poddałam procesowi kruszenia, ponieważ miałam mrożonego. Bażant, 150 g słoniny, 4 – 5 średnich jabłek (reneta), masło, sól, Bażanta oczyścić, umyć, osuszyć. Natrzeć solą. Słoninę pokroić w cienkie plasterki. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. 2 ćwiartki pokroić na drobniejsze kawałki i wymieszać z dwoma pokrojonymi plasterkami słoniny. Nadziać nimi bażanta. Resztę jabłek przesmażyć(...)nich bażanta. Przykryć go dokładnie słoniną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 90 stopni. Piec około 5 godzin. Po 4 godzinach ułożyć obok bażanta obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Gdy bażant będzie miękki, zdjąć z niego słoninę. Temperaturę piekarnika podnieść do 180 stopni i piec, aż bażant się zrumieni. Podałam z topinamburem
królestwo garówidealna na jesienne dni.. W sezonie jabłkowym ,jabłko kojarzy się z wieloma różnymi ciastami ,ciasteczkami, lista jest długa. Większość z nich jest słodka. Ta sałatka jest przykładem ,że jabłko pikantne tez jest smaczne. Mięsożerni mogą dodać grillowaną pierś z kurczaka ,indyka i z sałatki zrobi się pełny posiłek. Sałatka sprawdzi się przy świątecznym stole w gronie rodziny ,znajomych(...)jako drugie śniadanie do szkoły ,pracy. Moją ulubioną rzeczą w tej sałatce jest , szybkie i łatwe wykonanie w kilka minut. Składniki sałatka: 1 brokuł z blanszowane różyczki 2-3 jabłka, pokrojone w kostkę 1 łyżka soku z cytryny 2 marchewki drobno posiekane,surowe - ja użyłam blendera ¼ szkl. czerwonej cebuli, w kostkę ¼ szkl. ogórki , pokrojone w kostkę ¾ szkl. orzechy włoskie
w mojej kuchnijapoński upiekłam z mielonymi migdałami i z kaszą manną owsianą pełnoziarnistą . Jest pyszny, jabłka nadają mu wilgoci. Forma: 30x30 kwadratowa. Składniki: mak niebieski 200 g jabłka 2 szt. mielone migdały 6 łyżek skórka pomarańczowa 1 łyżeczka aromat migdałowy 1 szt. jaja 5 szt. masło 120 g ksylitol/cukier 3/4 szklanki(...)ciasta i prażone płatki migdałowe Można użyć 10 łyżek mielonych migdałów zamiast owsianej kaszy manny Przygotowanie: Mak wypłukać, zalać wrzątkiem gotować pół godziny. Odcedzić. Zmielić trzykrotnie. Obrać jabłka i zetrzeć na dużych oczkach. Masło rozpuścić i przestudzić. Jaja wbić do miski i ubić z ksylitolem/cukrem na puszystą masę, dodać zmielony mak, skórkę z pomarańczy, rodzynki, aromat migdałowy
AZgotuj!Jabłka w cieście naleśnikowym przygotowane na wzór przepisu, na buraki obsmażane w cieście , z książki Marii Kulzowej, Kuchnia polska z 1939 roku. Polecam spróbować. 1 kg jabłek, ciasto naleśnikowe : 2 jajka, 60 g cukru pudru, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 150 – 200 g mąki pszennej, 3 -4 goździki, szczypta soli, tłuszcz do głębokiego smażenia Jabłka umyć, obrać(...)masę. Dalej ubijając dodać cukier puder, zmielone goździki, szczyptę soli. Następnie wlać wino i stopniowo dodawać mąkę. Powinniśmy otrzymać ciasto gęstsze od naleśnikowego. Ciasto odstawić na 15 minut. Plasterki jabłek taplać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy. Podawać posypane cukrem pudrem. Zjadać i się oblizywać
królestwo garówmąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju 3 łyżki wody 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę: 400 g serka naturalnego (np. na sernik z wiaderka) 2 duże jabłka łyżka cukru łyżeczka cynamonu 1 opakowanie galaretki cytrynowej na wierzch: 9 ciastek "Szarlotki" z firmy Cukry Nyskie 1 opakowanie galaretki cytrynowej Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania(...)Jedną galaretkę rozpuścić w 400 ml wody. Drugą galaretkę rozpuścić w 100 ml wody. Odstawić aż ostygną. Z większej galaretki odebrać 3-4 łyżki i nasączyć nią biszkopt. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć z cynamonem i cukrem, wystudzić. Do jabłek dodać ser i mniejszą galaretkę, wymieszać i wylać na biszkopt. Odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczas w domu. Kiedy leje, kiedy wieje, kiedy pogoda szaleje i zamyka nas w czterech ścianach. Taki jesienny, domowy czas można sobie urozmaicić, przygotowując smakołyk jak ciasto z marchewką, jabłkiem i orzechami. Już samo przebywanie w pachnącej owocami kuchni wyciszy nas i zdecydowanie poprawi humor. Przecież kulinaria to idealny sposób na jesienne humory. Zwłaszcza gdy mamy więcej czasu, żeby pobawić(...)pocieszyć smakami. Może znajdziecie ten czas właśnie dziś? Czas na zrobienie domowego ciasta. Smakołyk w zdrowszym wydaniu Ciasto z marchewką jest naprawdę pyszne, wilgotne, aromatyczne. Klasyczne połączenie marchewki, jabłka i orzechów to przywołanie jesienno-zimowych impresji. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc przypadnie do gustu osobom, które nie lubią przesłodzonych deserów. Jeśli zaś preferujemy więcej słodyczy, to Agata radzi
KulinarneImpresje.plPomysł na prosty, lekkostrawny deser, bez mleka i bez cukru – cukier zastępują aromatyczne, pieczone jabłka i sok malinowy. Kasza manna ugotowana na wodzie może być też świetnym pomysłem na posiłek dla małych dzieci, nawet niemowląt, osób z problemami żołądkowymi, czy przy zatruciach a nawet dla osób będących na ścisłej diecie po pobycie w szpitalu. Co do dodatków – oczywiście można dosłodzić(...)kaszę cukrem lub ksylitolem, ale jeśli dodacie pieczone jabłka i sok malinowy tak, jak w przepisie, to nadal danie będzie przepysznym deserem. Z innych kwestii – do kupienia jest kasza manna tradycyjna i błyskawiczna, więc wróćcie uwagę, którą macie w spiżarni i dostosujcie długość gotowania do tej podanej na opakowaniu ;p *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć
Eat me! Fit me!Kruche z jabłkami i budyniem Nóż firmy AMBITION Uwielbiam ciasta z jabłkami, które często gości na moim stole. To ciasto możemy przygotować na różne okazje lub święta. Składniki: Ciasto : żółtka 6 szt margaryna(...)kost mąka 3 szkl cukier 3/4 szkl proszek do pieczenia 2 łyżeczki Budyń: mleko - 1 l budyń śmietankowy - 2 opak po ( 64 g ) cukier - 4 łyżki Dodatkowo: jabłka - 1,20 kg cukier - 3 łyżki Przygotowanie : Ciasto: Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i pozostałe składniki, zrobić kruszonkę, podzielić na dwie części. Tortownicę
Kuchnia DanusiSzarlotka z jabłkami, to nieodłączny element jesieni. Należy do tych ciast, które znikają zaraz po upieczeniu. Przechowywana w chłodnym miejscu, z każdym dniem robi się bardziej mięciutka i wilgotna. Dobrze się kroi i podgrzewa. Tym razem upiekłam ją w dużej formie z wyposażenia piekarnika, dzięki czemu wyszła niewysoka i bardzo podzielna. Samo ciasto jest kruchutkie, delikatne i proporcjonalnie, do wilgotnej(...)warstwy jabłek, nie ma go za dużo. Dzięki temu szarlotkę je się lekko, bez wyrzutów sumienia. Najlepiej na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych. SKŁADNIKI SPÓD 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1/2 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki (50 g) cukru szczypta soli 150 g zimnego masła 1 jajko JABŁKA 2,5 kg jabłek, najlepiej szara reneta, antonówka
cool and mintydrożdżową słodkość w jesiennym klimacie, to dobrze trafiliście. Bo dziś przy blogowym stole nie lada goście! Rodzinka drożdżowych, cynamonowych jeży radośnie tupta po blacie z brzuszkami pełnymi soczystych jabłek oprószonych imbirem i gałką muszkatołową. Tylko czekają, żeby móc ocieplić Wasze kuchnie wspaniałym zapachem, który unosi się podczas wypiekania tych małych koleżków :) Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, kiedy kolce smakowicie chrupią(...)kryjąc w swoim wnętrzu mięciutkie wnętrze bułeczki i ciepłe, aromatyczne jabłka. Do tego ulubiona herbata i jesienna słodycz gotowa :) Warto zaprosić do wspólnego pieczenia najmłodszych. Kiedy ktoś starszy będzie nacinał grzbiety jeży, tworząc smakowite kolce, dzieci na pewno z radością ubogacą jeże o goździkowe oczy. Wspólne gotowanie nie tylko rozwija i uczy ale także zostawia w głowie ciepłe wspomnienie. Róbcie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWitam serdecznie Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Sezon jabłkowy w pełni, więc jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta z jabłkami będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm 350 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 150 g cukru kryształ(...)jajka (rozmiar L) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny oraz 800 g jabłek (przed obraniem) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Ekspresowy Jabłecznik Przygotowanie: Najpierw przygotuję jabłka: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do miski i polewam
Uwaga Babcia GotujeSzarlotka na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką. Czyli wszystko to, co lubimy najbardziej. To tak naprawdę kruszonka z mnóstwem pysznych cynamonowych jabłek... mniam... ;-) Ja użyłam jabłek odmiany Boskop- twarde, kwaskowe, idealne do szarlotek. Jako, że są z typu bardziej twardych owoców, kilka minut smażyłam je ze skarmelizowanym cukrem z ksylitolem, raz by trochę zmiękły, dwa by odparowała z nich wilgoć(...)mnie 300g), na kruszonkę. Większą częścią ciasta wyklejamy dokładnie spód (wyłożony papierem do pieczenia) i częściowo boki tortownicy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Tortownicę z ciastem schładzamy w lodówce. Karmelizowane jabłka: - 2kg winnych jabłek (u mnie Boskop) - 8 łyżek cukru (dałam po 4 łyżki cukru trzcinowego i 4 ksylitolu) - 2-3 łyżeczki cynamonu Jabłka umyć, obrać ze skóry, przeciąć na ćwiartki
Smaczne Zdrowedodatkowo nutkę słodyczy. Wasze dzieci ją pokochają. 2 średnie marchewki 1 małe jabłko łyżka oleju rzepakowego łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Marchewki i jabłko obieramy. Z jabłka usuwamy gniazdko nasienne. Wszystko ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Do startej marchewki i jabłka dodajemy łyżkę oleju, łyżkę soku z cytryny i dokładnie mieszamy. Na koniec
Dieta bez mlekaWitam serdecznie Tym razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszne ciasto z jabłkami, ciasto jest dość popularne ale jeżeli ktoś jeszcze takiego ciasta nie piekł, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 34 cm na ciasto: 400 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 100 g cukru pudru 4 żółtka(...)masła (dobrze schłodzonego) 80 g cukru kryształ budyń: 3 budynie śmietankowe bez cukru 1 litr mleka 90 g cukru około 2 łyżek masła około 1,5 kg jabłek (przed obraniem) szara reneta lub szampion (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Ciasto z jabłkami i budyniem Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto (ciasto można przygotować ręcznie lub miksera): Na blat
Uwaga Babcia Gotuje