szklanki mleka - 1 banana Wykonanie: Białka ubij na sztywno, dodaj, budyń, wanilię i cynamon. Mleko, banana, żółtka, mąkę i 2 łyżki płatków migdałowych zmiksuj blenderem na gładką masę. Obierz jabłka i pokrój na cienkie plastry. Naczynie wysmaruj olejem kokosowym. Przełóż jabłka, obsyp troszkę cynamonem. Masę z białek, połącz z masą z żółtkami, zrób to dość delikatnie, aby piana(...)opadła. Zalej jabłka, na wierzch posyp płatkami migdałowymi. Piecz przez 40 minut na złoty kolor, temp 170 stopni, ostatnie 10 minut z termoobiegiem. SMACZNEGO KOCHANI! WIOSNA
SMYKWKUCHNIDziś pora na "Ciasto na niedzielę" - akcję organizowaną na facebooku. Ta dzisiejsza pod hasłem "Drożdżówka bogato nadziana". Postanowiłam więc te moje drożdżówki nadziać jak się patrzy: jabłka i inne dodatki. Wyszły fantastycznie wręcz, a cieszy mnie to tym bardziej, że przepis na ciasto wymyśliłam sobie sama, bez zerkania w inne przepisy :-) znaczy się bułki są całkowicie autorskie :-) Nam smakowały(...)rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 2 cm (dłuższy brzeg powinien być u dołu stolnicy, a krótsze od boków). Na rozwałkowane ciasto wykładamy nadzienie (1/3 prostokąta nie pokrywamy jabłkami) i zwijamy jak roladę (zaczynając od brzegu z nadzieniem. Kilkakrotnie kręcimy zwiniętą roladą po stolnicy, żeby brzeg dobrze się przykleił, a następnie kroimy na 12 kromek - bułek. Układamy
Czary - gary w kuchniulubionej książki lub filmu. Możecie przygotować go również w większej ilości i podać swoim znajomym. Bo czyż taki pucharek nie cieszy również oczu? Spróbujcie. Sernikowy deser chia z jabłkami i cynamonem 2016-04-25 00:39:50 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 140 g serka homogenizowanego waniliowego 1/4 szklanki mleka 2 łyżki nasion chia 1 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu 2 małe jabłka opcjonalnie do posypania po wierzchu - mieszanka: 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków migdałowych, 1/2 łyżeczki łuskanego słonecznika, szczypty wiórków kokosowych Przygotowanie Do miseczki przekładamy cały serek homogenizowany waniliowy, dolewamy do niego
Słodkie okruszkimięciutki, drożdżowy środek, nadziane są soczystymi jabłkami z cynamonem i smakują wybornie! Dawno nie jadłam tak dobrych rogali! Bardzo, bardzo polecam!!! Składniki na Croissanty z ciasta półfrancuskiego z jabłkami: na 12 sztuk NADZIENIE: 5-6 jabłek 1 garść rodzynek 2-3 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Jabłka obieramy i kroimy
Rozpustne gotowaniektóry korzystnie wpływa na usuwanie m etali ciężkich i szkodliwych dodatków, które są dodawane do żywności. Błonnik ten zwiększa również uczucie sytości , reguluje gospodarkę węglowodanową i tłuszczową, przeciwdziała zaparciom. Jabłka korzystnie wpływaj ą na funkcjonowanie jelit, obniżają po ziom cholestero lu. Zawierają również k wercynę - flawonoid, który zwalcza wolne rodniki(odpowiedzialne za starzenie się komórek i nowotwory(...)wiąże część toksycznych metali. Zawarty w jabłkach potas chroni przed obrzękami i pomaga usuwać z organizmu produkty przemiany materii.Najlepiej zjadać jabłka na surowo lub w postaci świe żo wyciś niętych soków. 5. Suszone figi - posiadają najwięcej błonnik a ze wszystkich suszonych owoców (więcej nawe t niż śliwki. Skutecznie pobudzają pracę układu pokarmowego, oczyszczają jeli ta. Z ale cane
Moje Kuchenne RewelacjeJeżeli macie ochotę na obiad na słodko to polecam chrupiące placuszki z jabłkami. Przepis bardzo banalny i każdy zrobi je z łatwością. Składniki(...)szkl. mąki (np. wrocławska do naleśników) 2 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 średnie jabłka olej do smażenia Przygotowanie: Jabłka obierz i zetrzyj na tarce - odstaw. Resztę składników zmiksuj w misce a następnie dodaj jabłka i wymieszaj łyżką. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni (najlepiej specjalnej
Alutka-Gotujecóż… po prostu ciężko się oprzeć takim smakom jak cynamon, jabłko, twaróg i naturalna słodycz żurawiny, a to wszystko w małej zapiekanej o Cynamonowa pieczona owsianka twarogowa z jabłkiem i żurawiną 2016-04-19 20:37:28 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)jednej większej lub dwóch mniejszych). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom na około 20 minut. Jabłko tniemy na paseczki. Po 20 minutach pieczenia owsianki wyjmujemy ją na chwilę z piekarnika i układamy na wierzchu paski jabłka (proponuję utworzyć np. wzór kwiatka). Posypujemy całość szczyptą cynamonu i wkładamy do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie
Słodkie okruszkiSurowa słonina i słonina wędzona aromatycznym dymem. Słodka przesmażona cebula, winne jabłko. Odrobina soli i pachnący majeranek. Dieta czy nie dieta, sportowe trzymanie formy czy trzymanie opływowych kształtów – wszystko jedno. Na taki domowy smalec da się namówić każdy. Słoninę bardzo drobno kroimy – staram się kroić słoninę wcześniej lekko zmrożoną – poddaje się dużo łatwiej, nie maże i nie przykleja do noża(...)bardziej krucha od surowej, staje się prawie smarowna. Przed krojeniem dobrze zrobi jej też lekkie zmrożenie. Kroję ją w takiej samej wielkości kostkę jak wcześniej pokroiłam słoninę surową. Jabłko obieramy, odrzucamy gniazdo nasienne i kroimy w bardzo drobną (ok.5mm) kosteczkę. Cebulę obieramy, kroimy jak jabłko. Odstawiamy cebulę i jabłko, przydadzą nam się dopiero za jakiś czas. Obie słoniny mieszamy
Karo in the Kitchenpszennej typ 500 2 jajka pół szklanki cukru płaska łyżeczka sody oczyszczonej (można zastąpić też proszkiem do pieczenia) cukier puder do oprószenia 4 jabłka tłuszcz do smażenia Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Do misy wlać kefir, wbić jaja, dodać cukier, sodę. Całość miksować na małych obrotach, następnie stopniowo dodawać mąkę(...)Kiedy masa jest spójna należy dodać jabłka i delikatnie połączyć je z masą za pomocą miksera lub łyżki. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Nakładać dużą łyżką porcję ciasta na patelnię i rumienić na mocno złoty kolor po obu stronach. Wyłożyć na ręcznik papierowy. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego! Dobrego dnia
Poezja Smaków - blog kulinarnymąki pszennej 250 g masła miękkiego 200 g ksylitolu 150 g śmietany 18 % 5 żółtek cynamon 4 łyżeczki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłuszka przesmażane: jabłka słodkie 2,5 kg ksylitol 1 szklanka Krok 1 Przesiewamy mąkę i wsypujemy ją do miski.Dodajemy proszek do pieczenia, ksylitol, miękkie(...)masło,śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Krok 2 Ciasto się chłodzi, a w tym czasie obieram jabłka i robotem ścieram na tarce. Starte jabłka przekładam do garnka i wstawiam na gaz.Przesmażam jabłka i jak sok sie wygotuje, wsypuje ksylitol i teraz mieszam
Różowa kuchniaróznych powodów nie mogłam wykorzystać wszyskich upominków "od ręki" :-( Za to w sezonie dyniowym zrobiłam przepyszny i błyskawiczny dżem, który dziś Wam prezentuję :-) Wybierzcie do niego koniecznie kwaśne jabłka, tzw. na placek - łatwiej się rozsmażą i idealnie przełamią smak pozostałych składników... Powiem Wam, że u nas właśnie kończy się ostatni słoiczek ;-) SKŁADNKI 250 g dyni (obranej(...) kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wkłądamy dynię i dolewamy wodę (niedużo na dno, żeby uniknąć przypalenia dyni), dusimy chwilę pod przykryciem, a gdy zmięknie dodajemy jabłka, cynamon i goździki, całość mieszamy. Dusimy (już bez przykrycia), aż całość rozsmaży się (pamiętajcie, by dżem od czasu do czasu mieszać). Możecie też całość zmiksować gdy lekko zmięknie
Czary - gary w kuchniszklanki mąki pszennej 1,5 szklanki kaszy manny 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 1,5 kg jabłek 100 - 150 g masła cynamon Mąkę, kaszę, cukry i proszek mieszamy razem. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej i lekko doprawiamy cynamonem. Foremkę do ciasta (moja(...)wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników, równomiernie rozprowadzamy i wykładamy połowę jabłek. Następnie wsypujemy drugą część suchych składników, drugą część jabłek i ostatnią część suchych składników. Na wierzchu układamy równomierną warstwą masło starte na tarce jarzynowej (najlepiej ścierać je gdy jest mocno schodzone, wtedy nie będzie się rozmazywało w trakcie ścierania). Posypujemy cynamonem
Czary - gary w kuchnibyłam dzieckiem, a zatem sprawdzony aż do bólu ;-) Ja dodałam do całości cynamon i kardamon, w starych zapiskach tego nie było. Decyzja zdecydowanie dobra :-) Polecam! SKŁADNIKI 1 kg jabłek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki oleju 2 duże cukry wanilinowe 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki(...)godzinę. Po tym czasie dodajemy do jabłek olej i roztrzepane widelcem jajka, mieszamy. Mąkę, kakao, proszek, sodę, cynamon i kardamon mieszamy razem i w 3 - 4 częściach do jabłek - każdą następną dodajemy dopiero gdy poprzednia jest już dokładnie wymieszana. Mieszamy oczywiście łyżką, nie mikserem. Na koniec możecie dodać bakalie i dokładnie wymieszać, ale nie jest to konieczne. Masę
Czary - gary w kuchniOgród" Porcelana Bogucice Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku Bita śmietana: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan fixy 3 łyżki cukru pudru Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę(...)21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Tę samą blaszkę wyłożyć folią i włożyć do niej biszkopt. Masa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, wlać ok 1/3 szkl wody i dusić ok 10 minut. do gorących jabłek wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać
Smakołyki Asimąkę z proszkiem, dodać margarynę startą na tarce, cukier, cukier waniliowy i jajka, szybko zagnieść ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki. Jabłka odcisnąć z nadmiaru soku i wyłożyć na ciasto lekko dociskając. Mniejszą połowę ciasta rozwałkować i ( jeśli macie w domu radełko do robienia kratki to zróbcie radełkiem) jeśli nie macie(...)wyłóżcie cały blat ciasta na jabłka. Pieczemy w temperaturze 170/180 stopni około 30/35 minut na złoty kolor. Jeśli macie mniejszą blaszkę to nie szkodzi wtedy ciasto wyjdzie wyższe. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem , następnie dodać łyżeczkę soku z limonki i wymieszać.Rękaw cukierniczy napełnić kremem i dekorować każdy pokrojony kawałek ciasta. Smacznego :) Wypiekałam
Sama słodycz i szczypta chili