częścią ciasta. Otrzymamy 2 kruche spody. Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek 150 g cukru świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny 1 opakowanie galaretki cytrynowej Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach, od razu do garnka. Dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać. Podgrzewać, co jakiś czas(...)mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek. Na koniec wsypać galaretkę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić. Krem orzechowy: 250 g orzechów włoskich 250 ml mleka 200 g masła 150 g cukru pudru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy zmielić w maszynce, zalać mlekiem i zagotować. Pogotować przez chwilę. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem
kulinarnyswiatdomiSkładniki: Na biszkopt: 4 jajka 100g drobnego cukru do wypieków 100g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Na masę jabłkową: 6 jabłek 2-3 łyżki cukru łyżeczka cynamonu opakowanie galaretki cytrynowej Na krem cynamonowy: 200ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 4 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru pół łyżeczki cynamonu Wykonanie(...)cukrem pudrem, wykładamy na nią upieczony biszkopt papierem do góry. Odrywamy papier, biszkopt zwijamy wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką w roladę i odstawiamy do wystygnięcia. Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i prażymy z cukrem, aż jabłka zaczną się rozpadać. Pod koniec dodajemy cynamon. Gorącą masę zdejmujemy
Smak mojej kuchniowoców na stałe zagościł w tradycji wigilijnej. Przygotowywany jest z wędzonych śliwek, suszonych jabłek i gruszek. Symbolika kompotu z suszu: śliwki - odpędzają złe moce i zapewniają długowieczność jabłka - symbolizują miłość i zdrowie rodzynki - symbolizują obfitość gruszki - symbolizują długie życie. Składniki: 300 g suszonych jabłek 300 g suszonych gruszek 250 g wędzonej śliwki kilka goździków(...)wody Przygotowanie: Suszone jabłka gruszki oraz wędzoną śliwkę przełożyć do dużego garnka i zalać 3 litrami wody. Odstawić na noc. Na drugi dzień dodać kilka goździków, po czym całość doprowadź do wrzenia i gotować według uznania (do momentu wydobycia smaku). Rada: Składniki kompotu można wzbogacić dodając rodzynki, suszone morele Według uznania można dosłodzić cukrem lub miodem Gdy kompot
Ciastka - domowe słodkościmożna je "fajnie" wyrabiać w ręce, dlatego kwestia masła jest tutaj istotna. Dałam troszkę więcej niż kostkę, żeby było bardziej plastyczne. Ciasto odstawimy do lodówki na ok 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki. Dodajemy 2-3 łyżki cukru oraz cynamon. Nadzienie jest już gotowe - jednak można zasmażyć na patelni w celu uzyskania musu(...)Formę na ciasto smarujemy masłem, możemy podsypać również bułką tartą. Połowę ciasta wykładamy na dno blachy, na to wykładamy jabłka. Z pozostałego ciasta odrywamy kawałeczki i przykrywamy jabłka. Pieczemy w 180 stopniach 50-55 minut. Posypujemy cukrem pudrem
BezglutenowaIzabelatrzcinowego oraz sok i skórkę z jednej pomarańczy . Wystarczy do wysokiej patelni wsypać żurawinę i cukier. Dodać sok i skórkę z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy oraz starte na tarce jarzynowej jabłka (wraz z sokiem, który się wytrąca podczas ścierania). Żurawinę podgrzewamy do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać (zaczną strzelać – to normalne :)). Co jakiś czas należy ją mieszać(...)bardzo gorzki). Najlepiej użyć klementynek – są większe i szybciej można je obrać. Nieśpiesznie, oglądając telewizję, w dwie osoby zajmuje to ok. godzinę. Składniki: 2 kg mandarynek/klementynek, 1 kg jabłek, 1 szklanka cukru (może być żelujący z pektynami), 0,5 łyżeczki cynamonu. Mandarynki obieramy ze skóry, a następnie z białej błonki (albedo, które jest gorzkie). Wrzucamy je do garnka
Poezja smakuolej i również wymieszać. Następnie dodać mąkę i wszystko razem wymieszać (jeżeli uważasz że ciasto jest zbyt gęste lub zbyt rzadkie dodać trochę mleka lub mąki). Smażymy naleśniki. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i smażyć. Kiedy jabłka będą już miękkie i powstanie z nich mus, doprawiamy cynamonem i ewentualnie odrobiną(...)cukru. Naleśniki smarujemy jabłkami. Można podać je polane śmietaną. PS: Jeśli podoba wam się ściereczka kuchenna ze zdjęcia to kupiłam ją w sklepie internetowym www.tarkaimiarka.pl
Olga Piecze i Gotujemakowej, domowej lub gotowej z puszki 120 g masła 30 g cukru trzcinowego 2 żółtka 40 g mąki pszennej 40 g kaszy manny 100 g rodzynek około 400 g jabłek ( waga po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych ) 4 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać, połączyć(...)minut ( spód powinien pozostać blady ). Wyjąć z piekarnika, odłożyć do wystudzenia. Masa makowo - jabłkowa: Masło roztopić i przestudzić. Mąkę pszenną wymieszać z kaszą manną oraz z proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z rodzynkami. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlewać przestudzone masło. Następnie stopniowo dodawać masę
Opowieści z piekarnikabiałym serem. Składniki -2 kg kwaśnych jabłek -1 kg dojrzałych bananów -3 łyżeczki mielonego cynamonu -600 g cukru -sok z 1 cytryny -1 szkl. wody Przygotowanie Jabłka umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Włożyć do garnka. Dusić na małym ogniu do rozpadnięcia się jabłek (ok. 30-40 minut). Banany obrać, pokroić w plasterki, polać sokiem(...)cytryny. Dodać do musu z jabłek razem z pozostałym sokiem z cytryny i cynamonem. Gotować ok 20-25 minut na małym ogniu. Gorący dżem przekładać do wyparzonych suchych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem do ostygnięcia. Smacznego :-) Przepis bierze udział w akcji
Zielona Kuchniakefir! I muszę powiedzieć, że zamiast zsiadłego mleka spokojnie można używać kefir, jednak wtedy racuszki są mniej słodkie niż z zsiadłym mlekiem. Racuchy z zsiadłego mleka lub kefiru z jabłkami Składniki: 400 g zsiadłego mleka lub kefiru 2 jajka 250-300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania jeśli chcemy racuchy z owocami, to dodajemy(...)jabłek albo szklanka startej dyni albo 3-4 gruszki Przygotowanie: 1. Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 2. Mieszamy całość na gładką, pulchną masę o konsystencji gęstej śmietany. 3. Do masy dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, gruszki lub startą na dużych oczkach dynię. Mieszamy. 4. Nakładamy łyżką na gorący olej placuszki i smażymy
dobra gospodyni dom wesołym czynizawsze gdy przychodzi weekend mamy czas dla siebie. I dla swoich przyjemności. Dlatego zapraszam Was na racuchy na śniadanie. Część przygotowałam bez jabłek, ale jednak ta część z jabłkami skradła moje serce. Miśka - nie wiem jak Ona to zrobiła - tylko w niektórych jabłka wyczuła 😁😁 Składniki: 1,5 szkl mąki 0,5 szkl letniego mleka 15 dag drożdży(...)łyżki cukru 1 jajo 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżki oleju 1 jabłko Przygotowanie: jabłko obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem cukru - odstawiamy na chwilę mąkę wsypujemy do miski, na środku robimy dołek i dodajemy zaczyn z drożdży i pozostałe składniki dokładnie wszystko mieszamy - jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy odrobinę
Gotowanie z pasjąwidelcem i podpiec w temperaturze 180*C przez ok. 10 minut. Po wyjęciu spodu z piekarnika obsypać je bułką tartą, żeby lekko zakryć ciasto (bułka wchłonie wilgoć z jabłek). Jabłka obrać, oczyścić i pokroić w kostkę lub w ósemki. Oprószyć cynamonem i dokładnie wymieszać. Budynie ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, używając jedynie 750 ml mleka. Następnie(...)ułożyć na podpieczonym spodzie pokrojone jabłka i zalać gorącym budyniem. Na budyń należy zetrzeć drugą część ciasta, wyjętego z zamrażarki. Piec w temperaturze 200*C przez ok 45-50 minut. Na koniec można posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego
The Sweet Damseljaglanej 1 i 1/3 szklanki mleka kokosowego 10 – 15 dag twarożku (u mnie kozi) 2 łyżki masła klarowanego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki cukru kokosowego 3 - 4 jabłka szczypta soli Przygotowanie: Podprażoną wcześniej kaszę jaglaną zalewamy mlekiem, lekko solimy i gotujemy pod przykryciem 12-14 minut. Na jednej łyżce masła podsmażamy obrane i dość drobno pokrojone jabłka, dodajemy cynamon i 1-2 łyżki cukru kokosowego. Do połowy ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy serek, mieszamy. Miseczki do zapiekania (kokilki) smarujemy masłem, nakładamy kaszę z serkiem, następnie prażone jabłka a na końcu resztę kaszy. Na wierzch kładziemy kawałeczki masła klarowanego. Przykrywamy folią i zapiekamy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Ja najczęściej wszystko przygotowuję wieczorem, wkładam
Moja Mama Gotujekorzystać z jej zdrowotnych właściwości. Do mego ulubionego zestawu warzyw oprócz brokuła i selera naciowego, dołączyła też czarna rzepa. Składniki: (na 3 - 4 porcje) 3 czarne rzepy 2 twarde jabłka (u mnie szara reneta) 2 średnie marchewki 2 - 3 łyżki śmietany 18% 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego pieprz i sól(...)smaku świeży koperek (opcjonalnie) Używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml). Przygotowanie surówki z czarnej rzepy: Rzepę, marchewki i jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jabłka, aby nie ciemniały skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną i jogurtem, dodać cukier i przyprawić pieprzem i solą do smaku. Przed podaniem odczekać 5 - 10 minut
Kuchcik gotujewyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodajemy 2 łyżki kakao. Zagniatamy. Układamy rozwałkowane ciasto na jasne ciasto. Ścieramy na tarce 6 jabłek. Wyciskamy je mocno. Jeśli jabłka są kwaśne, można dodać trochę cukru. Układamy jabłka na ciemnym cieście. Z 6 pozostałych białek ubijamy pianę. Do ubitej piany dodajemy 200 g wiórków kokosowych(...)szkl cukru kokosowego. Mieszamy, wykładamy pianę na jabłka. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Artykuł Jabłecznik z nutą kokosową pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pl