jabłka - 25490 przepisów (strona:285/1700)

Zdrowa "fit" szarlotka :) 361

Natura) 60 g masła klarowanego waniliowego (Plenus Natura) 60 g oleju kokosowego  2 żółtka 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli himalajskiej  3 łyżki mleka  Jabłka: 0,5 prażonych jabłek  1 łyżeczka cynamonu Piana z białek: 2 białka 2 łyżki erytrolu (Plenus Natura) Kruszonka owsiana: 1 łyżka płatków owsianych (Plenus Natura(...)wyłóż najpierw papierem do pieczenia, a następnie ciastem mocno dociskając do krawędzi i dna formy. Ciasto włóż do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 15 minut.  JABŁKA → Miałam już zrobioną masę jabłkową, zapasteryzowaną w słoiku, więc tylko wymieszałam ją z cynamonem. Jeżeli takowej nie posiadasz wystarczy obrać kilka jabłek, pokroić w kostkę i dusić

Zdrowie na języku :P
Sałatka z wątróbką, jabłkiem i malinami 235

wstawić na mały ogień. Maliny powinny puścić sok i się rozmrozić. Usmażoną wątróbkę delikatnie przyprószyć solą oraz pieprzem i przełożyć na talerz. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plasterki. Na tą samą patelnię przełożyć jabłka. Posypać majerankiem. Smażyć dosłownie 1-2 minuty, aż do lekkiego zarumienienia. Na talerzach lub w dużej misce rozłożyć umyty i osuszony(...)szpinak. Następnie ułożyć wątróbkę (pokrojoną na mniejsze części) i plasterki jabłka. Na sam koniec położyć maliny (+ ewentualnie całość można polać sokiem z ugotowanych malin) i posypać ziarnami słonecznika. Na sam koniec sałatkę lekko posolić

Ugotować
JABŁKA KARMELIZOWANE W CYDRZE Z TAGLIATELLE 142

obrane jabłka 150 ml.cydru odrobina wody ****************************** Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozpuścić cukier ,podgrzewać , aż stanie się złocistobrązowy.Następnie obrane i pokrojone w kostkę jabłka dodać do karmelu.Gotować 5 minut by owoce trochę się zarumieniły , po czym wlać ostrożnie cydr.Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu,od czasu do czasu obracając jabłka ok.5-10 minut, aż staną się zlocistobrązowe i miękkie , ale nierozpadające  .Jeśli cydr wyparuje zanim jabłka będą miękkie ,wlać na patelnię odrobinę wody.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chutney jabłkowy 100

laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu 2 łyżki cukru 2 łyżki gorczycy 20ml wody 2 łyżki oleju przyprawy: łyżeczka kurkumy, 1/4 łyżeczki chili (więcej lub mniej wg uznania)   Wykonanie: Jabłka kroimy w grubszą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy gorczycę, a kiedy zacznie mocno strzelać dorzucamy cynamon i anyż. Mieszamy i od razu dodajemy(...)jabłka, kurkumę, chili i smażymy kilka minut. Wlewamy wodę i dusimy około 15 minut często mieszając, Dodajemy cukier, starty imbir i całość smażymy jeszcze 15 minut (jabłka zaczną się rozpadać). Wyjmujemy cynamon i anyż. Gorący chutney nakładamy do wyprażonych, czystych słoików, szczelnie zakręcamy i na chwilę odwracamy dnem do góry. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Jabłecznik z chrupiącą bezą 263

formę do tarty 26cm: Na kruche ciasto: 300g  mąki pszennej 150g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru łyżka zimnej wody Na masę jabłkową: 1 kg jabłek 2-4 łyżki cukru (do smaku) 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka cynamonu Na bezę: 2 białka 100g drobnego cukru do wypieków łyżeczka soku z cytryny łyżeczka otartej skórki(...)momentu, aż cały cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy. Na jabłka wykładamy bezę. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w 160 stopniach (aż beza będzie zrumieniona i chrupiąca). Przed podaniem ciasto posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Szarlotka z pomarańczą i kokosem 115

wzbogaca jej smak. Forma 20x32 cm Ciasto: 3 szklanki mąki 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny Mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 szklanka cukru 2 pomarańcze 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka cynamonu 3 łyżki wiórków(...)kokosowych Jabłka obieramy, wycinany gniazda i kroimy na mniejsze kawałki. Z pomarańczy wyciskamy sok. Powinno być go około pół szklanki. Do garnka wlewamy sok oraz ekstrakt waniliowy, przekładamy jabłka. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem. Często mieszamy aby jabłka się nie przypaliły. Gdy zmiękną i zaczną się rozpadać wsypujemy cukier. Mieszamy i gotujemy aż dokładnie się rozpuści

VioletoweKucharzenie
Recenzja książki "Wypieki Siostry Marii" 141

serniki. Książka koniecznie powinna się znaleźć w każdej domowej biblioteczce.  Poniżej przedstawiam przepis na "Ciasto z jabłkami i orzechami" przygotowane na podstawie książki Siostry Marii: Ciasto z jabłkami i orzechami SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki, 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich, 3 duże jabłka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 4 jajka, 250g margaryny, 1 szklanka cukru(...)pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Żółtka razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Do masy stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Następnie dodaję orzechy oraz pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam.  2. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam.  3. Ciasto przekładam do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26cm. Piekę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Żółty koktajl ze świeżym ananasem 102

pomarańcze, zielone jabłka i świeżego ananasa - o tej porze roku ananasy są przepyszne ! Żółty koktajl ze świeżym ananasem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1/2 świeżego ananasa 2 zielona jabłka 2 pomarańcze 1/2 szklanki mineralnej wody Wykonanie: Wszystkie owoce obieramy ze skórki; z jabłek usuwamy gniazdka nasienne. Ananasa, pomarańcze i jabłka kroimy w dużą kostkę i wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Śniadanie na sobotę #33 135

pięknej białej bezy będziecie mieć brązową, już nie tak przyjemną dla oka, ale też smaczną  ;)) Pieczone jabłka z orzechami i bezą Składniki (2 porcje) 2 duże, miękkie jabłka białko z 1 dużego jajka lub 2 małych 2 łyżki cukru pudru garść orzechów pecan (lub ew. włoskich) pół łyżeczki cynamonu łyżka syropu klonowego (ew. miodu) 2 czubate łyżeczki(...)kwaśnego dżemu malinowego lub porzeczkowego Jabłka przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Umieścić w foremkach i podpiec 10-15 min. w 180 st. C (aby zmiękły). Orzechy posiekać, wymieszać z syropem klonowym i cynamonem. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do jabłek włożyć odrobinę dżemu, nadziać orzechowym nadzieniem. Przykryć bezą. Piec 10 min. Smacznego

Słodkie inspiracje
Dżem dyniowo-jabłkowy z pomarańczą 141

obdarowuje mnie takimi pysznościami. Przy produkcji tego dyniowego dżemu byłam, jednak tym razem odgrywałam rolę obserwatora i smakosza. A smakuje naprawdę rewelacyjnie - jak mus. Dynia nadaje piękny, słoneczny kolor, jabłka - świetną konsystencję, a pomarańcza - cudowny aromat. Polecam! Składniki 1 kg dyni 1 kg winnych jabłek 2 pomarańcze + skórka z 1 sok z 1 cytryny 200 g cukru(...)odcedzać i dalej gotować. Pomarańcze dokładnie umyć, zetrzeć z nich skórkę, obrać i miąższ zblendować. Tak powstały mus z pomarańczy oraz cukier dodać do garnka z dynią i jabłkami i gotować, aż całość zgęstnieje. Dodać skórkę otartą z pomarańczy, sok z cytryny, cynamon i imbir, dalej całość gotować. Zdjąć z ognia, gorący dżem przełożyć do słoiczków, zakręcić i odwrócić

Słodkie inspiracje
Biszkopt z jabłkami i masą śmietanowo-budyniową 103

pieczenia. Upiec biszkopt z 180 stopniach/45 minut. W czasie kiedy ciasto jest w piekarniku obrać jabłka do momentu, aż się rozpadną, wyłączyć gaz i dodać galaretkę.Jeśli jabłka z galaretką będą zbyt blade dodajcie szczyptę...kurkumy. Dokładnie wymieszać.Wystudzić. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty- jeden cienki i jeden grubszy. Budyń ugotować i wystudzić przykrywając folią(...)Ubić śmietanę z fixem, na koniec ciągle ubijając dodać zimny budyń. Zmiksować na gładką masę. Do blachy włożyć cienki biszkopt, posmarować masą budyniową. Przycisnąć drugim biszkoptem, wyłożyć na niego jabłka. Posypać zmiksowanymi ciastkami i np.polać polewą czekoladową i posypać orzechami włoskimi. Włożyć do lodówki. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Szarlotka z różową pianką. 65

margarynę oraz cztery jajka - żółtka. Dodajemy do tego 2 płaskie łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 3 szklanki mąki. Cukier Proszek do pieczenia Mąka Obieramy i tarkujemy jabłka na dużych oczkach. Wszystko razem mieszamy.  Formujemy dwie równe kulki.  Białka ubijamy z jednym opakowaniem kisielu truskawkowego oraz niecałą szklanką cukru. Ciasto wykładamy na blaszce. Wykładamy potartymi(...)jabłkami. Następnie dajemy zmiksowaną pianę. Tarkujemy ciasto na sam wierzch. Pieczemy 50 minut /180 stopni. Smacznego

My World by Dagmara Rek
Ryż z jabłkami 99

jabłkowy- jak kto woli). Przesypuję cząstki do miski, zasypuję cukrem i cynamonem. Cukier i cynamon w ilości jakiej kto lubi -ja dałam trochę więcej ze względu na stosunkowo kwaśne jabłka. Stąd też w składnikach, celowo nie podałam ich ilości. W miseczce rozrabiam sobie śmietanę, dodaję do niej też cukier i cukier wanilinowy, można również dosypać cynamon. Naczynie żaroodporne smaruję(...)masłem. Dzielę ryż na dwie porcje. Jedną układam na spód naczynia żaroodpornego, następnie wrzucam pokrojone jabłka i dodatkowo posypuję cukrem. Na sam koniec przysypuję wszystko kolejną porcją ryżu. Całość delikatnie ubijam łyżką. Ostatnim krokiem jest polanie całości sosem śmietanowo-cukrowym. Ryż zapiekam w piekarniku do około 30-40 min w temperaturze 180 - 200 st. C. Śmietana daje takiej przyjemnej

Justa próbuje gotować
Szarlotka z połówkami jabłek 405

Szarlotka, która ujęła moje serce i serce moich domowników. Banalnie prosta, niebanalnie pyszna. Fakt upieczenia połowy jabłek opatulonych półkruchym ciastem sprawia, że to ciasto nie jest zwykłą szarlotką. Serdecznie zapraszam do spróbowania wersji ciepłej z gałką lodów waniliowych. Spróbujcie :) Składniki (blacha(...)wymiarach 24x36): 3 pełne szklanki mąki 150ml jogurtu greckiego kostka zimnego masła (25dag) jajko w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżeczek cukru pudru   5 jabłek cynamon+cukier waniliowy Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru + 1 łyżka jogurtu greckiego   Przygotowanie: Pokrojone w kostkę masło wraz ze wszystkimi składnikami posiekać drobno nożem. Wyrobić rękoma do uzyskania

ChilliJemy
Zakwas pszenny na fermencie owocowym 258

zakwasie źródłem dzikich drożdży i bakterii mlekowych (mikroflory zakwasu) są owoce, zazwyczaj jabłka lub rodzynki. Najlepiej użyć jabłek sezonowych lub bio, takich które mają matową skórkę. Zamiast jabłek można użyć innych owoców, np. rodzynek, daktyli, ale również nie błyszczących i konserwowanych, ale takich z matowym nalotem na powierzchni.  Jabłka pokroić na kawałki

Przepisy na domowy ser i chleb