owsiane - 5439 przepisów (strona:270/363)

Jagody Goji-owoce "wiecznej mlodosci" 154

pelni dojrzale sa niestety niejadalne,z powodu gorzkiego smaku.W miare dojrzewania traca goryczke.Ponoc najlepsze sa po pierwszych przymrozkach.Goji mozna jesc na surowo.Sa takze idealnym dodatkiem do kaszy jaglanej czy owsianych platkow sniadaniowych-zarowno swieze jak i suszone.Jest swietnym elementem koktajli,ciast,mufinek czy salatek.Chinczycy dodaja je do zup.Pasuja wlasciwie do wszystkiego,a do tego sa prawdziwa ozdoba na talerzu.W przeciwienstwie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaroniki z marcepanem i makiem 150

skladzie nie ma zoltek lub smietany) i nie podwyzszaja cholesterolu we krwi,gdy nie ma w nich masla. Ciastka ,w ktorych migdaly zastapiono orzechami,makiem,innymi nasionami lub platkami owsianymi,sa rowniez bardzo cenne pod wzgledem wartosci odzywczych. Maja tez inna wazna zalete,bo w smakowity sposob mozemy spozytkowac pozostale po innnych wypiekach  bialka.Nie wyrzucajcie nigdy bialek,ktore pozostaja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gofry na zakwasie wg J.Hamelmana z musem brzoskwiniowym 136

mozna dodac cukru pudru i twarozku,lub nalozyc sam poslodzony twarozek i polac musem.Twarozek proponuje w zastepstwie bitej smietany.Wysmienite sniadanie.Polecam i zycze smacznego! Modyfikacje:Make pszenna mozna zastapic razowa,owsiana lub kukurydziana.Byc moze trzeba bedzie poprawic konsystencje i dolac troche wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb żytni z mąką pszenna razowa i łamanym ziarnem żyta wg J.Hamelmana 142

wody zalezy od uzytej maki.Czasem istnieje koniecznosc zwiekszenia dodatku wody lub jej zmniejszenia. FERMENTACJA I FORMOWANIE Wstepna-30 minut.Foremke wysmarowac olejem i wysypac maka zytnia ,otrebami lub rozpuszczalnymi platkami owsianymi:(wysypalam platkami)i wypelnic ciastem chlebowym,wyrownac powierzchnie.Posypac wierzch cienka warstwa maki i przykryc folia spozywcza.Pozostawic w cieple do wyrastania okolo 60 minut.Moje wyroslo ponad foremke. PIECZENIE Przez pierwsze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakwas na żur-niezawodny i jego właściwosci zdrowotne 142

czlowieka skladniki zawarte w zbozu (niektore alergenne bialka) czy np. blonnik.  Zakwas na zur powinno sie robic z maki zytniej razowej,ten jest najpopularniejszy.Baze moga stanowic rowniez platki owsiane,maka pszenna razowa,ryzowa lub gryczana.Wielkanoc za pasem,zatem najwyzszy czas poczynic wprawki w przygotowaniu super zurku,czy bialego barszczu.Bialy barszcz robimy identycznie jak zur,tylko pelnoziarnista make zytnia trzeba

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nasiona CHIA - "SUPERFOOD" 145

salatek,omletow i ryzu - zmielone do pieczenia chleba i ciast w polaczeniu z maka - zmiksowane z koktajlami owocowymi - zmiksowane z nutella lub maslem orzechowym -do codziennej porcji platkow owsianych lub jogurtu - sproszkowane jako zageszczacz do zup - zmielone do zdrowego budyniu - 1 lyzka nasion chi +4 lyzki wody zastapia w wypiekach 1 jajko UWAGA :ZALECANA DAWKA DZIENNA DO SPOZYCIA NASION CHIA

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiący sernik ze słonecznikiem i czereśniami 170

ciasteczek oblanych czekolada i chrupiaca polewa ze slodkimi pestkami slonecznika.Dzieje sie,ale smaki sa idealnie zrownowazone.Schlodzony w lodowce jest idealnym deserem na upalne dni. Skladniki na spod sernika: ciasteczka owsiane kokosowe w czekoladzie-170 g 40 g masla Skladniki na mase serowa 750g sera ( u mnie wiaderko z Piatnicy) puszka mleka kokosowego (85% Kokosnuss extrakt) 220 g cukru 4 jajka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik kokosowy z jagodami 132

polaczylam z cala puszka mleka kokosowego bez odzielania jego bialej czesci.Smakuje bajecznie.Bardzo polecam ,bo taki sernik mozesz upiec tylko w sezonie jagodowym. Skladniki na duza tortownice: 170 g owsianych ciasteczek kokosowych 40 g masla 750 kg sera 3 X mielonego 1 puszka mleka kokosowego bio (bez dodatkow E i zageszczaczy) 4 jajka L 1 budyn waniliowy+1 lyzka maki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik nowojorski z owocami jagodowymi 149

przy moich serniczkach z dodatkiem mleka kokosowego ( zdrowszy profil tluszczowy) pieczonych bez kapieli wodnej,a rownie kremowych,wilgotnych i rozplywajacych sie w ustach. Skladniki na spod ciasta: 200 g owsianych ciasteczek lub innych 70 g masla Skladniki na mase serowa : 1000 g sera 3x mielonego 5 jajek 3 lyzki maczki ziemniaczanej 3 lyzki soku z cytryny 200 g kwasnej smietany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis na szybki chleb 149

ciepłej wody, żeby je aktywować. 2. Wszystkie składniki mieszam i odstawiam pod przykryciem na 12 -18 godzin. 3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub płatkami owsianymi, obsypuję mąką i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę. 4. Wstawiam do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 10 minut i po tym czasie zmniejszyć temperaturę

UgotujmyTo.pl
Ciasteczka owsiano-kokosowe Anzac 113

upiekłam je z jednej porcji ale następnego dnia poprawiłam ten błąd i upiekłam je z podwójnej porcji… Bardzo polecam:)! Ciasteczka owsiano-kokosowe Anzac – składniki: 85 g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych, u mnie whole rolled porridge oats) 85 g wiórków kokosowych 100 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 80 g rozpuszczonego masła 1 łyżka golden syrup

UgotujmyTo.pl
Chleb z oliwkami 119

pokrojonych do posypania wierzchu: pestki słonecznika (opcjonalnie) Wszystkie składniki należy wymieszać w misce (nie miksować) i przełożyć do keksówki o pojemności 500 g wysmarowanej olejem i wysypanej np. płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 3-6 godzin. Posypać pestkami słonecznika i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni (na spód piekarnika wstawić małą

UgotujmyTo.pl
Chleb wieloziarnisty 106

ziaren i chrupiąca skórka to jest to, co bardzo mi zasmakowało i dlatego bardzo go polecam…:) Zapraszam na przepyszny chleb wieloziarnisty :)! Chleb wieloziarnisty Składniki: Namaczanka: 28 g płatków owsianych 28 g ziaren słonecznika 28 g nasion dyni 28 g siemienia lnianego 28 g sezamu 175 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin. Ciasto

UgotujmyTo.pl
Chleb z ziemniakami pieczonymi i rozmarynem 128

Garnek należy wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewać piekarnik około 30 minut do temperatury 240 stopni. Po tym czasie bardzo ostrożnie wyjąć garnek, na dno można wysypać trochę płatków owsianych i przełożyć chleb. Przykryć pokrywką i piec około 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać około 20 minut. Chleb jest upieczony, jeśli pukając w jego spód wydaje głuchy

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenno-orkiszowy 103

zakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej 600 g mąki pszennej chlebowej – typ 750 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g otrębów pszenno-żytnich (u mnie płatki owsiane) 130 g siemienia lnianego 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju ok. 4 szklanki wody 1. Zakwas połączyć z 3 szklankami wody, dodać sól, oliwę, obie mąki, otręby i siemię lniane. Składniki wymieszać

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania