jabłka - 25490 przepisów (strona:257/1700)

Deser jaglany z jabłkami 96

każdym mieście czy  miasteczku, 30 minut pieczenia i wiele chwil radości płynącej z podniebienia. Jesteście ciekawi? Zapraszam. Składniki: - 200 g kaszy jaglanej - 3-4 duże , twarde, soczyste jabłka - około łyżki masła - do smaku cukier, cynamon Na początek sparzam wrzątkiem kaszę. Ta czynność pozwoli wyzbyć się goryczki z kaszy. Następnie zaczynam ją gotować do miękkości. Można ugotować(...)mleku ale , Ci , którzy podobnie jak ja nie bardzo tolerują laktozę lub chcą odchudzić danie - wystarczy, że ugotują w wodzie z dodatkiem soli. W czasie gotowania się kaszy , obieram jabłka i ścieram je na tarce o dużych oczkach ( takich jak do ogórków). W zależności od jabłka - dodajemy cukier do smaku lub nie. Moje były dość kwaśne więc odrobinę

Kuchnia Pełna Emocji
Jabłecznik z marmoladą różaną / Apple pie with rose marmalade 80

Scroll down for recipe in English. Teraz mamy najlepszy czas na ciasto z jabłkami. Jesienne wieczory aż proszą się o kubek gorącej herbaty i odrobinę słodyczy na talerzyku. Swój jabłecznik urozmaiciłam komponując go ze smakiem różanym. Wyszło bardzo apetycznie :) Polecam i życzę smacznego! Składniki: (blaszka o wymiarach 21/25 cm.) Ciasto  2 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. cukru pudru(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g. masła 4 żółtka Masa jabłeczna 4 jabłka 1 łyżeczka cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) 500 g. marmolady o smaku różanym Stovit Piana 4 białka 3/4 szkl. cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Oraz cukier puder do oprószenia Mąkę wymieszaj na stolnicy

Delicious Place
Galette (rustykalna tarta) z jabłkami 59

pyszną, cynamonową tartę z jabłkami przygotujecie w kilka chwil ze składników, które znajdują się w każdej kuchni. Najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub kleksem bitej śmietany. Polecam :) Ciasto kruche: 1,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki cukru szczypta soli 150 g zimnego masła 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 3 kwaśne jabłka 3 łyżki cukru łyżka cynamonu(...)jajko do posmarowania tarty Ciasto: składniki posiekać i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć i wstawić do lodówki. Farsz: jabłka obrać i pokroić na półplasterki. Dodać cukier i cynamon, wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 0,5 cm na duży okrąg. Dużą formę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć ciasto. Nakłuć widelcem

Smakołyki Asi
Cynamonowy placek z jabłkami 86

Kruchy i bardzo cynamonowy placek z jabłkami, do tego unoszący się w kuchni zapach przypomina mi o zbliżających się Świętach. Zdecydowanie uwielbiam ten okres i już w mojej głowie zaczynają się układać nowe przepisy Świąteczne :D  Składniki: ciasto 200 g maki pszennej 100 g masła 20 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie(...)duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki cukru trzcinowego  1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie:  wszystkie składnik na ciasto zagnieść, następnie owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na 1h.  Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości 4-5 mm. Następnie na środku ułożyć jabłka pokrojone w cienkie plasterki, jednak należ zostawić wolne brzegi

Niezły Młynek
Ciasto z jabłkami 114

Moja ulubiona pora na wieczorne wypieki właśnie wystartowała. Co za tym idzie, dobroci w postaci jabłek z naszego sadu zamieniają się w słodkie i ciepłe przyjemności. Dziś ciasto za całymi jabłkami :)     Potrzebna tortownica o średnicy ok 21 cm    Składniki: 4 jabłka obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki 130 g miękkiego masła(...)proszek do pieczenia, szczyptę soli - wszystko wymieszaj na gładką masę (najlepiej za pomocą robota kuchennego).    Gotowe ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym. Na górę ułóż ćwiartki jabłek, wcześniej nacięte  (jednak uważaj, aby ich nie przeciąć do końca). Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika na 180C  i piecz przez 40-50 minut lub do czasu

Niezły Młynek
Ciasto z jabłkami i budyniem na kruchym spodzie z posypką z migdałów 60

Szybkie i tanie ciasto z wykorzystaniem jabłek z kompotu. Przepis na dużą blaszkę. Składniki: Ciasto kruche: 125 g margaryny 300 g mąki  szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Oraz: 5-6 jabłek z kompotu 2 budynie śmietankowe z cukrem 1 litr mleka szklanka migdałów w płatkach Składniki na ciasto kruche zagniatamy i rozkładamy równo(...)blaszce.Podpiekamy 10 minut w 170°. Jabłka kroimy na ósemki.Budynie gotujemy na mleku.Na gorący podpieczony spód rozkładamy jabłka,na nie wylewamy budynie i posypujemy grubo migdałami.Pieczemy jeszcze 30 minut w 170°C. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i bitą śmietaną 74

biszkopt,galaretka jabłkowa i bita śmietana z nutą cynamonu-idealne połączenie. Lekkie ciasto,proste do przygotowania.Przepis na każdą okazję. Składniki: biszkopt upieczony z 3 jajek 1 kg  słodkich jabłek 2 galaretki pomarańczowe cukier wanilinowy 300 ml śmietany krem ówki 36% 2 łyżki cukru pudru cynamon do posypania Jabłka obieramy,ścieramy na tarce o grubych oczkach.Wrzucamy do garnka(...)dodajemy cukier waniliowy i smażymy aż jabłka zmiękną.Wsypujemy galaretki,mieszamy aż do zagotowania.Wyłączamy i wylewamy na wystudzony biszkopt.Zostawiamy do ostygnięcia. .Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.Wykładamy na jabłka.Posypujemy cynamonem. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Dżem jabłko-kiwi 97

Banalnie prosty przepis na pyszną marmoladę z jabłek i kiwi. Świetna do deserów,ciast czy na kanapkę. Będzie stał i czekał w spiżarce na długie jesienne wieczory. Składniki: 1 kg jabłek 400 g kiwi cukier żelujący 2:1 Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Przekładamy do garnka. Kiwi obieramy ,kroimy(...)drobną kostkę i wrzucamy do jabłek.Wsypujemy cukier żelujący,mieszamy aż zacznie wrzeć.Gotujemy ok.5 minut i  gorące nakładamy do wyparzonych słoików.Zakręcamy i ustawiamy do góry nogami aż do wystudzenia. Smacznego

Przepisy mojej mamy
TORT Z GRUSZKAMI I KREMEM WANILIOWYM 95

Rewelacyjny  biszkopt z suszonymi jabłkami, musem gruszkowym i pyszną waniliową śmietanką.  Dekoracja to suszone gruszki naturalnie barwione  pestką awokado. Ciasto biszkoptowe : mąka pszenna 110 g 4 jajka cukier 120 g kakao 3 łyżki jabłka suszone 25 g proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki olej rzepakowy 60 ml Mus gruszkowy : gruszki 800 g woda(...)łyżeczka cukier puder 1/2 łyżki śmietan-fix 18 g Do ozdoby : kolorowe suszone gruszki    Tortownica 21 cm. Ciasto biszkoptowe. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia. Jabłka drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem. Dodać

Smaczne moje
Biszkoptowa rolada z jabłkami 55

rozpocząć. Godzina spokojnie wystarczy ;) Składniki: 4 duże jaja 120 gram cukru pudru 120 gram mąki pszennej 1 cukier waniliowy cynamon do smaku 50 gram płatków migdałowych 4 jabłka 1 łyżka cukru kryształu lub trzcinowego Wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem cytrynowym. Blaszkę o rozmiarach 36 cm / 26 cm wykładamy papierem do pieczenia(...)delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy masę na rozsypane migdały, ostrożnie, by się nie poprzesuwały - by tego uniknąć, proponuję delikatnie wykładać masę łyżką. Wyrównujemy, kładziemy jabłkowe plasterki na całą powierzchnię. Spryskujemy jabłka wodą, posypujemy cukrem kryształem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na około 35 minut. W połowie pieczenia przykrywamy całość folią aluminiową, dzięki czemu jabłka zmiękną

Kronika Piekarnika
Owocowa tarta krucha w kratkę 59

podziału było ośmiu. Zabrakło zapasu na dokładki niestety. Cieniutka warstwa ciasta maślanego, delikatnego, półkruchego. Warstwa owoców ( może być również warstwa konfitury ). Kratka na górze, zdradzająca co pod nią. Użyłam jabłek, stworzyły bardzo dobrą kompozycję z rozpływającym się w ustach ciastem. Jedyny mankament - wypiek jest tak kruchy, że wręcz niemożliwy do przetransportowania w stanie nienaruszonym :). Składniki: 1, 5 szklanki mąki(...)pieczenia szczypta soli 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżki śmietany lub mleka skondensowanego 7 łyżek cukru pudru 100 gram masła na nadzienie: 3 pokrojone w cienkie plasterki jabłka, lub konfitura owocowa. sok z cytryny, łyżka cukru do podduszenia jabłek. Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto - przesiewamy do miski mąkę z proszkiem, solą, cukrami. Dodajemy miękkie masło

Kronika Piekarnika
Placek poduszkowiec z owocami 53

formowania knedli. Długo zachowuje miękkość dzięki dodatkowi serka, jest w smaku delikatnie waniliowe, charakteru nadają mu użyte owoce. Zupełnie inaczej smakuje z morelami, inaczej z węgierkami, jeszcze inaczej z jabłkami z cynamonem. Idealnie sprawdza się jako ciasto przeznaczone w plenerowe degustacje. Piekłam je kilkukrotnie, za każdym razem z innymi owocami, ostatnia odsłona była morelowa. Każdą połowę moreli oprószyłam cukrem(...)wnętrzem, nie powinny być zbyt duże, bo wówczas ciasto wymaga dłuższego czasu pieczenia. Zatem nie wykorzystujcie do niego połówek brzoskwiń lub sporych rozmiarów renklod. A jeśli zdecydujecie się na jabłka, to pokrojone w kostkę. Polecam węgierki i jabłka właśnie. Składniki: 100 gram miękkiego masła 70 gram cukru pudru 1 cukier waniliowy szczypta soli 125 gram serka homogenizowanego

Kronika Piekarnika
Szarlotka krucha z ucieranym wierzchem. 55

razem trochę niestandardowy sposób na szarlotkę. W zasadzie prosty, w smaku klasyczny wypiek.  Masę jabłkową ( mięciutką, bo z potartych podduszonych jabłek ), wyłożoną na spód zagniatanego ciasta, przykrywamy drugą częścią tegoż samego ciasta,  zmiksowaną z mlekiem. W takiej rozrzedzonej konsystencji masa idealnie pokryła całą powierzchnię placka i jabłuszek. Zapieka się na rumiano, idealnie poddaje się krojeniu, nie pęka(...)cukier waniliowy 200 gram miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki ( ja dałam 1 szklankę pełnoziarnistej, 2 szklanki tortowej ) około 1/3 szklanki mleka 4 duże jabłka - polecam odmiany słodkie 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ewentualnie cukier do smaku Wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy

Kronika Piekarnika
Drożdżowy placek z jabłkami i kruszonką 56

wierzchu maślaną kruszonką. Składniki: 250 gram mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła lub oleju 2 łyżki cukru cukier waniliowy 20 gram drożdży 3 słodkie jabłka 1 łyżka cukru sok z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 3 łyżki roztopionego masła 5 łyżek mąki 2 łyżki cukru szczypta soli Wykonanie: Do dużej miski wlewamy ciepłe(...)mleko, wsypujemy dwie łyżki cukru i rozkruszone drożdże. Mieszamy dokładnie i odstawiamy pod przykryciem na około 15 min, by drożdże zaczęły pracować. Jabłka kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do garnka, polewamy sokiem cytrynowym, dodajemy cukier i podgrzewamy aż zmiękną, ale nie rozpadną się. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy

Kronika Piekarnika
Drożdżowa strucla z jabłkami i marcepanem 57

Przepis jest mało wymagający, ciasto wyrabia się szybko, po dwóch minutach powinno odchodzić od dłoni i brzegów miski. Po wyrośnięciu bezproblemowo poddaje się wałkowaniu, wypełnianiu i rolowaniu. Połączenie jabłek z marcepanem jest moim małym eksperymentem, ale godnym polecenia. Jeśli oczywiście cenicie smak marcepanu. Ja do jego wielbicieli nie należę, z jednym wyjątkiem -  chlebki marcepanowe w czekoladzie, które(...)się skusić. Składniki ciasta: 20 gram drożdży 250 gram mąki tortowej 1 duże jajko 80 gram rozpuszczonego masła 1/3 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru Nadzienie: 2 duże, słodkie jabłka 1/3 chlebka marcepanowego w czekoladzie szczypta cynamonu Wykonanie: Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżeczki cukru, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na około 15 min, by zaczyn "ruszył

Kronika Piekarnika