marchewka - 20163 przepisów (strona:323/1345)

Spring Rolls – Sajgonki z krewetkami i mango 126

orientalnym stylu. Składniki: SMAŻONE KREWETKI 200 g obranych krewetek 1/2 limonki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku BIO SAJGONKI papier ryżowy suchy makaron ryżowy 1 dojrzałe mango 1 marchewka 1 ogórek Sposób przygotowania: SMAŻONE KREWETKI Czosnek pokrój w cienkie plasterki (nie przeciskaj przez praskę). Krewetki oczyść obierz z pancerzyków. Limonkę sparz wrzątkiem, następnie otrzyj z niej skórkę(...)obranych krewetek","1\/2 limonki","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a","2 z\u0105bki czosnku BIO","papier ry\u017cowy","suchy makaron ry\u017cowy","1 dojrza\u0142e mango","1 marchewka","1 og\u00f3rek"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"SMA\u017bONE KREWETKI","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"Czosnek pokr\u00f3j w cienkie plasterki (nie przeciskaj przez prask\u0119). Krewetki oczy\u015b\u0107 obierz z pancerzyk

ProstePesto.pl
Zupa koperkowa z ziemniakami 122

Kalorie 90 kcal Prawdziwa zupa koperkowa gotowana z talarkami ziemniaków, zakłócona śmietanką. Gotowana na bulionie jarzynowo drobiowym ma doskonały smak. Składniki: BULION Z JARZYN I DROBIU 2 marchewki 1 pietruszka korzeń 1 pęczek natki pietruszki kawałek korzenia selera 1 cebula kawałek pora 3 ziela angielskie 3 liście laurowe 1 kostka rosołowa jarzynowo – drobiowa 2 skrzydełka z kurczaka ZUPA KOPERKOWA(...)prepTime":"PT10M","cookTime":"PT1H30M","totalTime":"PT1H40M","recipeCategory":["Zupa"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"90 cal"},"recipeIngredient":["2 marchewki","1 pietruszka korze\u0144","1 p\u0119czek natki pietruszki","kawa\u0142ek korzenia selera","1 cebula","kawa\u0142ek pora","3 ziela angielskie","3 li\u015bcie laurowe","1 kostka roso\u0142owa jarzynowo - drobiowa","2 skrzyde\u0142ka z kurczaka

ProstePesto.pl
BARSZCZ UKRAIŃSKI 110

znajomi się załapali, wszyscy zjedli, więc chyba smakowało ;) Składniki: * 3 podudzia z kurczaka * 3/4 szklanki fasoli Piękny Jaś (fasolę najlepiej namoczyć na noc) * 5-6 średnich buraków * 2 marchewki * nieduży korzeń pietruszki * kawałek korzenia selera * 4 średnie ziemniaki * pół główki niedużej białej kapusty * 3 łyżki przecieru pomidorowego * około 2- 3 łyżek octu spirytusowego * 5 liści laurowych * 7 ziarenek ziela angielskiego(...)odstawić, najlepiej przygotować to dzień wcześniej, żeby fasola moczyła się całą noc. Mięso z kurczaka umyć, włożyć do garnka, dodać korzeń pietruszki i selera oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Wsypać do smaku sól i pieprz, dodać ziele angielskie i liście laurowe, ugotować wywar na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie mięso wyjąć z garnka (można je użyć

Zrób to smacznie
Jesienna sałatka do słoików 109

dogów ale także jako dodatek do obiadu :) Składniki na ok 10 dużych słoików:   4 kg większych ogórków 2 cebule białe 2 cebule czerwone 2 kg cukinii 500g marchewki 3 czerwone papryki Zalewa: 2 szklanki (400g) oleju Kujawski 3 ziarna lub rzepakowego    1½ szklanki octu (300g) 4 duże łyżki soli do przetworów (160g) 2 szklanki cukru (400g(...)Sposób przygotowania: Ogórki i cukinię dokładnie myjemy i szatkujemy w plastry razem ze skórką. Marchewkę obieramy i razem z papryką ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Cebule siekamy w piórka. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i zalewamy gorącą zalewą. Przykrywamy i pozostawiamy na 12 godzin. W międzyczasie mieszamy kilka razy. Po tym czasie przekładamy do czystych i suchych słoików

Kuchnia w czekoladzie
Domowa vegeta 130

dodawać do zup, wieprzowiny,  kurczaka i ryb, a nawet doprawiać krewetki i sałatki. Domowa wegeta z tej ilości otrzymasz około 250 g mieszanki suszonych warzyw około 1 kg marchewki 300-400 g korzenia pietruszki 1 średni korzeń seler 2 średnie pory, tylko biała część 2 średnie cebule opcjonalnie 3-5 ząbków czosnku 1 duży pęczek natki pietruszki kilkanaście liści(...)kurkumy, ale możesz zmniejszyć ilość o połowę 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 2-3 łyżki soli 1 ziarenko ziela angielskiego Domowa vegeta przepis 1. Warzywa obierz i umyj. 2. Marchewkę, pietruszkę i korzeń selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach albo skorzystaj z tarczy do wiórkowania do Twojego miksera. Warzywa, które widzisz na zdjęciu wiórkowałam na tarczy

Cztery Fajery
Zupa grzybowa z gniewusów 165

Dawno nie robiłam zupki grzybowej, a że były grzybki zamrożone skorzystałam i zrobiłam . składniki na zupkę 2 skrzydełka na wywar 2 większe lub 3 mniejszej marchewki 1 pęczek pietruszki lub koperku w ostateczności szczypiorek 5 ziemniaków sól pieprz 5 cebul grzybki przygotowanie Skrzydełka dajemy do garnka i za pierwszym razem obgotowujemy je i zdejmujemy szumowinę, następnie należy je przepłukać(...)wody wkładamy już czyste skrzydełka, doprawiamy wywar . Marchewkę obrać i zetrzeć dodać do zupy. Cebulę obrać i pokroić w kostkę i smażyć na patelni, przyrumienić ją i dodać do zupy. Grzybki miałam zamrożone więc tylko je rozmroziłam i dołożyłam do wywaru. Jeśli macie surowe grzybki to je oczyścić i pokroić drobno i smażyć z cebulką, potem do wywaru. Ziemniaki obrać

Moje Wyroby
Leczo z mięsem mielonym / Ground Meat 'Leczo' 130

mała cukinia, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi albo passatą), 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), opcjonalnie średnia marchewka, opcjonalnie 250 g pieczarek, opcjonalnie listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, tymianek Przepis na leczo z mięsem(...)mielonym, przygotowanie: Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno pokrojoną cebulę, półplasterki cukinii, paski marchewki i papryki, doprawić. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek (jeśli dodajemy pieczarki podsmażyć je na patelni po warzywach). Dodać mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą.  Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody

Lekcje w kuchni
Klasyczne ogórki konserwowe na zimę. Domowe przetwory 156

duże. Wykorzystuję je przeważnie jako dodatek do obiadu i składnik do sałatek. Polecam :) Składniki ( na 10 słoików o poj 0,9 litra ) - 5 kg ogórków gruntowych - 2-3 marchewki - koper - liście laurowe - ziele angielskie - pieprz w ziarenkach - gorczyca Zalewa - 5 litrów wody - 7 łyżek soli kamiennej - 8 łyżek cukru - 3 szklanki octu 10% Wykonanie Na dno każdego słoja, wcześniej umytego(...)wyprażonego wkładam gałązkę kopru, 2-3 plastry surowej marchewki, jeden liść laurowy, po trzy ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, szczyptę gorczycy. Następnie układam ciasno jeden koło drugiego umyte i osuszone ogórki. Przygotowuję zalewę : Zagotowuję wodę z solą i cukrem. Do lekko przestudzonej dodaję ocet. Mieszam i zalewam  ogórki w słojach do pełna. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 5-7 minut

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasta marchewkowo-serowa 122

Znudziły się Wam pasty jajeczne, wege smalczyki oraz zwykłe sery? Wege wędlina jest za droga? Wypróbujcie przepis na tę nietypową pastę kanapkową na bazie marchewki i sera! Składniki : 2 duże marchewki 5-10 dag żółtego sera w kawałku 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka natki pietruszki sól do smaku Przygotowanie : - marchew obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki

Pora na pora i pomidora
Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym 129

makaronowa z mięsem mielonym Przepis na zapiekankę z kapustą i mięsem mielonym Drukuj przepis Porcji: 8-10 Czas gotowania: 2 godziny Składniki pół główki kapusty 3 ząbki czosnku cebula marchewka 1/4 selera 400 g mięsa mielonego wołowego 500 g passaty pomidorowej 300 ml bulionu/wody łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka majeranku 200 g ryżu 400 ml kwaśnej śmietany(...)pół. Gotujemy około 30-40 minut w osolonej wodzie. Kapusta musi być miękka. Po ostudzeniu oddzielamy liście kapusty i wykładamy nimi naczynie do zapiekania. 2 Czosnek drobno siekamy, cebulę, marchewkę i selera kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy warzywa do zeszklenia. Następnie dodajemy wołowinę, aby podsmażyła się na rumiano. Całość przekładamy do garnka. 3 Zalewamy passatą

Kuchnia Bazylii
Sos a'la bolognese (na dwa sposoby) 128

szpinakiem i kurczakiem Tradycyjny sos bolognese Składniki: 500g mięsa wołowego (karkówka, łopatka) 100g surowego dojrzewającego boczku (ostatecznie można zastąpić surowym wędzonym) 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 500ml passaty pomidorowej 100ml białego wytrawnego wina 3 łyżki masła klarowanego 2 liście laurowe pieprz Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Seler pokroić w kawałki ok 0,5cm. Marchew obrać(...)koniec doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać zioła (tymianek, oregano, bazylia). Sos alla bolognese na szybko: Składniki: 500g mielonego mięsa z indyka (lub wieprzowego) 1 duża cebula 2 marchewki 1 duży ząbek czosnku 500ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 3 łyżki oleju lub oliwy kilka gałązek tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego) świeża bazylia sól pieprz Cebulę obrać, pokroić

Obiad gotowy
Bigos z młodej kapusty / Young Cabbage Stew 125

danie. Koniecznie wypróbujcie, smacznego:) Polecam też kompletnie inny przepis na bigos, czyli mój bigos cygański z klopsikami : Przepis na bigos z młodej kapusty, składniki: mała główka młodej kapusty, duża marchewka, kilka cienkich kiełbasek, duży pęczek koperku, 2-4 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, duża cebula lub biała część pora, ząbek czosnku, sól, pieprz, kminek (do smaku(...)wody lub bulionu drobiowego (płyn powinien lekko zakryć składniki), kilka łyżeczek soku z cytryny, do smaku na zasmażkę: łyżka mąki, łyżka masła Przepis na bigos z młodej kapusty, przygotowanie: Marchewkę zetrzeć na wiórki, kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekać.  Kiełbasę i warzywa smażyć do zarumienienia wędliny i zeszklenia cebuli (czosnek dodać pod koniec smażenia). Poszatkować kapustę

Lekcje w kuchni
Sok z tych owoców i warzyw poprawi Twoją odporność! 145

wyciskarce wolnoobrotowej? czarne porzeczki - doskonałe źródło witaminy C (nie lubię ich zjadać, ale sok wypiję z przyjemnością), jest on bardzo kwaśny w smaku dlatego warto dodać jabłko lub marchew truskawki - doskonałe źródło witaminy C, ciężko spotkać sok truskawkowy do kupienia, a warto go pić, truskawki zawierają mnóstwo soku kiwi - zawiera dużo witaminy C, niejedna osoba na samą myśl ma ślinotok(...)śliwkowy jest znakomity, nie spotkacie go w sklepach. Jakie warzywa warto wyciskać w wyciskarce wolnoobrotowej? czerwona papryka - świetne źródło witaminy C oraz betakarotenu. Oczywiście warto zmieszać ją z marchwią, pomarańczą, bananem, czy grejpfrutem. Pyszny sok owocowo warzywny wypijesz ze smakiem. natka pietruszki - świetne źródło witaminy C oraz betakarotenu. Doskonale uzupełnia każdy sok, czy koktajl w witaminy i minerały jakie zawiera

MamaOskarka
Galaretka drobiowa z fileta 186

Moja ulubiona wersja drobiowej galaretki.  2 filety z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera żelatyna (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu) vegeta 1. Filety gotujemy w 1,5 litra wody wraz z pokrojonymi w plastry marchewką, pietruszką i selerem. Wodę odlewamy, przecedzamy przez sitko. Filety i warzywa studzimy. Filety rwiemy widelcem na małe kawałki, warzywa rozgniatamy widelcem

Szefowa kuchni
Zupa gulaszowa po węgiersku z polędwicą 136

ostra 1 łyżeczka 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka rozmarynu natka pietruszki chleb na zakwasie olej rzepakowy Wykonanie: Seler, marchewkę, ziemniaki obieram. Seler ścieram na tarce jarzynowej, marchew i ziemniaki kroję w kostkę. Paprykę kroję na kawałki. Cebulę, czosnek drobno kroję a por w krążki. W rondlu rozgrzewam olej i przesmażam cebulę z czosnkiem i porem. Dodaję polędwicę(...)kabanosy pokrojone i smażę chwilę, dodaję ziemniaki, seler, marchew, paprykę, liść laurowy, ziele angielskie. Wlewam bulion i przecier pomidorowy, dodaję papryczkę chili. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną, słodką, rozmarynem. Gotuję na wolnym ogniu 30 minut. Podaję z natką pietruszki i chlebem na zakwasie

wesoła kuchnia