Wykwintne, delikatne i rozpływające się ustach ciasto. A do tego ten smak!, jabłka, kokos, bita śmietana i puszysty biszkopt....do kawy pasuje idealnie!. Przepis na dużą formę 25x40 cm Biszkopt jasny: Składniki: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)Piec 15-20 minut w 180 C. Masa jabłkowa: 8 dużych jabłek 2 zielone galaretki 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. W rondlu mieszamy jabłka z suchą galaretką, gotujemy razem ok 10 minut i odstawiamy do wystudzenia. Masa śmietankowa: 650 ml śmietany kremówki 30-36% cukier puder do smaku, 2-3 łyżki 2 czerwone galaretki
Apetyczna babeczkaosób w zależności od ich apetytu ;-) Składniki: 1 kg karkówki 1 smalczyk Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem 2 łyżki majeranku kilka listków drobno pokrojonej bazylii odrobina pieprzu mielonego do smaku 1 płaska łyżka soli 3 – 4 liście laurowe 2 jabłka obrane i pokrojone na cząstki 4 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżeczki estragonu. Dodatkowo: Rękaw do pieczenia. Sposób wykonania(...)pieczenia. Gdy już wszystkie plastry będą wysmarowane, na całość wysypać zioła, zamknąć rękaw do pieczenia i całość wstawić na 24 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jabłka obrać i pokroić w cząstki. Karkówkę wyjąć z lodówki, przed wstawieniem do pieczenia na wierzch wysypać pokrojone jabłka. Całość wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę 15 minut
Na słodko lub wytrawnieSzarlotka na razowym cieście kruchym z dużą ilością pysznego jabłkowego nadzienia, takiej nie znajdziecie w żadnej cukierni. Doskonała dla tych co liczą kalorie ponieważ największą część ciasta stanowią niskokaloryczne jabłka. Przepis na standardową dużą foremkę bo ciasto znika zwykle w bardzo szybkim tempie :) Ciasto: 500 g mąki razowej z orkiszu 300 g masła 125 g cukru pudru 1 łyżka(...) obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wrzucić po garnka z grubszym dnem bądź teflonowego i poddusić. Jeśli zajdzie potrzeba, można podlać niewielką ilością wody.W trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się ładnie rozklejać, dodać cukier, cynamon, wymieszać. Boczki foremki wysmarować masłem i cienko wylepić ciastem. Na podpieczony spód nałożyć jabłkowe nadzienie, wyrównać wierzch. Pozostałe ciasto rozwałkować, nożem
maniapieczeniaPierwszy raz użyłam selera jako głównego składnika surówki. Byłam bardzo zaskoczona jak można z prostego połączenia selera z jabłkiem uzyskać pyszną surówkę. Wcześniej seler używałam raczej do zup i mięs na ciepło. 1 średni korzeń selera 2 średnie jabłka 1/2 cytryny 2 -3 łyżki śmietany szczypta soli(...)Seler i jabłka obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wycisnąć sok z cytryny i nim polać przygotowanego selera i jabłka ( z tą czynnością długo nie czekać, aby seler i jabłka nie zrobiły się ciemne). Wszystko wymieszać, dodać śmietanę i szczyptę soli. Ilość śmietany zależy jak dużego użyjemy selera. Surówka wychodzi delikatna
Kuchcik gotujeOstatnie płaty ciasta wykorzystałam na słodko. Ponieważ w domu było dużo jabłek, a domownicy uwielbiają ciasta z jabłkami przygotowałam strudel z jabłkami na podstawie tego przepisu. Moim zdaniem nadzienia może być odrobinę więcej, ale w takiej formie też smakowało. Składniki: 40 g bułki tartej lub zmiksowanego jasnego chleba(...)łyżki masła 1 spore jabłko (ok 200-250 g) 70 g cukru trzcinowego 40 g rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 4 płaty ciasta w filo (47 x 35 cm) masło Wykonanie: 2 łyżki masła rozpuścić na patelni wrzucić bułkę lub zmiksowany suchy chleb i podsmażać przez 3 - 4 minuty na złoty kolor. Jabłka pokroić w kostkę. Wymieszać
Sto kolorów kuchniFrutti " Składniki : 5 jaj (żółtka i biała oddzielnie) 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 kostka margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej pokrojone jabłka cynamon 2 budynie waniliowe Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 180`C. Z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem i tłuszczem szybko zagnieść ciasto. Podzielić(...)części, 2 z nich zamrozić. Ubić pianę z białek, dodać szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną ciągle mieszając. Odstawić. Niezamrożonym ciastem wyłożyć blachę. Na ciasto nałożyć jabłka - wierzch można posypać cynamonem. Na jabłka wlać ugotowany budyń. Następnie zetrzeć na to 1 część zamrożonego wcześniej ciasta, nałożyć ubitą wcześniej pianę oraz zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec
Słodkie Przyjemnościwróćmy do obiadu :) Oczywiście na słodko, inaczej u mnie nie ma :) Sakiewki drobiowe z jabłkiem podawane z ryżem pełnoziarnistym w sosie słodko-kwaśnym z ananasem. Uff, długi tytuł, ale kurcze! Wyszły świetne - tak przynajmniej stwierdził eM. Według mnie, były delikatne, no i soczyste dzięki dodatkom jabłka i ananasa. Ale oczywiście, wypróbujcie sami. " Składniki : 0,5 kg piersi(...)kurczaka 2 duże jabłka pomidorki cherry bazylia sól morska pieprz kolorowy Dodatkowo: sos słodko-kwaśny ananasowy Uncle Ben's ryż pełno ziarnisty Uncle Ben's Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w małe kawałeczki i cienko rozbijamy tłuczkiem. Jabłka obieramy i kroimy na prostokąty. Każdy kawałek równo rozkładamy, na środku kładziemy jabłko i zawijamy, wykałaczki nadziewamy
Słodkie Przyjemnościdobra z dziećmi zrobiłam łatwiejszą wersję, ale ja przedstawiam Wam pieczone jabłka z miodem i orzechami posypane kruszonką. Niebo w gębie! Koniecznie wypróbujcie w chłodniejszy wieczór." Składniki: 4 jabłka cynamon miód gryczany cukier brązowy orzechy włoskie 30 g kruszonka : masło 50 g cukier 60 g mąka 110 g migdały 30 g Sposób przygotowania: Jabłka myjemy(...)ucieramy w misce z cukrem (spiralne końcówki), następnie dodajemy mąkę zmieszaną ze zmielonymi migdałami i dalej miksujemy. Kruszonka będzie gotowa w momencie, gdy powstaną małe zwarte kuleczki. Wierzch jabłek posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 20 minut pod górną grzałką w 200`C. Pochłaniamy na ciepło. Smacznego
Słodkie Przyjemnościduże jabłka (po obraniu i starciu 800 g) Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy cukier i płatki owsiane oraz cynamon. Wszystko mieszamy i odstawiamy. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Tortownice albo kwadratową foremkę smarujemy masłem, wsypujemy 1/3 suchej mieszanki, wyrównujemy i dodajemy połowę jabłek - rozprowadzamy. Następnie wsypujemy kolejną 1/3 suchych składników(...)wyrównujemy i dodajemy resztę jabłek. Na wierzch wysypujemy resztę suchych składników i układamy kawałeczki masła - można je zetrzeć na tarce i równo rozprowadzić po cieście. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na 50 minut, studzimy w formie. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościJesień pełną parą. A razem z nią przepyszne soczyste jabłka! Lubicie te owoce? Ja wprost kocham jabłka. I choć najbardziej lubię pieczone, to czasem na surowo również je przekąszę. Jabłka pasują do wszystkiego, do deserów - to oczywiste, ale również do obiadu, serów, kompotów czy sałatek. A Wy jak najczęściej wykorzystujecie dary polskiej ziemi? Może skusilibyście się(...)Jabłkowy deser z malinami?" Składniki na dwie porcje: maliny 300 g jogurt naturalny 200 ml duże jabłko orzechy włoskie Sposób przygotowania: Do niewielkiego pucharka na dno, wrzucamy garść malin które następnie rozgniatamy widelcem na miazgę. Naczynie oczyszczamy. Następnie wlewamy 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, tak aby nie wymieszał się z musem malinowym. Na jogurtu wrzucamy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko
Słodkie Przyjemnościżebyście nie musieli mi wierzyć na słowo, przygotujcie je koniecznie sami! Na prawdę warto :) Zapraszam na Maślane ciasteczka z orzechami laskowymi i jabłkiem. Składniki : 200 g masła śmietankowego 150 g cukru 2 jajka łyżka miodu naciowego 2 jabłka 280 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki pozbywając się przy(...)można użyć również dwóch łyżeczek ). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy za pomocą szprycy małe kółeczka, które następnie wyrównujemy lekko zwilżoną łyżeczką. Maślane ciasteczka z orzechami laskowymi i jabłkiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-190`C na około 10 minut. Studzimy na kratce. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSposób wykonania Jabłka obrać, rozkroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę rozkroić na pół tak, aby jabłko było pokrojone na ósemki. W misce zmieszać 1 łyżeczkę cukru z 2 łyżeczkami cynamonu, w rzucić pokrojone jabłka i obtoczyć w cukrze z cynamonem. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem, a następnie dalej ucierając dodawać(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, a następnie dokładnie zmiksować. Całość przełożyć do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozsmarować ( ciasto jest dość gęste). Ułożyć jabłka na wierzchu lekko je wciskając w ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 60 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeżeli wierzch się zrumieni zanim
Mix smakunawet w bardzo eleganckich restauracjach,nie tylko zresztą w Polsce.Sa bardzo popularne w Niemczech,Austrii i Czechach. Ten używany do smarowania pieczywa robię z dodatkiem cebuli i ewentualnie jabłka.Ten ,który ma służyć za okrasę np.do pierogów i dodatek do innych potraw robię z samymi skwarkami,choć właśnie ten jest przysmakiem męża. Składniki na smalczyk do chleba(...)odpowienio dłużej przy większej ilości słoniny. Cebulę i jabłko można również dodać do zeszklonych skwarek i smażyc razem,lecz wtedy juz skwarki nie będą chrupiące. Przelać do kamiennego garnuszka lub szklanego słoika.Zamieszać czasem,by skarki nie opadly na dno.Smalcem smarować kromki razowego lub żytniego chleba. Poniżej smalczyk z cebulką i jabłkami.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jabłka 100g lukrowanych pierniczków (takich zwykłych kupnych) 100ml śmietany 30% 1 łyżka rumu sok z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Pierniczki kruszymy drobno do miski, dodajemy kremówkę, rum i pół łyżeczki cynamonu. Mieszamy(...)gładką masę. Ciasto rozwijamy na papierze. Wzdłuż dłuższego boku, bliżej dołu nakładamy masę piernikową (pozostawiając puste boki). Na masę rozkładamy jabłka, które oprószamy resztą cynamonu. Zakładamy ciasto z dołu na jabłka, a potem z góry, zawijając pod spód naszego "rulonu". Końce rolady też zawijamy pod spód. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przekładamy nasz strudel - razem z papierem
Moje Kuchenne RewelacjeSurówka z buraków z jogurtem... Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek. Do tego drobno posiekana cebula. A całość skropiona sokiem z cytryny i oblana jogurtem. Pycha! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 2 średnie jabłka; 1 duża(...)cebula; 300 g jogurtu greckiego; 1 łyżka soku z cytryny; Sól; Pieprz; Cukier. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć, ugotować i wystudzić. Zimne buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać ze sobą starte buraki i jabłka oraz pokrojoną cebulę
Gospodyni Miejska