PRZEPIS, którego głównym składnikiem będą jeżyny. (Regulamin poniżej.) A dla przypomnienia mój przepis na: Jeżyny pod kruszonką: Na pięć porcji użyłam: 1 szklankę mąki; pół szklanki "domowego" musli (płatki owsiane, kukurydziane, rodzynki, migdały itp...); 100 g masła + 1 łyżka na owoce; 1/4 szklanki brązowego cukru + 2 łyżki do posypania owoców; 220 g jeżyn; 200 g jabłek pokrojonych drobno. Rozgrzewamy piekarnik
Miksturownikksiążce znajdziecie potrawy klasyczne i te bardziej wyszukane, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Również składniki są raczej ogólnodostępne. Znajdziecie tu przepis na domowy chrzan, na chleb owsiany, śledzie, zupy i kremy. Jest również spaghetti. Są gołąbki, ale w żurku. Gęś, rybka, krokiety... No i ciasta... Niby nic odkrywczego... Ale są szarlotki, serniki, rafaello, snickers, cappuccino, piernik na święta
Kraina Tysiąca SmakówSurówka piękności, czyli płatki owsiane na surowo z dodatkiem owoców i orzechów, soku z cytryny i miodu. Taką surówkę kiedyś jadałam w wersji klasycznej, czyli ze startym jabłkiem, teraz bardziej wolę z bananem. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyRobiłam dwie wersje szarlotki owsiano-orzechowej , a dzisiaj podobna, ale jednak inna, dlatego zdecydowałam się na osobny wpis. Ta jest na mące pszennej razowej, a nie owsianej, zamiast mąki orzechowej dałam słonecznikową (a miałam zamiar dać migdałową - czyli jeszcze jedna wersja przede mną;) i jeszcze inne zmiany poczyniłam. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyNajpierw była całkowita klęska, ale nie poddałam się i drugi pomysł zaowocował pełnym sukcesem! Pomysł na śniadanie miałam taki: placuszki oparte na przepisie na ciasto orzechowo-owsiane polane owocowymi musami. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyimbiru, posiekanego 150 g orzechów laskowych (lub włoskich) 100 g mąki pszennej 50 g masła (dałam 60) 50 g cukru trzcinowego szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 50 g płatków owsianych starta skórka z 1/2 cytryny 200 g mascarpone (lub jogurtu greckiego) Wykonanie: Rabarbar pokroić na kawałki. Wymieszać z cukrem i przełożyć na patelnię. Podlać odrobiną wody, dodać masło i podsmażać
Sto kolorów kuchniszybko wymieszałam podstawowe składniki i upiekłam kolejną porcję granoli. Porcja jest naprawdę spora, ale znika szybko. A białka jako składnik scalający spisały się doskonale. Składniki: 700 g płatków owsianych 200 g siemienia lnianego 100 g orzechów włoskich (posiekanych) 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 2 łyżeczki przyprawy korzennej 4 - 5 białek Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni
Sto kolorów kuchniPropozycja na śniadanie - placuszki owsiano -serowe Lubicie słodkie śniadanko? Ta propozycja na pewno Was ucieszy. Polecam - placuszki bardzo smaczne i sycące . Racuszki owsiano-serowe z bakaliami 4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki mąki, 1/4 szkl mleka, 1 jajko, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki chudego twarogu, dowolne bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać, smażyć na oleju małe placuszku. Odsączyć na papierze
kolorowotorcikowoLubicie desery? Oto nowa propozycja... Panierowany rabarbar - przepis Składniki: 2 rabarbary 3 łyżki otrębów owsianych Sante 1,5 łyżki cukru brązowego 1 jajo 1 łyżka miodu lipowego, np. Sądecki Bartnik masło klarowane do smażenia deser waniliowy Apro na syrop: 1 szkl. wody 1/2 szkl cukru Wodę zagotować z cukrem. Rabarbar pokroić na duże kawałki. Wrzucić do gotującego się syropu
kolorowotorcikowoSkładniki: 1 szkl. mąki pszenne, 1/2 szkl. zblendowanych na mąkę płatków owsianych, 1/2 szkl. tartych orzechów laskowych, 1 jajko, 23 łyżki cukru brązowego, 3 łyżki cukru białego, 50 g masła, 1/2 rozpuszczonej czekolady gorzkiej oraz 250 ml kremówki, 70 ml mocnego naparu z herbaty owocowej, np. Teekanne FOREST FRUIT, 4 łyżki cukru, garstka jagód, poziomek i 8-10 truskawek
kolorowotorcikowoSkładniki na dużą blachę: 2,5 szkl. mąki 3/4 szkl. otrąb owsianych 1 szkl. cukru 3 żółtka 250 g margaryny lub masła Margarynę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Schłodzić min. 40 minut. Do środka: około 1,5 - 2 kg jabłek - ja użyłam letnich papierówek łyżeczka cynamonu 5 łyżek cukru Jabłka obrać, kroić w plastry, kawałki
kolorowotorcikowofareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: 125 g masła lub margaryny 1 szkl. mąki 0,5 szkl. otrąb owsianych 1 żółtko 1/3 szkl. cukru odrobina wody Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
kolorowotorcikowoSkładniki: 3 łyżki płatków owsianych 3/4 szkl. wody 1,5 szkl napoju waniliowego Alpro 3-4 kostki gorzkiej czekolady 1,5 banana Wykonanie: Płatki zalej wodą - gotuj 4-5 minut. Do gorących płatków dodaj czekoladę - niech się rozpuści. Lekko przestudź owsiankę. Do blendera przełóż owsiankę z czekoladą, dodaj pokrojone w cząstki banany oraz napój Alpro. Zmiksuj ! Smoothie owsianka gotowa
kolorowotorcikowopszennej 125 g masła/margaryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia owoce - rabarbar lub dowolne inne Kruszonka: 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki otrąb owsianych ( u mnie Kupiec ) Wykonanie: Przygotować kruszonkę. Masło połączyć z cukrem. Dodać mąkę i otręby - rozcierać, tak by powstały okruchy. Kruszonkę wstawić do lodówki. Masło/margarynę rozpuścić - pozostawić
kolorowotorcikowo