skladzie nie ma zoltek lub smietany) i nie podwyzszaja cholesterolu we krwi,gdy nie ma w nich masla. Ciastka ,w ktorych migdaly zastapiono orzechami,makiem,innymi nasionami lub platkami owsianymi,sa rowniez bardzo cenne pod wzgledem wartosci odzywczych. Maja tez inna wazna zalete,bo w smakowity sposob mozemy spozytkowac pozostale po innnych wypiekach bialka.Nie wyrzucajcie nigdy bialek,ktore pozostaja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mozna dodac cukru pudru i twarozku,lub nalozyc sam poslodzony twarozek i polac musem.Twarozek proponuje w zastepstwie bitej smietany.Wysmienite sniadanie.Polecam i zycze smacznego! Modyfikacje:Make pszenna mozna zastapic razowa,owsiana lub kukurydziana.Byc moze trzeba bedzie poprawic konsystencje i dolac troche wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wody zalezy od uzytej maki.Czasem istnieje koniecznosc zwiekszenia dodatku wody lub jej zmniejszenia. FERMENTACJA I FORMOWANIE Wstepna-30 minut.Foremke wysmarowac olejem i wysypac maka zytnia ,otrebami lub rozpuszczalnymi platkami owsianymi:(wysypalam platkami)i wypelnic ciastem chlebowym,wyrownac powierzchnie.Posypac wierzch cienka warstwa maki i przykryc folia spozywcza.Pozostawic w cieple do wyrastania okolo 60 minut.Moje wyroslo ponad foremke. PIECZENIE Przez pierwsze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czlowieka skladniki zawarte w zbozu (niektore alergenne bialka) czy np. blonnik. Zakwas na zur powinno sie robic z maki zytniej razowej,ten jest najpopularniejszy.Baze moga stanowic rowniez platki owsiane,maka pszenna razowa,ryzowa lub gryczana.Wielkanoc za pasem,zatem najwyzszy czas poczynic wprawki w przygotowaniu super zurku,czy bialego barszczu.Bialy barszcz robimy identycznie jak zur,tylko pelnoziarnista make zytnia trzeba
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!salatek,omletow i ryzu - zmielone do pieczenia chleba i ciast w polaczeniu z maka - zmiksowane z koktajlami owocowymi - zmiksowane z nutella lub maslem orzechowym -do codziennej porcji platkow owsianych lub jogurtu - sproszkowane jako zageszczacz do zup - zmielone do zdrowego budyniu - 1 lyzka nasion chi +4 lyzki wody zastapia w wypiekach 1 jajko UWAGA :ZALECANA DAWKA DZIENNA DO SPOZYCIA NASION CHIA
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasteczek oblanych czekolada i chrupiaca polewa ze slodkimi pestkami slonecznika.Dzieje sie,ale smaki sa idealnie zrownowazone.Schlodzony w lodowce jest idealnym deserem na upalne dni. Skladniki na spod sernika: ciasteczka owsiane kokosowe w czekoladzie-170 g 40 g masla Skladniki na mase serowa 750g sera ( u mnie wiaderko z Piatnicy) puszka mleka kokosowego (85% Kokosnuss extrakt) 220 g cukru 4 jajka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!polaczylam z cala puszka mleka kokosowego bez odzielania jego bialej czesci.Smakuje bajecznie.Bardzo polecam ,bo taki sernik mozesz upiec tylko w sezonie jagodowym. Skladniki na duza tortownice: 170 g owsianych ciasteczek kokosowych 40 g masla 750 kg sera 3 X mielonego 1 puszka mleka kokosowego bio (bez dodatkow E i zageszczaczy) 4 jajka L 1 budyn waniliowy+1 lyzka maki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przy moich serniczkach z dodatkiem mleka kokosowego ( zdrowszy profil tluszczowy) pieczonych bez kapieli wodnej,a rownie kremowych,wilgotnych i rozplywajacych sie w ustach. Skladniki na spod ciasta: 200 g owsianych ciasteczek lub innych 70 g masla Skladniki na mase serowa : 1000 g sera 3x mielonego 5 jajek 3 lyzki maczki ziemniaczanej 3 lyzki soku z cytryny 200 g kwasnej smietany
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciepłej wody, żeby je aktywować. 2. Wszystkie składniki mieszam i odstawiam pod przykryciem na 12 -18 godzin. 3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub płatkami owsianymi, obsypuję mąką i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę. 4. Wstawiam do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 10 minut i po tym czasie zmniejszyć temperaturę
UgotujmyTo.plupiekłam je z jednej porcji ale następnego dnia poprawiłam ten błąd i upiekłam je z podwójnej porcji… Bardzo polecam:)! Ciasteczka owsiano-kokosowe Anzac – składniki: 85 g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych, u mnie whole rolled porridge oats) 85 g wiórków kokosowych 100 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 80 g rozpuszczonego masła 1 łyżka golden syrup
UgotujmyTo.plpokrojonych do posypania wierzchu: pestki słonecznika (opcjonalnie) Wszystkie składniki należy wymieszać w misce (nie miksować) i przełożyć do keksówki o pojemności 500 g wysmarowanej olejem i wysypanej np. płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 3-6 godzin. Posypać pestkami słonecznika i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni (na spód piekarnika wstawić małą
UgotujmyTo.plziaren i chrupiąca skórka to jest to, co bardzo mi zasmakowało i dlatego bardzo go polecam…:) Zapraszam na przepyszny chleb wieloziarnisty :)! Chleb wieloziarnisty Składniki: Namaczanka: 28 g płatków owsianych 28 g ziaren słonecznika 28 g nasion dyni 28 g siemienia lnianego 28 g sezamu 175 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin. Ciasto
UgotujmyTo.plGarnek należy wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewać piekarnik około 30 minut do temperatury 240 stopni. Po tym czasie bardzo ostrożnie wyjąć garnek, na dno można wysypać trochę płatków owsianych i przełożyć chleb. Przykryć pokrywką i piec około 20 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać około 20 minut. Chleb jest upieczony, jeśli pukając w jego spód wydaje głuchy
UgotujmyTo.plzakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej 600 g mąki pszennej chlebowej – typ 750 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g otrębów pszenno-żytnich (u mnie płatki owsiane) 130 g siemienia lnianego 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju ok. 4 szklanki wody 1. Zakwas połączyć z 3 szklankami wody, dodać sól, oliwę, obie mąki, otręby i siemię lniane. Składniki wymieszać
UgotujmyTo.plporcje: 500 g wydrylowanych śliwek 1 płaska łyżeczka cynamonu 50 g brązowego cukru 1 kubeczek jogurtu greckiego (340 g) kruszonka (u mnie rozdrobnione w malakserze ciastka Digestive, płatki owsiane, orzechy lasowe i masło: patrz przepis na Banoffee Pie. Równie dobrze możesz pokruszyć ulubione ciastka i dodać garść wybranych orzechów i płatków) WYKONANIE: Umyte i wydrylowane śliwki przerzuć do garnka
Słodko-Słony Świat Ilony