nietypowa wersja szarlotki:) Składniki na ciasto kruche: •3 żółtka •20 g cukru pudru •opakowanie cukru waniliowego •150 g mąki pszennej •100 g masła Składniki na nadzienie jabłkowe: •600 g jabłek •2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) •1 łyżka masła •1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) Składniki na bezę: •3 białka •150 g drobnego cukru do wypieków •2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wrzucamy garnka o grubym dnie. Jeśli chcemy możemy dodać sok z cytryny. Dodajemy masło ewentualnie cynamon i jeśli nasze jabłka są bardzo kwaśne możemy je dosłodzić (jednak nie zbyt dużo ponieważ ciasto i beza są słodkie). Chwilę gotujemy, tak by jabłka lekko zmiękły. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy
PatiGotujeSzarlotka podana z lodami. Mniam!! Taką właśnie miałam ochotę na ciasto kruche z jabłkami, że musiałam zrobić. Szarlotki chyba nikomu nie trzeba zachwalać, bo mało kto nie lubi tego ciasta. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na ciasta. Polecam Wam również przepis na jabłecznik , który jest u mnie zawsze numerem 1. Ciasto 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki kwaśnej(...)szklanki cukru Dodatkowo cukier puder Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Wymieszać z cukrem i ułożyć na cieście. Drugi placek rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. szarlotka
O kuchni z uczuciemkolację jako samodzielne danie. Może to być też dodatek do letniego mięsnego obiadu. Składniki: – 5 ziemniaków – 8 jajek – 2 zielone średnie ogórki – 2 jabłka – sok z 1 cytryny – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka kwaśnej śmietany – pęczek szczypiorku – 2 kiwi – sól, pieprz do smaku Wykonanie(...)łupinkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. – Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. – Ogórki i jabłka pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać drobno. – Wymieszać ziemniaki, jajka, ogórki, jabłka i szczypiorek. – Dodać majonez, śmietanę i sok z cytryny, doprawić solą
To co kochamMasz coś słodkiego? Mam. Ciasto? Tak, z jabłkami i budyniem oraz polewą, taką, jak robiła babcia. Ooo, to daj kawałek! Dobra, daj jeszcze ten mały, co tam w blaszce jest…W zasadzie możesz mi ukroić większy, bo mam ochotę na słodkie! (…) Mogę repetę…? Składniki: biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru(...)budyniowy. Tak przełożone ciasto schładzamy w lodówce ok. 1/2 godz. Po tym czasie nakładamy polewę. /przepis pochodzi od użytkownika iwa643 http://www.doradcasmaku.pl/przepis/262205/szarlotka-krolewska.html z moimi zmianami/ Artykuł Ciasto z jabłkami i budyniem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaJabłka i śliwki. To smaczna zapowiedź jesieni. Weź kawałek! Składniki: 200g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 120g zimnego masła 50g cukru 1 cukier waniliowy 2 jabłka 6-7 śliwek cukier puder do posypania Wykonanie: w naczyniu umieścić mąkę, jajko, śmietanę, masło, cukry. Ze składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą(...)około 1 godzinę. Schłodzone ciasto przekroić, tak, aby 2/3 ciasta wylepić spód formy do tarty. Ciasto ponakłuwać w wielu miejscach, podpiec w 180C przez ok.8-10minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki oraz pokrojone dowolnie śliwki. Pozostałą część ciasta odrywać kawałkami i przykrywać nimi wierzch. Piec w 190C przez 25-30minut. Tartę podawać posypaną cukrem pudrem. Artykuł
Raj dla Podniebieniaprzygotowaniu. Sprawdzają się na wieczorne „słodkie zachcianki”, a także na śniadanie do mlecznej kawy. Na ciepło przypominają mini szarlotki. Lekkie, miękkie, pyszne. Pieczcie! Składniki: 2 jabłka 250g mąki pszennej 1 jajko 200g(...)jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 100g cukru pudru 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 50ml oleju 1/2 łyżeczki cynamonu cukier puder do posypania Wykonanie: obrane jabłka pokroić w kostkę. W jednej misie wymieszać ze sobą suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość obu mis połączyć ze sobą delikatnie, najlepiej za pomocą miotełki. Na samym końcu
Raj dla Podniebieniaweselne pudełko z wypiekami, a na ramieniu przerzuconą marynarkę. Gdy się oddala, słyszę w jego wykonaniu inne weselne przeboje… Biegnę do sklepu, kupuję kilka śniadaniowych produktów i siatkę jabłek! Tak, zrobię jabłecznik! Niedzielne przedpołudnie przeznaczam na błogie czytanie. Wyposażona w świeże wypożyczone z biblioteki pozycje, cieszę się tym czasem dla siebie, dla swojej pasji, dla chwili wypoczynku(...)udał się bez dwóch zdań. Składniki: 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 2,5 łyżki oleju cukier waniliowy 100g dobrego masła 1kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu kilka goździków 2-3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka masła Wykonanie Zagniatamy ciasto: mieszamy ze sobą mąkę, żółtka, olej, wanilię, posiekane masło oraz cukier. Zagniatamy na gładkie
Raj dla Podniebieniasię z naszym niedawnym, jesiennym śniadaniem. Oprócz grzanek czy kanapek z sałatką pomidorową, jajka na miękko czy miseczki granoli z jogurtem zjedliśmy przepyszny owocowy mus – koktajl z dyni, jabłek i mango. Nie potrzebował żadnych dodatków, gdyż świetnie smakował sam w sobie. A na dodatek cieszył oko przepięknym kolorem…To jak? Skusicie się? Sobota do południa to najlepszy(...)mango Wykonanie Dynię pokroić na większe kawałki, usunąć pestki i gotować w wodzie do miękkości na małym ogniu. Ugotowaną pozbawić skórki, odsączyć na sicie z wody i odstawić. Jabłka umyć i lekko podgotować. Obrać skórkę oraz pozbawić gniazd nasiennych. Mango obrać i pokroić w grubsze plastry. Wszystkie składniki umieścić w blenderze, zmiksować na koktajl. Przełożyć do filiżanek i delektować
Raj dla Podniebieniasól, pieprz Przygotowanie w Tefal CC: Cebulę obrać i pokroić na 4. Wrzucić do misy z nożem tnącym i posiekać. Obroty: 9 prędkość: 30s. Następnie dodać masło i obrane jabłka, pokrojone na ćwiartki. Ustawić program Slow Cook P1. Następnie dodać obrane ziemniaki (większe przekroić na pół) oraz umyte rzodkiewki. Dodać sól i pieprz. Zalać bulionem. Ustawić program Soup(...)Przygotowanie tradycyjne: Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na maśle. Dodać obrane jabłka, pokrojone na ćwiartki oraz rzodkiewki (przekrojone na pół) i wszystko dusić przez ok. 5 minut. Dodać ziemniaki, rzodkiewki i zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu przez ok 20-25 minut (do miękkości warzyw). Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami
CookYourselfłyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki maku 2 jajka 200ml jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego 100ml oleju 2/3 szklanki cukru skórka otarta z cytryny sok z połowy cytryny 2 jabłka (szara reneta lub antonówka najlepiej) garść malin (mogą być mrożone) Jajka roztrzepać z cukrem, jogurtem, olejem, sokiem i skórką z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, razem z makiem(...)wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Jabłka obrać, przepołowić, wydrążyć gniazdo nasienne, każdą połówkę pokroić w ósemki. Tortownice 24cm (lub formę 22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, w ciasto włożyć kawałki jabłek i maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka. Studzić najpierw w formie
Obiad gotowywafli SiejeJe – u mnie Wafle Amarantusowe BioJeJe listki świeżej mięty kandyzowane wiśnie, w sezonie świeże Przygotowanie: Jabłko obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Na patelni topimy masło, następnie dodajemy cukier i karmelizujemy go przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć). Następnie dodajemy nasze jabłka, a całość (po wierzchu) oprószamy cynamonem (ilość zależy od indywidualnych upodobań). Jabłka smażymy do miękkości(...)być w cynamonowym karmelu). Odstawiamy do przestudzenia. Bierzemy po 2 sztuki wafli (pamiętajmy, że są delikatne stąd potrzeba dwóch sztuk) i nakładamy po łyżce jogurtu naturalnego i porcji cynamonowych jabłek. Zdobimy listkami świeżej mięty i kandyzowaną wiśnią. Podajemy od razu. Wafle są delikatne, deser nie może długo czekać na podanie. Smacznego
Słodkie okruszkikażdą osobno. Przelewamy wrzątkiem na sitku, a następnie zimną wodą.Ta procedura jest bardzo ważna.Cebula będzie lekkostrawna.Oczywiście nie mieszamy cebul ze sobą. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli jest małe, dajemy dwa jabłka. Śledzie obieramy ze skóry i kroimy w paseczki-kęsy.dodajemy do niego ziemniaki, połowę kosteczek z jabłka,białą cebulę, jogurt zmiksowany(...)majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Jabłko oraz żurawinę zasypujemy cukrem i smażymy do momentu aż owoce się rozpadną a sos zredukuje przynajmniej o połowę. Schładzamy. Owocową masę przelewamy do poszatkowanego buraka, dodajemy cebulę czerwoną,oliwę,sól i pieprz ziołowy do smaku. Mieszamy i odkładamy w salaterkach obydwie warstwy do lodówki. Najlepiej na noc. Na drugi dzień przygotowujemy półmisek
Z Kuchni Do Kuchniśredniej wielkości. Ciasta nie da się rozwałkować ale można je spokojnie wygnieść ręką. Ciasto wstawić na maks 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, bez termoobiegu. Składniki na jabłka: 1-1,5 kg jabłek - użyłam antonówek 1/2 świeżego ananasa lub mała puszka ananasa 1 dojrzały banan (brązowa skórka) 1/2 - 1 szkl rodzynek 1/2 - 1 szkl brązowego cukru(...)łyżeczki cynamonu 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki bezglutenowej bułki tartej Jabłka obrać i zetrzeć na jarzynówce. Ananasa pokroić w małe kawałeczki. Banana pokroić w niewielką kostkę. Wrzucić wszystko do miski. Dodać resztę składników i wymieszać wszystko ręką. Mieszanie łyżką może nie dać efektu. Jeśli uży jecie ana nasa z puszki należy dodać mnie cukru - 1/2 szkl
Ze smakiem bez glutenubędzie wygniatała się krew. Można też sprawdzić stopień usmażenia przekrawając kawałek. Jeśli ma jednolity kolor to znaczy, że się usmażyła. Następnie dodać jabłko obrane ze skórki i pokrojone na równe kawałki/ plastry. Im cieniej będą jabłka pokrojone tym szybciej się rozpadną. Przykryć i dusić pod przykryciem ok 5 minut. Można dodać 1-2 łyżki wody jeśli jabłka mają mało soku. Następnie dolać wino i dusić bez przykrycia ok 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jabłka powinny się rozpaść, tworząc z cebulką i winem fajny sosik. Bardzo ważne! Nigdy nie należy wątróbki solić przed jej usmażeniem - bo otrzymamy twardą zelówkę. Smacznego
Ze smakiem bez glutenu