razowej i jabłek Ten przepis polecam każdemu kto uwielbia smak piernika i szuka przepisu na szybkie ciasto które długo zachowuje swoją wilgotność i i świeżość . Składniki: – 4 średnie jabłka – 3 szklanki mąki pszennej razowej – 1 szklanka oliwy z oliwek – 2 łyżki kakao – 3/4 opakowania przyprawy piernikowej – 2 łyżeczki cynamonu – 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady(...)łyżeczki sody oczyszczonej – 1/2 szklanki płynnego miodu – 3 jajka – 100 g gorzkiej czekolady 70% (na polewę) Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy cynamon, przyprawę piernikową, kakao i sodę oczyszczoną. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę.Wszystko mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy pianę. Żółtka ucieramy na pulchną masę dodajemy miód
I LOVE LIFESkładniki: Ciasto miodowe: 200g masła 3 szklanki mąki pszennej 130g cukru 2 jajka 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody olej do wysmarowania formy Nadzienie jabłkowe: 2kg jabłek (waga po obraniu) 2 cytrynowe galaretki 2 łyżeczki cynamonu Lukier: sok z 1 cytryny 250g cukru pudru Dodatkowo: 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej Wykonanie: 1. Ciasto miodowe: Do garnka(...)wymiarach 24 cm x 39 cm wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15. 2. Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i podsmażyć okresowo mieszając do momentu aż część wody odparuje. Zdjąć z palnika, wsypać cynamon, galaretki i całość dokładnie
Szalona Kuchnia Ewelinybanana 4 pełne łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki syropu imbirowego (u mnie z dodatkiem cytryny) pół opakowania suszonych jabłek bez skórki Amkez łyżeczka ciemnego kakao kilka plasterków suszonego jabłka i małe listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Do misy blendera z nożami przekładamy pół opakowania suszonych jabłek bez skórki, dodajemy pół obranego banana, syrop imbirowy i jogurt. Całość(...)miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy od razu posypując ciemnym kakao. Deser zdobimy suszonymi plasterkami jabłka i małymi listkami mięty. Smacznego
Słodkie okruszkiSkładniki: na blat z białek: 6 białek 60 g mąki pszennej 50 g cukru 90 ml oleju łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na warstwę jabłkową: 6 dużych jabłek 2 zielone galaretki (np. agrestowe) łyżka cukru szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny na mus czekoladowy: 350 ml śmietanki 30% 130 g czekolady deserowej (lub pół na pół(...)masy z białek. Wlać olej i zmiksować na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem i piec ok. 25 minut w 180*C. Wystudzić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem, zalać wodą i gotować kilka minut. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, przestudzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatruskawek lub malin. Z kolei takie kwaśne owoce jak wiśnie, porzeczki i jeżyny równoważą słodycz kruszonki i też dobrze tu pasują. No i jabłka, koniecznie dodajcie też jabłka:) W wersji de lux owoce można podać z gałką lodów – jak rozpusta, to rozpusta;) Poniżej przedstawiam Wam dwie wersji kruszonki. Tą pierwszą woli mój mąż, druga z kolei bardziej(...)przypadła do gustu;) Owoce: 500-600 g mrożonych owoców (może to być gotowy mix, ale warto również dodać śliwki i truskawki) 2 jabłka szczypta cynamonu cukier wanilinowy Kruszonka I: 60 g brązowego cukru 150 g zmielonych na pył herbatników 50 g mąki 4-5 łyżek płatków owsianych 140 g masła LUB: Kruszonka II: 60 g cukru brązowego
Smaki Na Talerzuciasta drożdżowego z kawałkami soczystego jabłka- miękkie i puszyste, odpowiednio słodkie i smakujące... dzieciństwem ❤️ Jako dziecko często je jadłam, robiła je moja mama oraz babcia, czasami z jabłkami, czasami bez, ale zawsze posypane białą kołderką z cukru pudru 😋 Powiedzenie: 'warto czekać na to, co dobre' idealnie pasuje do owych racuchów, ponieważ pomimo tego, że na ich przygotowanie trzeba(...)smażenia Mąkę przesiać do dużej i głębokiej miski, zrobić zagłębienie i dodać drożdże rozmieszane z cukrem i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Kolejno wbić jajka, wlać resztę mleka oraz roztopione masło, kawałki jabłka i dobrze wyrobić drewnianą łyżką, aż znikną grudki mąki, a ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia na około
Kraina Miodem Płynącałyżeczki proszku do pieczenia Masa cappuccino: 4 jajka 3/4 szkl. cukru 30 g kawy cappuccino (u mnie orzechowe) 1/4 szklanki wody 200 g masła Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w małą kostkę. Przekładamy je do miski i zasypujemy 1 szklanką cukru pudru. Po około 20 minutach, gdy jabłka puszczą sok, dodajemy do nich mąkę krupczatkę oraz(...)puder (1/2 szklanki). Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąkę tortową przesiewamy razem z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką. Na samym końcu dodajemy jabłka z mąką krupczatką i orzechami, mieszamy. Przekładamy na blaszkę (u mnie 21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut
Smaki Na TalerzuPopularne na naszych stołach mięso z kurczaka otulone chrupiącą skórką, nadziewane ryżem połączonym ze słodkimi jabłkami pachnącymi cynamonem to świetna propozycja dla tych, którzy uwielbiają połączenie mięsa z owocami. Składniki: 4 udka z kurczaka 1 jabłko 50g ryżu 1 łyżeczka cynamonu słodka papryka sól pieprz cukier oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego Wykonanie: 1. Udka(...)pozbawić kości, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką, odstawić na około 30 minut. 2. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w grubszą kostkę. Ryż wymieszać z kawałkami jabłka, dodać cynamon i szczyptę cukru. Całość dokładnie wymieszać. 3. Udka faszerować ryżem z jabłkami i cynamonem, spiąć wykałaczkami i przełożyć
Szalona Kuchnia Ewelinyciekawości i tak powiem szczerze, najmniej z niej przekonały mnie kiełki, jakoś nie smakują mi, następnym razem zastąpię je nasionami słonecznika :) Składniki: 2 obrane łodygi selera naciowego 2 małe jabłka garść roszponki kiełki słonecznika lub ziarna słonecznika 2 łyżki orzechów włoskich sos do sałatki(...)łyżki oleju lnianego sok z cytryny do smaku sól, pieprz do smaki (pieprzu użyłam ze sklepu Smaki Natury <--klik) ewentualnie miód do smaku 1. Jabłka myjemy i kroimy w kostkę. Roszponkę myjemy i dokładamy do pokrojonych jabłek. 2. Seler kroimy w 1 cm kawałeczki, orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki, dodajemy do jabłek
Gotowanie...to proste !mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy je do ciasta, delikatnie mieszamy. Pieczemy partiami w nagrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podajemy zbitą śmietaną oraz prażonymi jabłkami. dodatkowo: 3 jabłka 2 łyżki miodu 2 garście rodzynek bita śmietana wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Prażymy na patelni, dodajemy miód i rodzynki i jeszcze chwilkę prażymy, do połączenia się(...)miodu z jabłkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Domowy Smak Jedzeniaświeżych owoców mogą użyć dżemu, wyjdzie równie pyszne, a oszczędzi czasu. ;-) SKŁADNIKI: 500 g twarogu półtłustego 250 g margaryny 500 g mąki pszennej 1 jajko lub 1 łyżka śmietany jabłka cynamon cukier puder do posypania Twaróg rozdrabniamy widelcem i dodajemy do niego margarynę pokrojoną na małe kawałeczki, mąkę oraz jajko lub śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy(...)woreczka lub owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 min (im więcej tym lepiej). Jabłka obieramy i kroimy na plasterki ok 0,5 cm grubości. Oprószamy cynamonem. Ciasto wałujemy na ok. 0,5 cm placek. Szklanką wycinamy koła i na każdym umieszczamy plaster jabłka. Sklejamy brzegi i układamy na blasze. Pieczemy przez
Kuchnia od dwojgaZiemniaki tłuczone z jabłkami - sposób na urozmaicenie ziemniaków jako dodatku do drugiego dania. 1 kg ziemniaków, 700 g jabłek, 4 łyżki masła, sól, Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości. Odparować jak najwięcej płynu. Ziemniaki umyć, obrać ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić(...)odparować. Do ziemniaków dodać jabłka, masło i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić do smaku solą. Można doprawić cynamonem. zastawa
królestwo garówmielonych orzechów laskowych 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu 60 g jogurtu naturalnego 400 g twardych jabłek Wykonanie: Wszystkie składniki wcześniej wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Blaszkę- keksówkę, o wymiarach górnych około 10 cm x 30 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy(...)pozostałe składniki: mąkę pszenną, mielone orzechy laskowe, wanilię, proszek do pieczenia, cynamon oraz jogurt i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Dodajemy jabłka i całość mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka górna, bez termoobiegu
Smak mojego domujabłek 1 szkl. mleka 500 g kremowego waniliowego serka 1 jajo i 2 żółtka 1/2 szkl cukru 200 g masła 1 op. okrągłych biszkoptów owoce do dekoracji Jabłka odparować n patelni i dodać do nich 1 galaretkę. Przestudzić . Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, wylać na nie jabłka,wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w pół szkl. wody. Jajko(...)utrzeć z cukrem , dodać masło i serek. Mleko podgrzać i lekko ciepłe wlać do żelatyny, wymieszać. żelatynę z mlekiem wlać do masy serowej , wymieszać i całość wyłożyć na jabłka. Zostawić do stężenia, udekorować owocami , i polać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny smacznego
Z Marcepanemwymieszać. Połowę masy przełożyć do formy (tortownica o średnicy 24 cm – 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko docisnąć równając spód. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można użyć robota). Jabłka przełożyć do miski i dodać pozostałe produkty. Wymieszać masę jabłkową(...)odcedzić i przełożyć do miski 3. Do kaszy dodać sypkie produkty 4. Do masy wbić jajko 5. Rozsmarować masę na formę 6. Jajka obrać i zetrzeć na tarce 7. Jabłka skropić cytryną 8. Dodać resztę składników do masy jabłkowej 9. Wyłożyć masę na formę 10. Przykryć masę jabłkową resztą masy jaglanej i posypać cukrem 11. Piec pod przykryciem
KuchniaWeDwoje.pl