jabłka - 25490 przepisów (strona:287/1700)

Karmelizowane jabłka 143

Sezon na jabłka w pełni, możemy je przygotowywać na wiele sposobów. Kilka dni temu wypróbowałam przepis Pana Piotra Maleckiego pochodzący z książki 'cukiernia Lidla" Karmelizowane jabłka możemy wykorzystać na wiele sposobów.Karmelizowane jabłka są fajnym dodatkiem do ciast i deserów Przepyszna wychodzi szarlotka. Karmelizowane jabłka są bardzo aromatyczne dodatkowo możemy dodać skórkę z cytryny

Kulinarne pyszności Molki
Surówka z kapusty 78

surówka. Idealnie nadaję się do dań mięsnych. Nic dodać nic ująć, spróbujcie sami.  Składniki: * pół główki kapusty (białej lub włoskiej) * 10 cm białej części pora * dwa słodkie jabłka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * sól, pieprz, cukier * pół średniej marchewki, lub jedna mała * oliwa z oliwek Kapustę szatkujemy i w misce doprawiamy solą(...)około 1/4 łyżeczki). Całość gnieciemy rękoma przez około 3 minuty, aż kapusta puści sok. Pozostawiamy taką przez 30 minut. Przez ten czas, kapusta idealnie zmięknie. Pora drobno siekamy, a jabłka i marchew ścieramy na tartce. Jabłka na dużych oczkach a marchew na małych. Po 30 minutach, do kapusty dodajemy jabłka i marchew, wraz z łyżeczką oliwy

Klasyka Gotowania
DOMOWY KISIEL JABŁKOWY Z CYNAMONEM 131

wpadła Oliwka (koleżanka z klasy wciąż przynosi do szkoły kisiel, zrobiony, ale z torebki. Moja Oliweczka słusznie uważa, że "gotowe rzeczy nie są zdrowe", więc zapytała o kisiel z jabłek- czy się da zrobić), ja zajęłam się wykonaniem - powstał aromatyczny, rozgrzewający deser, który robimy już czwarty dzień z rzędu. I sądząc po komentarzach, na tym się nie skończy :) Składniki(...)jabłka sok z cytryny (do smaku) cukier trzcinowy (do smaku) lub miód cynamon (do smaku- u nas około pół łyżeczki) 2 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie Jabłka obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Włóżcie do rondelka, zalejcie 1 szklanką wody i zagotujcie-  możecie także zblendować- my tak właśnie robimy, dzięki temu kisiel jest gładszy- i taki

OliveandThyme
Najprostsza szarlotka 166

folię spożywczą i wkładamy do lodówki. W międzyczasie obieramy jabłka, wycinamy gniazda i kroimy je w kostkę. Podsmażamy z 2 łyżkami cukru i cynamonem. Gdyby nam się jabłka nieco zaczynały palić czy za mocno smażyć, można dodać około 5 łyżek wody. Po podsmażeniu odkładamy na bok i studzimy. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 wykładamy papierem do pieczenia(...)Wyciągamy większą kulkę i wykładamy nią blaszkę.  Na ciasto dajemy przechłodzone jabłka, a na samą gorę robimy posypkę z mniejszej kulki. Ja posypkę robiłam z rozpłaszczonych placków z ciasta ale można zmrozić mocniej ciasto i zetrzeć na tarce.  Ciasto pieczemy w temp. 180*C przez 50 - 60 minut Ciasto jest na blaszkę o maksymalnej wielkości

W Moim Magicznym Domu
SURÓWKI DO OBIADU. MOJA LISTA TOP. 151

SELERA Najprostsza surówka do obiadu, a taka dobra ;-))) składniki: - 1 spory seler - 2 duże kwaskowate jabłka - 2-4 łyżki rodzynek  - 3 łyżki majonezu - sól, pieprz Seler i jabłka umyj, obierz ze skóry. Zetrzyj go na małych oczkach. Jabłka ścieramy na dużych oczkach. Składniki łączymy i doprawiamy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły(...)kolejności. Ma bardzo łagodny smak i pasuje do mięs i ziemniaczków. Standardowych obiadów rodzinnych. SKŁADNIKI: - 2 małe marchewki - 2 garście jarmużu - 1/2 część zielonego pora - 1/3 kapusty pekińskiej - 1 jabłko - pieprz cytrynowy - sól - majonez lub jogurt grecki Jabłko, marchew obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. Jarmuż umyj i posiekaj na małe kawałki. Pora i kapustę kroimy na cienkie plasterki

SMYKWKUCHNI
KOKTAJL OCZYSZCZAJĄCY Z PIETRUSZKĄ I ZIELONĄ HERBATĄ 119

pozbycie się zbędnych kilogramów :) Składniki: * 1 szklanka zaparzonej zielonej herbaty * 1 łyżeczka miodu * 2 jabłka * 2 kiwi * garść natki pietruszki Wykonanie: Herbatę zieloną zaparzyć w szklance wrzątku, wystudzić. Jabłka obrać ze skórki i oczyścić z gniazd nasiennych, kiwi obrać ze skórki. W wysokim naczyniu umieścić jabłka, kiwi, natkę pietruszki i miód, zmiksować blenderem. Dodać zieloną herbatę(...)wymieszać. Miód można pominąć, szczególnie, gdy jabłka i kiwi są słodkie.                         SMACZNEGO

Zrób to smacznie
Jabłka pod kruszonką 109

Oczywiście w moim wydaniu deser musi być szybki i prosty.   Składniki: 6 niewielkich jabłek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu   Kruszonka: 50 g masła 100 g mąki 50 g cukru   Jabłka kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę cukru(...)łyżeczkę cynamonu. Mieszamy.   Kruszonka: Masło powinno być zimne z lodówki, kroimy je w kostkę, umieszczamy w misce, dodajemy mąkę i cukier. Palcami wyrabiamy kruszonkę.   Do kokilek wkładamy jabłka, na wierzch sypiemy kruszonkę. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Artykuł Jabłka pod kruszonką pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Muffinki mocno jabłkowe z nutą mięty i czekoladą 103

120g mąki pszennej 80g cukru (można nieco mniej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko   100 ml napoju jabłkowo-miętowego (polecam Victoria Cymes ) 50 ml oleju Dodatkowo: 2 jabłka (małe) 50g czekolady (u mnie mleczna) Opcjonalnie: polewa czekoladowa (np. czekolada + odrobina mleka) Jabłka należy pokroić w kostkę, a czekoladę drobno posiekać.  Przygotować muffinki. W pierwszej misce(...)jajko, olej oraz napój jabłkowo-miętowy. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka oraz czekoladę.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (*), wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze

Di gotuje
Szarlotka według przepisu mojej mamy 136

przepis moja mama dostała od swojej mamy, a ja od niej. To ciasto zawsze wychodzi i zawsze jest pyszne. Owszem najlepsze byłyby jabłka szara reneta, ale z każdego innego gatunku można zrobić cudowną szarlotkę. Składniki: 3 szkl mąki pszennej 1 kostka(...)margaryny 3 jajka 1 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1 częścią ciasta. Na ciasto układamy jabłka poszatkowane na tarce na części do szatkowania, lub na grubych oczkach. Do jabłek dodajemy 2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżkę cukru. Wyciskamy sok z jabłek przed ułożeniem

MojaQchnia.pl
Ciasto jabłkowo - bakaliowe. 180

Wyśmienite ciasto z rodzynkami, orzechami i jabłkami.  Szybkie w przygotowaniu, miękkie i wilgotne w środku.   Serdecznie polecam! Składniki: 4 jajka ¾ kostki masła 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki rodzynek 0,8 kg jabłek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: Masło roztapiamy na ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Jabłka obieramy i kroimy w dość dużą kostkę, orzechy grubo siekamy. Jabłka oraz orzechy wrzucamy do dużej miski i dokładamy rodzynki, cukier waniliowy i cynamon. Żółtka ucieramy z cukrem na pucha, a następnie dodajemy ubite na sztywno białka. Do mąki dodajemy

Symfonia smakowa
surówka z selera i jabłka... 466

Składniki: seler 3 sztuki większe, jabłka 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżka, cukier 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, majonez light 2 łyżki jabłka i selery obrać ze skóry, selery opłukać pod zimną wodą w rozdrabniaczu na tarce do warzyw zetrzeć selery i przełożyć do miski jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka wprost do selerów(...)wlać sok z cytryny i wymieszać aby jabłka nie ściemniały wsypać cukier, pieprz mielony, dodać majonez i wymieszać. odstawić do lodówki na 30 minut - doskonała surówka do obiadu.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Polędwiczki ziołowe z jabłkiem 153

przygotowałam polędwiczkę wieprzową z ziołami prowansalskimi i jabłkiem. Do tego podałam ziemniaki puree i  mizerię z ogórków. Prawda, że obiadek pierwsza klasa? Może i Wy skusicie się na takie danie. Więcej przepisów na dania mięsna znajdziecie w zakładce Mięsa. Jest tam już ponad 200 przepisów. Składniki 1 duża polędwiczka wieprzowa 2 jabłka 2 cebule 2 czubate łyżeczki musztardy(...)Dodać plasterki jabłek oprószyć solą i pieprzem (szczyptą) i chwilę smażyć wraz z cebulą. Na półmisek wyłożyć jabłka polędwiczki i wszystko obłożyć zeszkloną cebulą. ziołowe polędwiczki z jabłkiem

O kuchni z uczuciem
Racuszki z makiem i żurawiną 171

Zniknęły w okamgnieniu. Przygotujcie dziś na podwieczorek dla swoich bliskich:) Składniki: 2/3 szklanki mleka 2 małe jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki cukru 10g drożdży łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jabłka (szara reneta, bojken) 2 łyżki maku 2 łyżki suszonej żurawiny (dałam Helio )  cukier puder do posypania olej do smażenia Mleko lekko podgrzać. Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe(...)hakami). Jeśli jest za gęste, należy dolać odrobinę mleka. jeśli za rzadkie - dosypać trochę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Żurawinę posiekać z grubsza. Gdy ciasto zwiększy objętość 2-2,5 razy, wymieszać z jabłkami i żurawiną. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oleju. Łyżkę zanurzać

Obiad gotowy
Czerwona kapusta duszona z żurawiną 153

czerwonej kapusty 2 garście żurawiny 1 duża cebula 3 kwaśne jabłka 1/2 szklanki czerwone wina 4 łyżki octu 4 łyżeczki cukru sól, pieprz 2 łyżki smalcu Sposób przygotowania: Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na smalcu do czasu aż zmiękną. Kapustę siekamy. Dodajemy do jabłek. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dokładamy do jabłek i kapusty. Wlewamy ocet. Dodajemy żurawinę, cukier. Wlewamy wino i szklankę wody. Dusimy pod przykryciem przez ok. 0,45-1 h. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1,30 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Muffinki z jabłkami 146

Anioły strzepują płatki śniegu ze swych skrzydeł. Uwierzyłam jej. I tak w mojej wyobraźni każda zima ma w sobie pierwiastek anielskości. W taki Anielski Zimowy Dzień wydobyłam resztkę jabłek ze spiżarni. Miały jeszcze jesienny posmak. Połączone z cynamonem. Wplecione w muffinkowe ciasto. Upiekły się. I znów kuchnię wypełniły zapachy... Muffinki z jabłkami Z przepisu wychodzi(...)muffinek. www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli szczypta kardamonu szczypta gałki muszkatołowej 2 szklanki drobno pokrojonych jabłek 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju Wykonanie  Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać olej, zmiksować na zwolnionych obrotach miksera.  Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać cynamon, sól, kardamon

Kuchnia smaków