lubi naleśników?! Składniki: Naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie jabłkowe: ok. 1 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1/2 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Beza: 4 białka 2/3 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli Kruszonka: 1 szklanka płatków owsianych(...)mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Nadzienie: Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, przez około
Kuchnia MagdaLenyotrzymamy kwintesencję zimowego klimatu. Czekam na pierwsze płatki z niecierpliwością! Zimowa kasza manna Kasza: 500ml mleka 4 łyżki kaszy manny 1 łyżka cukru Żurawina z jabłkiem (na ok. 300ml): 250g świeżej żurawiny 150g startego jabłka (na dużych oczkach) 4 łyżki cukru (płaskie) 0,5 szklanki wody Dodatki: Pokrojone w cienkie słupki jabłko i gruszka Suszona żurawina Orzechy włoskie Mąka(...)pestek dyni Miód Przygotuj żurawinę z jabłkiem: W niedużym rondelku lub na patelni umieść żurawinę, starte jabłko, cukier i wodę. Doprowadź do wrzenia Zmniejsz ogień i gotuj często mieszając aż do uzyskania gęstej, owocowej masy Gotowe! Ugotuj kaszę: W garnku umieść mleko, kaszę i łyżkę cukru, postaw na małym ogniu Gotuj często mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, mieszaj cały czas
SandraFrej.commasz pomysłu na szybki deser? Nie chce Ci się robić pracochłonnego ciasta, ale chodzi za Tobą "coś słodkiego"? W takim układzie crumble z jesiennymi jabłkami jest idealnym rozwiązaniem. Pyszne, obłędnie aromatyczne crumble posmakuje(...)także dzieciakom :) ja uwielbiam je w towarzystwie gałki lodów waniliowych w wersji na ciepło :) Składniki na kruszonkę: 160g mąki pszennej 75 g masła 2-3 łyżki cukru brązowego Jabłka: 4 duże jabłka 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy
ChilliJemynadzienia w spiżarce znaleźliśmy jabłka i brukselkę. Bezglutenowy jabłecznik z brukselką… brzmi średnio, ale kto wie może następnym razem Postawiliśmy więc na klasykę – jabłecznik z jabłkami. Ciasto jest trochę “trudne”, szczególnie górna warstwa, ale powoli i cierpliwie da się je nałożyć. Smakuje tak dobrze, że musiało wylądować na blogu, a nie mieliśmy tego w planach. Oboje(...)też takie szybkie zdjęcie Składniki: (blacha 12cm średnica) Ciasto: 2 szklanki mąki migdałowej ¼ szklanki erytrolu 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła klarowanego) 1 jajko szczypta soli wanilia Nadzienie: 2 jabłka 2 łyżki erytrolu 1 łyżka tapioki 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta imbiru szczypta soli Przygotowanie: Nadzienie: Jabłka tniemy na małe kawałki/kostki i mieszamy
PaleoLiferozmaryn, dużą ilością jabłek i pomarańczy. NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRZY PIECZENIU KACZKI: - najlepsza kaczka wychodzi pieczona w naczyniu żeliwnym - kaczkę warto łączyć z owocami takimi jak pomarańcze czy jabłka - pamiętaj dodać świeże zioła tj. rozmaryn czy tymianek - aby dodać świeżości i lekkości dodaj imbir świeży, jak i marynowany, możesz dodać otartą skórkę z cytryny bądź pomarańczy - użyj soli(...)morskiej i gotowej mieszanki przypraw do kaczki - użyj troszkę masła do pieczenia, nada ono super aromatu SKŁADNIKI: - 1 kaczka pekin - 4 jabłka - 2-3 pomarańcze - 4-6 ząbków czosnku bio - 3 łyżki imbiru marynowanego - kilka plastrów imbiru świeżego - 4 gałązki rozmarynu - 4 gałązki tymianku - 3 szalotki - świeży lubczyk - sól, przyprawa do kaczki - 2 łyżki masła - łyżka goździków
SMYKWKUCHNInadzieniem z jabłek, przykrytych chmurką. 6 jajek 140 g masła 300 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej 100 g +3 łyżki słodziwa (użyłam erytrolu) ok. 3 średniej wielkości jabłka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę, mieszamy z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy ze słodziwem (100 g). Masło(...)ciasto będzie gęste i zwarte, zagniatamy dłońmi. Ciastem wylepiamy formę do babeczek lub tarty. Pieczemy ok. 10 minut w 180 st. C. Po tym czasie do kokilek przekładamy jabłka i pieczemy kolejne 15 minut w 180 st. C. W tym czasie ubijamy białka jajek na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy słodziwo. Pianę wykładamy na upieczone babeczki. Zmniejszamy temperaturę
Kucharzycamigdałów do posypania Żółtko rozmącić w wodzie z solą i olejem. Mąkę przesiać zrobić wgłębienie, wlać wodę z żółtkiem, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, przykryć i pozostawić na 30 minut. Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Bułkę tartą zrumienić na patelni, ostudzić, dodać cukier i cynamon, wymieszać. Masło roztopić. Ciasto rozwałkować cienko, następnie trzymając na pięściach, rozciągać, aż będzie cienkie(...)posypanym mąką. Moje ciasto po rozciąganiu miało wymiary ok 50x75cm. Rozciągnięte ciasto położyć na obrusie. Posmarować masłem (ok 3 łyżek zostawić do posmarowania wierzchu ciasta), posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, zostawiając ok 5cm brzegi. Brzegi zawinąć na jabłka, ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu za pomocą obrusa: obrus unosimy lekko do góry, a ciasto będzie samo się zwijać
Obiad gotowyszklanka mleka, 30g drożdży, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 2,5 szklanki mąki, 2 łyżki masła, szczypta soli, Kruszonka: 50g masła, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, Dodatkowo: 1 jajko, 3 jabłka, cynamon. PRZYGOTOWANIE: 1. Do mleka dodaję drożdże oraz 1 łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, jajko, pozostały cukier, sól(...)oraz miękkie masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. Jabłka obieram i kroję w kostkę. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Lekko rozwałkowuję. Ciasto kroję na kwadraty o boku 10cm. Na środek kwadratu kładę porcję pokrojonych jabłek. Owoce oprószam cynamonem. Rogi ciasta sklejam razem na środku formując kopertę
Tradycyjna kuchnia KasiNajpierw przygotować ciasto miodowe: z podanych składników wyrobić ciasto. Blaszkę wyłożyć wysoko papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, rozwałkować. Piec ok. 30 minut w temp. 180* C. Jabłka zetrzeć na tarce, podsmażyć na maśle. Podlać połową szklanki wody. Kiedy jabłka będą miękkie zdjąć z ognia. Wsypać galaretki i dokładnie rozmieszać. Odstawić. Kiedy masa zacznie tężeć wyłożyć(...)niej jajka, dodać masło i mąkę ziemniaczaną. Gotować na małym ogniu kilka minut. Zdjąć z ognia. Przestudzoną (ale nie całkiem zimną, bo wtedy zacznie tężeć) masę wyłożyć na jabłka. Na masie makowej ułożyć biszkopty. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i wystudzić. jogurt zmiksować z cukrem pudrem i zimną galaretką, wylać na ciasto. Odstawić do stężenia
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadobrze przykrywała woreczki, gotujemy tak długo aż kasza dobrze napęcznieje. Wyciągamy z wody i delikatnie odciskamy jej nadmiar. Kaszę przekładamy do miski, dodajemy olej kokosowy, miód i mieszamy. Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach do rondelka. Następnie dodajemy miód, cynamon i cukier waniliowy. Smażymy na małym ogniu aż jabłka zmiękną. Blaszkę(...)wykładamy papierem do pieczenia. Kaszę dzielimy na pół, jedną część wykładamy na spód blaszki, następnie wykładamy jabłka i drugą warstwę kaszy lekko dociskając. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy około 40 minut aż na wierzchu powstanie delikatna zapieczona skórka. Śmietanę mieszamy z miodem i cukrem waniliowym, polewamy szarlotkę, najlepiej smakuje na ciepło. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimleko ciepłe 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, sól 1 szczypta, olejek rumowy 2 łyżeczki, jajka 3 sztuki "L", masło 8 dag, mąka tortowa 60 dag, jabłka 6 sztuk, cukier 100 gram, mąka krupczatka 100 gram mąka tortowa 5 dag, masło miękkie 100 gram drożdże w misie robota rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i pół szklanki mleka(...)minut, przykryć i zostawić do wyrośnięcia forma z papierem do pieczenia 35x25 cm, wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką i wyłożyć do formy, gęsto powkładać plasterki obranych jabłek z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać jabłka, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut - ciasto drożdżowe z olejkiem rumowym i z jabłkami
W Mojej Kuchni Lubięmojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADNIKI: 1 duży kurczak mój 1.5 kg 4 duże jabłka 2 łyżki Przyprawa do kurczaka Skworcu 2 łyżki suszonej natki pietruszki Skworcu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Skworcu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka czosnku granulowanego lub suszonego Skworcu 3 łyżki(...)oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję. Dokładnie nacieram przyprawami wymieszanymi z oliwą. Jabłka myję nie musimy obierać ze skórki. Jabłka kroję w ósemki. Nadziewam środek. Mięso przekładam do naczynia żaroodpornego. Owoce układam równie wokół kurczaka. Całość przykrywam. Piekę ok 1.5 godziny w 190 stopniach. Podaję z ulubionymi dodatkami
Gotowanie Patkiwyrośnie lub wyrośnie i mocno opadnie. Pojawi się wpis z instrukcjami jak przygotować biszkopt, wówczas wam go tutaj podlinkuje. Biszkopt może występować jako samodzielne ciasto takie jak biszkopt z jabłkami , może być częścią ciasta składającego się z wielu warstw jak przy biszkopcie z kremem , jest głównym składnikiem rolad jak w roladzie z jabłkami . Ale chyba najczęściej jest(...)puszystości ciasta. Początkujący wspomagają się proszkiem do pieczenia. Jednak moim zdaniem lepiej od razu nauczyć się piec biszkopt dobrze. Biszkopt gotowy Biszkopt z kremem, owocami i polewą Rolada z jabłkami Ciasto ucierane Ciasto ucierane to mieszanka ciasta kruchego i ciasta biszkoptowego. Jest to ciasto bardzo proste i bardzo szybkie w wykonaniu, chociaż wiele osób wpada w panikę w trakcie
RelaxtimeSkładniki 400 g woda 400 g ocet jabłkowy tu 80 g cukier 20 g sól 4 g czarny pieprz ziarna 4 g nasiona kolendry ziarna 2 jabłka Wykonanie Połowę wody połączyć(...)octem,cukrem ,solą pieprzem i kolendrą . Doprowadzić do wrzenia. Mieszać ,aż cukier i sól się całkowicie rozpuści. Dolać drugą połowę zimnej wody , w celu szybkiego schłodzenia solanki. Umyć jabłka ,wykroić rdzeń,przekroić na pół i zetrzeć na mandolinie w plasterki. Przełożyć do miski jabłka -plasterki,zalać płynem ponad jabłka i pozostawić na jedną godzinę . Gotowe
mojej kuchnimąki pszennej Typ 450 1 żółtko 250 g chłodnego masła 2½ łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 łyżek cukru 2 łyżki kaszy manny Jabłka 2 kg jabłek obranych 3-4 łyżki cukru 3 łyżeczki pektyny skórka kandyzowana z pomarańczy ,ja dałam żelki z arbuza tu łyżka tymianku 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie Piekarnik rozgrzać(...)podzielić na dwie części 1;2. Włożyć do lodówki na 30 minut. Większą częścią wyłożyć blaszkę wyłożoną -dno- papierem do pieczenia. Podpiec 15-20 minut do złotego koloru . Jabłka obrać ,pokroić w kostkę. Uprażyć tak, aby były widoczne kawałki owoców. Cukier zmieszać z pektyną i dodać do ciepłych jabłek,wymieszać do połączenia . Dodać sok z cytryny
mojej kuchni