kolejna wariacja na temat tiramisu. Tym razem w wersji bardzo świątecznej, a mianowicie piernikowej :) Deser zasmakuje każdemu miłośnikowi tego włoskiego przysmaku. Biszkopty zostały zastąpione piernikiem (w moim przypadku kawowym, który jest już na blogu), a klasyczną posypkę z gorzkiego kakao dodatkowo wzbogaciłam o przyprawę do piernika. Bardzo prosty i równie smaczny deser, którym można delektować się nie tylko podczas świąt(...)mascarpone, którą przykrywamy piernikiem (nasączonym kawą), a ten z kolei ponownie masą śmietanowo-serową. Powinniśmy zrobić 2-3 takie warstwy na jedną porcję (kończąc masą z mascarpone). Gotowe desery posypujemy kakao wymieszanym z przyprawą do piernika. Aby uzyskać jeszcze bardziej świąteczny akcent możemy wyciąć z kawałka kartonu np. gwiazdkę, położyć ją na wierzchu każdej porcji i dopiero posypać mieszanką kakao
MyCookBook.pljest bardzo podobny. Różnica polega na tym, że teraz masę bezową podzieliłam na dwie części i piekłam troszkę krócej, w niższej temperaturze, no i dałam świeże maliny. Deser ma wielką przewagę nad innymi ciastami, jeżeli nauczymy się go robić to dojdziemy do wniosku, że w stosunku do innych ciast robi się go bardzo szybko i bezproblemowo, poza tym Pavlova robi(...)olbrzymie wrażenie na gościach. Jest nieprzesłodzona, czyli smakuje każdemu, jest lekka jak piórko. Mój mąż mówi że to deser dietetyczny, bo prawie nie zawiera kalorii, trochę się myli, bo przecież cukier w bezie i bita śmietana są kaloryczne… ale na pewno mniej niż tradycyjne ciasto, więc nic tylko jeść Składniki na dwa blaty o średnicy
moj przepis nakaszą jaglaną Jeżeli w Nowym Roku chcecie być fit, zdrowi i szczęśliwi, a jednocześnie nie chcecie rezygnować ze słodyczy polecam przepis na Sernik na zimno z kaszą jaglaną. Deser jest pyszny, lekko słodki, kremowy, nie czuć w nim kaszy jaglanej. Zamiast truskawek można użyć innych owoców np. jagód, borówek, porzeczek lub ananasów czy brzoskwiń z puszki. listonic_type='fooddrink';listonic(...)zblednować bardzo dokładnie. Wyłożyć na spód. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Dekoracja: 10 truskawek pokrojonych na plastry 2 łyżki galaretki truskawkowej rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku Na schłodzony deser poukładać truskawki i zalać wystudzoną galaretką. Wstawić do lodówki. Kaszę należy przed ugotowaniem dobrze wypłukać (aż woda będzie czysta) i przelać wrzątkiem wypłukując z niej saponiny, będzie mniej gorzka. Warto
moj przepis namojprzepisna.pl | Pianka śmietankowo-truskawkowa z sosem jagodowym Deser na zimno bez pieczenia z pysznymi truskaweczkami i sosem jagodowym. Deser jest pyszniutki, delikatniutki, nie zawiera spodu ciasteczkowego, przez co jest jeszcze lżejszy. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na tortownice 18-20 cm: 500 gr sera mielonego trzykrotnie (może być z wiaderka ale dobrej jakości) 300 gr śmietana 30 % schłodzona 3 łyżki żelatyny
moj przepis napoczątku znajdziemy w niej dedykację, spis treści oraz kilka słów od autorki. Przepisy, których jest aż 86, są podzielone na różne kategorie takie jak: Ciasta, torty, zapiekanki Kremy, musy, desery Naleśniki, racuchy, placuszki Słodka spiżarnia Wszystkie przepisy posiadają krótki wstęp napisany przez autorkę, liczbę osób, dla których można przygotować to danie, listę składników oraz szczegółowy opis wykonania. Dodatkowo każdy(...)apetycznym zdjęciem, które jeszcze bardziej zachęca do jego wypróbowania i sprawiają, że od samego patrzenia robimy się głodni... W książce znajdziemy również bardzo przydatne porady, które ułatwią nam przygotowanie deserów, np. jak zrobić karmel, domowy cukier waniliowy czy sos czekoladowy. Na samym końcu jest miejsce, w którym możemy spisać nasze ulubione, sprawdzone przepisy, by mieć je zawsze pod ręką wraz
Z miłości do słodkościTiramisu to bardzo popularny włoski deser składający się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych w kawie z odrobiną amaretto, przełożonych masą z serka mascarpone, cukru oraz żółtek. Deser po przygotowaniu powinien schładzać się przez kilka godzin, ale gdy spróbujecie tej pysznej serowej masy, to nie wiem czy tyle wytrzymacie :) Ciekawostką dotyczącą tego włoskiego specjału, o której powinniście wiedzieć jest(...)tiramisu jest ulubionym deserem wszystkich szefów, znanym także pod nazwą „Tyraj-Misiu” ;) Składniki: 500 g serka mascarpone 6 żółtek 6 czubatych łyżek cukru ok. 200 gram podłużnych biszkoptów (1 opakowanie) 1,5 szklanki mocnej kawy 4 łyżki amaretto (ewentualnie 3 łyżki wódki + łyżeczka migdałowego ekstraktu) kakao Wykonanie: Żółtka wraz z cukrem ubijamy przez kilka minut w mikserze na gładką, jasną
MyCookBook.plPyszny i lekki, ośmielę się nawet stwierdzić, że jest to deser fit! Pokruszone pełnoziarniste herbatniki, delikatny malinowy mus w soczystym czerwonym kolorze, a pomiędzy nimi cudowna, jasna jogurtowa masa. Deser przywodzi na myśl upalne, letnie dni, których nie mogę się już doczekać! Zamiast herbatników możecie też użyć kilku łyżek ulubionego musli wymieszanego z łyżką miodu, a wtedy już zupełnie pozbędziecie(...)sobą rozrabiamy. Cienką strużką dolewamy żelatynowy płyn (cały czas miksując na wolnych obrotach) do jogurtu. Należy uważać, aby nie utworzyły się grudki. Przygotowujemy szklanki/pucharki/miseczki, w których chcemy umieścić deser. Na dno każdego naczynia umieszczamy ok. 2 czubate łyżki herbatników (lekko dociskamy). Następnie dolewamy ostrożnie masę jogurtową. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 1,5 godziny do stężenia. Maliny wrzucamy do wysokiego
MyCookBook.plchyba jeden z najbardziej jesiennych deserów jakie znam :) Przepis na tą wersję tiramisu znalazłam na blogu Moje Wypieki (troszkę zmodyfikowałam proporcje). Nie jest to takie typowe, klasyczne tiramisu, jakie znacie (oczywiście pomijając już sam dodatek dyni). Mimo iż jest w nim serek mascarpone, biszkopty nasączone w kawie z Amaretto, to nie jest przygotowywane na żółtkach, a na bazie z bitej(...)śmietany. Deser jest więc bardziej sycący i mogą go także zrobić te osoby, które obawiają się używania surowych żółtek w tego typu deserach. Z przepisu wyszło mi 6 porcji, jednak muszę przyznać, że były naprawdę solidne. Nie wszyscy poradzą sobie ze zjedzeniem jednej „na raz” ;) Spokojnie więc można nawet podwoić ich liczbę. Tiramisu udekorowałam bitą śmietaną, posypką z krokantu oraz
MyCookBook.plPropozycja na łatwy i szybki deser dla smakoszy jabłek orzechów. Proponuję jabłka pieczone tosca. Tosca topping pojawia się często w moich przepisach. Ostatnio upiekłam dyniowe ciasto z tosca , wcześniej ciasto czekoladowe . Jak pisałam tosca to mieszanka orzechów czy kokosowych wiórków z masłem i cukrem, którą można rozsmarować na cieście. Proste ciasto ucierane nabierze smaku a i koloru. Bardzo popularne nadzienie(...)Szwecji. Ciasto tosca zna każdy Szwed, można je kupić niemalże ww wszystkich cukierniach. Dzisiaj upiekłam jabłka z tosca. Jabłka można zjeść jako deser na gorąco z lodami lub na zimno z dodatkiem waniliowego sosu. Uwielbiam jabłka, a taki deser z jabłek to bajka. Jabłka pieczone tosca Składniki: 4 porcje 4 jabłka 3 łyżki masła ½ łyżki mąki 2 łyżki cukru
codojedzeniazrobić z kremem, który został Ci po zrobieniu tortu? Deserki! Przedstawiam deser ze znanego ciasta "ambasador" :) Ale zamiast brzoskwiń dodałam wiśnie. Deserki przygotowałam podczas długiego oczekiwania na "tę" wiadomość. Przy okazji, z nudów poszukałam od tygodnia zaginionego pilota (był pod łóżkiem) ! Ale nie dostałam "tej" wiadomości :( wieczór spędziłam sama zajadając deser... Składniki: 1 kostka masła (200 g) 1/2 szklanki ksylitolu(...)dekoracji) i namoczone wcześniej w alkoholu rodzynki. Na dno pucharków kruszymy biszkopty (u mnie resztki biszkoptu), zalewamy naparem z kawy, nakładamy ciemny krem a potem jasny krem. Deser dekorujemy wiśniami i mieloną kawą. Deser przygotowałam dzięki niezawodnemu ekspresowi do kawy marki Russel Hobbs. Dokładnie ten model możecie kupić tutaj :) W ekspresie podoba mi się to, że można
Bon Appetit MałgorzatyDziś mam dla Was szybki, lekki, ale sycący deser. Ja swój dyniowo-cynamonowy pucharek chia zjadłam późnym wieczorem oglądając ulubiony film. Myślę, że jest to idealna, delikatna jesienna propozycja. Spróbujcie. A jeśli lubicie dyniowe smaki, to na śniadanie polecam przygotować kokosowo-dyniowe placuszki . Składniki: 4 czubate łyżeczki piure z dyni 1 3/4 łyżki nasion chia 1/2 szklanki mleka (krowiego(...)mlekiem, miodem i cynamonem. Następnie dodajemy nasiona chia, mieszamy. Miseczkę wstawiamy do lodówki, na około 30 minut. Po tym czasie dodajemy kremowy jogurt naturalny, mieszamy delikatnie. Tak przygotowany deser przelewamy do pucharków. Znów wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Najlepiej przygotować deser z samego rana lub zostawić w lodówce przez noc, aby nasionka dobrze napęczniały. Przed podaniem wierzch
Słodkie okruszkideser dla czekoholików. Bardzo słodki, w konsystencji leciutki, kremowy, po prosu idealny. Jeden kawałek wystarczy, żeby zaspokoić czekoladowego łasucha. Robi się go dość szybko, ale niestety czas oczekiwania aż stężeje jest dość długi, u mnie chłodził się w lodówce pół dnia i całą noc. Zrobiłam go w foremce na comber o długości 26,5 cm i pojemności 900 ml. Jeśli(...)kilka kostek mlecznej czekolady ciasteczka anyżkowe (można pominąć) mandarynka Czekolady połamać. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić czekolady i mieszając rozpuścić, wystudzić. Foremkę wyłożyć folią, żeby łatwo było wyjąć deser. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Białka ubić w osobnej misce. Kremówkę wymieszać z białkami na najniższych obrotach miksera i mieszając dolewać czekoladę. Masę przelać do foremki. Na wierzchu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszny, prosty w przygotowaniu deser, którego smak określa jedno słowo - ambrozja :) Składniki są tylko dwa na 4 porcje deseru: - tofu jedwabiste miękkie (sillken tofu soft) 300 g, - mango (500 - 600 g). Wykonanie: Miksujemy tofu z mango i już, przepyszny deser gotowy :) Do najtańszych nie należy, ale jest tak wykwintny w smaku, że zaspokoi najwybredniejsze podniebienia. Można też spróbować ze zwykłym(...)tofu naturalnym, ale jego konsystencja jest inna niż tofu jedwabistego i deser nie będzie taki gładki, ale będzie smaczny :) Do dekoracji i oczywiście zjedzenia posłużył owoc kaki, który uwielbiam tak jak mango :) Smacznego
Co na wege obiad?Kolejna odsłona panna cotty w wersji fit. Bazą do zrobienia tego deseru jest jogurt naturalny i ulubione mleko roślinne. Wystarczy odpowiednioje doprawić i polać cudownym musem z dojrzałego mango, aby uzyskać obłędnie wyglądający i jeszcze lepiej smakujący deser. SKŁADNIKI (4 porcje) panna cotta 800 g jogurtu naturalnego 150-200 ml mleka sojowego waniliowego ( lub innego ulubionego) 3 kopiaste łyżki ksylitolu(...)mango. Pozbawiony skórki miąższ owocu umieszczamy w blenderze, dodajemy ksylitol, kardamon i sok z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Na ściętą masę jogurtową wykładamy owocowy mus i wstawiamy deser na min 1h do lodówki. Przed podaniem dekorujemy np. wiórkami białej czekolady i miętą lub pistacjami czy płatkami migdałowymi. Smacznego
DefinicjaSmakuHiszpańską kuchnią zajadamy się tu od dawna , ale dawno nie było nic fajnego na deser. No to bach! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne brzoskwinie gotowane w winie z La Rioja. Jest to obłędny deser, ale tylko dla dorosłych, gdyż od tego wina może nieźle zakręcić się w głowie ;) To danie jest jednym ze specjałów regionu La Rioja, gdzie(...)znajdują się zarówno winnice, jak i sady owocowe. Jest to idealny pomysł np. na randkę, albo też rozgrzewający deser w te coraz chłodniejsze wieczory ;) Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * brzoskwinia – 2 szt * mała cytryna – 1 szt * cynamon – 1 laska * goździki – 2 szt * czerwone wino z La Rioja – 500 ml * cukier – 60 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodko