chrupiąca kruszonka. Ja wprost kocham to danie - za smak, za sposób przygotowania i za prostotę. Można je podawać z dowolnymi owocami, kruszonka bywa przygotowywana z orzechów, albo z płatków owsianych. Zwieńczeniem tego ciepłego deseru jest podanie go z lodami, śmietaną, albo po prostu cukrem pudrem. Moja dzisiejsza propozycja - gruszkowo-jabłkowa. Jesienna, prawda? Aby wydobyć aromat gruszki, dodałam również kardamon
Słodkie Przyjemnościcukier wrzucamy do garnuszka i na małym ogniu roztapiamy – co jakiś czas mieszając, szczególnie na początku, aby nic nie przywarło do dna garnka. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, płatki owsiane, zmielone migdały i orzechy laskowe i mieszamy. Następnie dodajemy żurawinę, sezam i mak i zalewamy to wszystko rozpuszczonym, schłodzonym masłem. Wszystko starannie mieszamy i przekładamy do kwadratowej brytfanki. Wierzch ugniatamy
Słodkie PrzyjemnościNajlepsze z najlepszych. 12 miesięcy = 12 przepisów. A jakie są Wasze typy? Czekoladowe ciasto z białek Ciastka owsiane z czekoladą Ciasto czekoladowo-kawowe z cudownie czekoladową polewą Lekkie ciasto z wiśniami Bajecznie czekoladowe babeczki Świąteczne czekoladowe ciasteczka Ten sernik nigdy nie opadnie! Najprostszy chleb bananowy Muffiny czekoladowe z posypka twix Ciasto Milionera Pierogi z jagodami Kluski Leniwe Przy okazji
Słodkie Przyjemnościcoś specjalnego, a uważam, że ten tort taki właśnie jest. Zapraszam na Walentynkowy Tort Migdałowy." Składniki : 200 g masła 250 g mąki 80 g płatków migdałowych 50 g otrębów owsianych 160 g cukru 450 ml śmietanki 30% łyżka cukru waniliowego 60 g białej czekolady 60 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Do robota kuchennego wsypać przesianą mąkę, dodać masło, cukier, płatki
Słodkie Przyjemnościłyżka miodu kilka suszonych moreli 2 garści suszonej żurawiny lub rodzynek 1 łyżka płatków migdałowych 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki orzechów włoskich 10 łyżek płatków owsianych 5 łyżek błyskawicznych płatków ryżowych Przygotowanie: Żurawinę lub rodzynki oraz orzechy włoskie i morele delikatnie siekamy. Banany przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na gładką masę. Po kolei dodajemy wszystkie sypkie
Zakręcony WidelecPorzebujemy: -dwa jabłka -gruszka -wino białe wytrawne -imbir -mięta świeża -cukier brązowy dwie łyżki -50g masła -100g przesianej maki -50g cukru brązowego -mascarpone -wanilia -łyżka płatków owsianych -garść zgniecionych nerkowców -cukier puder Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy posiekane w kostkę owoce. Smażymy chwilę, podlewamy winem. Jak odparuje dodajemy dwie łyżki cukru i kilka świeżych listków mięty
BaRepaslatach odkryłem ją na nowo i doceniam jej nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim odżywcze. Czego potrzebujemy, by zrobić przepyszną owsiankę, którą chętnie zjedzą nawet najmłodsi? Składniki: -płatki owsiane pszenne 4 łyżki -pół startego na papkę banana -twaróg półtłusty zmielony, przeciśnięty przez praskę -jogurt naturalny -2cm laski wanili -miód lub cukier brązowy -kilka orzechów laskowych zgniecionych w moździerzu
BaRepassię pysznymi babeczkami. Tym razem wersja z wisniami z kompotu - jadna z moich ulubionych. 1 jajko 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szkl cukru (można więcej, ja dodaję tylko pół bo nie lubię bardzo słodkich babeczek a te dodatkowo będą słodsze dzięki
happycreatiff.blogspot.comOwsianka z pysznym sosem wiśniowym, rozgrzewa od samego rana :) ~ Owsianka,z siemieniem lnianym, otrębami pszennymi, masłem i sosem wiśniowym ~ Składniki: 40g płatków owsianych 10g otrębów pszennych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego mała szczypta soli Sos: 100g wiśni bez pestek (u mnie mrożone) łyżeczka masła 1/2 łyżeczki soku z cytryny miód do smaku Wszystkie składniki zalewamy wrzątkiem, gotujemy przez 10 minut
Kuchenny Skrawek Niebaprostotę samą w sobie i wróciłam do "korzeni". Otóż na śniadanie przygotowałam owsiankę, taką, od której zaczęłam swoją owsiankową przygodę :) ~ Owsianka z babcinym dżemem ~ Składniki: 60g górskich płatków owsianych szczypta soli dżem Płatki wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie, stawiamy rondelek na gazie i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Owsiankę przekładamy
Kuchenny Skrawek Niebadodają do niej whiskey.... ale to już chyba ekstremalne rozwiązanie...:-) Nie da się ukryć, że jest bardzo zdrowa. Dostarcza energii na cały poranek. Moja dzisiejsza wersja: 3 łyżki płatków owsianych 6 łyżek wody (lub mleka, ale ja zdecydowanie wolę je na wodzie) 2 brzoskwinie pokrojone w kostkę 1 orzech włoski pokruszony 1 łyżeczka miodu Płatki zalewamy wodą i wstawiamy
Kulinarna rozmowagotowa! Składniki -płatki kukurydziane - Słoneczne Pola Ziarenkowo- prażone ziarna - otręby pszenne ekologiczne Młyn Kopytowa - mango kandyzowane Skworcu -orzechy włoskie -nasiona lnu - rodzynki black Jumbo Skworcu - Zurawina suszona Skworcu -płatki owsiane górskie błyskawiczne -płatki cynamonowe Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Moja mieszanka służy mi jako dodatek do mleka lub jogurtu. Jest to tzw. baza, gdyż
Z Kuchni Do Kuchnitrzeba przyznać, że czuł się u nas jak u siebie, a jego towarzystwo bardzo nam przypasowało. SKŁADNIKI: - banany, 3 - jajka, 4 - cukier, 3 łyżki - serek Arla Apetina India - mąka owsiana, 100g - mąka razowa bezglutenowa, 50g - masło 1/4 kostki + łyżka do wysmarowania słoików - przyprawy: pomidory, czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, 2 łyżki + 2 łyżki do wysypania słoików, - ziarna: słonecznika, siemię lniane, sezam
Wypisz Wymalujspadają z drzew, wiatry wieja a bakcyle fruwają. Na szczęście my uporaliśmy się już katarami z zeszłego tygodnia a szkarlatyna nas nie dosięgnęła. W weekend jedlismy muffinki i owsiane ciasteczka, takie jakie robiła moja mama. A to zdecydowanie po weekendowe słodkości choćby z racji tego, że decyzję o ich zrobieniu podjęłam w niedzielę a samym
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepisów na mleko roślinne wszelkie znalazłam mnóstwo, z kilku skorzystałam z rożnym efektem, owsiane było znośne ale np. to ryżowe smakowało trawą... no dobra a teraz o sukcesie totalnym!!! Wczoraj z samego rana postanowiłam zaryzykować i zmielić te namoczone na noc ziarno słonecznika, łuskane oczywiście. Potem czysta pieluszka tetrowa, ostało się kilka po Synciu, i odciskanie, a na koniec
Dzieje kuchennej Wiewióry