Pomysł na przystawkę. Taki talerzyk możemy szybko mieć pod ręką zamiast słodkości. Składniki: ćwiartka żółtej papryki ćwiartka czerwonej papryki pół ogórka marchewka łyżka kukurydzy dowolne warzywa Warzywa jeśli potrzeba obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Wiem, że mycie i obieranie warzyw wydaje się być czasochłonne, dlatego tak mało warzyw jadamy na co dzień. W okresie zimowym także dostępność wielu(...)ulubionych warzyw jest problemem. Zawsze jednak szukajmy prostych rozwiązań. Zacznijmy od dostępnej przez cały rok marchewki lub kapusty. Możemy je chrupać na surowo. Przede wszystkim poprawiają wygląd skóry i przemianę materii co po zimowych dniach każdemu się przyda. Zanim powiecie "nie" to najpierw spróbujcie. Niestety w styczniu kończy się "sezon" na kalarepki i rzepę. Uwielbiam takie ostre warzywa. Nie przesadzam
prawdziwe jedzeniedzisiejsze wędliny. Komponuje się zarówno z pomidorkiem jak i z domową konfiturą z czerwonej cebuli . Składniki: 5 małych lub 3-4 średnie cukinie * 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 2 cebule 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 3/4 szklanki kaszy manny 3/4 szklanki bułki tartej 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/4 szklanki oliwy(...)oliwek lub oleju 1 łyżeczka suszonej bazylii liście laurowe (opcjonalnie) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cukinie i marchewki myjemy, odcinamy końce, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych lub średnich oczkach (jeśli macie malakser z przystawką do tarcia warzyw, zrobicie to błyskawicznie). Lekko solimy i odstawiamy na 15-20 minut
Poezja smakuzajmuje maksymalnie 35 minut! Potrzebujemy (na 3 większe lub 4 mniejsze porcje): - 250 g ogórków kiszonych - 250 g ziemniaków pokrojonych w małą kosteczkę - 1 duża cebula - 150 g marchewki - 1 pierś z kurczaka - drobiowa kostka rosołowa - 20 g masła - vegeta - pieprz - 100 ml śmietany Nastawiamy w czajniku wodę. Cebulę oraz marchewkę kroimy na mniejsze kawałki po czym rozdrabniamy w robocie
W mojej holenderskiej kuchnimięsko ciut za mocno się przypiekło[ zagapiłam się i nie dopilnowałam grilla]...ale i tak było zjedzone.. karkówka 2 szkl. czerwonego wytrawnego wina Celebro cebula marchewka 1 łyżka octu z czerwonego wina Jamar 1-2 łyżki oliwy przyprawy wg własnego gustu Cebulę i marchewkę pokroić w plasterki, dodać przyprawy, oliwę , ocet
Moje domowe kucharzeniePierwszy raz robiłam surówkę z cukinii..ja mam akurat żółtą cukinię, ale można być zielona, a nawet można i dwa rodzaje.. cukinia marchewka cebula sok z cytryny majonez śmietana natka pietruszki sól, pieprz do smaku Cukinię zetrzeć na tarce ,skropić sokiem z cytryny ,posypać solą.Odstawić na pół godziny, aż lekko zmięknie i puści sok. Następnie odcisnąć(...)dodać starą marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, natkę pietruszki.Dodać majonez wymieszany ze śmietaną, doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenieZapraszam na pyszny bigos...ale z cukinii , a nie z kapusty...u mnie tym roku obrodziła cukinia, ale tylko żółta.. 1 cebula 3-4 marchewki 1 spora cukinia 3 pomidory 30 dkg kiełbasy sól, pieprz, wegeta listek, ziele koperek Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą. Następnie odcisnąć sok.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić , dodać(...)marchewkę startą a tarce o dużych oczkach. Chwilę razem poddusić, dodać cukinię , przyprawy i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę i obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić do smaku , dodać koperek i chwilę razem gotować
Moje domowe kucharzenieKolejna fajna nazwa... a czemu taka nazwa...trudno powiedzieć....surówka prosta wykonaniu i smaczna...polecam...Przepis z książki Kuchnia Polska.. 4-5 marchewek 2-3 kwaskowate jabłka garść posiekanych orzechów (włoskie lub arachidowe) [nie dałam] 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju sok z cytryny lub ocet winny Jamar sól, cukier, pieprz garść posiekanej natki pietruszki(...)koperku] Marchewkę i jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, od razu obficie skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać z orzechami, posiekaną natką i oliwą, doprawić do smaku solą i cukrem. Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari
Moje domowe kucharzeniemiód rzepakowy , który można zakupić w Anielskich Przysmakach ..Polecam.. taki miodek i inne pyszności z tego sklepu.. 1 kg piersi z kurczaka 1 -2 marchewki 1 cebula 2-3 łyżki lutenicy lub ketchupu 2 łyżki miodu rzepakowego 1 łyżka musztardy przyprawy według własnego gustu 1 łyżka oliwy koperek Pierś z kurczaka pokroić(...)drobiowe już pokrojone].Miód , lutenicę, musztardę i przyprawy wymieszać.Dodać do mięsa , wymieszać razem i odstawić na 1-2 godziny.Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą , dodać cebulę i marchewki pokrojone w kostkę.Piec w piekarniku do miękkości mięsa, pod koniec dodać koperek
Moje domowe kucharzenieczasie do rosołu wsypałam kaszę kuskus ..i rosołek z kaszą już gotowy..[ kaszy nie gotujemy, zostawiamy tak w rosole na kilka minut] .. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek 3-4 łyżki kaszy kuskus Kupiec Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka
Moje domowe kucharzenienatki pietruszki..a potem pocięłam je na cienkie paseczki...Takie naleśniki zrobię jeszcze na pewno..ale zrobię do nich jakiś farsz.. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek naleśniki pomidorowe 120 ml mleka 1 jajko 50 g mąki(...)łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, natka pietruszki 1 łyżka oleju Wszystko składniki na naleśniki razem wymieszać .Odstawić na chwilę, a następnie smażyć naleśniki.Pokroić na cienkie paseczki. Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić
Moje domowe kucharzeniepodudzia z kurczaka 1/2 szkl. ketchupu 4-5 łyżek sosu sojowego odrobina sosu chili 2-3 łyżki miodu rzepakowego 3 łyżki oleju 1 marchewka 1 cebula sól, pieprz, zioła prowansalskie, wegeta Podudzia umyć, rozkroić na 2 części. Keczup połączyć z olejem, sosem sojowym, miodem i przyprawami. Całość dokładnie wymieszać Udka zalać marynatą(...)wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Przełożyć wraz z marynatą na blaszkę , dodać pokrojoną cebulę i marchewkę i piec w nagrzanym do 180° C piekarniku około 50 minut.[ do miękkości
Moje domowe kucharzeniespecjalnie dla niego [ córki za bardzo nie przepadają za takimi wyrobami] zrobiłam coś w stylu salcesonu .. 1 golonka wieprzowa 2 porcje rosołowe 1 szyja indycza 2-3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, wegeta listek, ziele żelatyna na 2,5 litra Mięso opłukać i włożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą i wstawić na gaz. Warzywa(...)gotować a małym ogniu do miękkości mięsa [ usunąć szumowiny]. Ugotowane mięso wyjąć, lekko przestudzić, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Wywar przecedzić przez sitko, lekko przestudzić, marchewkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do gorącego wywaru dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przestudzić.Przelać do dowolnej foremki i odstawić do zastygnięcia. Poznaj młodego człowieka
Moje domowe kucharzeniePyszne żeberka.. 1 kg żeberek mąka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana sól, pieprz listki laurowe ziele angielskie majeranek Żeberka pokroić.Rozgrzać olej, włożyć żeberka obtoczone w mące,podsmażyć lekko rumieniąc.Dodać pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę jeszcze chwilę razem smażyć. Dodać przyprawy, wlać wodę
Moje domowe kucharzenieMiałam akurat mięso drobiowe gulaszowe, kawałek kapusty..No i obiad gotowy prawie w kilka minut.. pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe z kurczaka 1 cebula 2-3 marchewki kawałek kapusty sól, pieprz, wegeta listek, ziele koperek sos Worcestershire Do pokrojonego mięsa dodać przyprawy [ według gustu], podsmażyć na oliwie.Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić, dodać marchewkę startą
Moje domowe kucharzeniepyszną mieszankę przypraw o fajnej nazwie Rozkoszna . 1 kg żeberek 3 łyżki oleju 1-2 łyżki ketchupu 1 łyżka miodu klonowego sok z cytryny 1 ząbek czosnku marchewka 2 łyżki sosu sojowego przyprawa Rozkoszna Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Przygotować marynatę:czosnek posiekać, dodać sos sojowy, miód, olej, sok z cytryny i przyprawy.Do marynaty włożyć żeberka(...)dokładnie je natrzeć.Przykryć i odstawić do lodówki na kilak godzin, a nawet na noc.Następnie wyjąć z marynaty i usmażyć, ułożyć na blaszce i polać marynatą, dodać marchewkę .Piec w temperaturze 180 stopni do miękkości żeberek [ około 1 godz.].Podczas pieczenia żeberka obracać i polewać powstałym sosem
Moje domowe kucharzenie