Porcja na 6 dużych bułek. Składniki: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 230g mąki pszennej łyżeczka soli 15g świeżych drożdży 350ml mleka łyżka oliwy łyżka miodu jajko sezam lub płatki owsiane do posypania Mleko lekko podgrzewamy (nie powinno być gorące!). Drożdże kruszymy, mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i z miodem. Odstawiamy na 15 minut. Obie mąki mieszamy razem. Dodajemy do nich
Czerwona PorzeczkaPrzepis na ten chleb pochodzi z bloga Mirabbelki . Troszkę go zmieniłam, do ziaren słonecznika dodałam siemie lniane i płatki owsiane, a jeden upiekłam bez żadnych ziarenek. Chleb na zakwasie z ziarnami Składniki na zaczyn: 5 łyżek zakwasu 75 g wody 11o g maki pszennej chlebowej Składniki na ciasto chlebowe: 800 g mąki pszennej chlebowej 75 g mąki żytniej
Kulinarne przygody Gatityaktualna zawartość mojej szafki kuchennej :-). Nie musicie się kurczowo trzymać przepisu, jeśli nie macie jakiegoś składnika, dodajcie coś innego. Granola, czyli domowe musli Składniki: 450 g mieszanki płatków zbóż (owsiane, górskie, jęczmienne, żytnie, pszenne) 50 g otrębów pszennych 50 g brązowego cukru 2 jabłka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu
Kulinarne przygody Gatitypiekarniku, tylko w garnku rzymskim. Rewelacja ! Beatko, jeszcze raz dzięki za przepis :-) Wieloziarnisty razowy chleb na zakwasie Składniki: 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki dyni 1/2 szklanki płatków owsianych (NIE błyskawicznych) 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki otrębów żytnich lub pszennych 1 łyżka soli 1 łyżka miodu rozpuszczona w odrobinie wody 250 g maki żytniej razowej
Kulinarne przygody GatityRozsmakowałam się w rabarbarze :-). A ponieważ ostatnio eksperymentuję z granolą, tym razem postanowiłam dodać do niej rabarbar. Było warto ! Granola kokosowo-rabarbarowa Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 2 szklanki płatków jęczmiennych 1 szklanka otrębów żytnich 1/3 szklanki zarodków pszennych 2 jabłka 2 łyżki oleju 3 łyżki plynnego miodu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kulinarne przygody Gatitysobą, gdybym go nie zmodyfikowała :) Kto jeszcze nie próbował sernika dyniowego, tego serdecznie zachęcam ! Jesienny sernik dyniowy Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki: Spód 130 g ciastek owsianych 60 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa 400 g mielonego twarogu 3 jajka szczypta soli 100 g brązowego cukru 250 g pieczonej dyni
Kulinarne przygody Gatitygranoli pełnej bakalii . Granola, pomarańczowe musli z żurawiną Składniki: 150 g płatków żytnich 150 g płatków pszennych 150 g płatków jęczmiennych 150 g płatków owsianych 1 - 2 pomarańcze 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 50 g trzcinowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki mielonych goździków 50 g siemienia lnianego
Kulinarne przygody Gatitypieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish
Kulinarne przygody Gatitychlebki "po swojemu" . Knekkebrød, norweski chrupki chlebek Składniki na 3 blaszki z piekarnika Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 250 g otrębów pszennych 250 g płatków owsianych 100 g pestek dyni 200 g pełnoziarnistej mąki żytniej 200 g ziaren słonecznika 100 g siemienia lnianego 100 g ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 900 ml wody Wykonanie
Kulinarne przygody Gatityweź udział w konkursie: Sernik na zimno w kolorach lata Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Czas przygotowania 4 godziny Składniki Spód sernika: 130 g ciastek owsianych 70 g rozpuszczonego masła 40 g płatków migdałowych Masa serowa: 700 g mielonego twarogu 250 g mascarpone 200 g cukru pudru 3 łyżki żelatyny 250 g malin 250 g borówki amerykańskiej
Kulinarne przygody Gatitydelikatną i kremową masą jaglaną. Koniecznie spróbujcie :-). Jagielnik, czyli sernik z musem śliwkowym Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki Spód: 120 g ciastek owsianych 60 g roztopionego masła 3 łyżeczki kakao Masa jaglana: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wrzątku 250 g mascarpone 1 opakowanie serka jogurtowego Almette 1/2 szklanki drobnego
Kulinarne przygody Gatitywszystko jest jakaś rada... A teraz, aby nie tracić czasu, zapraszamy Was na przepis. Składniki* 800 g twarogu 4 jaja ok. 200 g kaszy manny 3 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła (do rozpuszczenia) szczypta soli 2 łyżki cukru waniliowego dodatkowo: jogurt naturalny cynamon miód lipowy (lub inny, ulubiony) * z podanej ilości składników wychodzi dość
Symfonia Smakówgotowy do wyrabiania. Ciasto główne: - 550 g mąki pełnoziarnistej chlebowej - 2 łyżki kminku - łyżka soli - 250 g wody letniej - cały zaczyn - mąką do podsypywania - 2 czubate łyżki płatków owsianych - 2 łyżki oleju rzepakowego Wszystkie w/w składniki zagniatamy rękoma, dość energicznie i wyrabiamy minimum 15 minut (ćwiczymy ręce dziewczyny ;-) ). Odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie chleb
SMYKWKUCHNIniego miękkie masło. Miksować do momentu uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Następnie dodawać na przemian mielone migdały połączone z mielonymi płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia oraz ricottę i kwaśną śmietanę. Miksować do momentu połączenia się wszystkich składników. W osobnej misce ubić białka na sztywno (można dodać szczyptę soli), a następnie dodajemy
Czerwień i błękitdodawać do kawy (trzeba je najpierw podgrzać, w przeciwnym razie zważy się), do zupy mlecznej, lub - tak jak ja - wypić samo. Powstałą pulpę migdałową możemy dodać do płatków owsianych, sernika, itd.... Jeżeli chcemy żeby mleko było słodsze, do namaczania i miksowania dodajemy suszone daktyle. Przepis znalazłam na stronie WEGANIE . Mleko po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż
My Culinary Art