mnie – dekoracją w świątecznym klimacie. Z ciasta kruchego najpierw wycięłam gwiazdki, a później pozostałą częścią wylepiłam spód. Makowiec z jabłkami wychodzi pyszny – jest jak masa makowa. Ze słodkimi bakaliami i orzechami – dla mnie makowiec japoński na kruchym spodzie to ideał Makowiec na kruchym spodzie – orkiszowy(...)erytrytolu 4 jajka 30 g masła klarowanego 2 opakowania budyniu jaglanego waniliowego 60 g mielonych orzechów włoskich 500 g obranych i startych na grubych oczkach jabłek skórka z 1 niewoskowanej pomarańczy 10 suszonych fig 15 suszonych daktyli Składniki na spód umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyciąć
Fitkotprzyrządzaniem jabłek. Można je piec surowe, pokrojone w plastry czy cząstki, albo dusić z cukrem lub budyniem. Ja zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście z dodatkiem prażonych migdałów. Jabłka udusiłam z cukrem i z bananami. Ciasto wyszło pyszne i pachnące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blachę o wymiarach 36x24cm. Składniki: Do nadzienia: 1 i 1/2kg jabłek 2 banany(...)żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% tłuszcz i bułka tarta do blachy cukier puder do posypania (ewentualnie lukier) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy. Rozgotować. Pod koniec gotowania dodać obrane i rozgniecione banany. Ostudzić. 2. Migdały zrumienić
Danka Pichciponieważ jest przygotowywane z gotowego ciasta francuskiego. Kieszonki smakują zarówno bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, jak i po przestudzeniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 3 nieduże jabłka 1 łyżka cukru sok z połowy cytryny 1 jajko cynamon i rodzynki wedle uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę(...)Skropić sokiem z cytryny. Następnie dodać cukier, cynamon, rodzynki i wymieszać. 2. Ciasto rozwinąć, podzielić na 6 kwadratów. Na każdym położyć łyżkę jabłek. Na drugiej części kwadratu zrobić trzy nacięcia (jak na załączonym poniżej zdjęciu). Brzegi kwadratów posmarować rozbełtanym jajkiem i złożyć po przekątnej w trójkąty. Miejsca sklejenia docisnąć widelcem. Wierzch przygotowanych ciastek posmarować jajkiem. 3. Tak przygotowane
Danka Pichciidealny napój na ciepło lub zimno. Ten z dodatkiem suszu jest naturalnie i niebywale słodki, bardzo aromatyczny, delikatny. Do swojego kompotu wykorzystałam słodkie gruszki, nieco twarde i niezbyt słodkie jabłka ze skórkami oraz suszone owoce HELIO . Kompot to idealna propozycja na świąteczny napój po obiedzie. Polecam dla zdrowia! Kompot z suszu, świeżych jabłek i gruszek SKŁADNIKI: 4 gruszki(...)jabłek 300 g suszonych owoców HELIO 2 goździki woda PRZYGOTOWANIE: Owoce myję, kroję w ósemki, pozbawiam gniazd nasiennych. Do większego garnka wrzucam owoce, owoce suszone i goździki. Zalewam wodą, tak by przykryła owoce lekko ponad stan. Nie podaję konkretnej ilości wody, dodaję ją na oko, im mniej tym kompot bardziej esencjonalny i słodki. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, gotuję
Zasmakuj Kuchniswój niepowtarzalny smak. Przepis pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”. Barszcz czerwony z Węglówki - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 buraki ćwikłowe 3 kwaśne jabłka 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki pszennej 1 litr wody liść bobkowy (laurowy) sól, pieprz Buraki kroimy w plastry lub ścieramy na grubej tarce. Nieobrane jabłka kroimy(...)kostkę. Buraki i jabłka zalewamy wodą, dodajemy liść bobkowy i gotujemy pół godziny. Śmietanę mieszamy z mąką, hartujemy gorącym wywarem i dodajemy do zupy. Zagotowujemy i doprawiamy całość solą i pieprzem. Barszcz podajemy z gotowanymi ziemniakami. Barszcz czerwony z Węglówki - kuchnia podkarpacka Barszcz czerwony z Węglówki - kuchnia podkarpacka Barszcz czerwony z Węglówki - kuchnia podkarpacka Więcej regionalnych dań w zakładce
Trzeci talerzrazem upiekłam je z dodatkiem uprażonych jabłek i orzechów, które delikatnie podsmażyłam z masłem i miodem. Bardzo fajne zestawienie smaków 👌 Zresztą nie od dziś wiadomo, że jabłka i orzechy to całkiem zgrany duet 😎 Składniki (na około 12 -13 sztuk) : 500g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka(...)cukru waniliowego 4 czubate łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Kruszonka: przepis tutaj Ponadto: 3-4 jabłka (pokrojone w kostkę i duszone z odrobiną cukru i łyżeczką soku z cytryny w rondelku na małym odniu około 10 minut) 100 g włoskich orzechów (posiekanych i podsmażonych w rondelku z odrobiną miodu i masła) Wykonanie: Zrobić rozczyn
Walijskie Pichceniepiernika 2 łyżki kakao 3 średnie jabłka 50 g orzeszków ziemnych 100 g rodzynków sułtańskich 400 ml jogurtu z kawałkami owoców pieczone jabłko Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady cukrowe płatki śniegu Przygotowanie: Jabłka - obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w średnią kostkę. Rodzynki - sparzyć i odcedzić. Orzeszki ziemne - zmielić przez kilka sekund za pomocą elektronicznego rozdrabniacza(...)puszystą masę. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Dodać jogurt pieczone jabłko i masło orzechowe - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać na jednolitą gładką masę. Na koniec dodać rodzynki, orzeszki ziemne i pokrojowe w kostkę jabłka i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 27x18
Ciastka - domowe słodkościcukru -8,5 dkg miękkiego masła -300 ml jogurtu naturalnego -2 jajka -szczypta sody oczyszczonej -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -2-3 jabłka -cynamon -cukier do posypania jabłek Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Posypujemy cukrem i cynamonem. Masło ucieramy z cukrem. Do jogurtu dodajemy sodę, mieszamy i czekamy, aż się spieni. Jogurt dodajemy(...)jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Przekładamy do blaszki ( 24 x 24 cm ) lub okrągłej formy ( 24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy jabłka. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego ! A to jest nasz wzorzec, czyli ciasto Karinki. Za przepis dziękujemy
Maminek kulinarny125g masła ekstra 70g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania foremek masło do wysmarowania formy Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Farsz jabłkowy: 500g jabłek (waga po obraniu) 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki przyprawy do szarlotki 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: 1. Farsz jabłkowy: Jabłka obrać ze skórki, przełożyć do dużej miski, zasypać(...)wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec ponownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyproszku do pieczenia · 250 g margaryny · 2 łyżki kakao · 3 duże Jabłka · 2 budynie waniliowe · 4 szklanki mleka · 3 łyżki cukru(...)przygotowania: 1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy serki, proszek do pieczenia, margarynę i wyrabiamy. 2. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną częścią wylepić dno tortownicy. 3. Jabłka obieramy, kroimy na plasterki i układamy na cieście. 4. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu, wykładamy na jabłka. 5. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao, rozwałkowujemy
Kulinarna Chwilaświeżych drożdży, 250 ml mleka 2 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania, 3/4 szklanki cukru + 3 łyżki, płaska łyżka cynamonu, 2 łyżki suchego maku niebieskiego, 3 średniej wielkości jabłek, 2 łyżki oleju, 1 jajko, 3 łyżki puree z dyni, cukier puder Przygotowanie: Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować(...)oraz puree z dyni. Wyrabiamy ciasto. Będzie lepiło się trochę do rąk, ale dzięki temu będzie bardziej puszyste i mięciutkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na około godzinę. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy 2 łyżki cukru oraz cynamon i mieszamy razem. Stolnicę podsypujemy mąką, Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wykładamy jabłka, a następnie
Lena GotujeJednak nie było tak źle. Solidna porcja soku zastąpiła śniadanie i dodała mi energii. O godz 10:00 wypiłam sok Eliksir Miłości , który powstał z połączenia jeżyny, truskawki, banana, jabłka z dostatkiem mleka kokosowego i czarnego sezamu. Ten sok na pewno przypadnie do gustu miłośnikom truskawki w śmietanie, gdyż smakuje podobnie. Godzina 12:30 to moja pora obiadowa. Przyznam(...)Święty Spokój sięgnęłam o godzinie 14:00. Nie wiem czy to nazwa czy skład -banan, jabłko, truskawka spowodowały, że poczułam się syta i zrelaksowana. O godzinie 17;00 wypiłam butelkę soku o białym zabarwieniu. Był to Naturalny Izotonik wyprodukowany z wody kokosowej, wiórek kokosa, jabłka i nasiona chia. Genialny w smaku, orzeźwiający, po prostu pyszny. To zdecydowanie mój smak
Kasia i jej kobiecy światsztuk: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka kefiru 3 jajka M 120 g masła 1 łyżeczka proszku d pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczka cynamonu 3 jabłka 100 g żurawiny cukier puder do posypania 1. Masło roztopić i ostudzić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żurawinę posiekać na drobniejsze kawałki(...)jednej miski dajemy składniki mokre i mieszamy je. Do drugiej miski dajemy składniki suche i też je mieszamy. 3. Do mokrych dajemy suche mieszamy. Na końcu dodajemy jabłka i żurawinę. 4. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Do papilotek nakładamy nasze ciasto, tak prawie do końca i pieczemy przez 20 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :) Smacznego
kruche babeczkiSłodki, kuszący jabłecznik z migdałową skorupką. Kruche, bardzo smaczne ciasto, warstwa jabłek i chrupiące, przyrumienione płatki migdałów. Jabłuszka kroimy na grube plastry. Wypróbowałam też wersję z połówkami jabłek, pięknie naciętymi i ułożonymi pękatą stroną do góry. Pomiędzy jabłkami pozostaje jednak dużo wolnej przestrzeni. Trzeba ją wypełnić, więc pokroiłam jeszcze jabłka
dolcevitainmykitchenposiekany tłuszcz i rozcieramy palcami tworząc kruszonkę. Teraz dodajemy jajka i śmietanę, zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na dwie części i chłodzimy w lodówce około 45 minut. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy 2 łyżki cukru, cynamon (ja dodaję około 1 łyżeczki) i dokładnie mieszamy. Jedną część schłodzonego(...)ciasta wykładamy na dnie formy (rant nie jest konieczny), na cieście rozkładamy jabłka, a na jabłkach drugą część ciasta. Ze względu na to, że ciasto jest trochę klejące ja urywam kawałki ciasta, spłaszczam w dłoniach i równomiernie rozkładam na wierzchu, tworząc coś na wzór mozaiki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (z termoobiegiem). Ciasto wkładamy
Rozpustne gotowanie