyżeczka cukru - 4 łyżki mąki pszennej - szczypta cynamonu - olej do smażenia Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni(...)bloga  aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Marchewkę umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać jajko, mąkę, mleko, cukier i cynamon. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać ciasto łyżką formują owalne placuszki. Smażyć z obu strona

Świat Smaku
Korzenne muffiny marchwiowe z bakaliami/ bez cukru 190

Gdyby nie nadmiar marchewek w lodówce to nie wpadłabym na pomysł aby piec z nich babeczki, no i jestem mile zaskoczona takim połączeniem, polecam każdemu kto nie spożywa cukru i lubi aromatyczne korzenne wypieczone smaki :) S kładniki: - 400g marchewki startej na drobnych oczkach tarki, - 140g rodzynek, - 110g daktyli bez pestek, - łyżeczka słonecznika - łyżeczka owoców goji - 200ml wody, - 400g mąki razowej

upichcona
Zupa z pieczonych pomidorów 151

masę pomidorów  możemy szybko wyczarować pyszny obiad. Zapraszam Was dzisiaj na pyszną, rozgrzewającą zupę z pieczonych pomidorów. Składniki: 900 g upieczonych pomidorów *, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 łodyga selera naciowego, 700 ml bulionu warzywnego, garść świeżych liści bazylii, kilka gałązek świeżego tymianku ew. jogurt naturalny, mascarpone czy śmietana Cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy - oczyszczamy

Plate of Joy
Dieta dla serca - Spring rollsy z łososiem 238

zdrowe, smaczne i takie kolorowe! Składniki: (porcja dla 4 osób) 1 filet z łososia (450 g), pieprz do smaku, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżka margaryny Optima Cardio, 3 marchewki,  3 ogórki gruntowe,  1 czerwona papryka, 4 duże lub 8 średnich liści jarmużu Sos jogurtowo - ziołowy: 6 łyżek jogurtu naturalnego, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, pieprz(...)smaku Łososia doprawić do smaku pieprzem oraz papryką. Rybę przyrumień na rozgrzanej margarynie z dwóch stron. Marchewkę, ogórka oraz paprykę należy pokroić na cienkie, podłużne paseczki.  Liście jarmużu należy umyć i osuszyć, a duże przekroić na pół. W miseczce wymieszać ze sobą jogurt naturalny, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić całą pieprzem do smaku.  Łososia

Plate of Joy
Duszony jeleń w czerwonym winie 206

propozycja to duszone mięso z udźca jelenia, z warzywami w czerwonym winie. Idealnie smakuje z ziemniaczanym puree i np. buraczkami. Składniki: ok. 800 g udźca z jelenia, 3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, 200 g pieczarek, 5-6 szalotek, 2 szklanki czerwonego wina, 1/2 litra wody, 1/2 litra bulionu warzywnego/wołowego, 1/2-1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz,  olej rzepakowy Mięso(...)umyć i osuszyć, pokroić w większą kostkę. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w grubsze talarki, większe pieczarki pokroić na ćwiartki lub połówki, a szalotki obrać i zostawić w całości. Mięso obtoczyć w mące i przyprawić solą oraz pieprzem, obsmażyć partiami do zrumienienia, a przesmażone mięso umieścić w garnku. Kiedy wszystkie kawałki są już usmażone na patelnie wlewamy wodę i doprowadzamy

Plate of Joy
Ciasto marchewkowe z makiem 139

powstało to właśnie ciacho.Inspirację znalazłam na blogu:http://wkadrzesmaku.blogspot.com/. Składniki: 6 jaj 3 szklanki cukru 1,5 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 6 szklanek drobno startej marchewki 9 łyżek maku  1,5 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 500g mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania(...)Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Cienkim strumieniem wlać olej.Dodać mąkę z przyprawami,proszkiem do pieczenia i makiem.Dokładnie wymieszać.Na samym końcu dorzucamy marchewkę startą na małych oczkach.Ciasto wlewamy do tortownicy (28cm średnicy). Pieczemy ok. 80 minut(do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie przekładamy je kremem zrobionym z ubitej śmietany,wymieszanej z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.Sch

Wielki apetyt
Zupa szczawiowa 137

blogu, gdyż wcale smaczna nie była. Teraz dostałam sporą torbę szczawiu prosto z łąki, więc część zamroziłam i mam nadzieje, że zamrożony nie straci smaku. Składniki: duża marchew pietruszka zielona część pora 2 gałązki lubczyku 3 pęczki świeżego szczawiu 2 łyżki śmietany 18% łyżeczka mąki 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu sól, pieprz do smaku jajka(...)ugotowane na twardo Przygotowanie Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Warzywa układamy w garnku, zalewamy ok 2,5 litra wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, por i lubczyk. Wywar zagotowujemy, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Szczaw oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy ziemniaki staną się miękkie, wyjmujemy por i lubczyk i dodajemy

e-PrzepisyKulinarne
Domowa zupa fasolowa - smak dzieciństwa 205

jednak, to nie jest to samo, smak podobny, lecz trochę inny. Resztę historii pewnej fasolowej opowiem przepisem i zdjęciem. SKŁADNIKI : fasola jaś 1 szklankę (najlepiej zamoczyć na noc) marchew 2- 3 szt  1 korzeń pietruszki  pół selera 1 por  ziemniaki  (wedle upodobań gęstości zupy) ok 40 dag łopatki bez kości (lub kości na zupę) 2 łyżki(...)skróci, to znacznie czas gotowania. Namoczoną fasolę, umyte mięso(kości) zalewamy wodą i gotujemy. Między czasie przygotowujemy nasze warzywa, kroimy w kostkę, gdy fasola już zaczyna być miękka dodajemy marchew, seler, pietruszkę,por po upływie ok. 15 minut dodajemy pokrojone ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości. Ilość wody zależy, ile chcemy ugotować naszej zupy, tak samo ilość warzyw zależy od naszych

Basia w kuchni