Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

Kolejnych chlebowy wypiek. Dziś odsłona na zakwasie, według receptury, którą wraz z zakwasem dostałam od szwagierki (dziękuję Lucynko!:) z dodatkiem otrąb, siemienia lnianego i ziaren słonecznika. Chleb na zakwasie Składniki: 1kg mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej  3/4 szklanki otrąb (np.pszennych, owsianych) 4 szklanki wody 3 łyżeczki soli 1/4 kostki drożdży (25g) 2 łyżki zakwasu garść siemienia lnianego, słonecznik, sezam (te składniki nie są konieczne) I ETAPMąka żytnia + 1 szkla... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Iza Kulińska, 17 listopada 2013 23:28:11

Renata, mała prośba - pisz jakiego typu mąki używasz w przepisie :) nie napisałaś też ile zakwasu i jakiego

Renata Fert, 18 listopada 2013 11:15:24

Do wypieku chleba zalecana jest mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańskiej typ 500 oraz 1 szklankę mąki żytniej razowej typ 2000. Co się zaś tyczy zakwasu to dostałam go wraz z recepturą (to te dwie łyżki odkładane w etapie II) - można go oczywiście przygotować samemu - wystarczy mąka żytnia typ 2000 i ciepła woda - np. według receptury zamieszczonej na http://kotlet.tv/zakwaspozdrawiam!