szklanka mąki krupczatki 1 szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 kostki masła pół łyżeczki cynamonu 2 cukry wanilinowe (jeśli duży to jeden) 6-8 kwaśnych jabłek tłuszcz do blachy Masło włożyć na pół godziny do zamrażalnika, aby było dobrze schłodzone. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać cukier wanilinowy i cynamon, wymieszać(...)podzielić na 2 części. Jedną połowę wysypać do posmarowanej tłuszczem tortownicy, na to zetrzeć na grubych oczkach 1/3 kostki masła ( tak aby równomiernie pokryć suchą mieszankę) i wyłożyć jabłka. Na jabłka wyłożyć drugą połowę suchej mieszanki i na to zetrzeć pozostałą 1/3 kostki masła. Ciasto wstawić do piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok. 50 min. Wyjąć
Biały fartuszekjabłkami, a w szczególności drożdżowe bułeczki nimi nadziane, to jedne z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Dzisiaj w wersji trochę innej, bo zmieniły się proporcje. Jabłka jest więcej... a ciasta mniej. :) Bez wątpienia do mojej kategorii "comfort food", nie należą tylko domowe wypieki, ale również wszelkiego rodzaju kluseczki, naleśniki, pierogi oraz... słodycze. Również(...)słodkości, które kojarzą Wam się z Waszym dzieciństwem. :) No dobrze... trochę się rozgadałam. Jeśli dobrnęliście do końca, jest nagroda - przepis na błyskawiczne śniadanie lub deser, czyli wspominane na początku jabłko w cieście drożdżowym! JABŁKO W CYNAMONOWYM CIEŚCIE DROŻDŻOWYM /przepis własny/ 1 duże, wydrążone jabłko łyżka syropu klonowego łyżeczka masła klarowanego ghee 2 łyżki poppingu z canihua (może być
Poranek na słodkoSkładniki: ciasto: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - mały cukier waniliowy nadzienie: - 3 jabłka dodatki: - cukier puder do posypania Forma: okrągła tortownica o średnicy około 25cm (u mnie forma do tarty) Przygotowanie: Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno. Wtedy dodaję(...)cukier i cukier waniliowy, i miksuję razem do uzyskania gładkiej błyszczącej masy. Dodaję powoli resztę składników na ciasto i mieszam je drewnianą łyżką. Jabłka przygotowuję wcześniej. Obieram je, dzielę na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Kroję każdą część na plasterki. Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka układam na wierzchu i lekko wciskam w ciasto
Kuchnia co dniaprzyprawy do piernika Bakalie do ciasta: ok 100 g rodzynek cukinia konserwowa tzw ananas z cukinii ( ewent pokrojony ananas z puszki) Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe ponadto orzechy włoskie grubo posiekane do posypania na wierzch oraz czekolada biała i mleczna Wykonanie: Najpierw przygotować mąkę,czyli zmieszać ją z sodą,proszkiem(...)wsiąknąć w ciast,gdyż są elementem dekoracyjnym). Ciasto piec ok 50 - 60 min w 180 st.C. W tym czasie możemy przygotować jabłka ( jeśli nie mamy musu w słoikach). Jabłka obrać,zetrzeć na tarce,wlać trochę wody oraz sok z cytryny - dusić na małym ogniu. Jeśli chcecie można dodać cukier waniliowy i cukier do smaku,wg uznania.Gdy jabłka
Niespełnione zdolności kulinarne12 żółtek cukier puder 30 dag rozdrobnionej czekolady Przygotowanie: Jabłka należy dobrze umyć, wyciąć ogonki i pokroić w drobna kostkę. Pokrojoną w drobną kostkę słoninę wraz z jabłkami stopić na małym ogniu, uważając by się nie przypaliły. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do nich rozdrobnioną czekoladę. Stopioną z jabłkami słoninę należy przetrzeć
Z notatnikadelikatny, słodki smak i miliony drobnych pesteczek pękających między zębami. Tym razem zamknęłam je w słoikach w doborowym towarzystwie jabłek z pobliskiej jabłonki i aromatycznego kardamonu. Kardamon do jabłek pasuje znakomicie (według mnie tak samo dobrze jak cynamon, a może nawet lepiej), z figami również komponuje się wybornie. Gdy więc szukałam odpowiedniego akompaniamentu dla owoców, nie wahałam się(...)zamknąć takie cudo w słoiczkach, spieszcie się! Figi bowiem zaraz znikną ze sklepowych półek... Dżem figowo-jabłkowy z kardamonem Składniki: (na 4 słoiki) 700 g świeżych fig 850 g jabłek 400 g cukru 2 łyżeczki mielonego kardamonu Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Od fig odciąć twarde końcówki, pokroić owoce w ósemki. Przełożyć owoce
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazem postanowiliśmy jabłka ze śliwkami. Do tego jeszcze kilka innych dodatków i otrzymujemy naprawdę smaczna nalewkę. Raczej niezbyt słodką, bardziej idącą w kierunku wytrawnych. Ale jeżeli wolicie słodkie to wystarczy zwiększyć ilość cukru. Chociaż naszym zdaniem nie ma potrzeby, teraz fajnie czuć wszystkie smaki. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie(...)spirytusem i wodą z cukrem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić alkohol od reszty. Alkohol filtrujemy (jabłka, śliwki i cała reszta już nie są potrzebna) i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka nadaje się do picia. Smacznego
Marder&Marder Manufacturesoli 100 g cukru trzcinowego 150 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 50 g maki ryżowej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jabłka (około 600 g) 200 g masła 510 g masy kajmakowej krówkowej (1 puszka) 2 śmietan-fixy WYKONANIE Jabłka umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić(...)ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i kolejno dodać olej rzepakowy i składniki sypkie. Przelać gotową masę równomiernie do formy i wyłożyć na niej jabłka. Piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Masło w temperaturze pokojowej umieścić w misce i ubijać chwilę, po czym dodać
Passions hobbies lifebiałka 2 łyżki płynnego miodu 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Rodzynki parzymy i odstawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno. Mąkę, otręby, miód, mleko, olej, cukier, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę miksujemy(...)masy dodajemy pokrojone jabłka i rodzynki i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy masę do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut do zrumienienia. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachsię w kadrze ( a balkon za krótki, żeby objąć z dalsza...) Przedstawiam zatem kilka listków ze zbiorów! I szynkę otuloną ciepłymi smakami przedstawiam! :) Pieczona szynka wieprzowa z jarmużem i jabłkami Potrzebujesz: około 1kg szynki wieprzowej w kawałku Marynata: 2,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego tymianku i majeranku(...)łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Do tego: 2 duże garście porwanego jarmużu lub ok. 13 średnich liści 2 jabłka ( u mnie antonówka) 1 duża cebula 1/2 szklani wody 15 ziaren czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: 1. Szynkę oczyść z błon. 2. W sporej misce przygotuj marynatę ( bez brązowego cukru), włóż do niej szynkę i porządnie
Kuchnia w Słońcu Skąpanaopisania. Są słodkie, chrupiące, choć lekko miękkie i żeby nie cukier - uznałabym, że także zdrowe... W każdym bądź razie zawierają dużo błonnika. Syrop klonowy nadał im niepowtarzalnego posmaku, a jabłka przełamały nadmierną słodycz. Całość została idealnie skomponowana - także nie sposób skusić się na kilka kawałków. Przyznam, że u mnie nawet na paru się nie kończy. Koniecznie zróbcie i sami(...)składników i całość porządnie wymieszać. (Wszystko powinno być dokładnie połączone.) Masę przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (i najlepiej wysmarowanej masłem). Wierzch wyrównać, a na końcu ułożyć krążki jabłek, które należy delikatnie docisnąć. Blachę wstawić do piekarnika (rozgrzanego!) i piec około 20-25 minut w 180 stopniach. (Do momentu zarumienienia się wierzchu i pojawienia się efektu lekkiego
Di gotujebałtycki porter, a więc gatunek raczej słodki. Uzupełnimy go m.in. syropem klonowym i cynamonem, jakkolwiek „przełamując” całokształt również kawałkiem imbiru. Pod koniec pieczenia dodajemy całe i również raczej słodkie jabłka, które będą idealnym dodatkiem do tak przygotowanego mięsa i sosu. Nie od rzeczy byłoby także upieczenie razem z nim sporej garści niewielkich ziemniaków. Z takimi dodatkami boczek najlepiej będzie(...)stopni (termoobieg). Pieczemy przez 2 do 2,5 godziny. Co pewien czas warto odwrócić mięso na inną stronę. Na 20 minut przed końcem do brytfanny wkładamy również całe nieobrane jabłka. Pod sam koniec możemy również usunąć przykrycie, aby mięso dopiekło się na lekko chrupiąco. Uwagi *) Chodzi o taki porter jak produkowany w Polsce – mocny i z dużą ilością słodu
Kulinarna Pokusastraganach. Nasze polskie i w cenach wcale nie zaporowych, bo około 7-8 zł za kilogram. Dzisiaj jednak chcę Was zaprosić na babeczki z jabłkami, bo to właśnie jabłka są jedną z wizytówek jesieni. Do babeczek pasują rewelacyjnie, nadając im smaku i wilgotności. Proste i szybkie, lekko waniliowe. Udadzą się każdemu, gwarantuję. Przepis dostałam od mojej sąsiadki, Emilii(...)Jabłko umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie cząstki - razem ze skórką. Wszystkie składniki zmiksować razem przy użyciu ręcznego miksera. Ciasto nakładać do papilotek do 2/3 - 3/4 ich wysokości. Cząstki jabłek wkładać do ciasta. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy dobrze się upiekły. Babeczki można polukrować lub obsypać cukrem pudrem
Codzienna kuchnia niecodziennaBigos ? Jabłka zamiast kapusty ? Nie masz dostępu do kiszonej kapusty będąc na obczyźnie albo nie lubisz jej. Propozycja moja zatem taka. Składniki 2 kg jabłek ligol 4 cebule sok z jednej cytryny 6 łyżek oliwy 4 łyżki pasty pomidorowej 750 g kiełbasy podwawelskiej 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe suszony tymianek suszony majeranek suszona bazylia sproszkowane(...)dodałem do cebuli. Wrzuciłem lekko rozgniecione ziele angielskie, liście laurowe, suszony tymianek, bazylię, majeranek i chili. Doprawiłem solą i świeżo mielonym pieprzem. Dusiłem ok. 12 minut. Dodałem następnie starte jabłka, dusiłem jeszcze ok. 15 minut
R'n'G Kitchen