Makowiec z jabłkami, makowiec japoński czy ciasto japońskie pod takimi nazwami można spotkać ciasto bardzo, delikatne, wilgotne, makowe i pachnące świętami. Może to dziwne zwłaszcza, że mamy wiosnę ale tak właśnie poczułam gdy zapachniało w domu tym ciastem. Miałam wrażenie, że zaraz będę ubierać choinkę. Składniki: 1 kg jabłek 8 jaj 500 g maku 1,5 szklanki cukru(...)migdałowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki płatków migdałowych pół szklanki rodzynków Wykonanie: Mak sparzyć i zostawić do namoczenia na noc. Odcedzić i zemleć dwukrotnie w maszynce. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym żółtku dokładnie ucierając po każdym. Nadal ucierając dodawać
Pysznie & Piękniejajko - szklanka cukru - kostka margaryny Kasia - cukier wanilinowy - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 3 szklanki mąki - 1,5 - 2 kg jabłek reneta - cynamon Sposób przygotowania - jajka utrzeć z cukrem - mąkę zmieszać z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia - do mąki dodać rozmieszane jajka, kostkę margaryny, śmietanę - możliwie jak najszybciej(...)części i włożyć ją do brytfanki posypanej mąką ( ciasto ponakłuwać widelcem ), a potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C - zrumienione ciasto wyjąć, rozłożyć na nim uduszone jabłka i posypać cynamonem - drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim jabłka - wstawić ponownie do piekarnika i piec do zrumienienia - wyjąć ciasto i schłodzić - schłodzone ciasto można
cukrem pudrem posypaneżurawinowy do mięs w stylu amerykańskim, z sokiem z pomarańczy i korzennymi przyprawami prezentowałam tutaj . Dziś sos żurawinowy w polskim wydaniu, z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich autorstwa Hanny Szymanderskiej. Przepis aktualny jeszcze przez całą zimę. Leśna żurawina już się skończyła, ale ciągle można upolować świeżą hodowlaną. Znakomity dodatek do białych mięs i pieczonego drobiu, dla wegerarian(...)żurawiny zalać 1/2 szklanki wody i gotować na małym ogniu około 15-20 do miękkości , następnie przetrzeć przez sito w rondlu stopić miód, do wrzącego wrzucić pokrojone w kostkę jabłka i gotować około 10-15 minut, aż zaczną się rozpadać do jabłek dodać przetartą żurawinę, posiekane orzechy i gotować następne 20 minut, często mieszając gorące żurawiny przełożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ilość składniki. Należy wtedy użyć tortownicy o średnicy 25-26 cm i nieco wydłużyć czas pieczenia. Ciasto: 425 g gotowej masy makowej z puszki 250 g obranych jabłek (ok. 2 jabłka) 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 jajka 50 g kaszy(...)manny Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki naturalnego kakao Przygotowanie: Ciasto: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać je do masy makowej wraz z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, aromatem, cynamonem, kaszą manną i żółtkami jaj. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać
Nastoletnie Wypiekaniemąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka jogurtu greckiego szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia mus jabłkowy: 2 kg jabłek 1 duża pomarańcza 3/4 szkl cukru łyżeczka cynamonu ponadto: łyżka masła łyżka cynamonu łyżka cukru Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie(...)elastyczne ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki. Masło stopić, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści, dodać cynamon. Odstawić do wystudzenia (to ważne, żeby masa była całkiem zimna!) Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomarańczę porządnie umyć sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Do jabłek dodać cukier i sok z pomarańczy, wstawić na ogień, dusić do miękkości
6niebodoskonały szybki i prosty deser oraz kryzysowe danie na okoliczność wizyty niezapowiedzianych gości. Składniki na każdą osobę: duże jabłko do pieczenia pół łyżeczki cukru łyżka żubrówki (może być też anyżówka lub rum) Jak przygotować pieczone jabłka? Odcinamy wierzch jabłka i wydrążamy je z pestek i ogryzka, ale tak, żeby nie zrobić dziury na wylot(...)wtedy w zagłębieniu nie będą gromadzić się soki. Wsypujemy cukier i alkohol. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku na środkowej półce. Artykuł Pijane pieczone jabłka pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanepysznie. Wykorzystując dżem porzeczkowy i jabłka prażone z cynamonem postanowiłam przygotować lekki torcik. Ciemny biszkopt i delikatny krem z bitej śmietany idealnie harmonizują z porzeczkowym dżemem i cynamonowymi jabłkami. Nie musicie mi wierzyć na słowo, możecie sami zrobić to ciasto i posmakować. Was też to połączenie zachwyci. Taki torcik można śmiało zaliczyć do zdrowych słodyczy. Składniki na okrągłą(...)kakao 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 1/2 litra mleka) 200 ml śmietany kremówki (36%) 400 ml mleka dodatkowo: 1/2 słoika jabłek z cynamonem prażonych z cukrem Stovit (1/2 z 720 g) 1 słoiczek dżemu z czarnych porzeczek Stovit (260 g) dekoracja - użyłam częściowo pokruszonych czekoladowych kulek zbożowych i czekoladowej
Codzienna kuchnia niecodziennatłuszczem, a wyjdzie idealnie. KACZKA z JABŁKAMI i ŻURAWINĄ Składniki: ok. 1,5 kg kaczki 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek 2 jabłka garść świeżej żurawiny sól i pieprz do przyprawienia Przygotowanie: Kaczkę myjemy dokładnie,osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie smarujemy mieszanką oliwy, posiekanego czosnku i majeranku oraz soli i pieprzu(...)przygotowaną odkładamy w misce na całą noc do lodówki do zamarynowania. Następnego dnia jabłka kroimy w ćwiartki (z jabłek trzeba wyciąć gniazda nasienne) mieszamy z żurawiną i wkładamy do środka kaczki. Kaczkę zszywamy nicią spożywczą i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni przez około 30 minut bez przykrycia, potem obniżamy temperaturę
Bon appetit mon amiewłaśnie te wędzone nadadzą głębszego aromatu daniom czy w naszym wypadku kompotowi. Do kompotu oprócz suszonych jabłek, gruszek, śliwek, żurawiny (w tym roku świeżej), dodaję kilka sztuk wędzonych jabłek i śliwek. Oczywiście, dodajcie owoce takie jak lubicie lub jakie macie pod ręką. Ponieważ gruszki są najtwardsze z całego suszonego towarzystwa, gotuję je osobno a dopiero potem dodaję(...)typowo polski owoc, więc nie robię tego typu udziwnień. Drukuj Kompot wigilijny z suszu – suszonych owoców Czas przygotowania 4 godzin/y 1 godzina 5 godzin/y Składniki 100 g suszonych jabłek 3 suszone gruszki garść suszonych moreli 100 g suszonych śliwek 100 g żurawiny cukier do smaku kilka sztuk wędzonych jabłek i śliwek 1,5 l wody laska cynamonu
Mieszam w GarnkuSzpinak, gruszka, topinambur szpinak 200g 2 duże gruszki gat. Konferencja 3 pędy topinamburu 1 cytryna dodatkowo: 1 kg jabłek gat. Champion 1 gałązka selera łodygowego 2 cm korzenia imbiru Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem cytryny(...)szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin. Smak: Z wyciśniętych składników otrzymujemy gęsty zielony sok . Za sprawą jabłek z gatunku Champion sok bardziej przypomina koktajl lub mus. Przeważa gruszkowo -jabłkowy bukiet z posmakiem ziaren słonecznika, które sprawia topinambur . źródło: www.miod-malina.pl Słonecznik bulwiasty, czyli topinambur - coraz bardziej doceniany
Pij soki wyciskanegładką masę. 2/3 część ciasta wykładamy na tortownicę (wykładamy nim dno i boki formy). 1/3 część ciasta wkładamy do zamrażarki (na czas kiedy będziemy robić masę serową i jabłka). Masa serowa: Twaróg miksujemy z budyniem (proszkiem), mąką ziemniaczaną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajka i również miksujemy. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Oprószamy cukrem(...)cynamonem. Mieszamy. Masę serową wykładamy na spód ciasta, posypujemy jabłkami a na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C (termoobieg) przez godzinę. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem
Qchnia po prostuLubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza. Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów(...)szklanki mąki 3/4 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli ½ szklanki cukru kryształu 50g kokosu Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 łyżka cynamonu Polewa chałwowa: 40g margaryny 1/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mleka 2 batony chałwy (200g) Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Masło ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku
Kuchnia w czekoladziejednej cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki wody 2 łyżki skrobi ziemniaczanej ziarna z jednej laski wanilii Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, a następnie chłodzić w lodówce przez godzinę. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać wodę i cukier. Lekko podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Następnie(...)dodać jabłka wraz z sokiem i smażyć do momentu aż owoce lekko zaczną się rozpadać. Pod koniec smażenia dodać ziarna wanilii i delikatnie wymieszać. Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody, następnie dodać do gorących owoców i wymieszać. Powstanie gęste jabłkowe nadzienie. Formę do tarty posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części w stosunku 60/40. Większą część rozwałkować
zadanie-gotowaniepowodu awarii strasznie zimno. Na szczęście zawsze potrafię temu zaradzić Zapraszam Was na moją zimową herbatkę. Herbatka jest aromatyczna i doskonale rozgrzewa. Do tego miseczka moich ulubionych suszonych jabłek od Amkez i można cieszyć się chwilą wytchnienia w ten pełen niespodzianek dzień. Polecam i Wam taką herbatkę ze zdrową przekąską – idealna na rozgrzanie, do ulubionej książki, a nawet(...)skórki, zalewamy je gorącą (przegotowaną wodą). Następnie wkładamy nasz zaparzać. Gdy herbata osiągnie pożądaną moc wyjmujemy zaparzacz. Herbatę wlewamy do filiżanki. Dosładzamy wg uznania miodem. Podajemy z krążkami suszonych jabłek. Smacznego
Słodkie okruszki