jabłka - 25490 przepisów (strona:298/1700)

Szybkie ciasto z jabłkami 167

szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 250 gram margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób przygotowania: Z białek ubijamy pianę,dodajemy cukier i żółtka.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Na końcu(...)wlewamy ciepłą rozpuszczoną margarynę.Wszystko dokładnie mieszamy.Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy(średnica 26 cm.) wylewamy ciasto. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki ,przekładamy do miski,wsypujemy cukier i cynamon.Wszystko dokładnie mieszamy.Cząstki jabłek układamy na cieście.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 -60 minut,do momentu aż wierzch się zrumieni. Po upieczeniu ciasto możemy

Bajeczna Kuchnia
Szarlotka na mące żytniej z czekoladowym piankowym puddingiem 212

ciasto: 1,5 szklanki mąki żytniej 3/4 kostki masła 82% (gdzie masło ma 250 g) pół szklanki cukru pudru 16 g cukru waniliowego szczypta cynamonu 2 żółtka jabłka: Jabłka około 1-2 kg łyżeczka-łyżka cynamonu- do smaku 2 łyżki brązowego cukru czekoladowy piankowy pudding: 5 białek pół szklanki cukru brązowego szczypta sody oczyszczonej 30 g budyniu czekoladowego(...)Dodać po łyżeczce cukru 3. Dodać pod koniec ubijania sodę oraz ocet 4. Dodać pomału proszek budyniowy 5. Dolać małą stróżka olej słonecznikowy 6. Wykładać na podpieczony spód jabłka: 1. Podsmażyć na patelni z cynamonem i cukrem aż zbrązowieją i utracą odrobinę wody, ostudzić 2. Nałożyć na piankę Piec: w temperaturze 180-200 stopni, najpierw spód około

KreatywnePiny
Pieczone jabłka z żurawiną, orzechami i miodem 212

oknami szaro, buro i ponuro. Dlatego też zapraszam na pyszny jesienny deser, który ucieszy każde podniebienie. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 3 jabłka, 50g suszonej żurawiny całej o smaku granatu MAKAR , 50g orzechów włoskich, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżki cukru trzcinowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Orzechy włoskie kroję na mniejsze kawałki. Orzechy mieszam z żurawiną, miodem i cukrem trzcinowym. 2. Z jabłek odkrawam wierzchołki. Łyżką wydrążam gniazda nasienne. Wgłębienia wypełniam przygotowanym farszem. Przykrywam odciętymi wierzchołkami. 3. Jabłka układam w naczyniu żaroodpornym. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania nadzienia do jabłek wykorzystałam żurawinę całą o smaku granatu, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR BAKALIE .    Żurawina o smaku granatu jest moczona w zagęszczonym soku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Gargamel 534

byłabym sobą jakbym coś nie zmieniła..  Wzrok mój przykuło zdjęcie ciasta, które bardzo fajnie wyglądało. Idealne ciasto na Święta. Połączenie piernika i ciasta bakaliowego z jabłkami. Wszystko przełożone  masą i złożone w całość. Upieczenie tego ciasta wymaga od nas trochę pracy, ale warto, bo mamy jedno wielkie pyszne ciacho, a po drugie dwa ciasta w jednym(...)wlać połowę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-35 minut. W ten sposób upiec drugi placek z pozostałego ciasta. Ciasto bakaliowo-jabłkowe 4 jabłka 3/4 szklanki cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 250 g bakalii (dałam 200g ) Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wsypać cukier, wymieszać

O kuchni z uczuciem
Żeberka z jabłkami 267

Żeberka z jabłkami przygotowaliśmy na jedną z rodzinnych imprez. Dodatek jabłek i cydru bardzo fajnie podkreśla smak mięsa. Przepis znalazłam w Przyślij Przepis (nr. 10/2015).   PS. Zdjęcia niestety nie są zbyt urodziwe, ale goście czekali     Składniki: 2 kg żeberek wieprzowych w płacie 3 średnie cebule(...)jabłka 1,5 szkl. cydru 3 łyżki majeranku 4 łyżki keczupu 2 łyżki miodu sól, pieprz 3-4 liście laurowe 4 ziarna jałowca Czytaj dalej... Artykuł Żeberka z jabłkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Jabłecznik na biszkopcie z kremem budyniowym i czekoladową polewą 248

podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób wykonania biszkoptu w przepisie na cytrynkę ( prezentowane na blogu ). Obrane jabłka kroimy w kostkę przesmażamy z dodatkiem cukru. Gdy jabłka zaczną się szklić wsypujemy galaretkę poziomkową i łyżkę żelatyny. Chwilę razem gotujemy. Na przestudzony biszkopt wykładamy masę jabłkową. Masło ucieramy z niecałą szklanką cukru na jednolitą masę i dodajemy stopniowo(...)zimny budyń ( nadal ucieramy ). Gotowy krem wykładamy na wystudzone jabłka. W garnku umieszczamy ½ kostki margaryny, 4 łyżki cukru, łyżkę wody i 2 łyżki kakao. Podgrzewamy ciągle mieszając lecz nie gotujemy. Studzimy. Chłodną polewą polewamy ciasto. I teraz wystarczy trochę zaczekać aż ciasto będzie zupełnie zimne. SMACZNEGO.  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Rolada jabłkowa 230

Składniki jajka, 5szt mąka pszenna, 5 łyżek cukier, 5 łyżek proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki sól, szczypta jabłka prażone, 1 słoik galaretka, 1 szt (cytrynowa lub agrestowa) Przygotowanie Jabłka prażone dokładnie mieszamy z galaretką. Na dużej blasze z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, smarujemy olejem. Wykładamy na całą powierzchnię blachy jabłka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st(...)dodajemy na przemian po jednym żółtku i łyżce cukru. Ubijamy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy masę jajeczną na podpieczone jabłka, wyrównujemy. Pieczemy całość 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, obracamy biszkoptem do dołu, zwijamy w roladę. Zawijamy w ściereczkę i studzimy. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem

Gotowanie moimi oczami
Szybki jabłecznik bez pieczenia 247

Składniki herbatniki, 2 duże opak jabłka, 3 duże szt galaretka ananasowa, 1 opak woda, 1/2 szkl sok z cytryny, 2 łyżki cukier, 1 łyżka Przygotowanie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Starte jabłka przekładamy do rondla, wlewamy wodę, dodajemy cukier, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Do gorących jabłek wsypujemy

Gotowanie moimi oczami
CIASTO Z JABŁKAMI RODZYNKAMI I CYNAMONEM 134

Jabłka , cynamon, rodzynki......... Ciasto miękkie i soczyste, pyszne :) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka rodzynek 4-5 jabłek Sposób wykonania: 1. Rodzynki sparzyć, przestudzić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. 2. Białka ubić z cukrem, stopniowo(...)żółtka ciągle ubijając.Na koniec dodać olej. Wymieszać razem mąkę z proszkiem do pieczenia sodą i cynamonem. Dodawać do ubitej masy, delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać rodzynki i jabłka, ponownie wymieszać. Wstawić do dobrze nagrzanego w temperaturze 180 stopni przez 40  minut

Darcia w kuchni
Wątróbka wieprzowa z jabłkami 151

masło i olej Sposób wykonania: Wątróbkę pokroiłam w plastry, obtoczyłam w mące, smażyłam na gorącym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posypałam solą i pieprzem. Jabłka obrałam, wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam w plastry. Na patelni rozpuściłam niewielką ilość masła, dodałam jabłka, dusiłam pod przykryciem kilka minut. Przełożyłam na talerz wątróbkę a na nią uprażone(...)jabłka

Darcia w kuchni
Szarlotka z whisky 289

Jabłka obieramy i kroimy w duża kostkę.  Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki cynamony i 5-6 goździków i podsmażamy około minuty. Dodajemy wtedy jabłka i smażymy aż zaczną puszczać sok Dodajemy wtedy 2 łyżki miodu i 100 gram cukru brązowego. Smażymy 3-4 minuty. Dodajemy 60 ml whisky i czekamy aż alkohol odparuje(...)stopni Ciasto rozkładamy w wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremce. Całość nakłuwamy widelcem dosyć obficie. Ciasto wstawiamy 10 na minut do piekarnika. Gdy ciasto wystygnie rozkładamy na nim jabłka a na nie ścieramy 1/3 ciasta odłożonego wcześniej (na grubej tarce) Wrzucamy do piekarnika na kolejne 35-40 minut. Smacznego

Snejkusiowe Przepisy
Szarlotka 199

ukryty powód. Od tego czasu robiłam to już tylko ja. Szarlotka Ani to wyjątkowe ciasto, nie tylko ze względu na swoją historię, ale też na smak. Kruche ciasto, pyszne jabłka i pianka z białek umilą popołudnie każdemu łasuchowi. 1,5 h 1 blaszka Składniki: 1,5 kg jabłek (ja użyłam szarej Renety) 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)Odstawiamy na kwadrans. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Blaszkę smarujemy masłem, wykładamy większą częścią ciasta, tą z lodówki. Następnie układamy kolejno odciśnięte z soku jabłka, ubitą pianę i na grubych oczkach ścieramy pozostałą część ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, pieczemy około 35 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kwadrans. Szarlotkę

Ania i Marcin gotują
Smalec z żubrówką i suszonymi śliwkami 184

jestem fanką tłustych dań, ale temu smalcowi nigdy nie mówię „nie”. Po prostu się nie da :) Składniki: 1 kg słoniny 400 g wędzonego boczku 3 cebule 2 kwaśne jabłka 120 g wędzonych śliwek (ewentualnie suszonych) 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżki majeranku 70 ml żubrówki Słoninę pokroić w kostkę nie grubszą niż   1x1 cm . Boczek podobnie(...)Jabłka obrać i pokroić w małą kosteczkę. Cebule również obrać i drobno posiekać. Słoninę wrzucić do garnka z grubym dnem i wytapiać ją na średnim ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojony boczek i wytapiać go razem ze słoniną, aż ta zamieni się w lekko złote skwarki. Często mieszać. Zmniejszyć nieco ogień, dodać sól i wrzucić cebulę

Trzeci talerz
ciasto cynamonowe z jabłkami w budyniu 198

Ciasto czekoladowe, cynamonowy biszkopt i jabłka w budyniu to kwintesencja jesiennych smaków. Ciasto lekkie i bardzo aromatyczne. Jeśli komuś może wydawać się zbyt suche, blaty ciasta można naponczować herbatą. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto czekoladowe: 100 g gorzkiej czekolady 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 6 jajek 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka(...)drobno, zasypać cynamonem i połową cukru. Dusić kilka minut. W połowie mleka rozpuścić pozostały cukier i budynie, ugotować na pozostałym mleku. Do gorącego budyniu wmiksować masło a następnie dodać jabłka i wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na ciasto czekoladowe i przykryć cynamonowym biszkoptem. Wierzch polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Owsiane ciasteczka z jabłkami i cynamonem - FIT 195

jakie wyglądają. Dla miłośników jabłek i cynamonu będą one nie lada przysmakiem. Są bardzo lekkie, delikatne i mogą stanowić zdrową alternatywę dla innych słodyczy. Cynamon podkreśla smak jabłek i dodatkowo przyśpiesza metabolizm. Płatki owsiane są źródłem błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego i daje poczucie sytości. Właściwości miodu znamy wszyscy, więc pominę tą kwestię. Do ciasteczek można dodać(...)jajko 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju roślinnego  1 łyżeczka cynamonu   Jajko wbić do miski i roztrzepać widelcem. Dodać obrane i starte (na grubych oczkach tarki) jabłka. Całość dokładnie wymieszać. Dodać miód, płatki owsiane cynamon i ponownie wszystko razem wymieszać. Miskę przykryć i odstawić na około 15 minut (aby płatki spęczniały). Po tym czasie z masy formować

Di gotuje