wafli SiejeJe – u mnie Wafle Amarantusowe BioJeJe listki świeżej mięty kandyzowane wiśnie, w sezonie świeże Przygotowanie: Jabłko obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Na patelni topimy masło, następnie dodajemy cukier i karmelizujemy go przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć). Następnie dodajemy nasze jabłka, a całość (po wierzchu) oprószamy cynamonem (ilość zależy od indywidualnych upodobań). Jabłka smażymy do miękkości(...)być w cynamonowym karmelu). Odstawiamy do przestudzenia. Bierzemy po 2 sztuki wafli (pamiętajmy, że są delikatne stąd potrzeba dwóch sztuk) i nakładamy po łyżce jogurtu naturalnego i porcji cynamonowych jabłek. Zdobimy listkami świeżej mięty i kandyzowaną wiśnią. Podajemy od razu. Wafle są delikatne, deser nie może długo czekać na podanie. Smacznego
Słodkie okruszkikażdą osobno. Przelewamy wrzątkiem na sitku, a następnie zimną wodą.Ta procedura jest bardzo ważna.Cebula będzie lekkostrawna.Oczywiście nie mieszamy cebul ze sobą. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli jest małe, dajemy dwa jabłka. Śledzie obieramy ze skóry i kroimy w paseczki-kęsy.dodajemy do niego ziemniaki, połowę kosteczek z jabłka,białą cebulę, jogurt zmiksowany(...)majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Jabłko oraz żurawinę zasypujemy cukrem i smażymy do momentu aż owoce się rozpadną a sos zredukuje przynajmniej o połowę. Schładzamy. Owocową masę przelewamy do poszatkowanego buraka, dodajemy cebulę czerwoną,oliwę,sól i pieprz ziołowy do smaku. Mieszamy i odkładamy w salaterkach obydwie warstwy do lodówki. Najlepiej na noc. Na drugi dzień przygotowujemy półmisek
Z Kuchni Do Kuchniśredniej wielkości. Ciasta nie da się rozwałkować ale można je spokojnie wygnieść ręką. Ciasto wstawić na maks 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, bez termoobiegu. Składniki na jabłka: 1-1,5 kg jabłek - użyłam antonówek 1/2 świeżego ananasa lub mała puszka ananasa 1 dojrzały banan (brązowa skórka) 1/2 - 1 szkl rodzynek 1/2 - 1 szkl brązowego cukru(...)łyżeczki cynamonu 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki bezglutenowej bułki tartej Jabłka obrać i zetrzeć na jarzynówce. Ananasa pokroić w małe kawałeczki. Banana pokroić w niewielką kostkę. Wrzucić wszystko do miski. Dodać resztę składników i wymieszać wszystko ręką. Mieszanie łyżką może nie dać efektu. Jeśli uży jecie ana nasa z puszki należy dodać mnie cukru - 1/2 szkl
Ze smakiem bez glutenubędzie wygniatała się krew. Można też sprawdzić stopień usmażenia przekrawając kawałek. Jeśli ma jednolity kolor to znaczy, że się usmażyła. Następnie dodać jabłko obrane ze skórki i pokrojone na równe kawałki/ plastry. Im cieniej będą jabłka pokrojone tym szybciej się rozpadną. Przykryć i dusić pod przykryciem ok 5 minut. Można dodać 1-2 łyżki wody jeśli jabłka mają mało soku. Następnie dolać wino i dusić bez przykrycia ok 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jabłka powinny się rozpaść, tworząc z cebulką i winem fajny sosik. Bardzo ważne! Nigdy nie należy wątróbki solić przed jej usmażeniem - bo otrzymamy twardą zelówkę. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuwciągnie mąkę i stanie się gumowate po upieczeniu. Ciasto trzeba szybko rozwałkować zanim ogrzeje się i zacznie się zbytnio kleić do wałka. Składniki na jabłka: 2 duże jabłka - najlepiej kruche i lekko słodkie (np. championy) 250 ml puree z dyni 100 ml brązowego cukru 2 garście rodzynek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej - ewentualnie(...)otarta skórka z jednej pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego Jabłka obrać i pokroić na niewielkie, równie kawałki - o wielkości ok 2 cm i grubości do 1/2 cm. Do jabłek dodać puree z dyni, cukier, sok z cytryny, otartą skórkę z pomarańczy lub aromat oraz rodzynki. Wszystko wymieszać. Jeśli macie puree z dyni o sporej ilości wody
Ze smakiem bez glutenusobą. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać więcej mleka. Na koniec dodać starte na drobnych oczkach jabłko. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć niepełną łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę konfitury z porzeczek + odrobinę startego jabłka, następnie kolejną łyżkę ciasta, tak aby przykryć porzeczki. Całość ma zajmować ¾ papilotki. Piec ok. 25 min. w temp(...)sobą. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać więcej mleka. Na koniec dodać starte na drobnych oczkach jabłko. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć niepełną łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę konfitury z porzeczek + odrobinę startego jabłka, następnie kolejną łyżkę ciasta, tak aby przykryć porzeczki. Całość ma zajmować ¾ papilotki. Piec ok. 25 min. w temp
Calzonella.comprzygotowaniu Tarta z jabłkami i cynamonem. Ja użyłam ciasta gotowego ale można bez problemu użyć takiego jakie robimy. Polecam :) SKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 4 jabłka 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka cynamonu PRZYGOTOWANIE: Jabłka obieram a następnie wyrajam środek. Kroję w plastry. Ciasto przekładam do tarty wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Ciasto wykładam plastrami jabłka. Posypuję cukrem trzcinowym oraz cynamonem. Brzegi ciasta zawijam do środka. Piekę w 180 stopniach 45 min. Wierzch po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Gotowanie Patkiproszek do pieczenia 1 łyżeczka, jabłka 1 kg, budyń śmietankowy 1 opakowanie, cynamon 2 łyżeczki, cukier 3 łyżki, orzechy włoskie siekane 150 gram, cukier puder - ile potrzeba obrane jabłka szara reneta zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem, skórką z cytryny, cynamonem, budyniem jajka, miękka margaryna, cuikier, cukier wanilinowy mikserem zmiksować ubijać z 3 minuty na dużych(...)połączyć na dość gęste ciasto forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, w formie łyżką rozsmarować z 3/4 ciasta, wyłożyć masę jabłkową, wygładzić wierzch z reszty ciasta rozsmarować na jabłkach trzy szersze pasy, posypać posiekanymi orzechami włoskimi piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzic w formie najlepiej całą
W Mojej Kuchni Lubięmąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka rumu Masa jabłkowa: 1,2 kg winnych jabłek 4 łyżki cukru 2 galaretki agrestowe Dr.Oetker Masa budyniowo-śmietanowa: 1 szklanka śmietany kremówki 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny(...)miksowania cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu. Złożenie ciasta: Biszkopt przekładamy z powrotem do blaszki, nasączamy równomiernie ponczem, wykładamy tężejącą masę jabłkową, na jabłkach rozkładamy podłużne biszkopty, wykładamy masę śmietanowo-budyniową, posypujemy wiórkami. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonpestek arbuza (jeśliu chcecie aby ciasto było jaśniejsze, użyjcie więcej mąki owsianej lub ryżowej) 30 g cukru kokosowego 200 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 6 dużych jabłek szara reneta 2 łyżki cynamonu Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z cukrem. Całość siekamy z marsłem po czym dodajemy jajka. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy(...)części (około 70 % i 30%). Wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Obrane jabłka ścieramy na plasterki. Wysmarowaną tłuszczem formę (użyłam 30 cm) wykładamy większym kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Nakładamy jabłka, posypujemy je cynamonem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki. Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Kroimy wystudzone. Smacznego :) Artykuł Bezglutenowa
Mienta blogprzepyszna a do tego bardzo szybka i nie skomplikowana. Składniki 250 g mąki 250 g cukru 250 g masła 4 duże lub 5 mniejszych jajek cynamon 1,5 kg jabłek(...)najczęściej wybieram Elstar (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na podłużne cienkie plastry. Posypujemy cynamonem i mieszamy potrząsając miską, tak aby jabłka się trochę poobijały od dna miski, ponieważ w ten sposób puszczą nadmiar soku. Przykrywamy i odstawiamy na dwie godziny. Masło, mąkę i cukier ucieramy na jednolitą i puszystą masę
Delusional Trineiała kiełbasa, obok żuru i jajek to chyba najbardziej typowa wielkanocna potrawa, dlatego postanowiłem podzielić się z Wami moim sprawdzonym przepisem na nią. Skąpana w cydrze z dodatkiem jabłek i suszonej żurawiny może stać się prawdziwym hitem podczas tegorocznych Świąt! Gorąco zachęcam Was do wypróbowania jej w tej dość niecodziennej odsłonie. ;) * SKŁADNIKI dla 8 osób 8 białych kiełbas(...)białą kiełbasę, aż się ładnie zarumieni. Następnie wrzuć pokrojone w piórka cebule i przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie oraz goździki. Smaż kilka minut, a później dodaj pokrojone w plasterki jabłka (razem ze skórą) oraz żurawinę. Smaż wszystko przez kolejne 5-10 minut. Następnie białą kiełbasę przełóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj usmażone jabłka i całość polej cydrem. Wstaw
Food SquareSkładniki: 1 duży por (biała część); 3 średnie marchewki; 2 duże jabłka; 3 - 4 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pora, marchewki i jabłka umyć i osuszyć. Pora przekroić wzdłuż na 2 części i cieniutko pokroić. Przełożyć do miski. Marchewki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Dodać do miski
Gospodyni Miejskapropozycja na pikniki, spotkania na powietrzu. Bardzo polecam przepis :) Składniki: 250 g mąki 250 g margaryny 250 g sera twarogowego 750 g jabłek ( najlepiej szarej renety ok. 2 jabłek) cukier puder cukier waniliowy Twaróg mielimy albo kupujemy zmielony.Mąkę siekamy z margaryną , łączymy z serem i dobrze wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm i szklanka(...)wykrawamy krążki. Jabłka obieramy , kroimy na ósemki , pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i zlepiamy jak pierożek. Pieczemy 30 minut w temp. 180 C. Gotowe pierożki po wystygnięciu polewamy lukrem. Lukier: 250 g cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody sok z cytryny Cukier puder należy zmieszać z wodą ( podałam 3-4 łyżki
Różne smaki w kuchni