Syllabub to angielski deser popularny od XVI do XIX wieku. Deser to nic innego jak tłuste mleko bądź śmietanka, którą ubija się z cukrem. Na koniec dodaje się sok z cytryny, lekkie wino, cydr, lub sherry. Sekret tego deseru kryje się w lekkości piany. Powinna być jak puch. Jedna z historii podaje, że aby taką konsystencję osiągnąć trzeba stanąć na krześle w kuchni i trzymając dzbanek ze śmietaną wysoko nad głową, przelać ją powoli do miski stojącej na podłodze. Myśle, że takiej opcji tez...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...