jabłka - 25490 przepisów (strona:248/1700)

Pałki kurczaka z jabłkami i "Podarunek" 157

stron przyprawami. Całość przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę - dwie. Piec w temperaturze 180 stopni C. ok. 45 minut. Jabłko ze skórką pokroić w cząstki. Zdjąć folię z formy. Dorzucić do kurczaka cząstki jabłka. Podkręcić termostat do 200 stopni C i zmienić program na grillowanie. Piec ok. 12 minut. Pałki podawać z cząstkami jabłka i np. z surówką z selera naciowego i jabłka . Bohaterem "Podarunku" Richarda Paula Evansa jest Natan Hurst, od ósmego roku życia cierpiący na syndrom Tourette’a* i tiki przewlekle. Pracuje jako detektyw w sieci sklepów muzycznych MusicWorld. Z małego gabinetu w Salt Lake City obserwuje transakcje z 326 sklepów rozsianych po USA i pilnuje, by pracownicy nie okradali

Weekendy w domu i ogrodzie
Dietetyczne batoniki jabłkowe 159

gat. Champion 100 g ziaren sezamu 1 szklanka płatków górskich + podsypka 4 łyżki ziaren słonecznika łuskanego 4 łyżki ziaren siemienia lnianego 2 łyżki miodu Przygotowanie: 1. Jabłka. Jabłka dobrze umyć pod bieżącą wodą, usunąć ogonek i gniazda nasienne. Nie obierać ze skóry. Następnie przecisnąć przez wyciskarkę. Uzyskany miąższ stanowić będzie bazę naszych batoników. Soku jabłkowego można użyć(...)pracy blendera bez obciążenia. Dodać płatki górskie, ziarna słonecznika i siemienia oraz 2 łyżki miodu. Wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli masa będzie za sucha można dodać wyciskanego soku z jabłek. 3. Formowanie batoników. Na dno silikonowej foremki o średnicy 22 cm wsypać warstwę płatków górskich. Następnie rozsmarować ok. 1,5 cm warstwę masy jabłkowej. Za pomocą noża do pizzy pokroić

Pij soki wyciskane
Kolorowe zdrowie: burak, gruszka, banan 188

buraki (400 g) 1 duża gruszka gat. konferencja (300 g) 1 banan 0,5 kg jabłek gat. Ligol Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować 1 litr soku. Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem banana, którego wystarczy obrać ze skóry, nie kroić. Buraka pokroić razem ze skórą. Można(...), gruszkę i zakończyć burakami. Zawartość obu pojemników połączyć ze sobą i dobrze wymieszać. UWAGA: Żeby uzyskać efekt ze zdjęcia, należy przed wyciśnięciem buraków pomieszać banana z gruszką oraz jabłkami i nalać pierwszą warstwę. Drugą warstwę stanowią tylko buraki z dodatkiem jabłek. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy

Pij soki wyciskane
Szybkie bułeczki z jabłkami i "Nienachalna z urody" 171

Edyta podchodziłam do nich z pewnym sceptycyzmem, ale ponieważ napisała o nich w samych superlatywach, postanowiłam upiec je u siebie. Przepis zmieniłam, zmniejszając ilość cukru, używając jabłek ze skórką i mieszając różne rodzaje mąk, żeby dostarczyć więcej błonnika i zmniejszyć wyrzuty sumienia 😏. Składniki (na kilka-kilkanaście bułek): 200 g niemieckiego twarożku lub homogenizowanego serka (wzięłam ricottę) 100 ml oleju(...)proszku do pieczenia=  ły żka sto łowa 3 średniej wielkości jabłka (wzięłam niezbyt słodkie Glostery) dodatkowo cukier i cynamon do obtoczenia upieczonych bu ł eczek Jabłka dobrze umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić w duże kawałki. Dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C.  Odmierzyć mąkę i proszek do pieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Smoothie z wyciskarki: czarna porzeczka, banan, mango 141

mrożonej czarnej porzeczki 3 banany 1 mango dodatkowo 4 jabłka gat. Champion (500 g) Ilość owoców pozwoli przygotować 1 litr koktajlu. Przygotowanie: Jabłka dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Banany obrać ze skóry, nie kroić. Mango umyć, obrać ze skóry i pokroić. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Mrożona czarna(...)przygotowania, ponieważ będziemy wyciskać z niej sorbet. Wyciskanie owoców: W pierwszym kroku przeciskamy mrożoną czarną porzeczkę i banany oraz mango do pojemnika na miąższ. Do pojemnika na sok wyciskamy jabłka. Całość łączymy i mieszamy. Po wyciśnięciu soku należy przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Koktajl należy wypić zaraz

Pij soki wyciskane
Zielona energia: Pasternak i liście kalarepy 189

pasternak 300g 6 dużych liści kalarepy dodatkowo: 1 kg jabłek gat. Ligol seler korzeniowy 200g 2 cm korzenia imbiru Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem imbiru, który wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Jabłka pokroić ze skórką(...)umieścić od razu w wyciskarce, ponieważ ułatwia to ich wyciskanie. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na selerze korzeniowym. Liście kalarepy wyciskać na zmianę z pasternakiem, żeby nie zatkać sitka wyciskarki. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi

Pij soki wyciskane
Bananowy start: banan, grejpfrut 176

banany 1 duży grejpfrut różowy (500 g) 2 jabłka gat. Ligol (500 g) Ilość owoców pozwoli przygotować ok. 0,5 litra soku. Przygotowanie: Jabłka dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem bananów i grejpfruta, które wystarczy umyć pod bieżącą wodą. Grejpfruta obrać ze skóry. Im więcej zostawimy wewnętrznej białej skórki(...)albedo, sok stanie się bardziej gorzki. Banany obrać ze skóry, nie kroić. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać w wyciskarce zaczynając od bananów, kończąc na jabłkach. Banan nie zawiera za wiele soku, także należy zebrać wyciśnięty owoc z pojemnika na odpady, dodać do pojemnika

Pij soki wyciskane
Sposób na kaca po sylwestrowych szaleństwach: Czerwona kapusta i jabłko 180

czerwonej kapusty 1 kg jabłek gat. Ligol Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Kapustę dobrze odcedzić dobrze z wody i pokroić na kawałki wraz z głąbem. Dostosować wielkość krojonych owoców(...)szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin. Smak: Z wyciśniętych składników otrzymujemy sok o pięknym fioletowym kolorze. Czerwona kapusta jest praktycznie niewyczuwalna za sprawą słodkich jabłek z gatunku Ligol. Sok z czerwonej kapusty oczyszcza organizm z wszelkiego rodzaju toksyn, a po szaleństwach nocy sylwestrowej będzie zbawiennym antidotum. W razie noworocznych braków czerwonej, s próbujcie również wariant

Pij soki wyciskane
Szpinak, seler łodygowy, gruszka 130

szpinak 200g 2 duże gruszki gat. Konferencja 4 gałązki selera łodygowego 1 cytryna dodatkowo: 1 kg jabłek gat. Ligol Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem cytryny, którą wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Jabłka i gruszki pokroić(...)razu w wyciskarce, ponieważ ułatwia to jego wyciskanie. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając i kończąc na jabłkach. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu

Pij soki wyciskane
Szarlotka sypana 166

miksera. Polecam :) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki kaszy manny 2/3 szklanki cukru 200 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon 2,5 kg jabłek Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kaszą oraz cukrem. Podzielić na trzy równe części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podzielić na pół. Blaszkę wyłożyć(...)boki wysmarować masłem. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na to część jabłek i posypać cynamonem. Następnie wsypać drugą część suchych składników i kolejną część jabłek, posypać cynamonem. Na wierzch wysypać ostatnie  suche składniki. Masło pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć na wierzchu ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez

magiczna kuchnia Kasi
Makowce japońskie 146

się prezentują. Są w ilgotne dzię ki dodatkowi jabłek, a do tego pysznie bakaliowe. Może się skusi cie?  Składniki 200 g  maku 1/2 l. mleka 5 jabłek 140 g cukru pudru 4 łyżki kaszy manny 3 łyżki mąki (u mnie mąka puszysta Lubella) 6 jajek 125 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść orzechów(...)maszynce do mięsa. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, a następnie mak, mąkę, kaszę, jabłka i proszek do pieczenia oraz ba kalie. Białka ubijamy na sztywną pianę i na koniec, stopniowo, dokładnie mieszam z ciastem. Przekładamy do foremek (u mnie gwiazdki i choinki od Papilart

Cynamonowe szczęście
JABŁKA Z GALARETKĄ 148

Składniki: 2 duże jabłka 1 galaretka truskawkowa lub inna 4 śliwki (mogą być mrożone) 1 szklanka (250 ml) wrzącej wody Sposób przygotowania: Jabłka umyć, osuszyć, przeciąć na pół od szypułki do zagłębienia kielichowego, wydrążyć nożem gniazda nasienne, wydrążyć łyżką metalową do lodów część miąższu, aby powstała "miseczka" o grubości ścianek około 1 cm. Śliwki umyć, osuszyć, obrać(...)skórki,  przekroić na pół wzdłuż długości pestki, wyjąć pestki,. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Do wydrążonych z jabłka "miseczek" włożyć po 2 połówki śliwki, zalać galaretką. Wstawić do lodówki, do czasu, aż galaretka stężeje. Następnie każdą połówkę jabłka z galaretką pokroić na 6 części

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Chrupiące śniadanie z serkiem i karmelizowanym jabłkiem 139

pokruszonej laski wanilii Przygotowanie: Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i karmelizujemy przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Kostki jabłka smażymy do miękkości, co jakiś czas delikatnie mieszając (powinny całe być karmelu, ja wolę delikatniejsze, ale możecie karmelizować je dłużej). W pucharku (lub wysokiej szklance) układamy warstwowo(...)łyżki płatków Corn Flakes Klasycznych (ilość zależy od wielkości wybranego naczynia, mają powstać warstwy), następnie ponad połowę serka, resztę płatków i znów serek. Na wierzch wykładamy karmelizowane kostki jabłka wraz z niewielką ilością powstałego na patelni karmelu. Podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Gruszka azjatycka w cynamonowym cieście. Jesienny deser. 240

łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżki rafinowanego oleju rzepakowego + olej do smażenia cukier puder do oprószenia * Jeśli nie macie gruszki azjatyckiej („jabłko-gruszki”) możecie wykorzystać opcjonalnie jabłka lub twarde gruszki Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, mleko, wbijamy całe jajko i dodajemy cynamon. Całość mieszamy dokładnie łyżką. Następnie dodajemy(...)plastrze wycinamy środek (ja przeważnie przyciskam mocno do każdego plastra zakrętkę od butelki, a następnie docinam do końca nożem, tworząc zgrabne kółko w każdym plastrze). Tak przygotowane plastry „jabłko-gruszek” maczamy w cieście. Smażymy na rozgrzanym oleju (olej powinien minimalnie być do 3/4 wysokości plastrów) z obu stron na złoto. Krążki odsączamy na papierowych ręcznikach. Następnie oprószamy cukrem

Słodkie okruszki
Naturalny i zdrowy domowy sok owocowo marchwiowy 131

się nawet z samą marchewką. Zapraszam Was na szklaneczkę zdrowia Miłego dnia moi drodzy Składniki: (na około o,7 l soku) 14 owoców tzw. jabłko-gruszek (tzw. grusza Azjatycka) 1 marchew 2 mandarynki 2 jabłka Przygotowanie: Jabłko-gruszki obieramy, a następnie kroimy na ćwiartki (usuwając gniazda nasienne)*. Jabłka zostawiamy ze skórką, kroimy na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Mandarynki(...)obieramy ze skórki. Marchewkę również skrobiemy. Tak przygotowane owoce przeciskamy przez sokowirówkę. Sok mieszamy przed przelaniem do pucharków. Podajemy od razu. *skórka jabłko-gruszek daje niezbyt apetyczny kolor i specyficzny smak, dlatego obieram te owoce Smacznego

Słodkie okruszki